Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.
Wygląda na to, że nie jest skompilowany.NiceFox pisze:Zachodzę w głowę co jest nie tak z tym skryptem Dukascopy_multifile że nie chce się uruchomić. Może dlatego że XP 32bit?
Zaznacz go w Nawigatorze, naciśnij Enter, powinien otworzyć się Edytor i załadować ten skrypt. Naciśnij F7 aby skompilować.
Na dole w konsoli powinien pokazać się komunikat, ostatnia linia powinna pokazywać 0 błędów i 1 ostrzeżenie - to normalne bo Brit zostawił tam jedną nieużywaną funkcję i o tym ostrzega kompilator.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
Hmm, gdzieś coś ucięło?NiceFox pisze:no fakt nie sprawdziłem czy się kompiluje, w nowszych wersjach MT4 .mq4 sam się kompiluje. Ale coś nie tak z tą wersją bo się nie kompiluje, brakuje gdzieś nawiasu.
Sprawdziłem u siebie ten skrypt i kompiluje się jak opisałem...
Uaktualniłem post gdzie załączyłem ten skrypt - teraz jest tam i mq4 i ex4. Świerze jak bułeczki z piekarni, dopiero co skompilowałem ;-)
Z tym, że kompilat w wersji 406 - jak będą jakieś kłopoty trzeba będzie go ponownie skompilować.
Jakby co, jest tutaj: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 853#358853
UWAGA - właśnie natknąłem się na problem ze plikami ściągniętymi przez skrypt php - tworzy on puste pliki co objawia się wielkością 0k.
To są pliki godzin gdy rynek był zamknięty - skrypt nie patrzy czy są tiki czy nie ma, najpierw robi plik, a potem próbuje ściągnąć dane...
A Dukascopier ma taką interesującą "cechę", że wywala się beznadziejnie gdy przy tworzeniu csv natrafi na taki plik.
Tak właśnie na to wpadłem
Na szczęście jest sposób obejścia.
Po pierwsze trzeba wyszukać wszystkie pliki o wielkości 0k i usunąć.
A potem użyć Dukascopiera, żeby uzupełnił.
Przykład: mam śmieci w EURUSD.
Wyszukuję wszystkie pliki w tym katalogu i jego podkatalogach które spełniają warunki:
rozmiar < 1k (lub co najwyżej 1k w Windows XP)
typ: BIN
Wyniki wyszukiwania sortuję po rozmiarze pliku i wywalam wszystkie 0k.
Następnie uruchamiam Dukascopier, zaznaczam TYLKO download i uruchamiam go w całym dostępnym dla danej pary okresie. Dla EURUSD od 30 Marca 2007 do teraz.
Dukaskopier sprawdza po kolei wszystkie pliki i dociąga brakujące.
Jak skończy, sprawdzam jeszcze raz czy nie ma plików 0k.
Wyszło mi ich ponad 6000 z całego EURUSD od 2007 ;-)
-------------------------------
Uzupełnienie:
Nie zawsze jednak chodzi o pliki zerowe. Czasami jest uszkodzony plik binarny.
Dukascopier się na tym wywala.
Trzeba zobaczyć w pliku csv którym miejscu się zatrzymał i wywalić ten dzień, a następnie dociągnąć (pamiętając, że foldery miesięcy są numerowane od 0, nie od 1).
I tutaj jest pewien problem, bo nie wiem czy Windows ma narzędzie pozwalające zobaczyć końcówkę pliku o wielkości 1 czy 2 GB. O edytorach tekstu to raczej zapomnij...
Ja mam to na Unixie, a on ma takie bardzo pożyteczne polecenie "tail" - pokazuje ostatnie kilka linii pliku. Ale Windows...
Może jest jakaś proteza na Windows?
To są pliki godzin gdy rynek był zamknięty - skrypt nie patrzy czy są tiki czy nie ma, najpierw robi plik, a potem próbuje ściągnąć dane...
A Dukascopier ma taką interesującą "cechę", że wywala się beznadziejnie gdy przy tworzeniu csv natrafi na taki plik.
Tak właśnie na to wpadłem

