forex a własna działalność zarejestrowana za granicą

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
maaciek15
Bywalec
Bywalec

forex a własna działalność zarejestrowana za granicą

Nieprzeczytany post autor: maaciek15 »

Jak w temacie. Przeczytałem temat: forex a własna działalność, poczytałem tematy dotyczące krajów offshore, jednak wciąż nie mam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy jest możliwe, zgodnie z prawem, założenie spółki prowadzącej działalność gospodarczą polegającą na inwestowaniu na forexie bez zezwolenia organu typu KNF? Z ustawy o obrocie instrumentami finansowymi wynika, że w Polsce jest to niemożliwe bez uzyskania zezwolenia KNF.
Jak się sprawy przedstawiają, gdyby założyć taką spółkę np. w Delaware, na Cyprze czy na Wyspach Marshalla? Nie chodzi mi tu o kwestie podatkowe, które to są głównym tematem dyskusji w podobnych tematach, interesuje mnie tylko kwestia legalności takiej działalności gospodarczej. Oczywiście, pieniądze które ma inwestować spółka pochodzić mają od osób trzecich.

sajnek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sajnek »

No tak ale to nie jest tak że jak masz spółkę na Cyprze to inwestujesz "na cyprze", co ma do tego nasz KNF ? Skąd oni mają wiedzieć gdzie siedzisz z laptopem? Przeciez to nie rynek akcji, tylko WORLDWIDE. Poprawcie mnie jeśli się mylę bo sam chętnie zagłębie temat.

maaciek15
Bywalec
Bywalec

Tak przyjmując KNF nie miałby nic do gadania przy takiej działalności w Polsce, a jednak nie można bez zezwolenia. Choć dużo firm tak działa, bo jeszcze nikt się nie "uczepił". Dlatego zastanawiam się, czy jakiś normalniejszy, przyjaźniejszy kraj pozwala na coś takiego.

sajnek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sajnek »

Dodatkowo jeżeli pieniądze mają pochodzić od osób trzecich to spółka cypryjska nie może wypuścić np obligacji? Wtedy mamy po prostu zadłużenie ale kapitał jest "nasz" i nim obracamy?

maaciek15
Bywalec
Bywalec

ale pomińmy obligacje, pomińmy wszystko co jest obok fx, moje pytanie jest tylko o to, czy zakładając działalność gospodarczą poza granicami Polski, mogę inwestować na forexie pieniądze spółki, które pochodzą np. od udziałowców, komandytariuszy etc?

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Tak. Jest to możliwe po wybraniu odpowiedniej drogi.

maaciek15
Bywalec
Bywalec

Phoenix_phx pisze:Tak. Jest to możliwe po wybraniu odpowiedniej drogi.
co rozumiesz przez "odpowiednią drogę"?

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Odpowiednia droga prawno-organizacyjna.

maaciek15
Bywalec
Bywalec

a mógłbyś rozwinąć? jakieś wskazówki?

ksiadz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ksiadz »

maaciek15 pisze:a mógłbyś rozwinąć? jakieś wskazówki?
Odpowiem Ci krok po kroku( moze dostane + od moda) :
-- firme zakladasz w honkongu, sam http://www.cr.gov.hk/en/home/index.htm ....wybacz ale angielki musisz znac
Dlaczego honkong?
Hongkong wprowadził prosty system podatkowy, który nakłada podatek dochodowy w oparciu o zasadę terytorialną, co oznacza, że zyski pochodzące ze sprzedaży lub usług uzyskane poza terytorium Hongkongu co do zasady nie podlegają opodatkowaniu.
Dzięki bardzo korzystnym umowom o unikaniu podwójnego opodatkowania, które Hongkong zwarł z Chińską Republiką Ludową, Belgią i Luksemburgiem, spółki zarejestrowane w między Unią Europejską a Chinami.
Mogą służyć również za podmiot holdingowy do nwestycji kapitału europejskiego w Chinach.
Dodatkowo, należy podkreślić, iż Hongkong zapewnia wysoki poziom tajemnicy bankowej oraz nie stosuje automatycznej wymiany informacji podatkowych z Unią Europejskiej.
Jednocześnie, lokalna administracja nie nakłada żadnych restrykcji na obrót dewizowy, co pozwala na swobodny odbiór i przelew kapitału
System podatkowy Hongkongu opiera się na zasadzie terytorialności, co oznacza, że tylko dochód pochodzący ze źródeł zlokalizowanych na terytorium Hongkongu podlega opodatkowaniu.
Podatek dochodowy wynosi w tym wypadku 16,5% od dochodu netto natomiast dochód pochodzący z działalności prowadzonej poza Hongkongiem może się cieszyć całkowitym zwolnieniem od podatków
Nie ma podatku od zysku zakumulowanego ani od dywidendy
Podatek spadkowy został całkowicie zniesiony 11 lutego 2005 roku.
Nie ma również podatku od zysków kapitałowych i dochodu z odsetek

-- rejestrujesz firme proptradingowa bo tylko 'ona' pozwala legalnie i bez zezwolen KNF inwestowac na gieldzie czy fx.

Nie mozesz tylko zarzadzac portfelem osob trzecich. Tutaj licencja DI jest niezbedna
To co jest legalne za granica jest zabronione u Nas, to ze w Holandii wolno palic dżonta to nie znaczy ze wolno w Polsce.

Chyba 'łopatologicznie' wytłumaczylem?

Link ktory podalem jest to strona www za pomoca ktorej mozna zarejestrowac firme - nie znam kraju ktory posiada az takie udogodnienie jak honkong gdzie poprzez strone www mozna otworzyc dzialalnosc.

http://www.cr.gov.hk/en/home/index.htm

Jezeli i to jest trudne to prosze przygotowac 8 tys pln i zapraszam do wawyhttp://chinapoland.com

ODPOWIEDZ