Chmura internetowa ,a FX

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

green7 pisze:A co z wszelkimi teoriami spiskowymi ? Wszak wtedy brok mógłby dokładnie widzieć jakich wskaźników używasz i co robisz Smile
Po pierweze nigdy nie używam strategi i wskażników brokera u którego gram,a po drugie 70% mam w głowie więc mnie to nie rusza.
Amazon przenosi do chmury muzykę wyprzedzając na tym polu wyżej wymienionych (robiących to samo).
green7 pisze:HP oferuje chmurę dla firm.
green7 pisze:Microsoft chmury publiczne i prywatne.
itp.. ... skoro to nic kompletnie nie daje to po co oni to robią?.
Jeszcze jedna ważna sprawa, z tego co słyszałem właściciel takiej chmury odpowiada finansowo za całą technologię łącznie z gwarancjami bankowymi...// tak mówił ten Prezes...//
Może też chodzi o to że jest to bardziej niezawodne oraz o to że w sytuacji reklamacji nie odpowiada finansowo broker czy bank ,a właściciel chmury.. który ma gwarancje bankowe?.Może o to chodzi?.
Zapraszam do dyskusji ponieważ uważam że temat mimo wszystko robi się ciekawy.

Pozdrawiam.

PS chodzi mi szczególnie aby dyskusja poszła w kierunku czy jest to bardziej niezawodne,oraz czy w takich sytuacjach jest szansa na lepsze traktowanie naszych potencjalnych reklamacji pod kątem prawnym?...
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

ZZ nie napalaj się zbytnio. Ta całą chmurę możesz mieć już teraz. Jak wspomniał Green7 VPS to też jest chmura. Granie manualnie przy pomocy VPS przynosi pewne korzyści, ale przełom to to na pewno nie jest. Wiem ZZ że chciałbyś, aby poziom usług Forexowych był ogólnie lepszy, ale prócz kilku wyjątków cała reszta to jest niestety tylko bełkot marketingowy :-(
na pocieszenie dodam, że tak jest chyba w każdej branży, nie tylko forexowej ;-)

zz
Maniak
Maniak

astra pisze:ZZ nie napalaj się zbytnio.
astra pisze:Granie manualnie przy pomocy VPS przynosi pewne korzyści,
Nie rozumiemy się.
uważam że s silnym trendzie..// o danych czy bardzo ostrym trendzie nie piszę... :P //.. milisekundy są istotne ,dlatego ruszyłem ten temat,dodatkowo proszę o odpowiedż czy może to mieć wpływ na jakość obsługi czili o szbkości już trochę wiemy., chodzi mi o stabilność ,zrywanie połączeń oraz o aspekt prawny // Prezes tego banku mówił że w takiej sytuacji cała odpowiedzialność za połączenie bierze na siebie nie bank lecz właściciel chmury który to ma osobne zabezpieczenia bankowe.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Matching na Reuters masz w Chmurze.. całą infrastruktura jest podzielone na takie.. chmurki..
Co to daje?
Banki mają dostęp do HFT na poziomie T0 = 100us (mikro)
Dziwne, że oznaczyli T0 kiedy Clearingi.. CLS i inne mafijne ścierwo schodzi poniżej tego czasu.. ale po co to gojom wiedziec ? :lol:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

reptile pisze:Matching na Reuters masz w Chmurze.. całą infrastruktura jest podzielone na takie.. chmurki..
Co to daje?
Banki mają dostęp do HFT na poziomie T0 = 100us (mikro)
Dziwne, że oznaczyli T0 kiedy Clearingi.. CLS i inne mafijne ścierwo schodzi poniżej tego czasu.. ale po co to gojom wiedziec ? Laughing
reptile temat ciekawy.Możesz jaśniej?.
Czy ja dobrze rozumiem że duzi // najwięksi../ Matching mają szybszy?.
Jeżeli to prawda to tylko potwierdza moje przypuszczenia że mikrosekundy są ważne.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

