AliorTrader - ECN.
- BM Alior Bank
- Pasjonat
Który podpunkt wskazuję na to, że dana osoba miałaby maczać palce ?sajnek pisze:Jak to się ma do wczesniejszych wypowiedzi o nie maczaniu palców w niczym?
Taka sytuacja może się zdarzyć z trzech przyczyn: 1) chwilowy problem Alior Banku z serwerem 2) zablokowanie przez program antywirusowy/firewall dostępu uruchamiającej się aplikacji do internetu 3) w momencie uruchamiania aplikacji chwilowe problem z dostępem do internetu. Ponowne uruchomienie aplikacji powinno "zaczytać" ustawienia wyglądu z serwera Alior Banku.warnisz pisze:Dziś platforma otworzyła mi się w wersji ProTrader - z logo ProTrader'a, nigdzie nie ma loga Alioru. W lewym górnym rogu kółko zamiast aniołka.Poza tym wszystko działa...
OK, zwrócimy na to uwagęMustafa pisze:Mało jak dla większych TF (dane gdzieś od 2006r.) dla porównania u konkurencji są od 1992r. Poza tym nie podoba mi się wyświetlanie wartości na linii czasu, np. odpalam sobie H1 (przykładowo 4000 słupków) i pokazuje mi tylko godzinę na osi czasu a przydała by się data i godzina od h1 w dół!
PT2 to nie jest wersja, która jest już dostępna dla Klientów. W chwili obecnej znajduje się ona jeszcze w fazie developmentu.Mustafa pisze:Druga sprawa to rzeczy o których wcześniej pisałem, bo JEDNAK NIE ZOSTAŁY poprawione w realnej platformie!
Dariusz Wiśniewski napisał:
Mustafa napisał:
Dzisiaj jeszcze zauważyłem taki problem, kiedy odsunę początek wykresu i wrzucę dowolną linię trendu albo np. trójkąt, to potem zmniejszając odległość linia odwraca się w drugą stronę a wielokąt zmienia kształt. Przykład jak to wygląda zamieszczam w obrazku.
Według moich informacji w PT2 takie "kwiatki" już zostały poprawione. Ale cały czas się przyglądamy tej kwestii.
Pozdrawiam,
Dariusz Wiśniewski
Ja jeszcze nic nie otrzymałem, czekam.kingjaxe pisze:
Dostał ktoś może pozytywną odpowiedź w tej sprawie?
Sajnek, ty też pisałeś reklamację, dostałeś taką samą odpowiedź?
Nie mam pretensji, że nie uwzględniono mojej reklamacji, tylko chcę się upewnić, że nie jestem traktowany gorzej od innych klientów.
Jest taka opcja w ustawieniach wyświetl czas lokalny a mnie bardziej interesuje czas na serwerze w banku, bo w moim komputerze nie zawsze zegarek był punktualny, więc odznaczyłem to ale godzina nadal jest zła albo pokazuje tylko datę.
Poza tym już ktoś o tym pisał w oknie składania zleceń kratki "szczegóły zlecenia" też się p...
Dodano po 1 godzinach 8 minutach:
Odpaliłem cztery wykresy na pulpicie M1 M5 M15 H1najpierw nie chciał mi wczytać M1 więc zrestartowałem platformę teraz jest M1 ale M5 przepadł i nie chce się wczytać
a wcześniej sekundowe miały podobny problem to zamykałem i otwierałem pulpit (rzecz się ma na EURUSD ustawione standardowo 1000 świeczek). Dodatkowo coś z tymi warstwami jest nie tak. Na początku wskaźniki czasem były widoczne a czasem nie...
wydaje mi się, że na rachunku real wykres powinien się otwierać i wczytywać za jednym kliknięciem a nie 35 min!!!
To jest ta stabilna wersja real? Chyba zacznę naliczać opłaty za testowanie i pod koniec miesiąca wystawie fakturę, bo już zaczyna mnie ta kulawa platforma irytować, a jeszcze nawet nie spróbowałem pohandlować!
Poza tym już ktoś o tym pisał w oknie składania zleceń kratki "szczegóły zlecenia" też się p...
