Taak... powiedz mi co wolisz: zysk $3600 i DD 37% czy $2300 i DD 67%?
Ta sama para, ten sam okres, ten sam automat, początek $1000 i drobne różnice w ustawieniach....
Brakuje tutaj jednego szczegółu: DD 37% wynikł ze jednorazowej straty $1110, a 67% ze straty $676.7.
Wydawałoby się, że DD 37% jest lepsze od 67%.
Ale strata absolutna $1110 przewyższa depo $1000!
To, że test się udał wynikło tylko z farta, że automat zdążył najpierw zarobić wystarczająco dużo, żeby to się przełożyło na 37% - doszedł do $3000 jak to trafił.
A co by było jakby trafił ją na samym początku?
Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala
Najwyraźniej nie wiem co to znaczy zarabiać skoro te moje wymarzone 1-2% dziennie średnio, tak, dobrze zwrociłeś na to uwagę - średnio, nie znaczy dla Ciebie, że wiem co to znaczy zarabiać.
Może chodzi Ci o to w jaki sposób mam ocenić czy zarabiam?
Bo choć cel mam wyznaczony, to potrzebna jest jeszcze kontrola jakości?
No może nie tyle mnie ile całej tej automatyce.
Ja sobie prowadzę na bieżąco taką tabelkę w excelu - nic wielkiego, żadne tam opisy każdej transakcji dla początkujących - po prostu cel i wykonanie plus parę drobiazgów do statystyki. Tak żeby wiedzieć gdzie się znajduję.
Cele są dzienne, miesięczne i dłuższe... zresztą mniejsza o większość bo to nie znaczy że jak mam 2% to muszę koniecznie zrobić te 2%. Różnie bywa, raz się trafi extra z 30%, raz straci z 10%, czasami pełza do przodu po 0.3%...
Ważne, żeby średnio to wychodziło jak trzeba. I szło do przodu z miesiąca na miesiąc.
Może chodzi Ci o to w jaki sposób mam ocenić czy zarabiam?
Bo choć cel mam wyznaczony, to potrzebna jest jeszcze kontrola jakości?
No może nie tyle mnie ile całej tej automatyce.
Ja sobie prowadzę na bieżąco taką tabelkę w excelu - nic wielkiego, żadne tam opisy każdej transakcji dla początkujących - po prostu cel i wykonanie plus parę drobiazgów do statystyki. Tak żeby wiedzieć gdzie się znajduję.
Cele są dzienne, miesięczne i dłuższe... zresztą mniejsza o większość bo to nie znaczy że jak mam 2% to muszę koniecznie zrobić te 2%. Różnie bywa, raz się trafi extra z 30%, raz straci z 10%, czasami pełza do przodu po 0.3%...
Ważne, żeby średnio to wychodziło jak trzeba. I szło do przodu z miesiąca na miesiąc.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Twoja skromność celów mnie przeraża259 pisze:Najwyraźniej nie wiem co to znaczy zarabiać skoro te moje wymarzone 1-2% dziennie średnio, tak, dobrze zwrociłeś na to uwagę - średnio, nie znaczy dla Ciebie, że wiem co to znaczy zarabiać.

Zdajesz sobie sprawę, że ten 1% dziennie + procent składany daje po roku jakieś 3700%

Większość uważa, że jestem ascetą - woleliby 100% dziennie, a ja jakieś groszegreen7 pisze:Twoja skromność celów mnie przeraża259 pisze:Najwyraźniej nie wiem co to znaczy zarabiać skoro te moje wymarzone 1-2% dziennie średnio, tak, dobrze zwrociłeś na to uwagę - średnio, nie znaczy dla Ciebie, że wiem co to znaczy zarabiać.
Zdajesz sobie sprawę, że ten 1% dziennie + procent składany daje po roku jakieś 3700%

Może asceta to nie najlepsze słowo: minimalista lub coś w tym stylu. Grosik do grosika... err procencik do procencika. Tak, o to mi właśnie chodzi z tą średnią ;-)
ciąg dalszy, 2 setupy kolejne, razem dziś na USDJPY +955 punktów
Dodano po 45 minutach:
... a może przyjąć zasadę, ze ciągle na rynku, system ciągły? Tylko tu już na pewno musi być brok z dozwolonym hedge, bo będa sie zlecenia przeciwne w poszczególnych setupach nakładać, i jakiś magic do każdej w zasadzie pozycji (setupu?), co by mt4 wiedziało co chcemy.
Dodano po 45 minutach:
... a może przyjąć zasadę, ze ciągle na rynku, system ciągły? Tylko tu już na pewno musi być brok z dozwolonym hedge, bo będa sie zlecenia przeciwne w poszczególnych setupach nakładać, i jakiś magic do każdej w zasadzie pozycji (setupu?), co by mt4 wiedziało co chcemy.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Obawiam się, że crossover, nawet zmodyfikowany i oparty o szybkie MA nie nadaje się do takiej gry. Wykończy konto w konsoli, przewali lewarowanie na szumach... Pootwiera mnóstwo transakcji przeciwnych, spread i swapy zaczą gryść konto, zamknięcie jednej strony może spowodować przewalenie marginesu przez stronę przeciwną...mike_05 pisze:ciąg dalszy, 2 setupy kolejne, razem dziś na USDJPY +955 punktów
Dodano po 45 minutach:
To się nadaje do gry w trendzie gdy trend jest na tyle wyraźny, żeby w to wchodzić.
Kiedyś to ćwiczyłem z HMA i miałem dokładnie takie same problemy.
Można zastosować nawet jeszcze szybsze wskaźniki jak choćby filtrHodrick-Prescott, ale wyniki wcale nie będą lepsze.
Tyle że piękniej to będzie wyglądać na wykresie bo drań reprintuje więc wizualny przegląd historii jest całkowicie fałszywy.
Niekoniecznie. Dla samych średnich M5 wydaje się ok.
Ew. H1 na edku nie wygląda najgorzej ale też jest tam parę pułapek.
Trzeba coś dodać. Szczególnie coś co powstrzyma otwieranie ostatniej pozycji w kierunku trendu tuż przed jego zwrotem.
I ja bym to robił na czymś co bardziej lubi trend - edek czy aussie.
Może jakaś wskazówka co do trendu z wyższych ramek. Może S&R z wyższych ramek - w końcu te zwroty akcji zazwyczaj odbywają się na jakiś wsparciach/oporach.
Są też stale elementy gry jak np. koniec sesji azjatyckiej gdy biorą zysk i jest krótkotrwała korekta - nie ma co wtedy szukać zwrotu akcji, a za to jest okazja do kupienia czegoś taniej ;-)
Ew. H1 na edku nie wygląda najgorzej ale też jest tam parę pułapek.
Trzeba coś dodać. Szczególnie coś co powstrzyma otwieranie ostatniej pozycji w kierunku trendu tuż przed jego zwrotem.
I ja bym to robił na czymś co bardziej lubi trend - edek czy aussie.
Może jakaś wskazówka co do trendu z wyższych ramek. Może S&R z wyższych ramek - w końcu te zwroty akcji zazwyczaj odbywają się na jakiś wsparciach/oporach.
Są też stale elementy gry jak np. koniec sesji azjatyckiej gdy biorą zysk i jest krótkotrwała korekta - nie ma co wtedy szukać zwrotu akcji, a za to jest okazja do kupienia czegoś taniej ;-)