Własna działalność gospodarcza

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

ronin091 pisze:Kłopot w tym, że może nie być z czego egzekwować. Ubezpieczając daną transakcję cedujesz odpowiedzialność za wypłacalność kontrahenta na ubezpieczyciela ( oczywiście za odpowiednią opłatą Smile ) a on działając w swoim interesie, dokładnie "prześwietli" twojego kontrahenta. Podobnie jest w usłudze faktoringu.
A to sobie ubezpieczaj wszelkie faktury Organizuj faktoringi i rób wszelkie takie czynności.Prześwietlaj klientów uważaj tylko żeby klient w miedzy czasie nie kopnął Cię z tego powodu w d,,.. i pogonił .Znam taki co mieli faktoring w Heller do momentu kiedy Heller nie kopnął ich w d... albowiem odsetki od kredytu nie zapłaconego przekroczyła wielkość długu .Po prostu goicie sprzedawali ile się da bank płacił po 75 % tyle ze kolejne faktury narastały a poprzednie nie były płacone i się zrobiło zamknięte koło
pomijając, że rozmawiamy o tym, że zdarzają się przypadki celowego nie księgowania to musze stwierdzić, że mało Ciebie interesuje i po dup.e nie dostałes jeszcze co widać...
Dostałem i oddałem .Był tu temat o egzekucji długów więc przedstawiałem dokumenty egzekucję .Nie ma takiej opcji ze strona druga nie zaksięguje.Nie musi .Są okoliczności na sprzedaż i usługę .Brak zaksięgowania dokumentu to przestępstwo gospodarcze ścigane karno- skarbowo .Miałeś kontrole "krzyżowa"
więc nie pierdziel mi głupot bo ja miałem.Każe podlega ten co nie zaksięguję a nie ten co to uczynił .Nie wierzysz sprawdź :lol:
Jaki dop... domiar 100 tys PLN to ci się odechce nie księgować dokumentów
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

cugan pisze:Brak zaksięgowania dokumentu to przestępstwo gospodarcze ścigane karno- skarbowo .Miałeś kontrole "krzyżowa"
Tak to przestępstwo skarbowe pod JEDNYM warunkiem - że druga strona wliczy to sobie w koszty... a z MOJEGO doświadczenia wynika, że wykonanie usługi za free dla kogoś jest wystarczającym zyskiem aby nie musiał księgować... skoro od pierwszej chwili wiedział, że kogoś natnie...

ps. nie wierzysz policz.... ja niestety się przekonałem, że oszuści doskonale wiedzą co robią....
ps1. słowa klucze pogrubiłem jakbyś nadal nie rozumiał...
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 22:10 przez Ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Ciekawy pisze:mowę podpisywałem za KAŻDYM RAZEM wygrywając przetargi... hmm wiesz jak chodzi o kasę to nikt nie powierzy jakiejś tam firmie nie mając gwarancji wykonania bądź nie ustalając kar za nie wykonanie..
cugan pisze:mowa może być o prace lub na dzieło umowa z bankiem o kredyt
Co nadpisałem powyżej!!!
Umowa jest na robotę na wykonanie a do rozliczenia i zaksięgowania jest faktura tylko i wyłącznie.US nie interesują żądne umowy
Ciekawy pisze:frajer płacisz VAT i dochodowy a urząd ma to w dup..e że Ciebie ktoś oszukał.
Widać ze Twoje pojęcie o działalności gospodarczej jest zerowe jak nie wiesz ze należy płacić VAT i dochodowy bo jest to bomba z opóźnionym zapłonem a nie płacenie wcześniej czy później skończy się kontrolą z US lub UKS
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 22:10 przez cugan, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ronin091 »

cugan pisze:A to sobie ubezpieczaj wszelkie faktury Organizuj faktoringi i rób wszelkie takie czynności.Prześwietlaj klientów uważaj tylko żeby klient w miedzy czasie nie kopnął Cię z tego powodu w d,,.. i pogonił .Znam taki co mieli faktoring w Heller do momentu kiedy Heller nie kopnął ich w d... albowiem odsetki od kredytu nie zapłaconego przekroczyła wielkość długu .Po prostu goicie sprzedawali ile się da bank płacił po 75 % tyle ze kolejne faktury narastały a poprzednie nie były płacone i się zrobiło zamknięte koło
Ubezpieczenia finansowe i faktoring to swoisty stop loss w działalności gospodarczej. Ale przecież ryzyko można brać na siebie i zaoszczędzić na składce ubezpieczeniowej. Może się uda, to takie typowe dla nas Polaków :wink: "Szabel nam nie zabraknie, szlachta na koń wsiędzie, ja z synowcem na czele i jakoś to będzie."
Nie znam firmy Heller, może chodzi o Euler Hermes? Nie zrozumiałem też o co chodzi w dalszej części twojej wypowiedzi.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

cugan pisze:Ciekawy napisał:
frajer płacisz VAT i dochodowy a urząd ma to w dup..e że Ciebie ktoś oszukał.

