Basketmat - bardzo subiektywnie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

A ja chciałem przedstawić 2 drogi, w sumie adam w pie był zwolennikiem jednostrzałówek ale nie wykluczał kliku odbić , z tym że aby brać 2,3,4 czy milionowe odbicie trzeba sie grubo zastanowić i przeanalizować co jest cięzkie i przypomina prace z s/r śwoeczkami i formacjmi, trzeba sie gapić gapić i gapić natomiast jednostrzałówki to idealna metoda lecz daje mniej wejść, a cisnołem temat bo czułem że chcesz oduczyć bo sie uparłeś na te jednostrzałówki :p a ja jestem zwolennikiem alternatyw dlatego:

1.SD pierwsze odbicie, wysoki zysk , małe ryzyko, mniej okazji, łatwa analiza

2.2 lub kolejne odbicie, średni/ wysoki zysk, duże ryzyko, dużo okazji, trudna analiza

oczywiście żeby było jasne dla nowicjusza polecam zdecydowanie opcje 1 :)

Dodam dlaczego czasami gram na opcje 2, ponieważ moja praca składa sie z oglądania TV ( tak mam telewizor w biurze ), czytaniu głupot na necie i granie na fx wiec mam strasznie dużo czasu na gapienie sie na wykres, obowiązki za ktore mi placą pochłaniaja średnio godzine dziennie a nawet i tutaj mogłem przesadzić z tą godziną :p

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

Przykładowa sytuacja (w obrazku). Wchodzę na poziomie podaży i mam ustawi TP na tym dolnym popytu, zakładając, że nie chcę patrzeć się w monitor przez cały dzień?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

A co jest jeśli jeden poziom wynika z drugiego (sytuacja jak na rysunku), czy wtedy za poziom uznajemy pomarańczowy, jako coś nowego, czy olewamy pomarańczkę i interesuje nas tylko żółty?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

basketmat pisze:Przykładowa sytuacja (w obrazku). Wchodzę na poziomie podaży i mam ustawi TP na tym dolnym popytu, zakładając, że nie chcę patrzeć się w monitor przez cały dzień?
Musisz ustawić troszke wyżej tp bo jest sytuacja że tworzy sie wyższy low mijając poziom o powiedzmy 10-15 pipek a potem powrót do góry i zamiast 50-100 pipek 0 lub SL, musisz określić ile chcesz wyciągać z trejdu RR=2,3,4 czy 5, sprawdzić jak najcześciej odchodzi cena od poziomu ktory wynaczyłeś i sie do tego dostosować, bez analizy sie nie obejdzie chociaż może polaczeq coś doda bo ja jestem średni w wyznaczaniu TP:p

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

basketmat pisze:A co jest jeśli jeden poziom wynika z drugiego (sytuacja jak na rysunku), czy wtedy za poziom uznajemy pomarańczowy, jako coś nowego, czy olewamy pomarańczkę i interesuje nas tylko żółty?
Czasem tak czasem nie, musisz analizować każdy taki przypadek, jak to wyglądało kiedyś, jak takie poziomy będą reagować w przyszłości bo tutaj już tylko praktyka i wprawne oko, czasem szczęście.

Trzymaj sie tej zasady :

"Lepiej zmarnować okazje niż pieniądze"

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

A ten poziom podaży (powyżej 1.38 ), tylko interwał 5-minutowy?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Ja bym to widział tak ale na mniej niż m15 słabo mi idzie :p

Czyli geneza ruchu jest wyżej a te zjazdy to tylko dokładanie pozycji przez grubasków

chociaż widze że ten zjazd ktory zanaczyłeś był chyba o 14 czyli gdy startuje usa, więc może być to podaż , grubaski sie zasadzili lub też początek aktywności bankow usa

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Ale gdyby ustawiać poziom na m15, to i tak by się zaczynał mniej więcej w połowie tego, który wyznaczyłem na m5, a zakładając,że będzie niżej zjazd, to i tak wychodzi na jedno :wink:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Zaznaczyłem jeszcze jedno, jak widać ma każdy zjazd z całego ruchu była reakcja na jeden mniejsza na drugi większa natomiast do ciebie jako trejdera należy wybór gdzie cena ma najwieksze szanse na odwrot, poziom jak poziom ok, baza a po niej ruch :)

Mi osobiście też bardziej pasuje ten twoj poziom niż moje kółko czas zweryfikuje :p

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

No nic, zobaczymy co będzie, jeśli dojdzie do poziomu, to wchodzę, ale wygląda na to, że idzie w dół, coś czuję, że jutro będzie ostry zjazd w dół, bo przebije ten poziom popytu, który już 2 razy został użyty.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