Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: seba »

zz pisze:Instytut zwraca uwagę na gigantyczne marnotrawstwo funduszy socjalnych państwa. Gdyby podatnik inwestował samodzielnie w przeciętny prywatny fundusz inwestycyjny tyle, ile zabiera nam ZUS, to - przy założeniu średniej rocznej stopy zwrotu na poziomie 6,6 proc. - przez 47 lat uzbierałby ponad 3 mln złotych.

Emerytów stać byłoby więc nie tylko na dostatnią emeryturę, ale także na korzystanie usług medycznych w dowolnym zakątku świata.

CZYLI PONAD 3 000 000 zł tyle im zostawiamy......... :P
no nie do konca tak jest :)
jutro postaram sie zmajstrowac jakiegos dluzszego posta i to jakos po ludzku opisac bo dzis juz nie dam rady za bardzo :)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Ogólnie uważam że Instytut ma rację.
Licząc nie 6.6%,a ok. 10% // tak mi wychodzi ... na oko ok. 6-7 milionów../gdzieś dwa-trzy lata temu pisałem na forum..,

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

no nie do konca tak jest z tym wszystkim :) nie wiem skad te dane ale chyba napisal je poprostu jakis dziennikarz ktory nie do konca wiedzial jak to wszystko wyglada...na zasadzie "wiem ze dzwonia, ale nie wiem w ktorym kosciele"...no ale po kolei:
zz pisze:Gdyby podatnik inwestował samodzielnie w przeciętny prywatny fundusz inwestycyjny tyle, ile zabiera nam ZUS, to - przy założeniu średniej rocznej stopy zwrotu na poziomie 6,6 proc. - przez 47 lat uzbierałby ponad 3 mln złotych.
skad takie wyliczenia? kiedy zaczynamy placic skladki na zus? a no wtedy kiedy zaczynamy pracowac (legalnie)...i na umowe o prace bo na "zlecenie" i "o dzielo" nikt za nas zadnych skladek emerytalnych nie placi. (ewentualnie placona jest zdrowotna)
wiek emerytalny 65 lat - 47 lat (zbierania) = 18lat...a raczej malo osob zaczyna legalnie pracowac z umowa juz od 18 roku zycia. matura, studia, jakies staze i rozne inne cuda i czesto sie zdarza ze w wieku 25 lat zaczynamy dopiero powazna prace z umowa (a czasem duuuzo pozniej)..wiec czasu na "zbieranie" pozostaje nie 47lat a np 40...u kobiet wyglada to jeszcze inaczej bo wiek emerytalny u kobiet wynosi 60 lat...wiec 60-25 i wychodzi 35 lat. a wiadomo ze im krotszy okres tym mniej pieniedzy ze skladek + mniej pieniedzy z procentow. bo te 6,6% daje znacznie wiecej przy 2,5mln na koncie niz np 1,2mln.
i kolejna wazna sprawa jezeli nie najwazniejsza. kazdy placi inne skladki do zusu bo sa ona liczone % od naszej wyplaty, a konkretniej 12,22%. wiec ktos kto zarabia 1.500zl w biedronce placi zupelnie inne skladki niz wielki pan dyrektor ktory dostaje 12.000zl. wiec tym bardziej nie mam pojecia jakim cudem ktos wyliczyl te 3mln w artukyle :) jest to porpsotu ooogrrooooooomneee uproszczenie lub jakas srednia statystyczna nie majaca za duzo wpsolnego z rzeczywistoscia.
oczywiscie jak juz pisalem dwa posty wyzej system emerytalny jest w polsce tragiczny. duzo lepiej by bylo jakby nie bylo zadnych skladek emerytalnych i zeby kazdy sam sobie emeryture zapewnial (czyli cos podobnego do NZ, USA, JPN), ale polacy niestety sa na to za glupi i prawdopodobnie od razu wszystko by wydali zamiast inwestowac zeby miec potem te "3mln".
zz pisze:Czy pozwolą odkładać składkę poza ZUS?
NIGDY NIE POZWOLA!!!
a to dlatego bo skladka w zus nie jest, nigdy nie byla i nigdy nie bedzie nigdzie inwestowana. jeszcze raz powtarzam (pisalem o tym dokladniej 2 posty wyzej). w ZUSie nie odkladamy pieniedzy dla siebie!!! nasze skladki, ktore tam trafiaja sa przekazywane na wyplaty dla obecnych emerytow. dla nas beda skladac sie nasze dzieci i wnuki i nasza emerytura bedzie z tego wyplacana. (a ze ich jest/bedzie znacznie mniej niz nas to dostaniemy emerytury nie 1200 a 200 - ponownie odwolanie do mojego poprzedniego posta)
tak wiec nigdy zus nam nie da naszych pieniedzy i nie powie: inwestujcie sobie sami gdzie tam chcecie bo oni z tych pieniedzy placa emerytury. jezeli by tak zrobili to wszyscy aktualni emeryci w PL umarli by z glodu bo przeciez oni sobie nie odkladali pieniedzy nigdzie bo byli przyzwyczajeni ze emerytury placi zus po zakonczeniu pracy zawodowej. jedna ustawa, jednym przepisem czy nawet jedna reforma sie tego wszystkiego niestety nie zalatwi i nie jest to takie proste :)

