Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Gram mini lotami przeważnie 0,1 mam konto w Bossa i chyba jak wejdą mikro to zacznę grać na mikro, a potem znowu na mini. Co do SL to zauważyłem, że na EUR/USD przy mini lotach(0,1) najlepszy stop jest na ok 7 i tak jak piszesz muszę właśnie grać na mniejszy SL dotąd grałem do 50zł czyli ok 15 pips, potem albo idzie na ok 30 pips i zawraca albo dalej i wtedy strata się pogłębia, dodam , że gram na minutowych, na godzinnych i wyżej szukam jedynie poziomów wejścia. Co mnie pociesza to , że właśnie pomyliłem się o 1 pips i cena zleciała wcześniej niż zakładałem, ale mniej więcej zgodnie z założeniami. Dzięki za podpowiedzi:)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

brother pisze: Co do SL to zauważyłem, że na EUR/USD przy mini lotach(0,1) najlepszy stop jest na ok 7
SL nie powinien być stały i nie powinien zależeć od wolumenu transakcji tylko wynikać ze zmienności rynku lub istotnych poziomów (lub innych wskazań)... A kwotę którą jesteś gotów stracić regulujesz dobierając odpowiedni wolumen po oszacowaniu wielkości SL...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

właśnie miałem zadać pytanie czym najlepiej zmierzyć zmienność rynku, czy jest jakiś wskaźnik ułatwiający ten pomiar?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

brother pisze:czy jest jakiś wskaźnik ułatwiający ten pomiar?
ATR lub wskaźnik u mnie na stronie w Download -> Wskaźnik zakresu wahań
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

dzięki raposo

Awatar użytkownika
bbq
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bbq »

dammok pisze:czy ktoś mógłby mi pomóc ...
potrzebuje takiego skryptu który po kliknięciu wpadnie mi w pozycje oczekujące z odpowiednią wartością:
np: różniącą się o 5p od aktualnej ceny i -20p s/l ; +30 t/p
Domyslnie 5p od aktualnej ceny i -20p s/l ; +30 t/p, oczywiscie tp/sl/odleglosc od ceny/slippage/wielkosc lota do modyfikacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

alisachali pisze:
raposo pisze:To najlepiej zrobi forum n szukaj pod hasłami: arbitraż, arbitraż trójkątny. Było o tym kilka sensownych wątków...
Problem leży w tym, że wątki z forum zostały usunięte, co prawda z angielskim problemu nie mam ale wolałbym poczytać o tym w języku ojczystym.
Przerobiłem kilka anglojęzycznych stron na ten temat ale za dokładne informacje trzeba bulić.
Wiadomo, że nikt recepty na sukces nie sprzeda (bo po co) ale strony anglojęzyczne opisują to bardzo ogólnikowo-
To tak jak by ktoś na pytanie jak robi się bułki (a ja znowu o pieczywie :p) odpowiedział że z mąki i wody...
Jeżeli ktoś ma ciekawe strony odwołujące się do tematu arbitrażu proszę serdecznie o link/i (język angielski, niemiecki bądź nasz wspaniały polski)
Pozdrawiam.
Jeśli znajdę więcej czasu to napiszę w dziale strategii o arbitrażu, bo faktycznie nie ma na forum konkretnych info na ten temat.
Nie powiem, że jestem super znawcą tematu, ale przerabiałem już arbitraż tradycyjny, arbitraż trójkątny i jestem w stanie opisać wszystko od podstaw, przedstawic na wykresach i poradzić w jaki sposób to wykorzystać w praktyce.
Muszę tylko mieć trochę więcej czasu.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Brother wtrące swoje 3 grosze.

Jeśli używasz, grając PA, zmiennego SL, najlepiej byłoby odnieść ten stop do swojej procentowej części kapitału który wystawiasz na ryzyko i w ten sposób dobrać wielkość pozycji.

W praktyce wygląda to tak:

masz 1000$, z PA wynika że SL powinien mieć 10 pips ( razem ze spreadem ). Wystawiasz na ryzyko 2% więc możesz stracić jedynie 20$. Dobierasz wielkość pozycji tak aby utrata tych 10 pips była równa 20$. Jeśli jest to np EURUSD to dla minilota 1 pip = 1$, maksymalnie więc możesz dobrać pozycję wielkości 2minilotów ( 20$/10$=2).

Piszę to bo właśnie się dowiedziałem że ktoś mając około 10k zł chce ryzykować maks 3% dlatego dobiera pozycję tak aby zabezpieczenie stanowiło nie więcej niż 3% czyli maks 300 zł

Pozdrawiam

EDIT:

Widzę że ubiegł mnie raposo
raposo pisze:.. A kwotę którą jesteś gotów stracić regulujesz dobierając odpowiedni wolumen po oszacowaniu wielkości SL...
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Spadkobierca
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Spadkobierca »

W PA
" ...szukając poziomów, które rynek testował. Jeżeli znajdziemy, zaznaczamy je i obserwujemy zakres danego poziomu S/R, czyli z jaką dokładnością był testowany. Ta wielkość determinuje wielkość naszego stop lossa."

Chodzi o wielkość korekty ? Czyli chwilowe odchylenie od trendu który ma być nadany albo kontynuowany? Bo tak to rozumiem.
I np. Jeżeli średnia korekta z ostatnich wybić do trendu wynosiła 20popsów to stop lossa należy ustawić gdzieś na tym poziomie ? Oczywiście można grać bardziej agresywnie lub asekuracyjnie ale mniej więcej o to chodzi ?

Awatar użytkownika
denaturaton
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: denaturaton »

Czy istnieje MM który pozwala grac microlotami i wystawia pit ?

ODPOWIEDZ