G A N N
Mam nadzieje ze odpoczales przed kolejna lawina pytań
Wiec tak, jesli pytaem o GW a otrzymalem odpowiedz o skali to doszedlem do wniosku ze moze zle rozumiem zastosowanie narzedzi Pana Ganna.
Wiec moze zdefiniujmy co jest tak naprawde czym.
Pisales ze w kursach jest duzo narzedzi do poszukiwania siatki.
1.Wiec czy GW/sq/hexagon itp. sa narzedziami ulatwiajacymi znalezienie skali czy sa narzedziami do predykcji?
2. Czy Gann Fan (w znaczeniu linii pokazujacych kąt na wykresie) jest narzedziem poszukiwania skali czy predykcji?
2a. Jesli predykcji to czy uzywasz Gann BOX (Gann Square)?

Wiec tak, jesli pytaem o GW a otrzymalem odpowiedz o skali to doszedlem do wniosku ze moze zle rozumiem zastosowanie narzedzi Pana Ganna.
Wiec moze zdefiniujmy co jest tak naprawde czym.
Pisales ze w kursach jest duzo narzedzi do poszukiwania siatki.
1.Wiec czy GW/sq/hexagon itp. sa narzedziami ulatwiajacymi znalezienie skali czy sa narzedziami do predykcji?
2. Czy Gann Fan (w znaczeniu linii pokazujacych kąt na wykresie) jest narzedziem poszukiwania skali czy predykcji?
2a. Jesli predykcji to czy uzywasz Gann BOX (Gann Square)?
“ The thing that hath been, it is that which shall be; and that which
is done is that which shall be done, and there is no new things
under the sun.” Eccl. 1:9.
gw/sq/hexa itd to narzędzia, które w rzeczywistości są dosyć prostymi wzorami matematycznymi. To rodzaj kalkulatora, liczydła, nic poza tym. Jednostki ceny czy czasu wyrażone za pomocą jakiejś skali to dane wejściowe, które podajemy temu liczydłu.
Znalezienie skali polega na takim przekształceniu jednostek aby wyraźne były zależności pomiedzy ciągami tak czy inaczej przekształconych ciągów liczb. Używamy do tego narzędzi Ganna no bo na nich właśnie te zależności sprawdzamy. Tworzenie natomiast predykcji to dalsze wykorzystanie tych narzędzi w sensie matematycznym. To trochę tak jak z kalkulatorem zwykłym, mamy dodawanie, odejmowanie, mnożenie itd, kwestia jest tego jak wykorzystamy te narzędzia do rozwiązania danego problemu.
"2. Jesli predykcji to czy uzywasz Gann BOX (Gann Square)?"
Już o tym pisałem, że swojego czasu kiedy faktycznie używałem wielu narzędzi Ganna musiałem przeprowadzić wiele prób i kombinacji aby znaleźć to co działa na danym instrumencie w spoób satysfakcjonujący. Teraz tego nie robię bo nie opieram się już o kursy więc nie używam również tych narzędzi - nie są mi potrzebne zwyczajnie.
Znalezienie skali polega na takim przekształceniu jednostek aby wyraźne były zależności pomiedzy ciągami tak czy inaczej przekształconych ciągów liczb. Używamy do tego narzędzi Ganna no bo na nich właśnie te zależności sprawdzamy. Tworzenie natomiast predykcji to dalsze wykorzystanie tych narzędzi w sensie matematycznym. To trochę tak jak z kalkulatorem zwykłym, mamy dodawanie, odejmowanie, mnożenie itd, kwestia jest tego jak wykorzystamy te narzędzia do rozwiązania danego problemu.
"2. Jesli predykcji to czy uzywasz Gann BOX (Gann Square)?"
Już o tym pisałem, że swojego czasu kiedy faktycznie używałem wielu narzędzi Ganna musiałem przeprowadzić wiele prób i kombinacji aby znaleźć to co działa na danym instrumencie w spoób satysfakcjonujący. Teraz tego nie robię bo nie opieram się już o kursy więc nie używam również tych narzędzi - nie są mi potrzebne zwyczajnie.
Piszesz ze nie używasz narzędzi Ganna do wyszukiwania zależności cyklowych, ale rozumiem że w Twoim rozwiązaniu odpowiednio dobrana skala w stopniach oraz zależności między tymi stopniami jest również najważniejsza rzeczą?
Wracając jednak do kursów czy z Twojego doświadczenia można z GW/SQ (oba mają taką sama skuteczność? czy GW jest lepsze od SQ?) wycisnąć skuteczność z transakcji powyżej 70%? Gann w swoich opracowaniach wykorzystywał głównie skale czasową związaną z ruchem obrotowym ziemi (4 minuty to obrót o 1 stopień na 24H; 24h to 1 stopień na 1 rok). Rozumiem jednak, że wcale tak nie musi być i równie dobrze może to być np 13min/1stopień? (bo JPY może pochodzić z Wenus a USD z Marsa
Wracając jednak do kursów czy z Twojego doświadczenia można z GW/SQ (oba mają taką sama skuteczność? czy GW jest lepsze od SQ?) wycisnąć skuteczność z transakcji powyżej 70%? Gann w swoich opracowaniach wykorzystywał głównie skale czasową związaną z ruchem obrotowym ziemi (4 minuty to obrót o 1 stopień na 24H; 24h to 1 stopień na 1 rok). Rozumiem jednak, że wcale tak nie musi być i równie dobrze może to być np 13min/1stopień? (bo JPY może pochodzić z Wenus a USD z Marsa

Narzędzia to tylko formuły matematyczne, jedne pasują do danego instrumentu, inne nie. Każdy rynek/instrument to pewien problem powiedzmy matematyczny, rozwiązanie tego problemu jest zwykle inne dlatego nie można mówić o lepszej skuteczności gw czy sq. Zależy od rynku koniec kropka.
Co Gann wykorzystywał a co pisał to dwie inne sprawy, to chyba jasne.
Co Gann wykorzystywał a co pisał to dwie inne sprawy, to chyba jasne.
Czyli najprosciej mowiac naszym problemem matematycznym jest polozenie dolkow i szczytow ktore w danej skali musza dawac pewna prawidlowosc na "kalkulatorach"?
Czyli nasze dolki i szczyty wyrazone w odpowiedniej skali powinny dawac pewne prawidlowosci tak jak np. liczby pierwsze na SQ?
Czyli nasze dolki i szczyty wyrazone w odpowiedniej skali powinny dawac pewne prawidlowosci tak jak np. liczby pierwsze na SQ?
Czy to juz mozna nazwac ze "coś jest na rzeczy"? Po standaryzacji do katow nie wyglada juz zbyt losowo a ma tendencje do laczenia sie (a moze to przez zmniejszenie rozpietosci liczb i ich wzajemna bliskosc
)

A tutaj jeszcze link na ktory natrafilem
http://www.tradingwithgods.com/OliversLaw.htm
I jeszcze jedno pytanie:
Czy "Kybalion" nam w czyms pomoze ?

A tutaj jeszcze link na ktory natrafilem
http://www.tradingwithgods.com/OliversLaw.htm
I jeszcze jedno pytanie:
Czy "Kybalion" nam w czyms pomoze ?