prawda jest ze ZUS dyma nas jak tylko moze zeby wziazac koniec z koncem. tak naprawde to staje sie powoli niewyplacalny i stad wlasnie ta cala reforma, powstanie OFE, reklamy "inwestycji 3 filarowych" w TV i tak dalej. jakis czas temu pamietam ze ZUS byl zadluzony na 12,5mld zl (mld-miliard). ile jest teraz nie wiem dokladnie bo przestalem to sledzic zeby sie tym nie denerwowac i glowy sobie nie zaprzatac. dla ZUSu idealnym podatnikiem bylby czlowiek ktory zaczal pracowac w wieku 18 lat. cale zycie placil skladki na emerytow. przeszedl na emeryture w swoje 65 urodziny i.........nastepnego dnia zmarl nie pobierajac od nich nic dla siebie...najlepiej zeby nie mial jeszcze dzieci zeby mozna mu bylo zabrac jeszcze jego skladki z OFE. to taki maly zarcik sarkastyczny na koniec ale niestety bardzo brutalny i prawdziwy.

narazie tyle bo musze sobie zrobic przerwe i policytowac kilka rzeczy na allegro bo mi sie aukcje koncza zaraz...jak kogos to interesuje pozniej moge jeszcze napisac jak dymaja nas na OFE i na tej nowej reformie bo tam tez sie dzieja cuda na kiju. jezeli kogokolwiek to interesuje oczywiscie :)

zz
Maniak
Maniak

seba pisze:narazie tyle bo musze sobie zrobic przerwe i policytowac kilka rzeczy na allegro bo mi sie aukcje koncza zaraz...jak kogos to interesuje pozniej moge jeszcze napisac jak dymaja nas na OFE i na tej nowej reformie bo tam tez sie dzieja cuda na kiju. jezeli kogokolwiek to interesuje oczywiscie Smile
Wrzucaj.Wychodzę z założenia więcej wiedzy...mniej błędów..... :P

Pozdrawiam.

Dodano po 18 minutach:

PS Instytut moim zdaniem ma race.Ja już gubię się w tych zerach.
Jeżeli ktoś by policzył
Przeciętny pracownik płaci 23 779 złotych podatków rocznie razy 47 lat policzyć to z kapitalizacją rocżna na 6.6 % jak liczy instytut,,oraz to samo na 10%,ja już oczopląsu dostaje....
Jak ktoś ma kalk ulator do tego to proszę to policzyć ,wtedy będziemy znali swoją wartość.... :P

Pozdro.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

zz pisze:Instytut moim zdaniem ma race.Ja już gubię się w tych zerach.
Przeciętny pracownik płaci 23 779 złotych podatków rocznie razy 47 lat policzyć to z kapitalizacją rocżna na 6.6 % jak liczy instytut,,oraz to samo na 10%,ja już oczopląsu dostaje....
nie no jeszcze raz powtarzam...naprawde nie ma po co takich wyliczen robic...po pierwsze prawie nikt nie odklada skladek przez 47 lat, po drugie kazdy placi inne skladki, a po trzecie za naszego zycia nie doczekamy takiej sytuacji ze nie bedzie emerytur "od panstwa" wiec po co to liczyc jak i tak nigdy tych pieniedzy nie dostaniemy? no chyba ze statystycznie dodac wszystkie skladki kazdego polaka i wtedy to wyliczyc. ale pamietajmy ze statystyka to nauka ktora mowi ze:
- jezeli uprawiasz seks ze swoja dziewczyna/zona 6 razy w tygodniu, a twoj sasiad uprawia z nia seks 0 razy w tygodniu to statystycznie kazdy z was kocha sie z twoja dziewczyna/zona 3 razy na tydzien...zgadza sie? no pewnie nie bardzo...
- jezeli idziesz ze swoim psem na spacer to statystycznie kazdy z was ma wtedy po 3 nogi...zgadza sie? no nie bardzo...
- jezeli placisz skladki do zus to oddajesz im 3mln zl..zgadza sie? no na tej samej zasadzie znowu nie bardzo :)
no i jeszcze jedna sprawa: "23 779 złotych podatków rocznie" - nie wiem kto i jak to wyliczyl ale sa tam pewnie wliczone rozne rzeczy, np: podatek dochodowy, podatek od nieruchomosci, podatek VAT, podatek do wzbogacenia, podatek "jakis tam", skladki emerytalne, skladki na OFE, skladki zdrowotne itp. wiec tym bardziej nie mozna policzyc "ile nam kradnie ZUS" i podac jednej jedynej liczby ktoraby wyrazala calosc.

