Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

Dzieki raposo ;)
Po zapisaniu pliku w domyślnym folderze nie chiał sie uruchomić ale po zapisaniu na pulpicie już smiga :)
Olej wszystko! Gap się w wykres aż zrozumiesz po co się na niego tyle gapiłeś.

Awatar użytkownika
colt113
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: colt113 »

Jaka jest róznica między brokerem ECN a MT4 oprócz tego ze na ECN trzeba mieć więcej pieniędzy? Przeczytałem ten http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=160 temat w całości i trochę mnie on zmartwił zwłaszcz ze zauwazyłem problem z rekwotowaniem nawet u siebie (mimo ze nie przynosze jeszcze im strat - konto w FxPro) zwłaszcza przy zamykaniu tranzakcji na minusie.
Przeszukałem cąły dział Poczatki na rynku Forex i nie znalazłem ale jesli jest gdzies temat z odpowiedzia na moje pytanie to był bym wdzięczny za podrzucenie linka ;)
W jednym z tematów raposo napisałeś
raposo pisze:a może jednak na początek jakiś ECN??

Wszystko zależy od Twoich potrzeb i stanu wiedzy. U brokera MM rynek jest trochę uproszczony, natomiast w ECN panują już prawdziwe, brutalne realia i trzeba sobie zdawać sprawę z kilku dodatkowych rzeczy (przede wszystkim sposoby realizacji zleceń).

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

colt113 pisze:Jaka jest róznica między brokerem ECN a MT4 oprócz tego ze na ECN trzeba mieć więcej pieniędzy?
Nastały takie czasy, że już niekoniecznie trzeba mieć (dużo) więcej pieniędzy ;).
colt113 pisze:i trochę mnie on zmartwił zwłaszcz ze zauwazyłem problem z rekwotowaniem nawet u siebie (mimo ze nie przynosze jeszcze im strat - konto w FxPro) zwłaszcza przy zamykaniu tranzakcji na minusie.
Po co miałby robić to umyślnie w takim razie? Rekwotowania to niekoniecznie wina "złego" brokera. To często wynik dużego pingu do serwera brokera i czasem wystarczy zwykłe przełączenie się na inny by problem zniknął. Można też dać nawet minimalny slippage i też może być OK. Wszystko jest do sprawdzenia.
colt113 pisze:co miałes na myśli?
Miałem na myśli to, że na ECN musisz sobie zdawać sprawę ze sposobów realizacji zleceń, z ich rodzajów itd. Nie masz co prawda rekwotowań ale można mieć poślizgi, a przy dynamicznych zmianach jeśli nie wiesz czego się spodziewać, to może zaboleć. No i przejrzystość kosztów - u MM masz tylko spread, który jest z góry wiadomy (lub jego widełki). W ECN masz spread zmienny rynkowy bez widełek, a do tego prowizję, która nie jest wyrażana w pipsach.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
hampel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: hampel »

Witam,
Mam do was pytanko

czy można korzystać z MT4 grając na 2 kontach jednocześnie na jednym komputerze? Chodzi mi dokładnie o to że, np ja jednym koncie pracuje EA a na drugim chciał bym trochę poskalpowac.
Bądź cierpliwy, nie bądź chciwy :)

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

zainstaluj kolejny raz mt4 w innym folderze i powinno pójść na dwa konta

Awatar użytkownika
hampel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: hampel »

dzikeki, działa
Bądź cierpliwy, nie bądź chciwy :)

orzeszek2
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: orzeszek2 »

Witam

Ostatnio zainteresowałem sie rynkiem walut, póki co przeczytałem Podstawy Giełdy Walut ale mam jeszcze sporo śmeisznie głupich pytań :oops:
czy mógłby ktoś odezwać sie na GG 4114865? (pytania mam dotyczace również obecnej sytuacji an rynki stad gg)
I przyjemnie by było jak by ta osobą również korzystała z Allior Trader :D

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Jeśli nikogo nie znajdziesz to odezwij się do mnie na skypie albo na gadu-gadu. Oba kontakty są w profilu.

