to co podałeś, jest, ze tak powiem, nieco nieaktualne, bo w ostatnim czasie pojawiło sie nieco innych źródeł RT i sa do tego pluginy, nie opisane w "starej" wersji tutorialu.Tick charts/backtesting/scanning:
this feature is available only using eSignal RT, Interactive Brokers, DDE feed
Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
To co podałem było, ze strony której linka podałeś ...to co podałeś, jest, ze tak powiem, nieco nieaktualne, bo w ostatnim czasie pojawiło sie nieco innych źródeł RT i sa do tego pluginy, nie opisane w "starej" wersji tutorialu.
AmiBroker naprawdę wydaje mi się bardzo dobrym narzędziem np. do przeprowadzania backtestów. Obsługuje wielowalutowość, ma walk forward testy jest bardzo szybki, jest api, możliwość sterowania testerem itd.259 pisze:Prawdę mówiąc z tego co piszecie zaczyna się z tego robić cała plątanina: tu Amibroker, tu Statica, teraz jeszcze eSignal, a i jeszcze wtyczka do MT4…
Problem w tym, że projektowany był głównie pod giełdę, forex dodano później i trochę "po macoszemu".
Gdyby jednak miał możliwość przechowywania ticków, to warto by zainwestować czas w naukę tej platformy.
Choć i tak warto jeśli ticki nie są dla kogoś koniecznie.
- Mighty Baz
- Pasjonat
- jamesfisher
- Pasjonat
Mówisz o takim co podgląda i na tej podstawie się uczy? Nie słyszałem.jamesfisher pisze:A jest soft generujący strategię na podstawie wejść manualnych ? (To byłoby całkiem ciekawe narzędzie)
Gdyby był... potrzebowalibyśmy jeszcze tylko trenera ;-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
No jak to ?259 pisze:Mówisz o takim co podgląda i na tej podstawie się uczy? Nie słyszałem.jamesfisher pisze:A jest soft generujący strategię na podstawie wejść manualnych ? (To byłoby całkiem ciekawe narzędzie)
Nie słyszałeś o Rat tradingu ?
Jest firma sprzedająca szczury tresowane do grania na giełdzie - był tu kiedyś o tym wątek

Statica i eSignal to dostawcy RT, których można podpiąć do Ami259 pisze:Prawdę mówiąc z tego co piszecie zaczyna się z tego robić cała plątanina: tu Amibroker, tu Statica, teraz jeszcze eSignal, a i jeszcze wtyczka do MT4…
...
BDW
green dałeś im zagwozdkę, teraz radcy prawni się głowią, ciekaw jestem, może sam Prezes zabierze głos.
Dodano po 46 minutach:
Ha.
gadu gadu, a na grupie dyskusyjnej Amibrokera znalazłem indyka do mt4
Dodano po 8 minutach:
i jeszcze jeden
Dodano po 14 godzinach 17 minutach:
Tak na szybko sprawdzałem taką strategie opartą na tym NoLagMa.
Ustawiamy dwa wskaźniki na wykresie np. M5. Jeden z parametrem przykładowo 96, drugi z parametrem 45.
Gramy 3 unitami.
Zaczynamy np. na momencie, kiedy obie średnie sa czerwone. Czekamy na to, kiedy szybka zmieni kolor na zielony. Otwieramy 1 unit.
Przecięcie wolnej przez szybką od dołu, otwarcie 2-giego.
Zmiana koloru przez wolną średnią, otwieramy 3-ci unit.
Zamykanie tez w kolejności:
pierwszy otwarty zamykamy jak szybka zmieni kolor na czerwony.
zamykamy 2 unit jak szybka przetnie wolną od góry, 3 zamykamy jak wona zmieni kolor na czerwony.
Trzeba by ustalić jeszcze warunek, w jakim w ogóle uruchamiamy strategię, Tu chyba posłużyć by się trzeba czymś, co by nam określiło ogólny kierunek ruchu ceny i w tym kierunku okreslić moment startu.
Reszta do przemyślenia.
Uwagi i konstruktywna krytyka mile widziane i pożadane.
Potem to można by zaszyć w algorytm mechaniczny.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
- jamesfisher
- Pasjonat
Zgadza się. Kiedyś zamieściłem na tym forum filmik jak te szczury pracują. Całkiem dobrze im szło. Lepiej niż ludziom. Co najważniejsze, zarabiały !green7 pisze:No jak to ?259 pisze:Mówisz o takim co podgląda i na tej podstawie się uczy? Nie słyszałem.jamesfisher pisze:A jest soft generujący strategię na podstawie wejść manualnych ? (To byłoby całkiem ciekawe narzędzie)
Nie słyszałeś o Rat tradingu ?
Jest firma sprzedająca szczury tresowane do grania na giełdzie - był tu kiedyś o tym wątek
Chyba powinno być: przecięcie wolnej przez szybką od góry, otwarcie 2-giego (long?)mike_05 pisze: Tak na szybko sprawdzałem taką strategie opartą na tym NoLagMa.
Ustawiamy dwa wskaźniki na wykresie np. M5. Jeden z parametrem przykładowo 96, drugi z parametrem 45.
Gramy 3 unitami.
Zaczynamy np. na momencie, kiedy obie średnie sa czerwone. Czekamy na to, kiedy szybka zmieni kolor na zielony. Otwieramy 1 unit.
Przecięcie wolnej przez szybką od dołu, otwarcie 2-giego.
Zmiana koloru przez wolną średnią, otwieramy 3-ci unit.
Zamykanie tez w kolejności:
pierwszy otwarty zamykamy jak szybka zmieni kolor na czerwony.
zamykamy 2 unit jak szybka przetnie wolną od góry, 3 zamykamy jak wona zmieni kolor na czerwony.
Jeżeli to klasyczny crossover.
A dlaczego zamykanie w tej samej kolejności? Ostatnie wejście zarobi najmniej...
Warunek używania jest prosty: unikać konsoli jak ognia

Np. sesja azjatycka przeważnie odpada (choć ostatnio nabrali odwagi na większe ruchy, ale to raczej wyjątek niż reguła).
W sensie konsoli na tej ramce na której to pracuje. Dzisiaj jak widzę zarobiłoby to ładnych kilkaset pip na huśtawce na edku.
Miałem kiedyś coś co nie nadawało się właściwie do niczego opócz prognozowania konsoli... a miało być czymś zupełnie innym ;-)
Aha, i potrzebne jest coś co oceni kierunek trendu. Inaczej to co zarobi na falach impulsowych straci w płytkich korektach gdy wyskoczą sygnały odwrotne do trendu.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.