poslugujac sie przykladem z poprzedniego posta: (osoba: mezczyzna, czas placenia skladek 25-65 czyli 40lat, dla uproszczenia same skladki bez zadnych %, policzone tylko skladki emerytalne do zus, a nie calosc ktora jest zabierana od wyplaty)
- jezeli pracuje w biedronce i zarabia 1.500zl/miesiac zaplaci 87.984zl skladek (przez caly okres pracy)
- jezeli jest wielkim panem dyrektorem i zarabia 12.000zl/miesiac zaplaci 703.872zl skladek (przez caly okres pracy)
i teraz te %...skad wiemy czy wybrac 4%, 5%, 6%, czy 10%, skad wiemy ile bedzie wynosila inflacja przez 40 lat i ile bedzie wynosil podatek od zyskow kapitalowych (tzw podatek belki)?? skad wiemy czy nie nastapi kryzys 20 letni i czy wszystkie fundusze nie upadna?? a nawet skad wiemy czy nas drugi hitler nie napadnie?? wiec jak tu wybrac jedna liczbe ktora pokaze ile kazdy z nas oddaje/odda? no najzwyczajniej w swiecie sie nie da..tak samo jak sie nie da powiedziec "ile zarabia srednio osoba grajaca na forexie" tak samo i tego nie da sie okreslic :)

kolejna rzecz: czlowiek (polak) nie zarabia tyle samo przez cale swoje zycie. zmieniamy prace, zmieniamy umowy, dostajemy awanse, zostajemy zwalniani i za kazdym razem zmienia sie nasza pensja i % ilosc skladek. tak wiec po raz ostatni powtarzam: TAKIE WYLICZENIA SA BEZ SENSU gdyz KOMPLETNIE nic nie obrazuja. no chyba ze kazdy (gdy juz jest na emeryturze) chce policzyc ile on sam oddal znajac dokladna kwote i czas placenia....tylko po co sie wtedy stresowac i denerwowac ile to nam zabrali i co moglibysmy dzis za to miec...predzej doprowadzi to do zawalu niz to czegos pozytywnego....emerytura to czas na odstresowanie sie i odpoczynek po tym calym bajzlu wczesniej...
zz pisze:Jak ktoś ma kalk ulator do tego to proszę to policzyć ,wtedy będziemy znali swoją wartość
nie kalkulatro tylko excela...w excelu naprawde mozna takie rzeczy wyliczyc ze bania mala...a wystarczy do tego pare minut i "przeciagnacie" kilku komorek...
zz pisze:Wrzucaj.Wychodzę z założenia więcej wiedzy...mniej błędów.....
no bardzo mi przykro ale na to akurat nie masz kompletnie zadnego wplywu...(no moze minimalny - o tym napisze w nastepnym poscie bo juz dzis nie dam rady)...jezeli gdzies pracujesz to wyplate dostajesz juz po odciagnieciu wszelkich "oplat" wiec nic nie mozesz zrobic...ewentualnie mozesz sie o tym wszystkim poprostu dowiedziec i sie bardzo 'wkurzac' przez reszte zycia albo zyc w blogiej nieswiadomosci jak to jestesmy dymani przez panstwo (ZUS).

w weekend postaram sie napisac o:
- ogolnie o emeryturach (skad sie wziely, kiedy i po co sa)
- jak wyglada w polsce system emerytalny (jaki byl, jaki jest i jaki bedzie)
- ZUS, OFE, FUNDUSZE
- co zrobic (teoretycznie) zeby zyc "jak panicz" gdy juz przejdziemy na emeryture

sorry ale dzis juz naprawde nie dam rady
jednoczesnie naprawde nie chcialbym juz wracac do tematow ktore poruszylem w moich poprzednich 3 wypowiedziach :)

pozdrawiam wszystkich zainteresowanych
:)

zz
Maniak
Maniak

seba pisze: a po trzecie za naszego zycia nie doczekamy takiej sytuacji ze nie bedzie emerytur "od panstwa"
Tutaj Kolega nie ma racji.
Już doczekaliśmy i to się realnie dzieje // wiem że wielu ludzi nie może w to dalej uwierzyć...///
Znam wiele przykładów z tego roku gdy ludzie po 40 latach pracy poszli do ZUS z dokumentami na emeryturę,dowiedzieli się że prawo zadziałało wstecz 40 lat i tych emerytur nie dostaną ,muszą dłużej pracować o 5-10 lat czyli do 47-50 lat pracy.Druga sprawa to te słynne parę osób co przeszły w tamtym roku w maju z najnowszego systemu emerytalnego i dostały po 20 zł emerytury....///poszukaj w internecie jest o tym dużo///

seba pisze:- jezeli pracuje w biedronce i zarabia 1.500zl/miesiac zaplaci 87.984zl skladek (przez caly okres pracy)
- jezeli jest wielkim panem dyrektorem i zarabia 12.000zl/miesiac zaplaci 703.872zl skladek (przez caly okres pracy)
i teraz te %...skad wiemy czy wybrac 4%, 5%, 6%, czy 10%, skad wiemy ile bedzie wynosila inflacja przez 40 lat
Tutaj kolega nie rozumie tematu.Procent składowy // czy inaczej koszt pieniądza w czasie to fundament finansów i nie można jego pomijać.
Podano średnią która jakoś oddaje rzeczywistość,natomiast fundamentalna sprawa to nie ile wynosi inflacja czy ile straciliśmy realnie przez ten czas na wartości pieniądza // chociaż to też jest ważne//
Najważniejsze aby sobie uświadomić że średnio jak liczy instytut płacimy 3 miliony,lub jak liczę ja ok. 6-7 milionów .., odpowiednio to będzie jak liczył poprzedni prezes np. od najniższych zarobków to będzie 1.5 miliona ,a od największych to będą dziesiątki milionów ., a ta banda chce nam dać 20-600 zł miesięcznie i o to jest ta pisanina ,aby w tym tym totalnym debiliżmie znależć jakieś sensowne i gotowe rozwiązania...Dlatego prosiłem o gotowe i merytoryczne rozwiązania........

