A co to za różnica ... jak je zaprogramujemy (z jakiś tam potrzeb) to przecież nie wymyślamy ich od zera tylko korzystamy z już znanych algorytmów/metod.Lemurek pisze:Czy wy aby nie chcecie wymyślać na nowo koła? Wink Algorytmy genetyczne ktos tam kiedyś wymyślił i ja bardziej skupiłbym się na ich wykorzystywaniu a nie programowaniu od zera.
No ale rozumiem co chcesz powiedzieć: można uprościć sprawę używając gotowego narzędzia. Ok.
W Twoim pomyśle widzę jedną lukę: coby dało się coś sklasyfikować musimy mieć możliwość określenia czy dane wejście skończyło się sukcesem/porażką.
Czyli w wypadku trejdów musisz mieć jakąś metodę zamknięcia pozycji stratnej jak i zyskownej.
Jak chcesz to rozwiązać ?
Najprościej oczywiście przyjąć tu sztywne TP/SL - ale to wydaje mi się ciutkę słabe ...
Poza tym mam drugą wątpliwość: rynek się zmienia. A Ty chcesz znaleźć coś co działa dobrze na przestrzeni 10 lat. Tak łatwo to chyba nie ma ... Choć kto wie, jeśli wrzucisz naprawdę sporo tych wskaźników może coś znajdziesz.
Trzecia sprawa: czy po prostu nie przeoptymalizujesz ? Jak wrzucisz duży zbiór wskaźników to w końcu znajdziesz taką kombinację, która "działa" dobrze na danych testowych jak i out of sample. Ale tylko na nich ....