Własna działalność gospodarcza

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

xamael pisze:początki zawsze są trudne, najgorsza jest papierkologia
według mnie "papierki" nie są najtrudniejsze bo dobra zasada to outsourcing - jeśli na czymś się nie znasz to zleć to innym podmiotom( księgowość itp)

od siebie bym dodał jeszcze, że BARDZO istotnym problemem jest zarządzanie długiem kontrahentów... oczywiście zależy to od specyfiki działalności bo w niektórych można po prostu skasować "klienta" przed nie po ;)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Czyli płynność..
Przy grubych umowach opłacają się ubezpieczenia tak owych i bezpośrednia egzekucja ze strony ubezpieczyciela.. przy chyba małych zawsze jest to problem.. w stylu... e bo mi jeszcze nie zapłacił lub nie zapłacili.. zwykle usługi
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
mdmainside
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mdmainside »

Początki są zawsze trudne , osobiście nie znam osoby której szło gładko a dorobiła się sporych pieniędzy :)

Brak doświadczenia , wiele błędów mniejszych bądź większych (nikt nie jest jasnowidzem) , wszystkiego przewidzieć się nie da , jest wiele schodów do pokonania.

Mam za sobą 2 biznesy które nie wypaliły oraz aktualny który ma się całkiem dobrze. W pierwszym przypadku brakło mi kapitału po 12 miesiącach , mój błąd , porwałem się z motyką na słońce. Drugi miał się całkiem dobrze , do czasu pojawienia się większej konkurencji , niestety musiałem się zawinąć mimo dużo lepszych cen , jak widać cena nie zawsze jest najważniejsza :)

To doświadczenie kosztowało mnie prawie 150 k , kiedyś żałowałem dziś się z tego śmieję :)

Przy aktualnym biznesie na start zainwestowałem tylko 8 tyś zł , dziś jest warty nie porównywalnie więcej.

Z mojej strony dodam:

inwestuj jak najmniej
- nie rób strony internetowej firmy skoro nie wiesz czy przetrwasz pierwszy rok
- nie kupuj super drukarki , f/v można wypisywać ręcznie
- potrzebujesz auto , kup stare byle jeździło i się nie rozpadło :)

Wybieraj w biznesach które w momencie plajty pozwolą Ci odzyskać większość zainwestowanych pieniędzy .

Zwróć uwagę na przychody , powinny być regularne , są branże które spełniają ten warunek , najlepiej jakaś usługa bo w handlu różnie bywa , raz z górki raz pod górkę :)

I podstawa na koniec DETERMINACJA w dążeniu do celu :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

mdmainside pisze:Początki są zawsze trudne , osobiście nie znam osoby której szło gładko a dorobiła się sporych pieniędzy :)
.....
.....
.....
I podstawa na koniec DETERMINACJA w dążeniu do celu :)

Pozdrawiam
Oto mi właśnie chodziło. Dzięki :wink:
Najgorsze jest skoczyć z pewnej posadki w niepewną przyszłość.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

Przeczytałem :!:
Ręce załamałem :583:
Jak można o czymś pisać czego się nie wie !
Wiele biznesów widziałem jedne powstawały za kasę teściowej inne za kasę taty i mamy ,Jedne i drugie wypaliły to kwestia pomysłu
Sam prowadzę działalność gospodarczą od 2001 .Płace podatki vat-y i zus-y.
Jedno powiem interes rozkręciłem bez kasy , a pierwszy dzień zarobiłem tyle ile wynosi przeciętna wypłata.Jak widać pomysł był dobry .Sukces zawdzięczam
7 -letniemu doświadczeniu i kontaktom .,I to by było tyle.
To chyba najcenniejsza rada
jasonbourne pisze:moim zdaniem, najważniejsze są kontakty.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 20:19 przez cugan, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:Przy grubych umowach opłacają się ubezpieczenia tak owych i bezpośrednia egzekucja ze strony ubezpieczyciela
reptile nie zawsze to jest opłacalne przy grubych umowach. Wszystko zalezy od kogo masz te "grube" zlecenia i w jakiej branży.
mdmainside pisze:Z mojej strony dodam:
inwestuj jak najmniej
- nie rób strony internetowej firmy skoro nie wiesz czy przetrwasz pierwszy rok
- nie kupuj super drukarki , f/v można wypisywać ręcznie
- potrzebujesz auto , kup stare byle jeździło i się nie rozpadło
święte słowa....
mdmainside pisze:najlepiej jakaś usługa bo w handlu różnie bywa
Napiszę moje przemyślenia po różnych bitwach:
1. jeśli nie zapłacenie za "usługę" nie ma wpływu na core biznes zamawiającego to potrafi być tak jak w handlu - czyli przeciąganie w nieskończoność itp.
2. Mądrym rozwiązaniem tego typu problemów jest zaplanowanie działalności w branży klienta końcowego czyli takiego który żeby np zjeść MUSI zapłacić od ręki... ;)