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seba
Pasjonat
Pasjonat

hehe :)
zz widze ze nie skumales kompletnie moich postow..zgodnie z zasada "wiem ze dzwonia ale nie wiem w ktorym kosciele"...takze wypowiem sie jeszcze raz w tym temacie.
zz pisze:
seba pisze: a po trzecie za naszego zycia nie doczekamy takiej sytuacji ze nie bedzie emerytur "od panstwa"
Tutaj Kolega nie ma racji. Już doczekaliśmy i to się realnie dzieje...Znam wiele przykładów z tego roku gdy ludzie po 40 latach pracy poszli do ZUS z dokumentami na emeryturę,dowiedzieli się że prawo zadziałało wstecz 40 lat i tych emerytur nie dostaną ,muszą dłużej pracować o 5-10 lat czyli do 47-50 lat pracy.
nie o to mi chodzilo. piszac "nie doczekamy takiej sytuacji ze nie bedzie emerytur od panstwa" chodzilo mi o to ze nie bedzie czegos takiego ze zus przestanie pobierac od nas skladki (podczas kiedy MY pracujemy), ale w zamian potem nie beda wyplacane zadne emerytury. (polacy poprostu sa jeszcze za glupi na taki system emerytalny jaki maja inne panstwa i za naszego zycia go raczej nie bedzie). a ze sa takie sytuacje ze ktos chcial przejsc na emeryture ale mu nie pozwolili, albo musial pracowac dluzej to dokonale wiem. tak wiec jeszcze raz mowie: piszac tamto zdanie chodzilo mi ze nie bedzie systemu typu "najpierw zero skladek, ale za to potem zero emerytur"

zz pisze:Druga sprawa to te słynne parę osób co przeszły w tamtym roku w maju z najnowszego systemu emerytalnego i dostały po 20 zł emerytury
- nie w tamtym roku tylko w 2009.
- nie w maju tylko chyba w lutym
- nie "po 20zl emerytury" tylko okolo 23zl z samego OFE - dalej o tym tez napisze jak chcesz

zz pisze:....Procent składowy // czy inaczej koszt pieniądza w czasie to.....
- nie procent SKLADOWY tylko procent SKLADANY
- i powtarzam po raz juz chyba 165...pieniadze w zusie nie sa nigdzie inwestowane. zabieraja tobie i od razu wyplacaja innym. wiec oni takich pieniedzy nie maja bo nie maja czasu an to zeby urosly z %. no chyba ze chcesz sobie policzyc "ile bys mogl miec jakbys nie placil skladek i te pieniadze zainwestowal" - to wtedy jak najbardziej mozesz sobie liczyc :) tylko po co skoro tak nigdy nie bedzie :)

zz pisze:jak liczył poprzedni prezes np. od najniższych zarobków to będzie 1.5 miliona ,a od największych to będą dziesiątki milionów
no tak jak piszesz...skoro rozbieznosc wynosi od 1,5 do dziesiatkow milionow to po co chcesz z tego wyliczac jedna srednia typu 3 czy tam 6 mln :) kompletnie bez sensu i nci ta srednia nie obrazuje...ale widze ze lubisz robic takie dziwne wyliczenia wiec twoja wolna wola...oczywiscie mozesz liczyc srednia i procenty od czego tylko chcesz :) tylko pozostaje kwestia zasadnosci i sensu takich wyliczen :)

tyle na ten temat :)

========================================================================================================

dobra przechodzimy juz do waznych rzeczy:

1) skad i kiedy wogole wziely sie emerytury??

wiekszosc ludzi (praktycznie wszyscy) mysli ze emerytury byly od zawsze i beda juz do konca swiata...niestety nie jest to prawda. emerytury zostaly wprowadzone po raz pierwszy w niemczech gdzies okolo roku 1890 - tak wiec tylko okolo 120 lat temu!!!! od kiedy sa wyplacane w polsce nie wiem ale napewno duzo krocej :) oczywiscie emerytury w polsce zostaly oparte na niemieckim systemie. a jakie wady mial system niemiecki? a no takie ze ok roku 1890 byl duzy przyrost na turalny (wiec bylo komu zabierac), a wieku emerytalnego (70lat) dozywalo zaledwie 5% spoleczenstwa!!!!! wiec na tamte czasy system byl genialny :) niestety na dzisiejsze czasy jest tragiczny bo proporcje sie odwracaja...roznica jest taka ze nimcy sobie z tym poradzili i system zreformowali a polacy zostali w wielkiej dupie z systemem sprzed 120 lat :) jak jest teraz kazdy widzisz, a jak bedzie za kolejne 20 lat kazdy zobaczy...

