Jak dla mnie to po prostu rozwiązanie White label podobnie (jak z Saxobankiem i IDM\TMS) tyle że ubrane w ładne modne słówka.zz pisze: Temat robi się arcy ciekawy...
Zapytam inaczej...,jeżeli bank będzie I.B w tej chmurze...jak napisałeś .. to będzie to samo jak zawieramy przez ten bank lub inny bank np.Bracly bank czy M.L czy Bank of America ?.Czy będzie to to samo?.Jeżeli tak to moim zdaniem jest najważniejsze.
Pozdrawiam.
Chmura internetowa ,a FX
reptile pisze:///Integral wprowadza chmurze Open Platform for FX - pozwala również na rozwoju trzeciego strony
Rozmawiałem długo z Integral próbując zrozumieć, jakie są prawdziwe informacje o kilku innych dostawców również ofertę usług cloud FX. Prawdziwym przełomem jest to, że Integral pozwala teraz na trzecim (który nawet nie musi być obecnych klientów) do tworzenia aplikacji i usług na platformie, które następnie stają się dostępne dla wszystkich swoich klientów. Inne platformy jak Currenex i HotSpot wydają się nie pozostawić i Integral o to stara się stworzyć pierwszy sklep wniosków online brokerów. To jest świetny pomysł i sukces to będzie zależeć od dwóch kluczowych parametrów: liczby i jakości aplikacji firm trzecich rozwiniętych i liczby klientów Integral przyjęcie pierwszych aplikacji
reptile pisze:Cytat:
reptile napisał:
teraz wszyscy się rzucają na "kwantowe" chmury
.....?
Dalej nie rozumiem,możesz jaśniej?,
Chodzi o zaoferowanie analitykom super wydajnych maszyn i technologi do analizy. Wyobraź sobie, że miałbyś ściągać do siebie na komputer ileś tam Giga danych tickowych pod każdą analizę.. no nie ma sensu ani logiki..
Jest bardzo logiczne pod warunkiem wykorzystania tego do szybkości i bezawaryjności połączeń...
Moje pytanie jest takie czy może się to przysłużyć polepszeniu usług FX gdy istotne są milisekundy?.
Czy może się to przysłużyć gdy taki Integral udostępni jak piszą trzecim stronom.. transakcje czyli zmiejszyć poślizgi w kluczowych momentach np. z 5 pipsów na np. 2 pipsy?.
Czy banki które będą IB dla integrala podpięte pod to to będzie to samo co podpięty pod Integrala ML lub Bracly bank,Bank of America ?
To jest dla mnie kluczowe.
Pozdrawiam.
Dodano po 9 minutach:
PS. Aby było jasne uważam że nie ma u mnie podziału na granie manualne i z automatami.Wiem że 99% z Was się ze mną nie zgodzi,uważam jednak że w obu przypadkach to ma znaczenie i nieraz tego odczułem.
Reasumując uważam że zarówno do automatów jak i manuala są potrzebne idealne warunki.green7 pisze:zz napisał:
Jeżeli to prawda to tylko potwierdza moje przypuszczenia że mikrosekundy są ważne
Ty grasz z ręki, opóźnienia milisekund nie są dla Ciebie ważne (a co dopiero mikro czy nano sekund). Po prostu ich nie zauważysz, nie zdążysz zareagować, nie zrobisz nic .... więc nie ma to znaczenia.
Ma to owszem znaczenie: jeśli używasz automatów, skalpelów, algorytmów HFT itd. Wtedy walczy się o milisekundy i nanosekundy
Proszę nie porównywać mi Saxobanku z IB ponieważ to robi się nieporozumienie.
Chodzi mi konkretnie o to że jeżeli np. jest 70 banków dostawców płynności na Currunex i podpięty pod to jest np. Bracly bank czy M.L czy Bank of America .. to czy jeżeli jakiś bank z polski będzie IB Integrala też do tych 70 dostawców płynności to czy dzięki chmurze będą to te same warunki?.
Proszę aby dyskusja też w tym kierunku poszła..
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
No dokładnie - WL to właściwsze określenie (lepsze niż IB).skco pisze:Jak dla mnie to po prostu rozwiązanie White label podobnie (jak z Saxobankiem i IDM\TMS) tyle że ubrane w ładne modne słówka
zz naprawdę, dyskutowanie na tematy techniczne to orka cięższa niż forex a ja znowu w to się wplątałemzz pisze:Zapytam inaczej...,jeżeli bank będzie I.B w tej chmurze...jak napisałeś .. to będzie to samo jak zawieramy przez ten bank lub inny bank np.Bracly bank czy M.L czy Bank of America ?.Czy będzie to to samo?.

