Trend Line

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Zablokowany

Czy używasz Linii Trendu ?

Tak
46
79%
Nie
12
21%

Liczba głosów: 58

Cadermo

Trend Line

Post autor: Cadermo »

Tylko Linia Trendu !
Witam ,w końcu postanowiłem założyć dziennik ,żeby na bieżąco publikować swoje analizy i przy okazji pokazywać swoje trejdy . Stwierdziłem ,że w tematach analiz dnia w podgrupie tematów czasowych jest za dużo chaosu ,więc przenoszę się tutaj ,żeby na spokojnie analizować każdy ruch ceny. Opieram się wyłącznie już na czystym wykresie i na takowym wyznaczam sobie linie trendu .Nie interesuje mnie nic innego niż odbicie od lini trendu.Jedni powiedzą ,że to źle ,bo są jeszcze S/R i fibo dla przykładu ,ale przecież każdy gra jak mu się podoba i ważne ,żeby były z tego niezłe profity :) Interwał czasowy na jakim wchodzę w pozycję to wyłącznie M1 ,ale opieram się również na analizie M5 i M15. Co do wykreślania LT ,to robię to na bieżąco ,jak tylko cena zrobi nowy szczyt lub dołek to zabieram się za wykreślanie :) Oczywiście uznaję zasadę im starszy trend ,tym silniejszy i na niego lepiej czekać :)
Kilka zasad ,które respektuję :

:arrow: Moja LT składa się tylko z 3 punktów (punkt startu ,punkt zaczepu i punkt wejścia ) Jeśli LT już została "wykorzystana " to dalej nie biorę jej już pod uwagę .
:arrow: LT starsza jest ważniejsza niż młodsza ,warto sobie grupować kolorkami :)
:arrow: Nigdy nie wchodzę w pozycję za późno albo za wcześnie ,jak ma odbić to odbije ,jak nie to nie i czekam dalej :)
:arrow: Oczywiście bacznie obserwuję nowe szczyty i nowe dołki ,jeśli stworzy się nowy szczyt to szukam jakiejś LT spadkowej ,jeśli dołek to LT wzrostowego .
:arrow: Punkt zaczepu (drugi pkt odbicia ,środkowy) musi być stosunkowo świeży .Nie może być on np z poprzednich dwóch dni ,w przeciwieństwie do punktu startu ,który może być tak daleko jak to tylko możliwe ,ale też bez przesady (zazwyczaj do 5 -6 dni ) .
:arrow: Dodatkowo oglądam linie HIGH I LOW z ostatnich 2 dni ,żeby się upewnić jak sprawy się mają
:arrow: Staram się brać pod uwagę te starsze LT ,ale jeśli nie ma żadnej inne opcji to wyznaczam świeżutkie LT i czekam na sygnał :)

Co do spraw finansowych :
:arrow: Konto real u brokera STP
:arrow: Lewar 1:500
:arrow: TP 42 ,SL 13 ,BE 9
:arrow: Godziny handlu : NON STOP :)

Ważność LT wedle kolorów:

:arrow: Czarna
:arrow: Biała
:arrow: Zółta
:arrow: Zielona (głównie do wyznaczania korekt i małych trendów)

Jak wykryć fałszywki?
Przede wszystkim na swoją obronę mamy BE ,które jest ustawione chyba w sam raz ( 9 pipsów wraz ze spreadem). Przykładowo ,cena odbija się ,przekracza linię BE i zawraca,zlecenie zamyka się .Wtedy ta LT staje się już dla mnie nie ważna i czekam na odbicie albo od nowej ,albo od przeciwnej ,mniej ważnej LT pod względem jej "wieku" .BE ma wyeliminować mi słabe odbicia lub fałszywe i pozwolić działać innym LT ,które wyrysowałem .
Przykładowo jeśli teraz cenie odbije się ,od którejś z LT spadkowej z powyższego wykresu ,zaliczy BE i zawróci to wtedy to dla mnie znak ,że ta LT jednak nie była taka ważna i czaje się na wzrostową LT :)

Kiedy rysować dłuższe LT ?

Chyba nikt nie lubi co chwila rysować nowych LT ,więc radzę się skupić na tych najstarszych i na tych średnich wiekowo ,zielone ,czyli świeżynki to raczej strata czasu . Rysujemy nowe LT ,kiedy cena zrobi nowe szczyty lub nowe dołki . Po prostu ,jeśli cena zrobi nowe szczyt to warto szukać LT spadkowych ,jeśli nowy dołek to LT wzrostowych .

Dlaczego jazda na wykresie bez wskaźników jest bezpieczniejsza ?