2) jak wyglada w polsce system emerytalny - 3 filarowy??? (o starym 1 filarowym pisalem juz wczesniej i nie ma co powtarzac)

(pamietam dane z 2010r i wlasnie o nich tu napisze)
z naszej pensji panstwo zabiera nam 28,59%:
- czesc zdrowotna: ubezp. rentowe 6%, ubezp. zdrowotne 2,45%, ubezp. wypadkowe 0,62% = RAZEM 9,07%
- czesc emerytalna: 12,22% ZUS dla obecnych emerytow, 7,3% idzie do OFE dla nas = RAZEM 19,52%

wazna rzecz!!!
nasz pracodawca nie odprowadza oddzielnie skladek do zusu i do ofe. musi wplacic cale 28,59% do ZUSU, a zus dalej rozsyla nasze skladki do odpowiednich OFE (bo OFE kazdy sobie sam wybral lub zostal wylosowany, wiec rozni pracownicy sa w roznych OFE). czy ZUS wysyla nasze pieniadze do OFE? oczywiscie ze NIE ZAWSZE! dlaczego? z dosc prostego i brutalnego powodu: poprostu nie ma pieniedzy dla obecnych emerytow. czyli z tych pieniedzy ktore powinny isc pracowac na nas w OFE porpsotu sa placone aktualne emerytury. jak kazdy moze to sprawdzic? bardzo prosto. OFE co rok przysyla do nas tzw "list rocznicowy". jest tam napisane ile aktualnie posiadamy pieniedzy u nich na koncie. wsyatrczy wiec przeprowadzic proste obliczenie. zarabiamy 3000zl brutto na miesiac, skladki placimy np od 10 lat, wiec liczymy:
3000 * 7,3% * 10 lat * 12 miesiecy = 26280. patrzymy potem na nasz "list rocznicowy" a tam dzwinym trafem zamiast 26280 mamy np 19000...gdzie sie podzialy nasze 7280? a no najzwyczajniej w swiecie zus nam zabral :) polecam kazdemu odnalesc swoje ostatnie listy rocznicowe i przeprowadzic takie proste wyliczenie. podejrzewam ze wyniki beda dosc ciekawe.

nie jest to wina OFE. co oni moga zrobic? zus ich poprostu informuje: "nie ma pieniedzy i huj, dostaniecie skladki za miesiac albo za dwa, a narazie zamknijcie dupe". slownictwo moze byc troche bardziej oficjalne i urzedowe, ale przekaz generalnie jest identyczny. ile wynosi zadluzenie zusu wzgledem OFE mozna latwo znalezc w internecie. pewnie okolo 10mld zl, ale dane te sie czesto zmieniaja. od czasu do czasu mozna uslyszec w TV wiadomosci typu "ZUS splacil wlasnie zaleglosci wzgledem ofe w wysokosci np 5mld zl". poprostu zostaly wyemitowane jakies obligacje na splate zusu. czyli zostal zaciagniety jeden kredyt tylko po to zeby splacic inne dlugi. jaki tego moze byc efekt za kilka nastepnych lat niech kazdy sobie sam odpowie.

od maja tego roku zostala wprowadzona kolejna reforma. o tym wlasnie byla ta debata w TV pomiedzy rostowskim a balcerowiczem jezeli ktos ogladal. mianowicie:
- skladka ktora trafiala do OFE 7,3% zostala zmneijszona o 5% i aktualnie wynosi 2,3%
- te 5% trafia teraz do zusu niby na specjalne nowe imienne subkonta.
zgodnie z tym co napisalem kilka linijek wyzej reforma ta zostala wprowadzona w mysl zasady: "i tak was dymamy na OFE to teraz bedziemy was dymac tak samo tylko ze legalnie i bedziecie miec zapisane jakies tam srodki wirtualnie na rachunkach u nas w ZUSie"

przeczytalem niedawno ze "analitycy twierdza iz teraz nasze emerytury beda minimalnie nizsze", "rzad twierdzi ze emerytury beda takie same lub nawet wyzsze". slyszalem takze w radiu wyniki ankiety ktora mowila mniej wiecej ze:
- 55% osob nie rozumie nowych zmian
- 25% cos tam uslyszalo ze beda "jakies zmiany"
- 15% wogole nie slyszalo ze maja cos zmieniac
- 5% wie dokladnie co i jak sie zmienilo

jak bedzie po kolejnej reformie niech kazdy odpowie sobie sam
jak wyglada w polsce swiadomosc obywateli wzgledem emerytur tez niech kazdy odpowie sobie sam

3) ogolnie o OFE

OFE powstaly w 1999 roku wraz ze wprowadzeniem tej calej reformy. z zalozenia mialy inwestowac NASZE pieniadze ktore potem beda dla NAS i tylko wylacznie dla NAS. i mialy inwestowac przede wszystkim BEZPIECZNIE zeby ich nie stracic. nie mogly np wpasc z cala kwota na forex bo za dobrze by sie to nie skonczylo. bylo to dokladnie okreslone ile % moze byc na gieldzie, ile ma byc w papiery dluzne itp. teraz po tej najnowszej reformie OFE moga inwestowac troche bardziej agresywnie...ale co z tego...nawet jezeli calosc mogliby inwestowac na gieldzie to i tak z tych 2,3% nie zrobia takiego zwrotu jak mogli wczesniej zrobic z 7,3%