Pomijam już to co koledzy mówią o płynności bo oczywiście trzeba ją mieć ale z jednym małym ale - nie po to robi się biznes aby "zakładać" z własnej kieszeni za jakiegoś cwaniaka...

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

O czym wy piszecie :?:
Takie rady to sobie czytajcie w książkach bo nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.Jakie umowy jakie ubezpieczenia :shock:
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

cugan pisze:Takie rady to sobie czytajcie w książkach bo nie ma to nic wspólnego z rzeczywistościa. Jakie umowy jakie ubezpieczenia
cugan to wszystko zależy jaką działaność prowadzisz!!! nie mierz wszystkiego swoją miarą. to co mdmainside napisał uważam, że jest słuszne bo sam kiedyś zrobiłem taki błąd - wszystko na tip top tylko zabrakło czegoś co powinno być rzeczą główną - PRZEMYŚLANEJ STRATEGII.

ps. cugan jak się jest np piekarzem to logiczne, że nie podpisujesz umowy z każdym klientem i nie masz faktoringu.... prościej nie mogłem

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Ciekawy pisze:cugan to wszystko zależy jaką działaność prowadzisz!!! nie mierz wszystkiego swoją miarą. to co mdmainside napisał uważam, że jest słuszne bo sam kiedyś zrobiłem taki błąd - wszystko na tip top tylko zabrakło czegoś co powinno być rzeczą główną - PRZEMYŚLANEJ STRATEGII.
Biznesy to ja zaczynałem ze 3 razy .Pomysłów miałem co nie miara .Najlepszy jednak był temat na którym się znałem czyli doświadczenie wieloletnie .Takie biznesy nie mają prawa nie wypalić bo znasz ich słabe strony .To jest sposób na biznes.Rób to na czym się znasz i co umiesz Bo jeśli zaczniesz biznes na którym się nie znasz to czasami stracisz więcej aby go poznać a na sam biznes środków nie wystarczy i co plajta 8)
Ciekawy pisze:ps. cugan jak się jest np piekarzem to logiczne, że nie podpisujesz umowy z każdym klientem i nie masz faktoringu.... prościej nie mogłem
A jak się jest handlowcem lub usługodawcą to się podpisuje umowy tak :?: :lol:
Zejdźmy na ziemię do realiów i nie opowiadajmy bajek

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

cugan pisze:A jak się jest handlowcem lub usługodawcą to się podpisuje umowy tak
Zejdźmy na ziemię do realiów
hmmm a co nie? no to ja jestem chyba wyjątkiem ;) no wiesz na 5zł to umowy nie potrzeba...
cugan pisze:Najlepszy jednak był temat na którym się znałem czyli doświadczenie wieloletnie .Takie biznesy nie mają prawa nie wypalić bo znasz ich słabe strony .To jest sposób na biznes.Rób to na czym się znasz i co umiesz Bo jeśli zaczniesz biznes na którym się nie znasz to czasami stracisz więcej aby go poznać a na sam biznes środków nie wystarczy i co plajta
święte słowa...

ps. nie każdy usługodawca to szewc dla każdego "kowalskiego" - tyczy się tego co napisałem pierwsze...
ps1. Cugan jeszcze raz powtórzę - to że TY czegoś nie widziałeś to nie znaczy, że tego nie ma...

ODPOWIEDZ