Na szczęście jest sposób obejścia.
Po pierwsze trzeba wyszukać wszystkie pliki o wielkości 0k i usunąć.
A potem użyć Dukascopiera, żeby uzupełnił.
Przykład: mam śmieci w EURUSD.
Wyszukuję wszystkie pliki w tym katalogu i jego podkatalogach które spełniają warunki:
rozmiar < 1k (lub co najwyżej 1k w Windows XP)
typ: BIN
Wyniki wyszukiwania sortuję po rozmiarze pliku i wywalam wszystkie 0k.
Następnie uruchamiam Dukascopier, zaznaczam TYLKO download i uruchamiam go w całym dostępnym dla danej pary okresie. Dla EURUSD od 30 Marca 2007 do teraz.
Dukaskopier sprawdza po kolei wszystkie pliki i dociąga brakujące.
Jak skończy, sprawdzam jeszcze raz czy nie ma plików 0k.
Wyszło mi ich ponad 6000 z całego EURUSD od 2007 ;-)
-------------------------------
Uzupełnienie:
Nie zawsze jednak chodzi o pliki zerowe. Czasami jest uszkodzony plik binarny.
Dukascopier się na tym wywala.
Trzeba zobaczyć w pliku csv którym miejscu się zatrzymał i wywalić ten dzień, a następnie dociągnąć (pamiętając, że foldery miesięcy są numerowane od 0, nie od 1).
I tutaj jest pewien problem, bo nie wiem czy Windows ma narzędzie pozwalające zobaczyć końcówkę pliku o wielkości 1 czy 2 GB. O edytorach tekstu to raczej zapomnij...
Ja mam to na Unixie, a on ma takie bardzo pożyteczne polecenie "tail" - pokazuje ostatnie kilka linii pliku. Ale Windows...
Może jest jakaś proteza na Windows?
Mam problem z tworzeniem pliku fxt. Ustawiam sobie datę końcową podczas startu skryptu JForex2FXT na koniec grudnia 2009, aby końcowy plik nie przekroczył 2 Gb . Tutaj wszystko ładnie działa, dostaje plik który mogę używać w testerze. Problem zaczyna się jak chce przekonwertować pozostałe dane . Uruchamiam skrypt,wpisuje datę startu na styczeń 2010 i widzę w dzienniku że skrypt został pomyślnie załadowany. Czekam kilka godzin i nic się nie dzieje, mój plik ma niezmiennie rozmiar 0 kb. Nie ma żadnych informacji o błędach więc nawet nie wiem gdzie szukać przyczyny takiej sytuacji . Czy ktoś miał podobny problem i ewentualnie wie jak sobie z nim poradzić ?
WordPad windozowy powinien obsłuzyć.O edytorach tekstu to raczej zapomnij...
ps.
tylko w sobotę jak wyłączysz wszystkie maszyny

ps2,
ciągnełem copierem USDJPY przez 5,5 godziny, a okazało się, ze uruchomiłem z pliku zip zamiast z katalogu copiera i nie wiem, gdzie mi zapisał wyniki

Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.
Windows 32 bit?daamiian pisze:Mam problem z tworzeniem pliku fxt. Ustawiam sobie datę końcową podczas startu skryptu JForex2FXT na koniec grudnia 2009, aby końcowy plik nie przekroczył 2 Gb . Tutaj wszystko ładnie działa, dostaje plik który mogę używać w testerze. Problem zaczyna się jak chce przekonwertować pozostałe dane . Uruchamiam skrypt,wpisuje datę startu na styczeń 2010 i widzę w dzienniku że skrypt został pomyślnie załadowany. Czekam kilka godzin i nic się nie dzieje, mój plik ma niezmiennie rozmiar 0 kb. Nie ma żadnych informacji o błędach więc nawet nie wiem gdzie szukać przyczyny takiej sytuacji . Czy ktoś miał podobny problem i ewentualnie wie jak sobie z nim poradzić ?