OFE kazdy z nas wybieral sobie indywidualnie. no chyba ze ktos o tym zapomnial wiec zostal poprostu wylosowany. nie wszyscy wiedza ale OFE mozna (a nawet trzeba) zmieniac. po uplywie 2 lat mozna OFE zmienic za darmo. po uplywie 1 roku kosztuje to 80zl, przed uplywem 1 roku kosztuje to 160zl. tak wiec zmiana OFE przed uplywem 2 lat od podpisania umowy nie oplaca sie kompletnie i nie polecam tego nikomu. dlatego sie nie oplaca poniewaz OFE maja bardzo podobne wyniki do siebie i lepiej zostac w srednim OFE przez 2 lata niz zaplacic 160zl i przesniesc sie do teoretycznie lepszego. zreszta i tak nie wiadomo jak bedzie sytuacja wygaldac po tych 2 latach gdyz to ze teraz jest ktos lepszy nie oznacza wcale, ze bedzie lepszy takze po tych 2 latach :) jak juz pisalem wczesniej ZUS ma duuuzzeeeee zaleglosci wzgledem OFE. nie wiem czy teraz tez tak bedzie ale podczas zmiany z jednego OFE na drugie, ZUS mial OBOWIAZEK wyplacic WSZYSTKIE zalegle skladki. dlatego wczesniej napsialem ze OFE mozna, a nawet trzeba zmieniac co jakis czas.

jak obliczamy ile dostaniemy $ z OFE? rowniez bardzo prosto.
poprostu kwote ktora mamy tam uzbierana na koncie (ta ktora jest pokazana w liscie rocznicowym) dzielimy przez srednia dlugosc zycia na emeryturze. w 2010 bylo to 13,7 lat. teraz jest pewnie troche wiecej. wspolczynniki te bierze sie poprostu z GUSu. jakie sa teraz mozna sobie sprawdzic. jakie beda jak my bedziemy przechodzic na emeryture np za 20 czy 40 lat nikt nie wie :) kobiety przechodza na emeryture szybciej i generalnie zyja dluzej, wiec i wspolczynnik jest wiekszy (aktualnie ok 19lat). policzmy sobie np dla 15 lat:
zalozmy ze w OFE mamy uzbierane 46.000, a wiec: 46.000/ 15lat / 12miesiecy = 204zl - tyle co miesiac dostaniemy z OFE dodatkowo do emerytury z ZUSU. czyli z ZUSU np 900zl + 204zl z OFE co daje nam astronomiczna kwote 1104zl emerytury :D

skad te cale opowiesci i historie, ze "ktos kiedys jakos dostal 20zl emerytury"?? juz wyjasniam.
w 2009 PIERWSZA kobieta ktora przeszla na emeryture dostala od OFE dokladnie 23,65zl dodatku. (jeszcze raz zaznaczam. nie 23zl calej emerytury ale 23zl dodatku z OFE do emerytury z zusu) smieszna kwota ale prawdziwa. dlaczego kobieta? a no dlatego ze w 2009 minelo 10 lat od wprowadzenia reformy w 1999 i pierwsze kobiety mogly przejsc wlasnie wtedy na emeryture. tak wiec ta pani miala w 1999 50lat i w 2009 osiagnela wiek emerytalny (60) i mogla spokojnie przejsc na emeryture. pierwsi mezczyzni dostana nowa emeryture z ZUS + OFE dopiero w 2014 roku. jakby nie liczyc jezeli ktos mial w 1999 50lat to wiek emerytalny (65) osiagnie dopiero w 2014 :)
skad taka astronomiczna kwota 23,65zl?? a no stad ze ta pani albo bardzo malo zarabiala, albo pracowala gdzies na czarno, albo poprostu od 1999 do 2009 przepracowala np 2 lata a nie 10, albo tez wszystko po trochu :) znowu prosta matematyka...jezeli ktos dostaje 23,65zl z OFE to prawdopodobnie na rachunku w OFE miala zebrane ok 3900zl. a jezeli miala tam zebrane 3900zl to wychodzi ze jej srednia pensja z ostatnich 10 lat pracy wynosila 460zl. tak wiec jezeli ktos wplaca na OFE jakies 33zl miesiecznie przez 10 lat to niech sie potem nie dziwi ze nie dostaje wielkich milionow. oczywiscie ta pani dostala emeryture takze z ZUSU. pewnie tez najnizsza okolo 700zl. a wiec 700zl + 23zl daje 723zl...mimo wszystko kwota i tak jest tragiczna!!!!
powtorze jeszcze raz: dlatego mowimy akurat o tej pani poniewaz jest ona PIERWSZA osoba, ktora w polsce dostala emeryture z "nowego" systemu. absolutnie nie oznacza to ze wszyscy tyle dostaja. przypadek chcial ze akurat ona sie urodzila najszybciej, akurat ona przeszla pierwsza na emeryture, akurat to niej OFE wykonalo 1 przelew w historii i akurat tak sie zlozylo ze byl to przelew na 23zl. swoja droga biorac pod uwage stopien wiedzy naszych rodakow o emeryturach chyba dobrze ze tak sie stalo jak sie stalo. jezeli np pierwsza osoba bylaby jakas pani dyrektor ktora zarabiala np 8.000 co miesiac i dostalaby z OFE 500zl dodatku to wtedy kazdy by uwazal ze mamy w polsce jakis super system emerytalny i kazdy bedzie bogaczem. a tak ludzie nasluchaja sie opowiesci ze "ktos kiedys jakos dostal 20zl emerytury" i moze zaczna sie bac i zrobia cos sami dla siebie