Dodano po 1 godzinach 8 minutach:
Odpaliłem cztery wykresy na pulpicie M1 M5 M15 H1najpierw nie chciał mi wczytać M1 więc zrestartowałem platformę teraz jest M1 ale M5 przepadł i nie chce się wczytać

wydaje mi się, że na rachunku real wykres powinien się otwierać i wczytywać za jednym kliknięciem a nie 35 min!!!
To jest ta stabilna wersja real? Chyba zacznę naliczać opłaty za testowanie i pod koniec miesiąca wystawie fakturę, bo już zaczyna mnie ta kulawa platforma irytować, a jeszcze nawet nie spróbowałem pohandlować!
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
WYKRESY
Ja dzisiaj zauważyłem, że platforma ma poważne problemy wydajnościowe. Podczas handlu otwierałem sukcesywnie co jakiś czas nową zakładkę (nazywaną tu pulpitem). Podczas zamykania programu miałem łącznie pięć pulpitów (na każdym trzy wykresy). Zapisałem taki stan. Wszystko działało.
Niestety gdy chciałem uruchomić platformę ponownie, nie umiała ona powrócić do pierwotnego stanu. Otwarcie pierwszego pulpitu zajmowało jej chwilę, drugiego już znacznie dłużej, na trzecim aplikacja się zawieszała, a na czwartym wysypywała całkowicie... Niestety nie dawało się nic z tym zrobić, bo za każdym ponownym uruchomieniem, platforma ponownie próbowała wczytać wszystkie pulpity.
Pomogła dopiero całkowita reinstalacja aplikacji.
Dodano po 7 minutach:
http://www.youtube.com/watch?v=JA1UIbAuo5c
Dodano po 3 minutach:
Reasumując: skalowanie wykresów jest ewidentnie spierdo... eghm.. zepsute.
Niestety gdy chciałem uruchomić platformę ponownie, nie umiała ona powrócić do pierwotnego stanu. Otwarcie pierwszego pulpitu zajmowało jej chwilę, drugiego już znacznie dłużej, na trzecim aplikacja się zawieszała, a na czwartym wysypywała całkowicie... Niestety nie dawało się nic z tym zrobić, bo za każdym ponownym uruchomieniem, platforma ponownie próbowała wczytać wszystkie pulpity.
Pomogła dopiero całkowita reinstalacja aplikacji.
Dodano po 7 minutach:
Coś jednak jest na rzeczy. Na filmie widać, że zawężanie zakresu od lewej strony zmienia kąt nachylenia linii, a zawężanie od prawej nie zmienia.Mustafa pisze:Dzisiaj jeszcze zauważyłem taki problem, kiedy odsunę początek wykresu i wrzucę dowolną linię trendu albo np. trójkąt, to potem zmniejszając odległość linia odwraca się w drugą stronę a wielokąt zmienia kształt. Przykład jak to wygląda zamieszczam w obrazku.
Według moich informacji w PT2 takie "kwiatki" już zostały poprawione. Ale cały czas się przyglądamy tej kwestii.
http://www.youtube.com/watch?v=JA1UIbAuo5c
Dodano po 3 minutach:
Reasumując: skalowanie wykresów jest ewidentnie spierdo... eghm.. zepsute.
mozecie to wytlumaczyc ????
na platformie MT4 ( tutaj akurat FxSalt ) wiidnieje całkiem ładny pin bar no to pyk zagranie pozycji długiej ...
( USD/CHF H4 )
ale u was na platformie ( tez konto real ) widnieją CUDA - na oddaleniu wykresu widać pin bara nie w dół ( ! ) ale siegającego kosmosu w górę - po zbliżeniu na zoomie nie widać żadnej świecy - puste miejsce .... o co chodzi ?
na platformie MT4 ( tutaj akurat FxSalt ) wiidnieje całkiem ładny pin bar no to pyk zagranie pozycji długiej ...
( USD/CHF H4 )
ale u was na platformie ( tez konto real ) widnieją CUDA - na oddaleniu wykresu widać pin bara nie w dół ( ! ) ale siegającego kosmosu w górę - po zbliżeniu na zoomie nie widać żadnej świecy - puste miejsce .... o co chodzi ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
zatem kiedy będzie dostępna wersja PT2?Dariusz Wiśniewski pisze:PT2 to nie jest wersja, która jest już dostępna dla Klientów. W chwili obecnej znajduje się ona jeszcze w fazie developmentu.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
Witam,
Jestem początkującym i narazie pobawiłem się jakiś czas temu tylko wersją DEMO(która pokazywała mi dość "ciekawe" rzeczy).
