Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Panadol
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Panadol »

A teraz pytanie? To od czego w końcu zacząć?
Ja nie mam pojęcia.
A jak Wy zaczynaliście?
Może jakieś rady dla świeżaka

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Witamy na forum i w FX

Na początku przeczytaj forum, gdyż takie pytania padały wielokrotnie i są już na nie odpowiedzi.

Pozdrawiam
MrYogi

123456
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: 123456 »

zacznij grac długo terminowo na interwałach h4 i D1 wyłapując ruch powrotny większym wzroście lub spadku . np. 500- 700 punktów . nie otwieraj dużo zleceń . otwieraj mało a skutecznie . bo otwieranie po 20 zleceń dziennie mija się z celem . wystarczy ci około od 5 do 10 zleceń w miesiącu . Będą skuteczniejsze od częstego wchodzenia i stresów mniej graj małymi zleceniami , np. masz kapitał 5 tys. zł otwórz tylko jedno zlecenie maksymalnie o wielkości 0,1 lot to nie będziesz miał stresu i zaklinał wykresu czemu to nie spada lub rośnie

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Witam kilka rad od początkującego:

-graj zawsze z planem nigdy nie wchodź na "przypał"

-nie myśl że przepada ci okazja i musisz koniecznie zagrać bo okazje na forex są codziennie

-graj tylko wtedy kiedy wiesz co się dzieje czyli zobaczyłeś sygnał kupna czy
sprzedaży wynikający z twojej analizy technicznej albo z fundamentów to wtedy wchodzisz

-musisz założyć przegraną i wygraną czyli stop loss i take profit

-musisz znaleźć system, który polubisz (price action, systemy oparte na średnich, harmoniczne itd)

- załóż konto np. na mikroloty żeby tracić kasę w realu wtedy wyćwiczysz psychikę bo ona jest tu najważniejsza

- nie graj na demo dużą ilością lotów jeśli nie masz takiej kasy przeznaczonej na grę w realu ( musisz założyć, że możesz te pieniądze przegrać)

-obserwuj jedną parę walutową np EUR/USD (duża płynność, mały spread) i ucz się jej zachowania

-korzystaj z kalendarza

-wybierz metodę gry tak jak napisał kolega wyżej albo grasz długoterminowo, albo np. skalpujesz ( wykresy minutowe)

-patrz na początku na wyższe interwały 1D 1H itd, a potem szukaj wejścia na mniejszych

-graj z trendem

- jeśli nie będziesz mógł poświęcić dużo czasu na naukę rynku to będzie jak gra w kasynie raz ci się uda, a potem wtopisz

marekdt
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: marekdt »

Witaj,
- Dużo przeczytaj o analizie fundamentalnej, jak dane mogą wpływać na zachowanie rynku - i próbuj to porównać z tym co się dzieje obecnie.
- przeczytaj wszystkie podstawy dotyczące analizy technicznej
- z zachowań. - Tu często będziesz musiał uznać że się pomyliłeś. - i musisz umieć zaakceptować stratę. (TO jest bardzo ważne)
- musisz też umieć zaakceptować duży zysk. to jest jeszcze ważniejsze :)
- http://www.wdsoftware.com/pl/encyklopedia-at/baza.html tu ciekawe źródło wiedzy o AT. krótko i jasno. TO jest podstawa do opanowania w jednym paluszku.
- Ogarnij platformę - np. MT4 (metatrader 4) - nie ma lepszej dla początkujących i średnio-zaawansowanych. Dużo zaawansowanych też z tego korzysta...
-unikaj brokerów typu MarketMaker w PL to XTB, AM (ostatnio miał zbyt dużo niepochlebnych opinii)
-UNIKAJ brokera PLUS500
-stosuj SL - stop loose
-Zarządzaj kapitałem (max 1% straty na jedną transakcje)
-Obserwuj, obserwuj i się ucz.
Pierwszy miesiąc - może jeszcze demo - kolejny raczej real (konto z nanolotami/mikrolotami do ćwiczenia psychiki, która będzie tu najważniejsza)
kolejne kilka miesięcy - dalej mikroloty - kiedy będziesz już pewien swoich decyzji.
Tu w odróżnieniu od hmm; ) nie grasz przeciwko drugiemu człowiekowi - a rynkowi. Rynek nigdy się nie myli.
Mimo Twojej trafnej analizy - rynek może dość często jeszcze ostatkiem sił zmieniać kierunek - (fałszywe sygnały) co może być pułapką. Po czym powróci do zaplanowanego ruchu-trendu.