zz pisze:reptile temat ciekawy.Możesz jaśniej?.
Nie wiem ? :lol:
Mam juz za sobą Reuters,Bloomberg,EBS itp.. w tym od strony technicznej :roll:
zz pisze:Jeżeli to prawda to tylko potwierdza moje przypuszczenia że mikrosekundy są ważne.
No ważne ważne.. zależy dla kogo (co ty zrobisz w tych małych sekundach?)
Kiedyś zakres T miał inne parametry.. może to się jeszcze znów przesunie?
Ogólnie różne typy mają przydzielone różne T.. jest ich do 6 lub 8 .. w górę z gorszymi parametrami.
W zasadzie nie ma znaczenia jaka technologia.. choć ta pewnie się ku rozwoju przyczyniła..
Teraz wszyscy się rzucają na "kwantowe" chmury :twisted: ..jakkolwiek to dziala lub nie.. :roll:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

zz
Maniak
Maniak

reptile pisze:No ważne ważne.
reptile pisze:Ogólnie różne typy mają przydzielone różne T.. jest ich do 6 lub 8 .. w górę z gorszymi parametrami.
reptile pisze:eraz wszyscy się rzucają na "kwantowe" chmury
.....?
Dalej nie rozumiem,możesz jaśniej?,

Pozdrawiam.

Dodano po 15 godzinach 22 minutach:

Może to nam trochę rozjaśni o co chodzi z tymi chmurami.
Pozwolę sobie wrzucić informacje z internetu...,może dojdziemy do ciekawych wniosków?.
„Pracuj i żyj w chmurach” – głosi motyw przewodni trwających właśnie w Hanowerze targów technologicznych CeBIT 2011. Największe firmy informatyczne, wśród których są tacy giganci, jak Intel, Microsoft, HP czy Cisco, prezentują na nich najnowsze rozwiązania cloud computingu. – Rozwój tej technologii przyspiesza i jest na najlepszej drodze do zrewolucjonizowania całej branży informatycznej – uważa Ernst Raue, członek zarządu Deutsche Messe, organizatora CeBIT.

Każdy z nas niemal codziennie używa typowych rozwiązań cloud computingu. Sprawdzając pocztę na Gmailu, korzystasz z chmury. Chcesz pokazać znajomym zdjęcia z wakacji, umieszczając je w serwisie Picassa – trafiają do chmury. Wrzucasz do serwisów YouTube lub Wrzuty ulubiony teledysk – korzystasz z chmury. Jadąc samochodem, włączasz w komórce aplikację Spotify pozwalającą na słuchanie muzyki na żywo – korzystasz z chmury. Po podłączeniu się do internetu możesz w dowolnym miejscu na ziemi skorzystać ze zdjęć, z tekstów, muzyki czy filmów zgranych w serwisie MobileMe, bo wszystko jest zapisane w chmurze.

Już teraz modzie towarzyszą spore pieniądze. Firma badawcza Gartner szacuje, że na rozwiązania w chmurze wydaje się dziś 68 mld dol. rocznie. Za niecałe cztery lata wartość tego rynku przekroczy 150 mld dol.

Firmy wybierają chmurę z jednego powodu – oszczędności. Wynajęcie powierzchni na serwerze od zewnętrznej firmy jest tańsze niż budowa własnej serwerowni i zatrudnienie pracowników, którzy będą nad nią czuwać, o kosztach eksploatacji i energii nie wspominając.

Ale usługi w chmurze nie ograniczają się tylko do wynajmowania serwerów, tak jak dzierżawi się powierzchnię magazynową do przechowywania towarów. Cloud computing to także paleta różnego rodzaju programów pozwalających na zarządzanie danymi klientów, sprzedażą produktów czy finansami.

Największe firmy prześcigają się w walce o ten rynek, wydając krocie na przejęcia mniejszych graczy, dzięki którym mogą poszerzyć wachlarz usług i umocnić pozycję. Podczas targów w Hanowerze niemiecki SAP ogłosił, że otwiera własną platformę i rozpoczyna globalną sprzedaż usług oprogramowania dla firm w chmurze.V

///Integral wprowadza chmurze Open Platform for FX - pozwala również na rozwoju trzeciego strony
Rozmawiałem długo z Integral próbując zrozumieć, jakie są prawdziwe informacje o kilku innych dostawców również ofertę usług cloud FX. Prawdziwym przełomem jest to, że Integral pozwala teraz na trzecim (który nawet nie musi być obecnych klientów) do tworzenia aplikacji i usług na platformie, które następnie stają się dostępne dla wszystkich swoich klientów. Inne platformy jak Currenex i HotSpot wydają się nie pozostawić i Integral o to stara się stworzyć pierwszy sklep wniosków online brokerów. To jest świetny pomysł i sukces to będzie zależeć od dwóch kluczowych parametrów: liczby i jakości aplikacji firm trzecich rozwiniętych i liczby klientów Integral przyjęcie pierwszych aplikacji.