Widać ze Twoje pojęcie o działalności gospodarczej jest zerowe jak nie wiesz ze należy płacić VAT i dochodowy bo jest to bomba z opóźnionym zapłonem a nie płacenie wcześniej czy później skończy się kontrolą z US lub UKS
Czy ja napisałem, że nie płacę - Otóż PŁĄCĘ i nie wciskaj pierdół jak nie masz argumentów... Jakbyś nie zrozumiał to tłumaczę: fakt, że ty wystawisz komuś fakturę nie powoduje, że ktoś ją zapłaci... a ty i tak MUSISZ zapłacić VAT i dochodowy... czego Tu nie rozumiesz? jak tego nie zrozumiesz to ja już nie będę zniżał się do poziomu trzonka...
cugan pisze:US nie interesują żądne umowy
hmm a to dziwne bo przy kontroli krzyżowej takowych żadali....
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 22:17 przez Ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

ronin091 pisze:Ubezpieczenia finansowe i faktoring to swoisty stop loss w działalności gospodarczej
No to sobie stosuj .Z moich znajomych tylko jeden stosuje faktoring .Reszta nie stosuje .Faktoring kosztuje i to nie mało .Trzeba znać realia a nie opowiadać bajki .
Jak działalność gospodarcza jest wysoko- dochodowa to faktoring jest opłacalny jako zabezpieczenie a jeśli jest nisko-dochodowa to może się okazać ,ze zżera zyski i co wtedy nie prowadzić działalności :lol:
Ciekawy pisze:fakt, że ty wystawisz komuś fakturę nie powoduje, że ktoś ją zapłaci.
Niech nie płaci to jest dług .Nie zapłaci teraz to zapłaci potem .Z długiem nie można się rozstać .Tylko śmierć dłużnika uwolni od długu .
Od tzw' złych długów " orzeczonych sądownie US zwraca VAT nie wiem czy dochodowy też .Nie mam pewności co do drugiej części musiałbym zapytać księgowej .

Dodano po 6 minutach:
Ciekawy pisze:hmm a to dziwne bo przy kontroli krzyżowej takowych żadali....
Być może przy Twojej formie działalności jest to wymagane jako podstawa do poniesionych kosztów i rozliczeń

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

cugan pisze:Ciekawy napisał:
fakt, że ty wystawisz komuś fakturę nie powoduje, że ktoś ją zapłaci.

Niech nie płaci to jest dług .Nie zapłaci teraz to zapłaci potem .Z długiem nie można się rozstać .Tylko śmierć dłużnika uwolni od długu .Od tzw' złych długów "
orzeczonych sądownie US zwraca VAT
Przepraszam MODów za bluzg ale czego Ty KURWA CUGAN nie rozumiesz? O jakim długu PIERDOLISZ jak facet powie Tobie w żywe oczy: Pan wykonał jakąś usługę? nic o tym nie wiem.... ja tak miałem... chuj jebany wystawił osobę z zarządu która nie miała PELNOMOCNICTWA do zawierania umów. Tylko tyle. Później stwierdził(pomimo, że był na spotkaniu), że nie wie dlaczego ta osoba wogóle chciała skoro nie miała pełnomoctnictwa(niestety powiedział mi to bez świadków). Faktura nie przyjęta - adwokat powiedział, że bezjakichkolwiek szans...

ps. ciężko się z tobą gada....

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ronin091 »

cugan pisze:No to sobie stosuj .Z moich znajomych tylko jeden stosuje faktoring .Reszta nie stosuje .Faktoring kosztuje i to nie mało .Trzeba znać realia a nie opowiadać bajki .
Jak działalność gospodarcza jest wysoko- dochodowa to faktoring jest opłacalny jako zabezpieczenie a jeśli jest nisko-dochodowa to może się okazać ,ze zżera zyski i co wtedy nie prowadzić działalności
Może to i dobrze, że mamy taką ułańską fantazję i zdolności do improwizowania bo łatwiej przeżyjemy wszelkie kryzysy. Inne nacje pewnie nam tego zazdroszczą. Jest druga połowa lat 90-tych, Tokyo, grupa Polaków z japońskim przewodnikiem idzie do muzeum. Niestety, muzeum zamknięte, Japończyk ma wyraz twarzy jakby zachwilę chciał popełnić seppuku. Jeden z Polaków klepie go po plecach i mówi - nie przejmuj się, mu tu sobie przez te 2 godziny pochodzimy a ty powiesz, że byliśmy w muzeum .....

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Ciekawy pisze:ciężko się z tobą gada....
Ciężko się gada bo Ty opierasz swoja działalność gospodarczych na umowach o dzieło do których wystawisz fakturę za usługę ,natomiast w mojej działalności faktura jest umową handlową i żadnych innych umów nie potrzebuję,Ja wykonuję czynność gospodarczą i wystawiam fakturę jako dokument tej czynności lub jej nie wykonuje i jej nie wystawiam

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

cugan pisze:Ciężko się gada bo Ty opierasz swoja działalność gospodarczych na umowach o dzieło do których wystawisz fakturę za usługę ,natomiast w mojej działalności faktura jest umową handlową i żadnych innych umów nie potrzebuję,Ja wykonują czynność gospodarczą i daje fakturę lub jej nie wykonuje i jej nie wystawiam
i to jest proste i zrozumiałe! Pytanie tylko dlaczego w takim razie(bo od tego zaczeła sie dyskusja) twierdzisz, że NIKT poza Tobą nie ma racji i umów się nie stosuje, faktoringu tez nie itp?

ODPOWIEDZ