Byłem dosyć entuzjastycznie nastawiony do tego, że nareszcie będę mógł handlować z RYNKIEM i o moim zysku/stracie będą decydowały wyłącznie moje zlecenia.
Ja mam pytanie do Państwa. Czy jak podpisywaliście umowę to podpisywaliście ją z ALIOR Bankiem, czy z kim? Czy w umowie jest napisane, że jak będzie się dziać duża zmienność, itp. to oni nie gwarantują, że zlecenia pójdą dalej? Jak to jest? Trochę mnie kusi, zeby iść do nich do biura i poprosić o umowę i wszystkie regulaminy i inne świstki, żeby to sobie dokładnie przestudiować i wiedzieć na co się decyduję.
Jak to jest? Ludzie stracili spore pieniądze..., czy gdyby wiedzieli, że taka interwencja będzie(EUR/CHF) to czy SL powinien ich zabezpieczyć w napotkanej sytuacji?
Początkowo chciałem u ALIORa założyć konto..., ale teraz mam wątpliwości. Miałem wyobrażenie, że jak idzie interwencja i ruch TRWA powiedzmy 20 sekund a ja mam SL, to mój SL wejdzie mniejwięcej wtedy kiedy powinien..., a nie dopiero po zakończneiu ruchu. To umożliwiłoby mi założenie jakie straty akceptuję i w którym momencie wychodzę z rynku. No a tutaj z tego co przeczytałem okazuje się, ze to nie tak działa. Więc jak to DZIAŁA?
Zna ktoś w ogóle DOKŁADNIE mechanikę tego całego ustrojstwa?
1. Co wisi na serwerze gdzie są wykonywane transakcje?
2. Co wisi na serwerze u ALIORa?
3. Co wisi na serwerach bezpośrtednich dostawców ALIOR-a?
4. Co wisi na mojej platformie?
No i jeszce jedno. Ile trwa MAKSYMALNY czas przekazania zlecenia na rynek od mojego kliknięcia do zrealizowania zlecenia(zakładam, że chcę zamknąć/otworzyć PKC daną pozycję)?
Jestem inżynierem i wiem, że awarie sie zdarzają i jest to normalka...., ale czy w umowie jest przewidziane jakieś odszkodowanie za takie niedoskonałości?
Czy w umowie ktoś coś napisał, ze ALIOR nie odpowiada za straty wynikłe z awarii powstawłych u dostawców ALIOR-a?
Pytam, bo życie nauczyło mnie, że przed podpisaniem umowy powinienem wiedzieć BARDZO DOKŁADNIE na co się decyduję... , i dopiero potem podjąc decyzję.
Siedzę sobie teraz z kawką i wyobrażam sobie taką sytuację. Mam kupione powiedzmy 5 lotów na longa EUR/CHF. Mam założone SL. Przychodzi interwencja.
1. Przed interwencją kurs EUR/CHF jest 1.2 a ja mam SL na 1.19
2. Interwencja, kurs spada z 1.2 i osiąga 1.19 i w tym momencie powinno aktywować się moje SL.
3. Kurs spada dalej i jest już 1.15
4. Kurs osiąga wartośc docelową i osiąga 1.1
Ruch od kursu 1.19 do 1.1 trwał powiedzmy 20 sekund. W którym monecie w NAJGORSYZM przypadku zostanie zrealizowane moje zlecenie?
No bo jeżeli przy 1.1 to jest spora szansa, że zlicytuje mnie komornik;)
Jezeli coś pomieszałem to proszę mnie poprawić:)
Serdecznie pozdrawiam,
Płoć
PS W sumie to sobie nie wyobrażam, zeby SNB chciał umocnić franka;) Może przykład nie był najlepiej trafiony, ale chyba dobrze oddaje moje obawy.
Jestem początkującym i narazie pobawiłem się jakiś czas temu tylko wersją DEMO(która pokazywała mi dość "ciekawe" rzeczy).
Byłem dosyć entuzjastycznie nastawiony do tego, że nareszcie będę mógł handlować z RYNKIEM i o moim zysku/stracie będą decydowały wyłącznie moje zlecenia.