To, co Harpal Sandhu, CEO Integral Development Corp, miał do powiedzenia, gdy zapytałem o tej nowej funkcji: "Integral FX siatki i naszych produktów i usług zawsze były projektowane jako usługi sieciowe. Nasi klienci korzystają od lat z tego co dzisiaj ludzie opisują jako cloud computing. Znaczący skok z tej inicjatywy jest to, że otworzyły się nasze usługi w chmurze do osób trzecich i nie klientów, w tym możliwość hostowania swoich własnych aplikacji w naszym centrum danych. To jest bardzo różne od tego, co zamknięte FX platformy oferty. Jako bezstronny dostawca technologii, jesteśmy w wyjątkowej sytuacji, by oferować bezpieczne, godne zaufania platformę dla wszystkich uczestników rynku. Chcemy, aby to środowisko dostępne z korzyścią dla wszystkich uczestników rynku FX. "

Mountain View w Kalifornii (06 czerwca 2011) - Zintegrowany Development Corp (www.integral.com), wiodący dostawca rozwiązań FX handel i usługi, ogłosiła dziś uruchomienie FX Chmura ™, umożliwiając pełny cykl życia FX , dostępny w chmurze, jak usługi hostowane przez Integral. Usługi są obecnie dostępne//

Pozdrawiam.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

zz pisze:Po pierweze nigdy nie używam strategi i wskażników brokera u którego gram,a po drugie 70% mam w głowie więc mnie to nie rusza
Jak nie używasz wskaźników u broka u którego grasz to co Ci po chmurze ?
Chmura miałaby tu sens jeśli
- grasz automatem i potrzebujesz szybkiej reakcji systemu
- grasz ręcznie ale pracujesz na urządzeniu (np. telefon) o małej wydajności. Wtedy korzystasz z mocy obliczeniowej w chmurze (tam liczą się np. wskaźniki) a wyniki masz to zwizualizowane na swoim urządzeniu. (to, że takiego softu jeszcze nie ma pomijam).
Poza tym nie wierze, że grałoby Ci się dobrze z kimś kto przez ramie patrzy Ci co robisz ....
zz pisze: itp.. ... skoro to nic kompletnie nie daje to po co oni to robią?.
Nie mówię, że chmura nic nie daje. Dla niektórych zastosowań będzie idealna. Ale nie widzę tu dla nas korzyści w tym konkretnym przypadku (banku który zaczyna działalność fx w chmurze).
zz pisze: Jeszcze jedna ważna sprawa, z tego co słyszałem właściciel takiej chmury odpowiada finansowo za całą technologię łącznie z gwarancjami bankowymi...// tak mówił ten Prezes...//
Może też chodzi o to że jest to bardziej niezawodne oraz o to że w sytuacji reklamacji nie odpowiada finansowo broker czy bank ,a właściciel chmury.. który ma gwarancje bankowe?.Może o to chodzi?.
ZZ ja Ci to przetłumaczę z "polskiego na nasze":
Pan prezes powiedział w sumie coś takiego:
- chcemy dla naszych klientów udostępnić fx
- nie bardzo mamy techniczną wiedzy jak to zrobić
- nie mamy odpowiedniego sprzętu, oprogramowania i ludzi
- nie mamy umów i podłączeń do LP
- wiemy, że to dużo kosztuje

więc ..... uruchamiamy fx w "chmurze". Czyli ktoś dostarcza nam całą infrastrukturę, martwi się o sprzęt, LP itd. A my tam kierujemy naszych klientów i zarabiamy na prowizyjce.
W skrócie: jesteśmy po prostu IB. Ale przecież tego nie powiemy, to brzmi źle. Ale fx w chmurze o... to już brzmi super.

Oczywiście tu trochę dywaguję, bo nie wiem co dokładnie chcą "wchmurzyć" czy całą działalność (jak wyżej opisałem) czy może chcą jedynie korzystać z infrastruktury serwerowej w chmurze i sami na tym postawić oprogramowanie, podpiąć LP itd. Ten drugi przypadek wydaje mi się mało prawdopodobny: a to dlatego że przecież bank musi mieć już własne serwerownie więc dlaczego z nich nie chce skorzystać ?

