G A N N

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nieprzeczytany post autor: templar »

Co do obrazków to o ile widać wyraźnie różnicę pomiędzy dwoma o tyle ja bym jeszcze nad tym popracował i pokombinował, ciągi powinny być dłuższe i bardziej konsystente. Wrzucę może później skrina o co mi chodzi dokładnie.

Link, który podałeś widzę chyba pierwszy raz więc trudno mi cokolwiek o tym napisać - ogólnie nie robi zbyt dobrego wrażenia ale to tylko moje odczucie. Ludzi, którzy "odkryli" prawo wibracji w takim sensie w jakim stosował je Gann jest na pęczki - łącznie ze mną hehe - dlatego o ile wypada sprawdzać wszystko o tyle dystansu nigdy za wiele.

Kybalion tak jak i Biblia, na którą się powołuje Gann mnóstwo razy - zresztą nie tylko na te księgi - to bardzo obszerna i trudna sprawa do dyskusji (na ten przykład egzegeza biblijna to potężny dział naukowy, przez który aby przebrnąć należycie trzeba poświęcić kawał życia). Czy może to w czymś pomóc? Z pewnością tak ale może również mocno zaszkodzić bo to nie są książki naukowe czy też nowelki o łysej szkapie.
Z pewnością jest wiele elementów wyjętych wprost z Biblii, które słowami Ganna można opisać jako kluczowe - chociażby przypowieść o Jonaszu. Kwestia jednak najważniejsza jest taka, że jeśli w kursach można mówić choć trochę o poprawności i zasadności rozumienia danego tekstu tak a nie inaczej to w wypadku takiego kybalionu już nie.

nabita2
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nabita2 »

co do Jonasza, to natrafiłem juz wczesniej ( chyba na wgt grupie dysk. ) jak ktos wrzucił prognoze, opartą o cykl odnaleziony w księdze jonasza :) wiem jak to brzmi , ale jak sie czyta TTTTA to gann wyraznie sugeruje pewne rozdzialy i mowi wprost ze odnalazł tam jakies cykle ( chodzi mi o biblie). Szczerze mowiac czytam ksiege jonasza po polsku i angielski i trudno tam odnalesc mi jakis cykl :) mysle ze trzeba pokombinowac z miejscami jakie są tam wspomniane ..... . Ale moje pytanie do templara : czy te cykle da sie "odnaleźć" normalnie , czy zeby je zauwazyc trzeba rozumiec prawo zmiennosci ?

Awatar użytkownika
Rooney
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rooney »

A ja mam takie pytanie do templara. Czy Ty zacząłeś zarabiać zanim zjąłeś się Gannem? Jeśli tak to wiele tłumaczy, bo jak dla mnie cały ten okultyzm to jedna wielka ściema i budowanie na siłę skomplikowanych teorii czegoś co jest tak naprawdę banalne. Jest trend, się zarabia, nie ma trendu to dupa blada.

Pop
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pop »

Patrząc na twój wykres tygodniowy wychodziło że wykres jest obecnie mniej więcej 90 tygodni na 180 punktów w górę. Cena podchodziła od dołu więc domyślałem się że cena będzie spadać. A tu chyba idzie w górę? Czy ty obecnie z prawa zmienności spodziewałeś się takiego wybicia w górę?

Pop
Stały bywalec
Stały bywalec

Jeszcze jedno pytanie do Templara. Jak wiemy każda para walut ma swoja skale i wibracje. Ale jakby podejść od tyłu i tak zbalansować kosz (kilka par walut o różnych wagach tworzy jedną cenę) aby taki kosz wstrzelił w założoną przez nas skale i cykle na sq? Chyba tak można by podejść bo to przecież to my jakby tworzymy nowy instrument?

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nieprzeczytany post autor: templar »

Pop, nie wiem o co chodzi za bardzo w tym drugim pytaniu. Co do wykresu tygodniowego to był rysunek przykładowy, nie wykorzystuję w praktyce takich dużych skal czasowych, interesuje mnie tylko kilka godzin przyszłych ponieważ taki styl gry mi odpowiada. Owszem czasem zerkam na szerszy obraz ale tylko z ciekawości. Odpowiedź na pytanie co ten obrazek właściwie pokazuje masz kilka postów wyżej - to nie jest predykcja.

Rooney, zarabiałem wcześniej, jeśli Ci to wiele tłumaczy to ok ale nie sądzę, żeby to co myślisz było bliskie prawdy. Co do okultyzmu to słyszałem o takich sprawach ale się tym nie zajmowałem nigdy. A banalna prawda o spekulacji w moim przekonaniu, jest tylko jedna: większość graczy traci pieniądze. Zarabianie dla odmiany jest "ciut" bardziej skomplikowane ale mówię to właściwie tylko ze swojego własnego punktu siedzenia ;)

Pop
Stały bywalec
Stały bywalec

Czy z narzędzi kursowych ganna oprócz przewidywania ważnych miejsc zmiany można przewidywać kierunek czy do tego już trzeba znać prawo zmienności? I czy to prawo jest ściśle związane z ruchem planet? Pytam bo mam ciekawy link:
http://homepages.ihug.co.nz/~profitable/gannchart.html

krolewsky
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: krolewsky »

Moglbys TEMPLAR wkleic jakis przyklad rozkladu prawdziwych szczytow i dolkow na sq albo na trojkacie z eurusd ? Screen rozkladu na tablicy.

Czy mozna uproscic w pewien sposob ze prawo wibracji (zmiennosci) ukryte jest w tych kalkulatorach ?
“ The thing that hath been, it is that which shall be; and that which
is done is that which shall be done, and there is no new things
under the sun.” Eccl. 1:9.

Awatar użytkownika
Rooney
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rooney »

templar pisze:Rooney, zarabiałem wcześniej, jeśli Ci to wiele tłumaczy to ok ale nie sądzę, żeby to co myślisz było bliskie prawdy. Co do okultyzmu to słyszałem o takich sprawach ale się tym nie zajmowałem nigdy. A banalna prawda o spekulacji w moim przekonaniu, jest tylko jedna: większość graczy traci pieniądze. Zarabianie dla odmiany jest "ciut" bardziej skomplikowane ale mówię to właściwie tylko ze swojego własnego punktu siedzenia ;)

No z tym trendem to uprościłem sprawę ;-) Chodziło mi głównie o to że z samego Ganna to się raczej nie wyżyje. Trzeba najpierw opanować inne metody i wtedy Gann może bardzo pomóc.

Essperto wrzucił bardzo fajne kółko z liczbami pierwszymi. Wogóle ciekawy wątek się zaczyna robić :-)

nabita2
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nabita2 »

Essperto, czy moglbys zatem odpowiedziec na pytanie , czy zeby odnalesc te cykle , trzeba rozumiec najpierw "prawo zmiennosci "?

ODPOWIEDZ