30 pips a day

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

30 pips a day

Nieprzeczytany post autor: adk »

Witam

Postanowiłem założyć journal, może to sprawi że będę trzymał dyscyplinę. Spróbuję, nie zaszkodzi, a może pomoże.

Otóż, jak w temacie, postanowiłem zbierać po 30 pipsów dziennie, nie więcej, takie jest założenie, 30 to górny limit jaki chcę osiągać, nie więcej, na tym cała zabawa polega, chcę nauczyć się kończyć w odpowiednim momencie, bo po przeanalizowaniu wielu miesięcy na rynku stwierdzam że z tym mam kłopot :)

Do rzeczy:
- gram tylko na EUR/USD (najniższy spread)
- gram w godzinach 17 - 21 , nie codziennie, tylko wtedy kiedy wiem że na spokojnie mogę poświęcić te 2 godziny (czasem w pracy za pomocą platformy na telefonie, jednak staram się ograniczać)
- TF jaki stosuję to 5 minut,
- metoda (no właśnie), to chyba scalping, jednak opieram sie również na SR, Fibo oraz najczęściej na LT co wskazywałoby na PA, tak czy inaczej staram się wyznaczyć trend na 5-minutówce i jadę z koksem, SL stały 5 pipsów, wchodzę tak żeby tej wartości nie przakraczać,
- zawsze z trendem - tym wyznaczonym na TF 5m

Codziennie będę starał się zamieszczać screeny z transakcjami bądź zrzut z historii z platformy żeby się uwiarygodnić.

To byłoby na tyle.
Zabawę zacząłem w poniedziałek, gram na realnym koncie AM, microloty, traktuję to jako hobby, dlatego nie inwestuję grubych kwot.

Zacząłem od 0.01 lota, co 100PLN będę podnosił o kolejną jednostkę.
Zobaczymy jak w dłuższej perspektywie sprawdzi się ta strategia ;)

Wrzucam oczywiście historię, od poniedziałku, wiem że są to śmieszne kwoty, ale dla mnie liczy się coś innego, od czegoś zacząć trzeba, a poza tym, przez kilka ostatnich miesięcy przewaliłem już trochę złotówek i pora zacząć grać z jakimś planem bo bez tego ani rusz :D

Poniedziałek +21
Wtorek +28
Środa +37

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Powodzenia :)
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

Witam w czwartek, dzisiejszy dzien zaliczam do kompletnie nieudanych, transakcje z telefonu, strata -118 pipsow, czyli wiecej niz to co wypracowalem przez 3 ostatnie dni.
Chec odegrana sie za wszelka cene zebrala swoje zniwo.
Najgorsze jest to ze bylem juz 19 na plusie i za wszelka cene chcialem dobic do zakladanych 30.
To jest kolejny problem z ktorym musze sobie poradzic (ciecie strat), jeszcze duzo pracy przede mna :)
Jutro robie przerwe, milego weekendu.

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

adk pisze:postanowiłem zbierać po 30 pipsów dziennie, nie więcej, takie jest założenie, 30 to górny limit jaki chcę osiągać, nie więcej
Jeśli mogę się wtrącić... według mnie jest to najgorsza zasada na Forex, limitowanie i ograniczanie zysków.
Sam widzisz jak się to kończy, tym bardziej, że ograniczenia w dół sobie nie założyłeś(np. -30pip i nie gram).
Piszesz, że grasz między 17-21 to nie lepiej jakbyś założył, że grasz cały czas swoje przez 3 godz, niezależnie od wyników.
No i oczywiście bez SL-a długo nie powalczysz....
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

Oczywiscie ze mozesz sie wtracic, kazda uwaga jest mile widziana.
Uwazasz ze limitowanie nie wychodzi na dobre? Po kilku dniach nie chce podwazac tej teori i pozostane przy swoim, natomiast okreslenie progu straty jest sensowne.
przemysle to.
Gram z sl, pozniej zbyt sie rozszerzyl.

Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

Witam

Dziś przeprowadziłem 12 transakcji, nie mogłem się skupić na grze zupełnie, złe podejście.
Rezultat nie jest zadowalający:
-23 pipsy

Nie będę próbował odgrywać się na siłę bo wiem że jest to niezdrowe, dlatego koniec na dziś, kolejne podejście jutro.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Grzegosz pisze:
Jeśli mogę się wtrącić... według mnie jest to najgorsza zasada na Forex, limitowanie i ograniczanie zysków.
święte słowa, ograniczasz zyski a stratą pozwalasz rosnąć :p, moim zadniem żadne ograniczanie prócz SL nie jest dobre,

Ważne żeby nie zacząć grać na siłe i wchodzić w trejd dla samego wejscia, ponieważ są przecież dni gdzie okazji będziesz miał 1-2 a są dni gdzie według systemu okazji będzie 10-50 i te właśnie dni powinny pracować na resztę i na SL,
Podstawa to wchodzenie według planu i nie trzymanie zie zasady np 10 wejsc dziennie bo czasami może to być za mało a czasami za dużo, trzeba sie dostosowywać do sytuacji panującej na rynku
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, 21:25 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

Ink. pisze:stratą
Stratom, tak na marginesie.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

adk pisze:
Ink. pisze:stratą
Stratom, tak na marginesie.
Bardzo możliwe, musiał byś porozmawiać z panem autokorektą w moim iphonie :p

Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

Przy najbliższej okazji, dzięki za uwagi w każdym razie ;)

ODPOWIEDZ