A co do gwarancji o jakich piszesz:
- każda szanująca się serwerownia daje Ci gwarancję niezawodności na poziomie 99.99% (co oznacza że możesz nie mieć dostępu przez prawie 9 godzin/rocznie). I jeśli nie spełni tych warunków to odpowiada finansowo. Ale są to małe kwoty - po prostu zwykle zwracana jest część opłat jakie musisz ponieść.
Nie spodziewaj się, że dostawca chmury weźmie odpowiedzialność finansową za Twoje transakcje - nikt nie jest samobójcą. Taką odpowiedzialność może wziąć, owszem jeśli transakcje są zawierane w jego systemie. Czyli dostawca jest brokerem.
zz pisze:Jeżeli to prawda to tylko potwierdza moje przypuszczenia że mikrosekundy są ważne
Ty grasz z ręki, opóźnienia milisekund nie są dla Ciebie ważne (a co dopiero mikro czy nano sekund). Po prostu ich nie zauważysz, nie zdążysz zareagować, nie zrobisz nic .... więc nie ma to znaczenia.
Ma to owszem znaczenie: jeśli używasz automatów, skalpelów, algorytmów HFT itd. Wtedy walczy się o milisekundy i nanosekundy, kolokuje się sprzęt w serwerowni giełdy (chmura), optymalizuje oprogramowanie, szuka najlepszych łączy, wykupuje dostęp do giełdy dający wgląd w oferty zanim pojawią się w orderbooku itd. I wtedy naturalnie, że ma się matchowanie szybciej niż inni.
Ale to inna liga, nie dla nas...
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

green7 pisze:zz napisał:

Jeszcze jedna ważna sprawa, z tego co słyszałem właściciel takiej chmury odpowiada finansowo za całą technologię łącznie z gwarancjami bankowymi...// tak mówił ten Prezes...//

ZZ ja Ci to przetłumaczę z "polskiego na nasze":
Pan prezes powiedział w sumie coś takiego:
- chcemy dla naszych klientów udostępnić fx
- nie bardzo mamy techniczną wiedzy jak to zrobić
- nie mamy odpowiedniego sprzętu, oprogramowania i ludzi
- nie mamy umów i podłączeń do LP
- wiemy, że to dużo kosztuje

więc ..... uruchamiamy fx w "chmurze". Czyli ktoś dostarcza nam całą infrastrukturę, martwi się o sprzęt, LP itd. A my tam kierujemy naszych klientów i zarabiamy na prowizyjce.
W skrócie: jesteśmy po prostu IB. Ale przecież tego nie powiemy, to brzmi źle. Ale fx w chmurze o... to już brzmi super.

Temat robi się arcy ciekawy...
Zapytam inaczej...,jeżeli bank będzie I.B w tej chmurze...jak napisałeś .. to będzie to samo jak zawieramy przez ten bank lub inny bank np.Bracly bank czy M.L czy Bank of America ?.Czy będzie to to samo?.Jeżeli tak to moim zdaniem jest najważniejsze.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

reptile napisał:
teraz wszyscy się rzucają na "kwantowe" chmury

.....?
Dalej nie rozumiem,możesz jaśniej?,
Chodzi o zaoferowanie analitykom super wydajnych maszyn i technologi do analizy. Wyobraź sobie, że miałbyś ściągać do siebie na komputer ileś tam Giga danych tickowych pod każdą analizę.. no nie ma sensu ani logiki..

Dwa "Chmura" nabrała znaczenia gdy zaczęto ją oferować detalicznym.. bynajmniej nie mysle tu tylko o rynkach fin.
Dla mnie to dalej siec tylko z innym charakterem..

Firmy sprzedażowe lubia "łapać" słówka.. tak jak brokerzy.. DMA,ECN,STP, Inside (teraz modne bo bliskie insidetrading.. ). .. gorące wyrazy.. będące zwykle daleko od rzeczywistości..
Omanić klienta i sprzedać.. :lol: klasyk

Chociaż wyobraźmy sobie chmurę i chmury, do których są podpięte BigBanks jak ML,GS,BoA itd.. i naparzają się algorytmami na rynku w czasie us.. a reszta jest poza czasem reakcji :lol:
To jakaś skrajna wizja.. ale w sytuacji, gdy cene robi z 1000 pips na niecałą godzinę to może kiedyś nabrać znaczenia..

ODPOWIEDZ