A z Alior Trader daj sobie spokój.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Cygan
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Cygan »

Witam,

jestem tu nowy i mam 3 pytania które mnie obecnie nurtują. Zacznę od tego, że forexem zainteresowałem się ze względu na możliwość pisania automatycznych strategii. Skupiam się na parze walutowej EUR/USD jako na najbardziej płynnej. Trochę programowałem w swoim życiu, ale MQLa jeszcze nie ogarniam i póki co napisałem własną strategię za pomocną programu Etasoft Forex Generator.

Pierwsze pytanie dotyczy Trailing Stop. W tym programie używając trailing stop muszę określić trzy wartości: New Take Profit, Trailing Gap, Trailing stop. Dokładna definicja z Helpa to:

"Trailing stop uses Order Id to identify open order and trail it based on trailing parameters set here. It starts trailing once price moves distance TrailingStop+TrailingGap. Then it moves trailing stop based on TrailingStop but leaves TrailingGap. Using those two parameters you can change trailing behaviour significantly. Set NewTakeProfit to zero if you want to keep original takeprofit value. Trailing works best if original order stoploss is less than TrailingStop+TrailingGap."

Obecnie, mam na sztywno ustawione SL na dajmy na to 10 pipsów, a TP na 30 pipsów. To do czego dążę, to aby strategia nie realizowała zysków przy tych 30 pipsach, tylko czekała co stanie się dalej. W tym celu przychodzi wspomniany trailing stop.
Załóżmy, że składam zlecenie BUY. Jeśli kurs eur/usd nie kształtuje się po mojej myśli i spada, to chcę aby zadział trailing stop przy tych 10 pipsach i aby zamknął pozycję. Jeśli jednak kurs rośnie, to chcę, aby przy 35 pipsach aktywował się trailing stop o wartości 5. Tzn Jeśli kurs wzrośnie o te 35 pipsów i później będzie spadał, to aby zamknąć zlecenie przy 30 pipsach, a jeśli od tych 35 pipsów kurs dalej będzie rósł np do + 50 pipsów, to żeby ew. zamknął zlecenie przy +45 pipsach jeśli trend się odwróci.
W związku z tym powstaje pytanie: po co przy tym trailing stop mam określić nowy TP oraz jaki ustawić ten Trailing Gap oraz Trailing stop aby spełniał funkcje opisane wyżej.

Drugie pytanie: platforma jakiego brokera umożliwia przetestowanie strategii na danych H1 na jak najdłuższej historii? Póki co bawiłem się BossaFX (historia H1 od końca listopada 2008) oraz Admiral Markets AS (historia H1 od końca lutego 2011)

Trzecie pytanie dotyczy tego, skąd wynikają tak wielkie różnice w całkowitym zysku netto między tymi dwiema platformami testując strategię na tym samym, półrocznym okresie czasu? Kapitał początkowy: 10 000 USD. Na BossaFX mam 1300 USD zysku, a na Admiral Markets AS 2850 USD zysku?

Mam nadzieję, że jest w miarę zrozumiałe to co napisałem i dziękuję za wszelką pomoc :)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Nie no za dlugi ten post :)
Cygan pisze:Pierwsze pytanie dotyczy Trailing Stop. W tym programie używając trailing stop muszę określić trzy wartości: New Take Profit, Trailing Gap, Trailing stop. Dokładna definicja z Helpa to:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... opy#122485

2. Zalezy jakie pary.. i jtakie TF.. trzeba sciagac w centrum historii.. ale najlepiej to zaimporotwac swoją od 1999 jest chyba w standardzie w orginalnym MQ mt4

3. z roznych feedow - danych.. luk bledow, innych low,high moze innej strefy czasowej..

Dodano po 56 sekundach:
Cygan pisze:Trochę programowałem w swoim życiu,
w jakim jezyku ? :roll:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