- w przeciwieństwie do kolegów - ogarnij więcej wykresów niż tylko jeden (Główne waluty USD,EUR,GBP,JPY, AUD,CAD) (największa płynność)

I to zaraz po tym jak przejrzysz informacje o Analizie technicznej.
Zrób pierwsze analizy na interwałach godzinowych H1 i większych(h4,dziennych D1) Na mniejsze póki co nawet nie zaglądaj.
Rób to na wielu wykresach. Spróbuj odnaleźć też pewne zależności.
Nie ogarniesz tego wszystkiego w tydzień :) Reszta to doświadczenie.
Quo Vadis? Już wiesz ?
"Rynek nagradza cierpliwych"
↱↴↱↴ więc siedź na dupie i czekaj↱↴↱↴↴↴

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

marekdt pisze:- Ogarnij platformę - np. MT4 (metatrader 4) - nie ma lepszej dla początkujących i średnio-zaawansowanych. Dużo zaawansowanych też z tego korzysta...
-unikaj brokerów typu MarketMaker w PL to XTB, AM (ostatnio miał zbyt dużo niepochlebnych opinii)
Jedna rada koliduje z drugą z racji, że MT4 stosowane jest głównie przez Market Makerów. A nie taki MM straszny jak go malują (choć bywają lepsi i gorsi).

Wg mnie wszystkie Wasze rady są zbyt mało uniwersalne i już próbujecie ukształtować go pod danym kątem, patrząc przez pryzmat siebie. Moim zdaniem to duży błąd.
Rady od raposo? :)
- Myśl samodzielnie
- dużo czytaj i testuj, nie wierz nikomu na "słowo" ;)
- wybierz to co Ci się spodoba i idź w tym kierunku (chodzi mi tu o strategię oraz wykorzystywaną metodę czy to AT czy AF)
- stosuj stop loss ale stratę (MM) ustalaj wg własnego "apetytu" na ryzyko
- pamiętaj, że prawdziwa gra zaczyna się na prawdziwych pieniądzach, nie szybciej ;)

Powodzenia
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Panadol
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Panadol »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Biorę się za AT

tomplayer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomplayer »

Ja juz chyba od roku sprawdzam sie na micro,i nawet dobrze mi idzie,ale ciagle mam opory do wiekszych inwestycji.Postanowilem sobie aby odpowiednio dawkowac stawke(zwiekszac)aby psychicznie byc przygotowanym na duze ruchy mojej gotowki.Bo widomo,ze co innego 0.1 lota.a co innego 10.Generalnie nowosci nie odkrylem,bo wszyscy o tym trabia,ale gdy trzymam sie scisle swoich zasad to jest ok.jak tylko cos mi odbije i staram sie sklonic rynek na swoj tor,to zaraz mam straty.Jak juz tu ktos napisal,trzeba isc swoim tokiem myslenia,ale ja uwazam ze czasem warto ludzi posluchac,a przynajmniej sprawdzic,czy faktycznie pisza prawde.Chociaz stara prawda mowi,ze: DOSWIADCZENIE JEST NIEPRZEKAZYWALNE !!! :)

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

” Zawsze powtarzam, że można opublikować moje reguły spekulacji w gazecie, a i tak nikt by ich nie przestrzegał. Kluczem jest konsekwencja i dyscyplina. Prawie wszyscy mogliby zestawić listę reguł, które w 80% nie będą odbiegały jakością od tego, czego uczymy naszych ludzi. Prawdziwą trudnością jest jednak zbudowanie w sobie pewności siebie pozwalającej przestrzegać tych reguł, kiedy sprawy przybierają zły obrót.”

Richard Dennis.

Droga do budowy pewności siebie jest jedna – poprzez własne doświadczenie…
Taką pewność siebie buduję się poprzez ilość widzianych własnymi oczami wejść zyskownych i stratnych. To, że ktoś nam powie, że coś jest lepsze lub gorsze, może nam pomóc w pokazaniu drogi ale sami musimy przejść ją CAŁĄ, żeby zbudować odpowiednią pewność siebie.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

tomplayer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomplayer »

Nic dodac,nic ujac.Te slowa powinni wbic sobie wszyscy do glowy na zawsze.Szczegolnie poczatkujacy gracze,chociaz z tymi doswiadczonymi tez roznie bywa.Wczoraj otworzylem pozycje zgodnie z moim planem,po czym nie wiadomo dlaczego poszlo wszystko w dol,i to znacznie.I teraz gdybym trzymal sie zasady"ucinaj szybko straty" bylbym niezle w plecy.Ale bylem przekonany o swojej slusznej decyzji,ustawilem stopa na noc i poszedlem spac.I okazalo sie rano,ze mam ponad 120 pips do przodu.Zadzialal wlasny plan i konsekwencja.Zdaje sobie jednak sprawe,ze nie zawsze jest tak rozowo.Ale puki co,"od rana mam dobry humor" :D

ODPOWIEDZ