Moving Average - jak czytać, dołek czy górka?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Moving Average - jak czytać, dołek czy górka?

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Na jakich interwałach czasowych powinno się "czytać" Moving Average ( zapewne i inne wskaźniki także ). Jeżeli przecięcie wykresu ze wskaźnikiem ( na górce lub dołku ) ma dać sygnał do kupna lub sprzedaży, jak to odbierać skoro:
1/. Na interwałach minutowych dany stan jest górką,
2/. Na interwałach wyższych ten sam stan jest jest dołkiem, szczególnie D1.
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Wszystko zależy od "czasu życia" transakcji i ryzyka jakie chcesz podjąć w pipsach.

Przykładowo na m1 transakcja może trwać 10 minut, na h1 10 godzin a na D1 kilka. Sytuacja na niższych interwałach jest częścią większej całości ale równie dobrze można ją rozgrywać samodzielnie.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Czyli grając z zamiarem przetrzymania pozycji dłużej obserwuję MA np. na D1, natomiast skalpujący na M1?. Z drugiej strony przy skalpowaniu chyba nie wykorzystuje się wskaźników, tylko intuicję?.
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Dokładnie tak jak napisał kolega skco. MA możesz używać na każdym interwale jednak musisz najpierw dokładnie przeanalizować wady i zalety każdego z osobna. Ruchy na niskim TF-ie (M1) są bardziej dynamiczne, a co za tym idzie każdy system oparty o średnie daje tu więcej sygnałów. Na niskim TF-ie możesz ustawić niski Stop Loss, a co za tym idzie grać "agresywniej" przy zachowaniu odpowiedniego MM. Nie powinieneś jednak spodziewać się łapania "grubych ryb" i ruchów po 150-200 pipsów w jednym wejściu. Ruchy generowane przez sygnały systemu na M1 będą w 99% mniej profitowe niż ruchy z wyższych TF-ów. Jeśli już jesteśmy przy wyższych TF-ach, musisz pamiętać że nie tylko profity tutaj są wyższe, ewentualne Stop Lossy też są wyższe, sygnały rzadsze (możesz któryś przegapić, będziesz potrzebował więcej cierpliwości niż na M1), a pozycje przy wysokim SL-u powinny być mniejsze. Sam jeśli masz swój system powinieneś określić sposób w jaki zamierzasz tradeować i wybrać najlepszy dla siebie time frame.

Pozdrawiam i życzę dokonania właściwego wyboru :wink:

Dodano po 5 minutach:

Na giełdzie praktycznie nigdy nie używa się intuicji. Można skalpować używając LT, poziomów S/R, średnich, wskaźników ale nigdy przy użyciu intuicji w stylu "hm.. kupie". Z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że systemy oparte o średnie bardzo dobrze sprawdzają się praktycznie na każdym TF-ie. Grałem w oparciu o średnie longtermy na h4, średnio jedną-dwie transakcje dziennie na M5, kilka pozycji dziennie na M1 i kilkanaście na wykresach 10-sekundowych. Mam spore doświadczenie jeśli chodzi o wykorzystanie MA w strategii, bo robię to od ponad pół roku dzień w dzień i ręczę że można wykorzystywać średnie na każdym TF-ie :wink:
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

nie uzywaj MA, jest do bani
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Mighty Baz pisze:nie uzywaj MA, jest do bani
Doradź więc lamerowi czego używać, aby się nie zagubić?. Macd,stochastyczny,rsi - inne???
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Fx_boy pisze:Doradź więc lamerowi czego używać, aby się nie zagubić?. Macd,stochastyczny,rsi - inne???
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=17182
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Fx_boy pisze:
Mighty Baz pisze:nie uzywaj MA, jest do bani
Doradź więc lamerowi czego używać, aby się nie zagubić?. Macd,stochastyczny,rsi - inne???
Używaj MA.

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

MA nie nadaje sie do grania bo reprintuje jak kopiarko po mojito :lol: :lol: :lol:
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

:lol:

Nie wiem ile metod wykorzystania MA znasz ale jeśli Twoja wiedza ogranicza się do "systemów" opartych o przecięcie czegoś z czymś to naprawdę nie ma sensu się tu spierać i z czystym sumieniem mogę przyznać Ci rację - MA w takiej interpretacji jaką przedstawił autor tematu jest zupełnie do d*py i nie warto sobie nimi mieszać w głowie.

Oczywiście nie mówię tutaj o wszystkich zastosowaniach MA. System, którym gram (dający mi świetne wyniki btw), system max czy nawet prosty system grania na odbicia od MA to najlepsze przykłady, że przy wykorzystaniu średnich można regularnie i nieźle zarabiać. I ręczę Ci że na tym forum są osoby, które miały już styczność z tematem średnich i mogą tę opinię potwierdzić.

Zresztą, jak już to ktoś wcześniej powiedział - można zarabiać nawet na kiju od szczotki, trzeba tylko wiedzieć jak to robić :wink:

ODPOWIEDZ