Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Zachodzę w głowę co jest nie tak z tym skryptem Dukascopy_multifile że nie chce się uruchomić. Może dlatego że XP 32bit?
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

NiceFox pisze:Zachodzę w głowę co jest nie tak z tym skryptem Dukascopy_multifile że nie chce się uruchomić. Może dlatego że XP 32bit?
Wygląda na to, że nie jest skompilowany.
Zaznacz go w Nawigatorze, naciśnij Enter, powinien otworzyć się Edytor i załadować ten skrypt. Naciśnij F7 aby skompilować.
Na dole w konsoli powinien pokazać się komunikat, ostatnia linia powinna pokazywać 0 błędów i 1 ostrzeżenie - to normalne bo Brit zostawił tam jedną nieużywaną funkcję i o tym ostrzega kompilator.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

no fakt nie sprawdziłem czy się kompiluje, w nowszych wersjach MT4 .mq4 sam się kompiluje. Ale coś nie tak z tą wersją bo się nie kompiluje, brakuje gdzieś nawiasu.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

NiceFox pisze:no fakt nie sprawdziłem czy się kompiluje, w nowszych wersjach MT4 .mq4 sam się kompiluje. Ale coś nie tak z tą wersją bo się nie kompiluje, brakuje gdzieś nawiasu.
Za mało parametrów.

259
Maniak
Maniak

NiceFox pisze:no fakt nie sprawdziłem czy się kompiluje, w nowszych wersjach MT4 .mq4 sam się kompiluje. Ale coś nie tak z tą wersją bo się nie kompiluje, brakuje gdzieś nawiasu.
Hmm, gdzieś coś ucięło?
Sprawdziłem u siebie ten skrypt i kompiluje się jak opisałem...

Uaktualniłem post gdzie załączyłem ten skrypt - teraz jest tam i mq4 i ex4. Świerze jak bułeczki z piekarni, dopiero co skompilowałem ;-)
Z tym, że kompilat w wersji 406 - jak będą jakieś kłopoty trzeba będzie go ponownie skompilować.

Jakby co, jest tutaj: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 853#358853
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

:D :D :D :D :D :D teraz ok dzięki

259
Maniak
Maniak

UWAGA - właśnie natknąłem się na problem ze plikami ściągniętymi przez skrypt php - tworzy on puste pliki co objawia się wielkością 0k.
To są pliki godzin gdy rynek był zamknięty - skrypt nie patrzy czy są tiki czy nie ma, najpierw robi plik, a potem próbuje ściągnąć dane...

A Dukascopier ma taką interesującą "cechę", że wywala się beznadziejnie gdy przy tworzeniu csv natrafi na taki plik.
Tak właśnie na to wpadłem :mrgreen:

Na szczęście jest sposób obejścia.
Po pierwsze trzeba wyszukać wszystkie pliki o wielkości 0k i usunąć.
A potem użyć Dukascopiera, żeby uzupełnił.

Przykład: mam śmieci w EURUSD.
Wyszukuję wszystkie pliki w tym katalogu i jego podkatalogach które spełniają warunki:

rozmiar < 1k (lub co najwyżej 1k w Windows XP)
typ: BIN

Wyniki wyszukiwania sortuję po rozmiarze pliku i wywalam wszystkie 0k.

Następnie uruchamiam Dukascopier, zaznaczam TYLKO download i uruchamiam go w całym dostępnym dla danej pary okresie. Dla EURUSD od 30 Marca 2007 do teraz.
Dukaskopier sprawdza po kolei wszystkie pliki i dociąga brakujące.
Jak skończy, sprawdzam jeszcze raz czy nie ma plików 0k.

Wyszło mi ich ponad 6000 z całego EURUSD od 2007 ;-)
-------------------------------
Uzupełnienie:

Nie zawsze jednak chodzi o pliki zerowe. Czasami jest uszkodzony plik binarny.
Dukascopier się na tym wywala.
Trzeba zobaczyć w pliku csv którym miejscu się zatrzymał i wywalić ten dzień, a następnie dociągnąć (pamiętając, że foldery miesięcy są numerowane od 0, nie od 1).
I tutaj jest pewien problem, bo nie wiem czy Windows ma narzędzie pozwalające zobaczyć końcówkę pliku o wielkości 1 czy 2 GB. O edytorach tekstu to raczej zapomnij...
Ja mam to na Unixie, a on ma takie bardzo pożyteczne polecenie "tail" - pokazuje ostatnie kilka linii pliku. Ale Windows...
Może jest jakaś proteza na Windows?

daamiian
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: daamiian »

Mam problem z tworzeniem pliku fxt. Ustawiam sobie datę końcową podczas startu skryptu JForex2FXT na koniec grudnia 2009, aby końcowy plik nie przekroczył 2 Gb . Tutaj wszystko ładnie działa, dostaje plik który mogę używać w testerze. Problem zaczyna się jak chce przekonwertować pozostałe dane . Uruchamiam skrypt,wpisuje datę startu na styczeń 2010 i widzę w dzienniku że skrypt został pomyślnie załadowany. Czekam kilka godzin i nic się nie dzieje, mój plik ma niezmiennie rozmiar 0 kb. Nie ma żadnych informacji o błędach więc nawet nie wiem gdzie szukać przyczyny takiej sytuacji . Czy ktoś miał podobny problem i ewentualnie wie jak sobie z nim poradzić ?

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

O edytorach tekstu to raczej zapomnij...
WordPad windozowy powinien obsłuzyć.

ps.
tylko w sobotę jak wyłączysz wszystkie maszyny :wink:

ps2,
ciągnełem copierem USDJPY przez 5,5 godziny, a okazało się, ze uruchomiłem z pliku zip zamiast z katalogu copiera i nie wiem, gdzie mi zapisał wyniki :cry:
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

259
Maniak
Maniak

daamiian pisze:Mam problem z tworzeniem pliku fxt. Ustawiam sobie datę końcową podczas startu skryptu JForex2FXT na koniec grudnia 2009, aby końcowy plik nie przekroczył 2 Gb . Tutaj wszystko ładnie działa, dostaje plik który mogę używać w testerze. Problem zaczyna się jak chce przekonwertować pozostałe dane . Uruchamiam skrypt,wpisuje datę startu na styczeń 2010 i widzę w dzienniku że skrypt został pomyślnie załadowany. Czekam kilka godzin i nic się nie dzieje, mój plik ma niezmiennie rozmiar 0 kb. Nie ma żadnych informacji o błędach więc nawet nie wiem gdzie szukać przyczyny takiej sytuacji . Czy ktoś miał podobny problem i ewentualnie wie jak sobie z nim poradzić ?
Windows 32 bit?

ODPOWIEDZ