PSAR na gbp/jpn: 3000% w 8 miesięcy ?

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Alkar
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Alkar »

KRÓL sądze że jednak M15 i małe wartości PSar są lepsze,
dla GbpUsd M15 psar 0.0012 z 10 tys zrobił 26
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Spore DD, co będzie jak trafi się na początku?
Trade what you see, NOT what you hear or think

Alkar
Stały bywalec
Stały bywalec

Nievinny pisze:Spore DD, co będzie jak trafi się na początku?
Masz 100% racji , intensywnie pracuję nad tym

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

Alkar pisze:KRÓL sądze że jednak M15 i małe wartości PSar są lepsze,
dla GbpUsd M15 psar 0.0012 z 10 tys zrobił 26
możesz pokazać bez MM ze stałym 1 lotem? MM zaciemnia obraz interakcji z rynkiem.

i obetnij trochę danych tak żeby zrobić forward test dane z backtestu niewiele znaczą, mogą jedynie wskazać, że "coś w tym jest"

Alkar
Stały bywalec
Stały bywalec

eMisiek pisze:możesz pokazać bez MM ze stałym 1 lotem?
W załączonym zipie są :
wyniki bez MM every tick ( wyszło ok 600% )
kod EA
zbiór .set z parametrami do EA

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Alkar pisze:
W załączonym zipie są :
kod EA
Dzięki, mam kilka uwag z obserwacji. Nie znam wskaźnika i nie czytam kodu więc staram się znaleźć sens w jego działaniu.

Na załączonym obrazku - okazuje się, że nieźle radzi sobie przy dużej zmienności a "kolebie się" w okolicach zero przyrostu jeśli zmienność jest mniejsza. Rozwązaniem może być albo poprawa parametrów - pod katem większych zysków w obszarze trzecim albo wyniesienie się z testami poza InterbankFX, gdzie spread jest od 9 do 12 na G/J.
Może np MB Trading cos pomoże?

System ogólnie rzecz biorąc działa fajnie - tyle, że przez 4 miesiące (kwiecień, koniec lipca) kolebie sie niemiłosiernie. Lubi zmienność dzienną i jest mu obojetne w jakim kierunku - ale nie lubi stałych trendów robionych niewielkimi świeczkami z niska zmiennością.

Dlatego obszary 1,2 oraz 4 są fajne ale już 3 - słaba, w granicach zyskownosci.
Myślę, że zmniejszenie spreadu o 30-50% wpłynęłoby znacząco na sprawność systemu.

Ogólna wskazówka (jeśli wiesz jak to zrobić) byłaby następująca - lepiej mieć EA (i iść w tym kierunku), które ma mniej strat - lub straty są mniesze i krzywa kapitału prz y stałym 1 locie jest bliska prostej ale dość gładka. Wtedy ma sens zrobienie wejść większą częścia kapitału.

straty też czasem występuja seriami więc może inne zarzązanie kapitałem poprawiłoby krzywą (np zmniejszanie % po stracie o 30% lub połowę, zwiększanie po pierwszym zysku z powrotem o 30%). Ale to przemyślenia na później, teraz wydaje mi sie lepiej się skupić na dodaniu jakiegoś filtra aby zmniejszyć straty. Może inny SL? Bo o ile widzę to ma sztywny 100 pips.

Masz może gdzieś opis co ten wskaznik i co w ogóle ten system robi?

Nie wierzę w mechaniczna optymalizację, tym bardziej opartą na backtestach, wierzę w zrozumienie mechanizmu działąnia i ew dorzucenie jakiegos filtra.

Ale ogólnie - myslę, że system jest wart dalszej pracy.

