Price Action, konto real

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

Weszło zlecenie buy stop. Zamknąłem z ręki na +60 pipsów, czego w tej chwili żałuję. Cena wyrwała bardzo mocno do góry, dotarła do +70p i zaczęła spadać, spadła do +60p i ruszyła....50 pipsów w górę...O_o beze mnie!

Niemniej 60 pipsów do koszyka, granica 200zł przekroczona i jest git choć...no po co ja to zamknąłem! :?
Obrazek
Obrazek

malsehen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malsehen »

Vulpes, możesz napisać ile obecnie % konta ryzykujesz w jednej transakcji ?

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

hmm około 50 pips x 0,32zł = 16zł, wychodzi jakieś 10%. Wiem że to za dużo. Gram najmniejszym lotem, dlatego zwiększać lota bedę dopiero gdy dojdę przynajmniej do tych 5%depo/trade czyli gdzieś w okolicy 300zł. Może nawet później.

PS:
Jak widać, EURUSD chodzi pięknie na tym wsparciu. drugi raz mozna tam było wchodzić i stopa by się nie złapało a do ugrania byłoby już ponad 100 pips
Obrazek
Obrazek

malsehen
Gaduła
Gaduła

Vulpes, niby za dużo tak, ale wszystko zależy od skuteczności jaką mamy. Wg. mnie , gdy znamy przybliżone wyniki swojej strategii oraz umiemy panować nad emocjami nawet te 5% ryzyka w jednej transakcji może być ok, o ile wiemy co robimy.

Z innej beczki chciałem się dopytać jak tam książka Ala Brooks'a ? Z początku rzeczywiście fajnie napisana, ale gdy zacząłem przeglądać jak opisuje sytuacje na wykresach rozczarowałem się, może to moje braki w angielskim ? Mieliście podobne odczucie ? Muszę się bardziej wczytać w opisy wykresów.

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Dawno nic nie pisałem, grałem też trochę rzadziej.
Niemniej wynik ciągle bardzo satysfakcjonujący bo już prawie 250zł na koncie :)
2 ostatnie trejdy dały w sumie 90zł.

A teraz szukam czegoś kolejnego. Wrzuciłem sell stop na GBPUSD na poziomie 1,5830 a więc gram na przebicie dość mocnej linii wsparcia. SL=40p, TP=140 ale jak to z TP, raczej zamknę zlecenie z ręki przed TP choć może tym razem wytrzymam...:P
Obrazek
Obrazek

malsehen
Gaduła
Gaduła

Vulpes, mógłbyś się wypowiedzieć na temat książki, która została w tym temacie polecona, jakie wrażenia po jej przeczytaniu ?

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nie skończyłem jej niestety, brakuje mi czasu, nie mogę się więc na ten temat wypowiedzieć. Możliwe że niedługo znów spróbuję się przez nią przegryźć, wtedy wrzucę swoje przemyślenia.
Tymczasem GBPUSD stoploss, chyba za wąsko SL postawiłem...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Ahh mieć rację a skończyć na stopie...GBPUSD nadal podąża na południe jednak byt wąski stop loss/źle ustawiony moment wejścia w zlecenie, nie ma mnie już w tej transakcji, jak pisałem post wyżej.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