4) co zrobic zeby bylo lepiej
zz pisze:...aby w tym tym totalnym debiliżmie znależć jakieś sensowne i gotowe rozwiązania...Dlatego prosiłem o gotowe i merytoryczne rozwiązania........
o tym wlasnie bedzie w osttanim pkt :)

odpowiedz na to pytanie jest tak samo prosta jak i trudna. jezeli nie chcemy "placic" obecnym emerytom z naszej pensji i nie chcemy zeby ZUS zabieral nam roznego rodzaju skladki najprostszym i chyba jedynym wyjsciem jest poprostu nigdzie nie pracowac :) wtedy nie mamy pensji i nie ma z czego zabierac...niestety dzialnosc gospodarcza tez nie wchodzi w gre bo wtedy zabieraja nam jeszcze wiecej, a dodatkowo potem nie daja prawie nic :) (o tym pisalem juz wczesniej). wada "nie pracowania nigdzie" jest taka ze na starosc nie dostaniemy kompletnie nic. nawet tych 600zl czy tam 900zl. wiec jezeli podejmujemy juz taka decyzje musimy byc tego w pelni swiadomi i konsekwentni. nie mozna w wieku 50 lat stwierdzic, ze "30 lat temu jednak zle myslalem, jednak chce pracowac i dostawac emeryture" - wtedy juz bedzie poprostu za pozno.

najprostszym rozwiazaniem jest poprostu wygrac pare mln w totolotka. zainwestowac w cos i potem do konca zycia zyc z procentow. kolejnym rozwiazaniem jest miec baaaardzo bogatych rodzicow ktorzy nam ten pierwszy milion poprostu dadza....trzecim rozwiazaniem jest np spadek od bogatego dziadka czy bogatej cioci...jednak sa to rozwiazania bardziej w sferze bajek i pragnien...chociaz niektorym sie tez spelniaja bo srednio co tydzien ktos wygrywa mln w lotto...bogatych rodzicow tez coraz wiecej, ktorzy moga "pomoc na starcie" swoim dzieciom wiec niektorym i taki scenariusz zycia jest pisany :)

ale przejdzmy do rozwiazan bardziej prawdopodobnych.
- dobra alternatywa jest tutaj forex i gielda. nie trzeba wtedy oddawac nic na zus, ale tez nic sie nie dostanie. mozna zarobic dobre pieniadze i je madrze ulokowac potem...tylko trzeba poprostu wiedziec jak, a nie jest to takie oczywiste jakby sie moglo wydawac...zreszta kazdy o tym tutaj dobrze wie i dlatego tez miedzy innymi jestem na tym forum. mam nadzieje ze mnie nauczycie jak kosic cale morze pipsow miesiac w miesiac :)
- kolejna alternatywa sa nieruchomosci i wynajem. tez nie jest to takie proste jezeli ktos zaczyna od zera bo trzeba najpierw zarobic na nie pieniadze. kolejny problem jezeli ktos "nie pracuje na etacie" to nie dostanie kredytu z banku wiec trzeba kombinowac jeszcze mocniej.
- kolejna rzecz to fundusze. tylko tutaj trzeba poprostu dac pieniadzom dosc duzo czasu na to zeby urosly do jakiejs powazniejszej kwoty. chyba ze ktos ma od razu zbedny milion no ale wtedy raczej i o emeryture powinien byc spokojny. fundusze to temat rzeka o ktorym moznaby ksiazke napisac. prosty przyklad ze stopa zwrotu 6% (dlatego 6% bo jest to w pelni mozliwe do osiagniecia, nawet czsami na zwyklym koncie): w wieku 25 lat wsadzamy na 6%, na okres 40 lat, kwote 30.000zl. w wieku 65lat mamy na koncie 382.723,61 zl. liczac emeryture na 15 lat mozemy sobie spokojnie co miesiac wyciagac 1826,24zl i emerytura zapewniona. tylko trzeba miec w wieku 25lat 30.000zl i poprostu odczekac te 40 lat :) mozna tez wplacac co miesiac jakas mniejsza kwote - wtedy inaczej to wyglada...PRZYKLAD: wplacamy 200zl co miesiac przez 10 lat. po 10 latach mamy 32tys. czekamy wtedy koljnych 30lat i mamy 197.395zl...wtedy od 65 roku zycia mozemy sobie wyciagac co miesiac okolo 1100zl :)
- jezeli ktos jest jakos uzdolniony moze napisac ksiazke i potem do konca zycia kasowac po pare zl z kazdej sprzedanej sztuki.
- mozna takze nagrac pare piosenek, zapisac sie do zaiksu i potem znowu do konca zycia kasowac po pare zl za kazdym razem jak puszcza w radiu lub gdy ktos kupi plyte :) tylko jeden warunek: trzeba naprawde byc w tym dobrym hehe :) slyszalem ze wielu obecnych "artystow i muzykow" zapisuje sie do zaiksu mimo ze nie wydali jeszcze nawet zadnej plyty hehehe
- mozna stworzyc strone internetowa i kosic kase z reklam i/lub smsow. ale tez trzeba sie na tym znac zeby ludzie chcieli to odwiedzac. nie mowie tutaj o nowym facebooku lub napsterze, ale tez z drugiej strony nie moze to byc strona pt: "ja i moje rybki w akwarium"
- dobra alternatywa jest tez dochod pasywny z roznego rodzaju biznesow MLM (marketingu wielopoziomowego). sam aktualnie jeden konkretny sprawdzam i jezeli uznam ze ma potencjal to chetnie sie nim podziele nawet tutaj na forum. od razu moze wielkich kokosow z tego nie ma i wiekszosc pracy trzeba wlozyc w to na samym poczatku. ale po kilku latach dochody stabilne juz sa. na emeryture jak znalazl. nawet jezeli ma to byc jakies marne 500zl/miesiac to jezeli nie kosztuje mnie to juz potem zadnego wysilku to dlaczego to ominac???