Przede wszystkim nadmienię ,że LT gram od jakiegoś czasu. Wcześniej grałem na przeróżnych systemach ,od NLA do GMMA przez średnie .Użyłem masę wskaźników ,których tak naprawdę nie rozumiałem. Mimo to ,że nieźle na tym wychodziłem to wiedziałem ,że to nie dla mnie .Bo jak mam zarabiać na czymś na dłuższą metę skoro nie rozumiałem tych wszystkich wskaźników .Więc postanowiłem stworzyć pusty wykres ,wstawić automat do BE ,wielkość spreadu i tyle :D Przy okazji dopasowałem sobie kolorystykę i zacząłem sobie kreślić i stwierdziłem ,że gra na czystym wykresie to najlepsze co może być .Wiem ,że każdy tak mówi po jakimś czasie gry,ale tak naprawdę jest . Może i są ludzie ,którzy zarabiają używając wskaźników ,ale jednak uważam ,że jeśli człowiek chce zarabiać to musi wiedzieć co robi .

Dlaczego real jest lepszy od demo?
To może temacik ,który nie do końca pasuje ,ale chcę też nadmienić co o tym myślę . Cały dziennik dedykuję raczej nowicjuszom niż graczom ,którzy już choć trochę poznali rynek forex. Od razu zaznaczę ,że nie jestem żadnym mega dobrym traderem ,jestem przeciętny i dużo mi brakuje jeszcze do bycia "dobrym". Ale wszystkie moje doświadczenia utwierdzają mnie w przekonaniu ,że demo to tylko taki "Need for Speed" w porównaniu do konta real ,które jest jak jazda po torze wyścigowym. Owszem poznamy ogólne zasady ,ale praca nad naszą psychiką (CO JEST OGROMNIE WAŻNE ) nie ruszy nawet z miejsca dopóki nie zaczniemy grać realnym cashem.Rynkiem Forex interesuję się od marca tego roku ,od lipca gram na koncie real .Nie żałowałem ani jednej straconej złotówki ,bo wiedziałem ,że w inny sposób nie dostosuję się do rynku pod względem psychiki . No i na efekty nie musiałem długo czekać ,bo już widzę postępy w pracy nad sobą (nad moją cierpliwością ,nad opanowaniem stresu itp.) Wcale nie trzeba zaliczać MC jak się jest nowym wystarczy dobry MM.Jednym słowem na demo nigdy bym nie odczuł efektów pracy nad samym sobą ,bo jak już powiedziałem to zupełnie inna bajka.

Zapomniałem dodać na początku ,że gram tylko na jednej parze walutowej ,czyli EUR/USD.

To chyba na tyle :) Reszte dopowiem jutro ,wspomnę o fałszywkach itd. A teraz kilka wejść z ostatnich dni .

01.11
Obrazek

2-3.11
Obrazek

Średnio staram się robić dwa wejścia na dzień ,te dwa dni były bardzo dobre i wpadło łącznie 6 wejść :) ,czyli łącznie 252 pipsy.

Analizy postaram się jakieś wrzucić za jakiś czas :) Pozdrawiam !
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 11:27 przez Cadermo, łącznie zmieniany 7 razy.

Cadermo

1.Analiza
a) Cena dobije do białej lini i się odbije ,wtedy wchodzimy w S ,natomiast wtedy możemy spodziewać się odbicia od czarnej LT ,która jest jak widać silniejsza .
Obrazek

b) Cena cofnie się i odbije się od czarnej lini i wtedy myślę ,że przebijemy ze spokojem spadkową LT i wyznaczymy nowy szczyt,jeśli ten szczyt nie będzie większy niż wczorajsze HIGH to można by się pokusić o wyznaczenie dodatkowej LT z 31.10 i czekać na możliwe odbicie .
c) natomiast jeśli cena przebije wczorajsze HIGH to pozostaje nam trochę poczekać na rozwinięcie sytuacji :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
BŁĄD !!
Linia dolnej LT jest źle poprowadzona ,to nie żaden szczyt :) Ta LT nie powinna być brana pod uwagę !Na poniższym obrazku widać ,że główny szczyt to ten w fioletowej elipsie ,nie czerwonej !
Obrazek

Marne szanse odbicia od czarnej ,więc w zanadrzu czeka druga biała ,ale i tak silniejsza niż spadkowa :)

Te typy analiz nazwę analizami prawdopodobieństwa ,dlatego ,że na chwilę obecną nie wiemy nic ,prócz prawdopodobnych scenariuszy . Będę też dodawał świeże analizy ,tuż przed możliwością wejścia w pozycję ,oczywiście nie co chwila :) Ale te ciekawsze na pewno ! Pozdrawiam

MILE WIDZIANE WASZE OPINIE ,TE DOBRE JAK I ZŁE !

