VinciPro - jazda po bandzie na 10 sekundach
Nic nowego nie napisałeś, wejście na minutowym było ok, trend był ok, średnie były ułożone dobrze.
Dziś kończę na +12,8 pipsa, wstawiam najciekawsze trejdy. Trochę błędów się wkradło, ale powoli zaczynam dostrzegać postęp i unikam złych sytuacji branych wcześniej. Jednak przede mną wciąż dużo pracy.
Dziś kończę na +12,8 pipsa, wstawiam najciekawsze trejdy. Trochę błędów się wkradło, ale powoli zaczynam dostrzegać postęp i unikam złych sytuacji branych wcześniej. Jednak przede mną wciąż dużo pracy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX
Mi się kojarzyArchanioł pisze:coś bardziej oryginalnego
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... o_self.jpg
albo
http://www.poloniatravel.net/dvd/vinci.jpg
Ale do rzeczy.
VinciPro polecam inny typ wykresu niż świecowy na takich tickach bo się szybko wyzerujesz. Wczorajszy dzień mógł przynieść euforię, ale wejdz lepiej na wykres, którego wizualizacja nie składa się z oddzielonych od siebie elementów które można poddawać jakimś badaniom*. Chodzi o to byś widział tylko działania popytu i podaży. A to zapewnia najszybciej wykres liniowy.
Z góry przepraszam, że w ogóle wtrącam się w dziennik.
------------------------------------------
*chodzi o mapowanie mózgu; formacje świecowe są bardzo mocno wmapowane w mózg i na tak niskich interwałach instynktownie gra się na odwrócenie trendu gdy się zauważy taką formację świecową; na takich TF albo działasz instynktownie albo znikasz i stąd moja uwaga
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Kolego jak to nic nowego nie napisałem? Przeczytaj jeszcze raz mój post, bo po pierwsze to nie twierdzę że wejście na minutowym było złe. Uważam jedynie że ten wstawiony przez Ciebie trade nie był wcale tak rewelacyjny i ciekawy jakby Ci się mogło wydawać.Nic nowego nie napisałeś, wejście na minutowym było ok, trend był ok, średnie były ułożone dobrze.
Może pozwolisz że jeszcze raz powtórzę co Ci chciałem powiedzieć. Zobacz.

O co mi chodzi. Kiedy otworzyłeś trade to wszystko było w porządku. Prawdopodobnie nastąpiło wybicie z układu średnich i ruch w Twoją stronę. ALE problem w tym że ten ruch, w swojej pierwszej fazie przynajmniej, zatrzymał się na narysowanej przeze mnie czerwonej linii. Odbił się od tego jakby "poziomu" i cena zaczęła spadać tak że Twoja pozycja z zyskownej zamieniła się w stratną. Znając specyfikę średnich tzn. ich parametry chyba nie chcesz mi powiedzieć że po tym spadku znów pojawił się sygnał do wejścia na wybicie i dzięki temu przetrzymałeś pozycję prawda? Rozumiesz o co mi chodzi? Pozwoliłeś swojemu zyskownemu tradeowi stać się tradem stratnym nie mając wcale pewności czy to "wyjście" jest początkiem długotrwałego ruchu czy tylko fałszywką, która jak powinieneś wiedzieć zdarza się w każdym systemie.
To raz. A dwa że moje niedowierzanie co do tego w jaki sposób można w tym systemie grać przeciwko trendowi odnosi się do Twojej wypowiedzi gdzie napisałeś, że wchodziłeś "pod prąd". Chciałem żebyś mi wytłumaczył jakim cudem mając tego typu wykres:

Jesteś w stanie zagrać pod prąd. Tzn. jak mając wszystkie 4 średnie w ewidentnym ruchu w górę możesz szukać wejścia w dół. Przecież to się zupełnie nie trzyma kupy.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
Odnośnie wejścia na m1 to było i jest dobre. Nie ma tu mowy o grze pod prąd. Ułożenie średnich na m1 jak i na m5 zgodne z kierunkiem wejścia. Nie zgodzę się że pozycja była przetrzymana, cena nie zeszła pod szybką średnią.
Na screenie widać ułożenie średnich z m1.
GWH z twoich wypowiedzi wynika że po zajęciu pozycji od razu musi ona być na plusie.
VinciPro życzę wytrwałości.
Na screenie widać ułożenie średnich z m1.
GWH z twoich wypowiedzi wynika że po zajęciu pozycji od razu musi ona być na plusie.
VinciPro życzę wytrwałości.
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Nie sprawdzałem jak wyglądała sytuacja na S10, bo jest tam na pewno trochę szukania i trochę szkoda mi czasu. Nie twierdzę też że pozycja powinna być od razu zyskowna, po prostu moim zdaniem po reakcji na ostatni szczyt ewentualny ruch w górę stanął pod lekkim znakiem zapytania. Zwłaszcza gdybyśmy spojrzeli na wejścia z perspektywy wykresów dziesięcio-sekundowych gdzie większość tych najlepszych ruchów to momentalne wyjścia z układu średnich i konkretny ruch w daną stronę, a nie ruch zatrzymujący się na ostatnim high z M1.
Zasada co do przetrzymania wejścia o której tu mówisz czyli - cena schodzi pod szybką średnią imo daje dość spóźnione sygnały do ewakuowania się z pozycji. Osobiście nie przywiązywałbym się do niej, bo przy szybko zanegowanym ruchu może bardzo szybko obrócić nasz zysk w stratę.
Zasada co do przetrzymania wejścia o której tu mówisz czyli - cena schodzi pod szybką średnią imo daje dość spóźnione sygnały do ewakuowania się z pozycji. Osobiście nie przywiązywałbym się do niej, bo przy szybko zanegowanym ruchu może bardzo szybko obrócić nasz zysk w stratę.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Panowie, proszę o zakończenie dywagacji na ten temat, bo nie temu służy dziennik a powoli robi się śmietnik. Wejście które pokazałem z MT4 było brane na sygnał z m1. Wszystko się zgadzało, ułożenie średnich również.
Good Will Hunting
Wiem o co Ci chodzi, nie musisz tłumaczyć po raz 3. tego samego, a jeśli już tak bardzo chcesz krytykować to wejście to załóż sobie linka w czasówkach i pisz co chcesz aż Ci się temat wyczerpie. Powoli robi się tu śmietnik, napisałeś raz, ok, przeczytałem i tyle. Naprawdę nie musisz się powtarzać.
jjmtom ma rację, średnie były ok i tak też prowadziłem pozycję.
Kończąc całą tą dysputę, życzę miłego weekendu.
Pozdrawiam.
Good Will Hunting
Wiem o co Ci chodzi, nie musisz tłumaczyć po raz 3. tego samego, a jeśli już tak bardzo chcesz krytykować to wejście to załóż sobie linka w czasówkach i pisz co chcesz aż Ci się temat wyczerpie. Powoli robi się tu śmietnik, napisałeś raz, ok, przeczytałem i tyle. Naprawdę nie musisz się powtarzać.
jjmtom ma rację, średnie były ok i tak też prowadziłem pozycję.
Kończąc całą tą dysputę, życzę miłego weekendu.
Pozdrawiam.
Witam,
Po długim weekendzie czas na podsumowanie ubiegłego tygodnia. Z rynku udało mi się wówczas zebrać 46,4 pipsa, a warto dodać, że był to dopiero pierwszy tydzień nauki.
Popełniałem wiele błędów, byłem niecierpliwy, mimo wszystko jednak jakoś udało się wyjść na plus, bo niektóre wejścia naprawdę mnie ratowały, mimo karygodnych błędów.
Kapitałowo zysk wyniósł około 20%, co w skali tygodnia jest świetnym wynikiem.
Teraz czas przejść do podsumowania ostatnich trzech dni.
Po długim weekendzie czas na podsumowanie ubiegłego tygodnia. Z rynku udało mi się wówczas zebrać 46,4 pipsa, a warto dodać, że był to dopiero pierwszy tydzień nauki.
Popełniałem wiele błędów, byłem niecierpliwy, mimo wszystko jednak jakoś udało się wyjść na plus, bo niektóre wejścia naprawdę mnie ratowały, mimo karygodnych błędów.
Kapitałowo zysk wyniósł około 20%, co w skali tygodnia jest świetnym wynikiem.
Teraz czas przejść do podsumowania ostatnich trzech dni.
W ubiegłym tygodniu zebrałem 46 pipsów, a w chwili obecnej drugie tyle zebrałem przez ostatnie dwa dni.
Dokładnie 47,4 pipsa dało szukanie dobrych setupów.
Ponownie popełniłem wiele błędów, takich jak brak cierpliwości, wejścia na siłę, nie w tempo, lecz mimo wszystko udało się wybrnąć z tego na +.
Dokładnie 47,4 pipsa dało szukanie dobrych setupów.
Ponownie popełniłem wiele błędów, takich jak brak cierpliwości, wejścia na siłę, nie w tempo, lecz mimo wszystko udało się wybrnąć z tego na +.
Wstawiam wybrane, najciekawsze setupy. Zarówno błędne, jak i poprawne. Błędne, aby wiedzieć czego się wystrzegać. Poprawne, aby wiedzieć czego szukać.
Tak dobry wynik udało mi się osiągnąć mimo wielu przeszkód, jakimi były m. in. moja skromna osoba i mocno ograniczony czas.
W poprzednim dzienniku pisałem, że potrzebuję systemu, który da zarabiać bez względu na czas. Tutaj ze względu na niski interwał czasowy już nie narzekam na ilość sygnałów, a jedynie na swoją osobę i brak dyscypliny, którą mam zamiar doprowadzić do perfekcji przez prowadzenie tego dziennika.
Tak dobry wynik udało mi się osiągnąć mimo wielu przeszkód, jakimi były m. in. moja skromna osoba i mocno ograniczony czas.
W poprzednim dzienniku pisałem, że potrzebuję systemu, który da zarabiać bez względu na czas. Tutaj ze względu na niski interwał czasowy już nie narzekam na ilość sygnałów, a jedynie na swoją osobę i brak dyscypliny, którą mam zamiar doprowadzić do perfekcji przez prowadzenie tego dziennika.