mozna tez wziac z kazdego po trochu:
- "popracowac gdzies" doslownie pare lat za dobra kase zeby zebrac np 700zl z ZUSU + 200zl z OFE
- kupic dwa male mieszkania na wynajem: pierwsze za 500zl na czysto, drugie za 700zl na czysto
- zainwestowac w fundusze stosujac przyklad, ktory podalem z wplatami co miesiac po 200zl...co daje nam potem 1100zl
- zainteresowac sie jakims biznesem MLM ktory da chociaz 500zl/miesiac
jak dobrze licze wyjdzie: 700+200+500+700+1100+500=3700. duzo? malo? w porownaniu do dzisiejszych emerytur mysle ze sporo...latwo to osiagnac, czy trudno? tu niech kazdy odpowie sobie sam. oczywiscie nie da sie tego zrobic przez tydzien czy nawet rok...mamy na to wiekszosc swojego zycia. przez 30 kolejnych lat mysle ze spokojnie do zrobienia...tylko trzeba zaczac, przestac liczyc na PANSTWo, podjac decyzje i wziac swoja sytuacje w swoje rece.

takze sposobow na zarabianie pieniedzy i na emeryture jest naprawde kilka. wszystkie nie sa proste, latwe, oczywiste, bezbolesne i napewno nie sa dla kazdego...co jak co ale mysle ze akurat na tym forum siedza ludzie ktorzy sa w stanie cos takiego zrobic. oczywiscie kazdy wybierze cos innego i kazdy zrobi po swojemu, ale tez kazdy bedzie lub nie bedzie potem z tego korzystal "na starosc"

na tym zakoncze moja wypowiedz

PS. zdecydowanie jest to moj najdluzszy post w mojej historii. ale coz poradzic - temat rzeka
hehehhe
pozdrawiam wszystkich

zz
Maniak
Maniak

Widzę że się z Kolegą nie zrozumiemy...,trudno.
Nie chodzi o to czy dostały 23 zł brutto czyli ok 20 zł netto, czy to jest od lutego czy maja....czy z 50 00 tyś zł będzie to 200 zł brutto czyli 160 nettoi inne takie szczegóły ponieważ nie w tym problem i niczego to nie rozwiązuje.

Kolega mohertrader podał parę przykładów więc pozwolę sobie je przytoczyć

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 522#326522

Pozdrawiam.

PS
seba pisze:zz napisał:
....Procent składowy // czy inaczej koszt pieniądza w czasie to.....

- nie procent SKLADOWY tylko procent SKLADANY
- i powtarzam po raz juz chyba 165...pieniadze w zusie nie sa nigdzie inwestowane. zabieraja tobie i od razu wyplacaja innym. wiec oni takich pieniedzy nie maja bo nie maja czasu an to zeby urosly z %. no chyba ze chcesz sobie policzyc "ile bys mogl miec jakbys nie placil skladek i te pieniadze zainwestowal" - to wtedy jak najbardziej mozesz sobie liczyc Smile tylko po co skoro tak nigdy nie bedzie Smile

Warto to liczyć chociażby po to aby nikt nam nie wmawiał że coś dostajemy za darmo,dodatkowo wytworzy się fajna presja na konstruktywne rozwiązania ...

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ronin091 »

zz pisze:Tutaj kolega nie rozumie tematu.Procent składowy // czy inaczej koszt pieniądza w czasie to fundament finansów i nie można jego pomijać.
Rachunek odsetek złożonych ( popularne określenie - procent składany ) określa przyszłą wartość pieniądza.
Emerytury i renty z ZUS-u zapewniają świadczenia wszystkim pracującym, nawet tym którzy w inny sposób nie zaoszczędziliby na stare lata nawet złamanego grosza. Dlatego płacenie składek do ZUS-u jest obowiązkowe. Podobnie funkcjonuje obowiązkowe ubezpieczenie OC komunikacyjne.

zz
Maniak
Maniak

ronin091 pisze:Rachunek odsetek złożonych ( popularne określenie - procent składany ) określa przyszłą wartość pieniądza.
Pełna zgoda.Dodałbym nieskromnie że to jest podstawa finansów....

Emerytury i renty z ZUS-u zapewniają świadczenia wszystkim pracującym,
Pełna zgoda.....
zapomniał kolega napisać że zrobią taki sam numer jak w Czechach czyli poniosą obowiązkowe 25 lat pracy na 38 lub 40 lat obowiązkowe i kolega może dostać 5 zł emerytury.....
Przypominam słowa Tigera....

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=160

Pozdrawiam.

Dodano po 12 minutach:
Nie chodzi o to czy dostały 23 zł brutto czyli ok 20 zł netto, czy to jest od lutego czy maja....czy z 50 00 tyś zł będzie to 200 zł brutto czyli 160 nettoi inne takie szczegóły
PS poprawka,chodziło o 50 000 zł.....

ODPOWIEDZ