// Wykreślono kolor czerwony z postów. Cyb
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 11:22 przez Cadermo, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
Grzeesiek
Gaduła
Gaduła

Post autor: Grzeesiek »

Gram coś podobnego. Z uwagą będę śledzić. A tak przy okazji, jaka najbliższa prognoza dla edzia? :) Powodzenia
"...jest to na ogół człowiek pewny siebie, który doszedł do tego, kim jest, własną pracą i który potrafi pogodzić się z krytyką lub porażką, nie tracąc wiary w siebie. Człowiek ten nie dopuszcza do siebie uczuć zazdrości, zawiści ani lęku."

Cadermo

Gram coś podobnego. Z uwagą będę śledzić. A tak przy okazji, jaka najbliższa prognoza dla edzia? Smile Powodzenia
Obrazek

Ciężko powiedzieć ,mamy dwie silne LT spadkowe (biała i czarna ) Jeśli cena zrobi kolejny dołek(w zasadzie nie musi robić dołka ,wystarczy ,że dotrze do lini ostatniego dołka :) ) i cofnie się do tych lini LT spadkowych i odbije to mamy ładną S. Bliżej cenie do tych LT niż do żółtej wzrostowej ,która jest daleko ,ale to może nam posłużyć jako alternatywa za jakiś czas :)
Obrazek

Dwa nowe patyczaki ,czyli trendy mniej ważne ,ale dobrze jest je mieć wyrysowane :)

Wczorajszy dzień :zamknąłem na dwóch TP i jednym SL niestety :)
Ja mam jedną :

7. Kolor czerwony zarejestrowany jest dla moderatorów/admina.
Zgadza się ,zapomniałem :) To się więcej nie powtórzy
8)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Post autor: Ink. »

Prostota strategii mówi mi że daleko zajdziesz, sam się przekonałem na sile LT :)

Powodzenia :)

Cadermo

Gram coś podobnego. Z uwagą będę śledzić. A tak przy okazji, jaka najbliższa prognoza dla edzia? Smile Powodzenia
Prostota strategii mówi mi że daleko zajdziesz, sam się przekonałem na sile LT Smile

Powodzenia Smile
Mógłbym prosić ,żebyście po krótce opisali jak wy wykorzystujecie LT ? Same odbicia ,czy też przebicia ,jaki interwał itd ? Byłbym wdzięczny :)

Jakby co proszę pytać :)

Przykładowy wykresik :
Cena nie odbiła się bezpośrednio o zielonej wzrostowej LT ,więc nie wchodzimy w L ,czekam na odbicie od spadkowych LT :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 11:27 przez Cadermo, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Z grubsza to opisałeś to w swoim pierwszym poście :)

Z tą różnica że gram na dax M1 gdzie jest jazda bez trzymanki :)

Cadermo

Ink. pisze:Z grubsza to opisałeś to w swoim pierwszym poście :)

Z tą różnica że gram na dax M1 gdzie jest jazda bez trzymanki :)
Jaki jest Twój ostateczny sygnał na wejście ? Jeśli już cena jest blisko LT i jej dotyka to na co jeszcze wzracasz uwagę przy wejściu ? Ja czekam na wyraźnego pinbara lub po prostu święcę zgodną kolorem z kierunkiem LT ,od której cena się odbija . Ale biorę tylko pod uwagę prawie idealnie odbicia ,nawet gdy przebije troszkę (tak ,że będzie to jakaś różnica ) to odpuszczam i czekam dalej :) Takie uroki tej gry ,że można siedzieć cały dzień i zarobić 2 TP lub siedzieć 8 godzin i zarobić 4 TP ,wszystko zależy od rynku i to mi się najbardziej podoba :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Sygnałem jest dla mnie utworzenie sie odwrotnej świecy czyli byly spadki (czerwone) to po dobiciu zielona i na odwrót, na piny nie zwracam uwagi jak i na inne formacje świecowe ze względu na interwał M1 gdzie takie rzeczy rzadko sie sprawdzają

Na screenie z grubsza miejsca w ktorych bym bez wahania wszedł
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cadermo

Ink. pisze:Sygnałem jest dla mnie utworzenie sie odwrotnej świecy czyli byly spadki (czerwone) to po dobiciu zielona i na odwrót, na piny nie zwracam uwagi jak i na inne formacje świecowe ze względu na interwał M1 gdzie takie rzeczy rzadko sie sprawdzają

Na screenie z grubsza miejsca w ktorych bym bez wahania wszedł
Pierwsza LT jest dla mnie zrozumiała ,druga LT najbardziej stroma też ,ale ja staram się nie grać takich skosów :) A trzecia (ta najniższa)?

Kolejne możliwości :

Obrazek
odbicie od zielonej spadkowej LT lub jednej z 3 LT wyżej ustawionych spadkowych LT. Czekamy :)
Obrazek
Wejścia ,na które czekamy.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 10:04 przez Cadermo, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany