Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
prawnik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: prawnik »

Emerytury w obecnym kształcie budzą bardzo wielkie emocje. Twór OFE Leszka B i jego kompanów to tak na prawdę jeden wielki wałek. Ludzie z branży doskonale o tym wiedzą ale nikt sie nie wychyla bo i po co. Muriwany zarobek, fajne, dobrze opłacane etaty. A Leszek B już próbował robić reformę, bodajże w Gruzji czy Armenii. Skończyło się klapą.

Co do przywilejów emerytalnych to chyba troche temat zastępczy. Może wystarczy zlikwidować biurokrację w Policji, WOjsku i już. Sędziowie i prokuratorzy moga pracować długo ale strażaka czy policjanta nie wyobrażam sobie po 50-tce. Najlepszy przykład w USA długo pracują tylko ci co bardzo tego chcę. Po 20 latach każdy ze stanowych ma emeryturę FBI także.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

prawnik pisze:Emerytury w obecnym kształcie budzą bardzo wielkie emocje. Twór OFE Leszka B i jego kompanów to tak na prawdę jeden wielki wałek
prawnik pisze:Ludzie z branży doskonale o tym wiedzą
prawnik pisze:A Leszek B już próbował robić reformę, bodajże w Gruzji czy Armenii. Skończyło się klapą.
Powiem tak... :P
Rozwiązanie problemu jest w moim poprzednim poście... :P
Natomiast fundusze emerytalne mojemu Koledze kierownikowi poważnej budowy w polsce policzyły za poprzedni miesiąc jego pracy // i zapłaceniu olbrzymich pieniędzy z wypłaty...// ... policzyły fundusze za jego miesiąc pracy... 5 groszy..... :P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

prawnik
Gaduła
Gaduła

5 groni polskich???? To juz nawet płakac sie odechciewa. Jak dla mnie zmowa między funduszami istnieje od dawna. Uzmysłowiły sobie szybko, ze tutaj mozna wygodnie zarabiać bez względu na ogólnoświatową koniunkturę. Stąd tak minimalne różnice po kilkunasyu latach zarządzania i wyrównywania.

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

OFE ? Wpłace tam minimum minimum :)
Zarządzanie : - na stacie tracisz gruby%
A później być może zyskasz...

Są ofe dobrze zarzadzane - podpięte pod solidne fundusze...
ale jest też kilka które nie robią więcej niż inflacja :)

Emeryturę ?
Zrób sobie na forexie " w 5 lat robiąc 1-1,5% dziennie :) Np. z 1000E.

A propo takich kont...
Gdyby była możliwość zmiany waluty lub gold jako depozyt na rachunkach...
Taka jak w AM.

To już cud marzenie ...

Rocznie 30+% spokojnie bez większego ryzyka.

lepiej niż lokata - wystarczy.
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

zz
Maniak
Maniak

Gwiazdowski: pomysł na emerytury
dzisiaj, 06:33
fot. Shutterstock

Zamiast opodatkowywać pracę, czyli pobierać składki z naszych wynagrodzeń, pieniądze na emerytury należałoby pozyskać z VAT i akcyzy, powiedział „Gazecie Polskiej codziennie” były prezes ZUS-u Robert Gwiazdowski, prezydent Centrum im. Adama Smitha.
http://podatki.onet.pl/gwiazdowski-pomy ... rasa-detal

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

prawnik
Gaduła
Gaduła

Czy podatki to super pomysł? Nie wiem. Może czas pomyśleć o tym aby miał kto płacić składki na przyszłych emerytów. kryzys po trochu może sie do tego przyczynić, gdyż sporo Polaków zostanie w kraju i będzie tutaj pracować. Trzeba ich tylko odpowiednio zachęcic. Do tego przyrost populacji. Ale przeciez polityka prorodzinn jest niepopularna. Ponadto powinniśmy iśc tropem Norwegii. Czyli wykorzystywac swoje dobra naturalne. Jesli odpuscimy gaz łupkowy będzie to błąd wieku o ile nie tysiąclecia.

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

Prawdę mówiąc przeczytałem pierwsze 3 posty i wydaje mi się, że jest osoba, która trąbi o tym od zawsze - p. Janusz Koriwn-Mikke. Ktośtam napisał, że "ludzie nie myślą racjonalnie", jak tak w ogóle można pomyśleć? Moja kasa i moja sprawa, czy sobie odłożę na emeryturę, czy pojadę na Bahamy, a że będę potem głodował, to tylko moja wina. Każdy powinien sam dysponować tym co zarobi i to jest najlepsze rozwiązanie.
8)
polecam:
http://www.youtube.com/watch?v=8duXqmTdWjk
Pozdrawiam

zz
Maniak
Maniak

Niestety stało się jak przewidywałem,....
Wracając do tego wątku....
zz napisał:
Problem ich debilizmu... jest prosty do rozwiązania....,podnieś wiek emerytalny z 58/59 średnia UE do 74 lat....
Myślę...// mało tego jestem przekonany.../// że Azjatów i Brazylijczyków to zadowoli....

już jest nieaktualna.....
Chiny owiadczyły że nawet jeżeli europa zacznie przeprowadzać niezbędne reformy..np. podniesienie wieku emerytalnego do 74 lat....,nawet w takiej sytuacji UE nie może liczyć na Chiny..

Przeniosłem to z innego wątku....
A teraz najnowsze wiadomości...
To dopiero będzie rewolucja! W całej Unii jeden wiek emerytalny!
Jak donosi "European Voice", w ciągu najbliższych tygodni komisarz UE ds. zatrudnienia Laszlo Andor przedstawi propozycje naprawy systemów emerytalnych w UE. Jedną z rekomendacji ma być zbliżenie i podwyższenie wieku emerytalnego w krajach UE.

http://emerytury.wp.pl/kat,2752,title,W ... caid=1d4cd

Reasumując ... rozwiązanie sprawy musimy szukać w tym temacie...

Pozdrawiam.

zz
Maniak
Maniak

Pisałem wielokrotnie że warto to budować tylko o realną wartość dodaną...
Tutaj jest potwierdzenie i idealny przykład że tak jest....

Miliarder bez majątku
Jeszcze w 2010 r. Marek Mikuśkiewicz, szef Marcpolu, sieci supermarketów w Warszawie i okolicach, w rankingu najbogatszych Polaków tygodnika „Wprost” zajmował wysokie, czwarte miejsce. Teraz nie ma prawie nic – czytamy w „Pulsie Biznesu”.

Wtedy jego majątek wyceniano na 3,9 mld zł. Wczoraj za 62,4 mln zł można było kupić na licytacji komorniczej 22,4 proc. akcji Marcpolu. Okazuje się, że „jeden z najbogatszych Polaków” nie ma nic poza mniejszościowym pakietem akcji Marcpolu, na który zresztą w trakcie pierwszej licytacji komorniczej nie było chętnych.

http://biznes.onet.pl/miliarder-bez-maj ... news-detal

Dlatego nie warto podniecać się bogactwem...,tylko zająć się poważnymi finansami ,a ten człowiek 4 na miejscu najbogatszych polaków jest tego potwierdzeniem....

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

zz pisze:Pisałem wielokrotnie że warto to budować tylko o realną wartość dodaną...
Czyli zainwestować jesli juz w naprawde madra zone a nie taka co cie pusci z .. z wlasnym ksiegowym.. :D ale bedzie ci madrze doradzac hehe a nie jakies tam emerytury.. robic kurde.. znaczy do roboty :P
zz pisze:Tutaj jest potwierdzenie i idealny przykład że tak jest....
ze zaufanie to rzecz bardzo cenna..
zz pisze:Dlatego nie warto podniecać się bogactwem...,tylko zająć się poważnymi finansami ,a ten człowiek 4 na miejscu najbogatszych polaków jest tego potwierdzeniem....
inwestycjami nie finansami .. ale nie mozesz byc wlascicielem wszystkiego naraz bo wszystkim naraz nie jestes w stanie zarzadzac..

zz kiedy napiszesz lub wyslesz jakis projekt do MF ? :D
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