Ja mam pytanie do Państwa. Czy jak podpisywaliście umowę to podpisywaliście ją z ALIOR Bankiem, czy z kim? Czy w umowie jest napisane, że jak będzie się dziać duża zmienność, itp. to oni nie gwarantują, że zlecenia pójdą dalej? Jak to jest? Trochę mnie kusi, zeby iść do nich do biura i poprosić o umowę i wszystkie regulaminy i inne świstki, żeby to sobie dokładnie przestudiować i wiedzieć na co się decyduję.
Jak to jest? Ludzie stracili spore pieniądze..., czy gdyby wiedzieli, że taka interwencja będzie(EUR/CHF) to czy SL powinien ich zabezpieczyć w napotkanej sytuacji?
Początkowo chciałem u ALIORa założyć konto..., ale teraz mam wątpliwości. Miałem wyobrażenie, że jak idzie interwencja i ruch TRWA powiedzmy 20 sekund a ja mam SL, to mój SL wejdzie mniejwięcej wtedy kiedy powinien..., a nie dopiero po zakończneiu ruchu. To umożliwiłoby mi założenie jakie straty akceptuję i w którym momencie wychodzę z rynku. No a tutaj z tego co przeczytałem okazuje się, ze to nie tak działa. Więc jak to DZIAŁA?
Zna ktoś w ogóle DOKŁADNIE mechanikę tego całego ustrojstwa?
1. Co wisi na serwerze gdzie są wykonywane transakcje?
2. Co wisi na serwerze u ALIORa?
3. Co wisi na serwerach bezpośrtednich dostawców ALIOR-a?
4. Co wisi na mojej platformie?
No i jeszce jedno. Ile trwa MAKSYMALNY czas przekazania zlecenia na rynek od mojego kliknięcia do zrealizowania zlecenia(zakładam, że chcę zamknąć/otworzyć PKC daną pozycję)?
Jestem inżynierem i wiem, że awarie sie zdarzają i jest to normalka...., ale czy w umowie jest przewidziane jakieś odszkodowanie za takie niedoskonałości?
Czy w umowie ktoś coś napisał, ze ALIOR nie odpowiada za straty wynikłe z awarii powstawłych u dostawców ALIOR-a?
Pytam, bo życie nauczyło mnie, że przed podpisaniem umowy powinienem wiedzieć BARDZO DOKŁADNIE na co się decyduję... , i dopiero potem podjąc decyzję.
Siedzę sobie teraz z kawką i wyobrażam sobie taką sytuację. Mam kupione powiedzmy 5 lotów na longa EUR/CHF. Mam założone SL. Przychodzi interwencja.
1. Przed interwencją kurs EUR/CHF jest 1.2 a ja mam SL na 1.19
2. Interwencja, kurs spada z 1.2 i osiąga 1.19 i w tym momencie powinno aktywować się moje SL.
3. Kurs spada dalej i jest już 1.15
4. Kurs osiąga wartośc docelową i osiąga 1.1
Ruch od kursu 1.19 do 1.1 trwał powiedzmy 20 sekund. W którym monecie w NAJGORSYZM przypadku zostanie zrealizowane moje zlecenie?
No bo jeżeli przy 1.1 to jest spora szansa, że zlicytuje mnie komornik;)
Jezeli coś pomieszałem to proszę mnie poprawić:)
Serdecznie pozdrawiam,
Płoć
PS W sumie to sobie nie wyobrażam, zeby SNB chciał umocnić franka;) Może przykład nie był najlepiej trafiony, ale chyba dobrze oddaje moje obawy.
Jest dokładnie jak napisałeś...Płoć pisze:Jezeli coś pomieszałem to proszę mnie poprawićSmile
To jest rynek i nikt nie zagwarantuje S/L ponieważ musiałby sam za to zapłacić.Grasz na własne ryzyko.
Nie jest to tylko na FX, na GPW w Warszawie to samo,a może gorzej...

sam miałem wielokrotnie sytuacje że złożyłem zlecenie,potwierdzenie zawarcia transakcji w ręku...,a zlecenie zniknęło..
Oczywiście reklamacja nie uznana ponieważ nikt za przesył nie odpowiada..,jeżeli była na GPW ostra jazda to mogło się skończyć masakrą...
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów