forex a własna działalność zarejestrowana za granicą
forex a własna działalność zarejestrowana za granicą
Jak w temacie. Przeczytałem temat: forex a własna działalność, poczytałem tematy dotyczące krajów offshore, jednak wciąż nie mam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Czy jest możliwe, zgodnie z prawem, założenie spółki prowadzącej działalność gospodarczą polegającą na inwestowaniu na forexie bez zezwolenia organu typu KNF? Z ustawy o obrocie instrumentami finansowymi wynika, że w Polsce jest to niemożliwe bez uzyskania zezwolenia KNF.
Jak się sprawy przedstawiają, gdyby założyć taką spółkę np. w Delaware, na Cyprze czy na Wyspach Marshalla? Nie chodzi mi tu o kwestie podatkowe, które to są głównym tematem dyskusji w podobnych tematach, interesuje mnie tylko kwestia legalności takiej działalności gospodarczej. Oczywiście, pieniądze które ma inwestować spółka pochodzić mają od osób trzecich.
Jak się sprawy przedstawiają, gdyby założyć taką spółkę np. w Delaware, na Cyprze czy na Wyspach Marshalla? Nie chodzi mi tu o kwestie podatkowe, które to są głównym tematem dyskusji w podobnych tematach, interesuje mnie tylko kwestia legalności takiej działalności gospodarczej. Oczywiście, pieniądze które ma inwestować spółka pochodzić mają od osób trzecich.
- Phoenix_phx
- Gaduła
- Phoenix_phx
- Gaduła
Odpowiem Ci krok po kroku( moze dostane + od moda) :maaciek15 pisze:a mógłbyś rozwinąć? jakieś wskazówki?
-- firme zakladasz w honkongu, sam http://www.cr.gov.hk/en/home/index.htm ....wybacz ale angielki musisz znac
Dlaczego honkong?
Hongkong wprowadził prosty system podatkowy, który nakłada podatek dochodowy w oparciu o zasadę terytorialną, co oznacza, że zyski pochodzące ze sprzedaży lub usług uzyskane poza terytorium Hongkongu co do zasady nie podlegają opodatkowaniu.
Dzięki bardzo korzystnym umowom o unikaniu podwójnego opodatkowania, które Hongkong zwarł z Chińską Republiką Ludową, Belgią i Luksemburgiem, spółki zarejestrowane w między Unią Europejską a Chinami.
Mogą służyć również za podmiot holdingowy do nwestycji kapitału europejskiego w Chinach.
Dodatkowo, należy podkreślić, iż Hongkong zapewnia wysoki poziom tajemnicy bankowej oraz nie stosuje automatycznej wymiany informacji podatkowych z Unią Europejskiej.
Jednocześnie, lokalna administracja nie nakłada żadnych restrykcji na obrót dewizowy, co pozwala na swobodny odbiór i przelew kapitału
System podatkowy Hongkongu opiera się na zasadzie terytorialności, co oznacza, że tylko dochód pochodzący ze źródeł zlokalizowanych na terytorium Hongkongu podlega opodatkowaniu.
Podatek dochodowy wynosi w tym wypadku 16,5% od dochodu netto natomiast dochód pochodzący z działalności prowadzonej poza Hongkongiem może się cieszyć całkowitym zwolnieniem od podatków
Nie ma podatku od zysku zakumulowanego ani od dywidendy
Podatek spadkowy został całkowicie zniesiony 11 lutego 2005 roku.
Nie ma również podatku od zysków kapitałowych i dochodu z odsetek
-- rejestrujesz firme proptradingowa bo tylko 'ona' pozwala legalnie i bez zezwolen KNF inwestowac na gieldzie czy fx.
Nie mozesz tylko zarzadzac portfelem osob trzecich. Tutaj licencja DI jest niezbedna
To co jest legalne za granica jest zabronione u Nas, to ze w Holandii wolno palic dżonta to nie znaczy ze wolno w Polsce.
Chyba 'łopatologicznie' wytłumaczylem?
Link ktory podalem jest to strona www za pomoca ktorej mozna zarejestrowac firme - nie znam kraju ktory posiada az takie udogodnienie jak honkong gdzie poprzez strone www mozna otworzyc dzialalnosc.
http://www.cr.gov.hk/en/home/index.htm
Jezeli i to jest trudne to prosze przygotowac 8 tys pln i zapraszam do wawyhttp://chinapoland.com