Alkar
Stały bywalec
Stały bywalec

eMisiek pisze:
Alkar pisze:
W załączonym zipie są :
kod EA
Dzięki, mam kilka uwag z obserwacji. Nie znam wskaźnika i nie czytam kodu więc staram się znaleźć sens w jego działaniu.
Również dzięki za opinie.
eMisiek pisze:Na załączonym obrazku - okazuje się, że nieźle radzi sobie przy dużej zmienności a "kolebie się" w okolicach zero przyrostu jeśli zmienność jest mniejsza. Rozwązaniem może być albo poprawa parametrów - pod katem większych zysków w obszarze trzecim albo wyniesienie się z testami poza InterbankFX, gdzie spread jest od 9 do 12 na G/J.
Może np MB Trading cos pomoże?
Poprawa spreadu niewiele da.
Zauważ że : "Average profit trade 1854.08"
tj. ponad 200 pipsów zysku średnio na jedna transakcję.
Dzieki temi nie ruszają mnie spready,swapy,ogł.danych itp.
eMisiek pisze:straty też czasem występuja seriami więc może inne zarzązanie kapitałem poprawiłoby krzywą (np zmniejszanie % po stracie o 30% lub połowę, zwiększanie po pierwszym zysku z powrotem o 30%). Ale to przemyślenia na później, teraz wydaje mi sie lepiej się skupić na dodaniu jakiegoś filtra aby zmniejszyć straty. Może inny SL? Bo o ile widzę to ma sztywny 100 pips.
SL jest tylko na wypadek jakiejś awarii systemu (brak prądu,internetu,zwis systemu czy inny kataklizm ;)
Niestety nie znalazłem żadnego dobrego filtru,większość jest oparta na średnich, dają sygnały zbyt późno.Zresztą to jest masło maślane bo PSAR też jest po części oparty na średnich.
A potrzebny jest wczesny sygnał że trend się robi płaski oraz drugi kiedy jest wybicie z płaskiego.
eMisiek pisze:Masz może gdzieś opis co ten wskaznik i co w ogóle ten system robi?
Opisów ParabolicSAR jest mnóstwo a tobie zapewne chodzi o wzór ,
niestety miałem i gdzieś mi wcięło :( Jak go odgrzebię to wrzucę tutaj.

System ogólnie jest bardzo prosty : gdy PSAR zmienia kierunek(przeskakuje na górę lub dół) to na otwarciu następnej świeczki system zamyka ostatnie zlecenie i otwiera przeciwne.
eMisiek pisze:Nie wierzę w mechaniczna optymalizację
Z braku innych pomysłów jednak wziąłem się za autooptymalizację i muszę powiedzieć śmieszna sprawa bo nic w sieci nt. nie znalazłem.
No może oprócz rosyjskiego artykułu o tym jak wyniki z Testera MT4 wczytywać do EA. Albo mało kto to robi w co nie chce mi się wierzyc, albo uważa to za wielkie halo żeby komuś pokazać jak.
eMisiek pisze:Ale ogólnie - myslę, że system jest wart dalszej pracy.
Dzięki.Pozdrawiam.
A.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2007, 18:17 przez Alkar, łącznie zmieniany 1 raz.

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Qrcze, to jest zwykły parabolic SAR (Stop and Reverse)? to musiałem byc bardzo zmęczony że na to nie wpadłem :)

spready - oczywista racja

rzuciłem też okiem na rozkład godzinowy - odrzucając zajmowanie pozycji na rynku od 19.15 do 4.30 likwidujemy 20 pozycji stratnych za cenę 10 zyskownych. nie znam wielkości (wartości pozycji) bo już zabrakło mi czasu - spójrz na załaczony wykres, czerwone to stratne a powyżej niebieskie to zyskowne.

od strony analizy zachowań rynku - 19,15 do 4.30 na interbankfx to 21.15 do 6.30 u nas - może to byc okres niższej aktywności na rynku (co jest dziwne bo to para z jenem), w każdym razie stratnych transakcji jest wiecej.

Alkar
Stały bywalec
Stały bywalec

Niestety godziny to nie to, wyłączenie godzin azjatyckich -5% na proficie , wyłączenie weekendów , czyli zamykanie pozycji w pt. wieczorem kolejne -5%.
Myśle że jednak główny diabeł siedzi w trendzie płaskim.

Mimo wszystko dzieki za pomoc

eMisiek
Gaduła
Gaduła

czy to znaczy, że godziny azjatyckie przynoszą główny zysk? tej części analizy nie dokończyłem a to może być b istotne dla zyskowności systemu.

może wyrzucić pozostale jeśli to Azja przynosi ten cały zysk.

ODPOWIEDZ