Dyskutujemy tu o technologii: to że nazywa się ona tak czy inaczej (chmura, nie chmura, nie ważne) nie znaczy, że automatycznie transakcje będą zawierane przez bank X,Y czy Z.
Transakcje będą zawierane przez tego LP którego dostawca chmury akurat sobie wybierze. I nie znaczy to, że automatycznie musi mieć on dostęp do banku x czy y.
Ta? A dlaczego? To właśnie idealnie obrazuje temat.zz pisze:]Proszę nie porównywać mi Saxobanku z IB ponieważ to robi się nieporozumienie.
Powiedzmy, że masz konto w TMS. De facto wszystkie transakcje idą na serwery saxo. Z punktu widzenia TMS realizacja jest w "chmurze". Prezes TMS mógłby spokojnie wystąpić w TV i powiedzieć kilka bajek o nowoczesnej technologi i o tym jak przenieśli działalność "w chmury".
Czy to znaczy, że Twoje transakcje będą zamykane przez Bank of America ? Nie.
Jak będzie IB (czy white label) to wsio obsługiwane będzie przez platformę Integrala. Będziesz miał te same warunki co Integral prócz prowizji, która może być inna (Twój bank też musi zarobić). Równie dobrze prowizja może zawarta być w spreadzie - więc będzie on większy. Nie kumasz tego ?zz pisze:czy jeżeli jakiś bank z polski będzie IB Integrala też do tych 70 dostawców płynności to czy dzięki chmurze będą to te same warunki?.
Jeżeli jest to prawda,to zmienia sytuacje diametralnie na naszą korzyć poza może ciut wyższą prowizją.green7 pisze:zz napisał:
czy jeżeli jakiś bank z polski będzie IB Integrala też do tych 70 dostawców płynności to czy dzięki chmurze będą to te same warunki?.
Jak będzie IB (czy white label) to wsio obsługiwane będzie przez platformę Integrala. Będziesz miał te same warunki co Integral prócz prowizji, która może być inna (Twój bank też musi zarobić). Równie dobrze prowizja może zawarta być w spreadzie - więc będzie on większy
To by było piękne.
Zapytam dla pewności jeszcze raz.
Jeżeli Integral uruchomi ECN w tej chmurze // a już uruchomił.../// i zapewnia ponad 70 LP // dostawców płynności , a polski bank np. podpina się w tej chmurze pod niego Integral to nazywa cytuję /// /Integral wprowadza chmurze Open Platform for FX - pozwala również na rozwoju trzeciego strony, Dalej ... próbując zrozumieć, jakie są prawdziwe informacje o kilku innych dostawców również ofertę usług cloud FX. Prawdziwym przełomem jest to, że Integral pozwala teraz na trzecim (który nawet nie musi być obecnych klientów) do tworzenia aplikacji i usług na platformie, które następnie stają się dostępne ///dla wszystkich swoich klientów. Inne platformy jak Currenex i HotSpot wydają się nie pozostawić i Integral o to stara się stworzyć pierwszy sklep wniosków online brokerów. To jest świetny pomysł i sukces to będzie zależeć od dwóch kluczowych parametrów: liczby i jakości aplikacji firm trzecich rozwiniętych i liczby klientów Integral przyjęcie pierwszych aplikacji.////
Czyli interpretując tą trzecią stronę o której pisze integral będziemy składać zlecenia np. w polskim banku X.. na tych samych parametrach jakościowych co np. co podpięty pod Integrala ML lub Bracly bank,Bank of America ?, chodzi mi o sam proces machtowania ponieważ jeżeli w sekundę są setki niezależnych kwotowań , a tak jest w Integralu to praktycznie broker nie ma żadnej możliwości grania przeciwko nam , rozumiem natomiast że w takiej sytuacji może być ciut wyższa prowizja ponieważ bank musi z czegoś żyć,niemniej byłby to milowy krok naprzód // moim zdaniem...//
Pozdrawiam.
PS natomiast Saxo i IB to tak jaby powiedzieć XTB i jego IB..... ,ponieważ oni są drugą stroną transakcji...// chiciaż Saxo jako MM nie jest zły//
Ale co niby Ci zmienia .... rozwiązania takie są nie od dziś i pewnie (nawet o tym nie wiedząc) już z nich korzystasz ...zz pisze: Jeżeli jest to prawda,to zmienia sytuacje diametralnie na naszą korzyć poza może ciut wyższą prowizją.
Jak brok będzie White Label Integrala to siłą rzeczy będziesz miał warunki takie jak na Integralu (gorsze o prowizję broka).
Podobnież jeśli teraz grasz u broka który jest WL Currenexa to masz warunki z Currenexa ....
Ależeś się uczepił tego Integrala ....zz pisze:Jeżeli Integral uruchomi
Integrala - masz już w Aliorze, większość transakcji idzie zdaje się właśnie przez niego.
A jak Ci to jeszcze mało do szczęścia, proszę bardzo, sam możesz zostać brokerem i korzystać z ich platformy:
http://www.integral.com/products/fx_power_trader.htm

Kurdę... Gren.. to jest marzenie mojego życią... jeżeli jest to prawda.. to jest po prostu jazebi..e.,green7 pisze:Jak brok będzie White Label Integrala to siłą rzeczy będziesz miał warunki takie jak na Integralu (gorsze o prowizję broka).
Podobnież jeśli teraz grasz u broka który jest WL Currenexa to masz warunki z Currenexa ....
No...green7 pisze: Ależeś się uczepił tego Integrala ....
Integrala - masz już w Aliorze, większość transakcji idzie zdaje się właśnie przez niego.

są freezy datafeedu.. nie wiem dlaczego... skoro w pro traderze ich nie ma...
Jest częste zwieszanie platformy...
Poza tym Currunex ma ponad 70 dostawców płynności....
Pozdrawiam.
HFT = niebezpieczna prędkość
Część graczy HFT specjalnie manipuluje rynkiem, by odnieść z tego tytułu korzyści. Co więcej, robi to z przyzwoleniem giełdy, która za spore pieniądze sprzedaje im możliwość takiej manipulacji.
Wzmożoną czujność trzeba zachować szczególnie w przypadku High Frequency Trading (HFT). Mówiąc najogólniej, HFT polega na zaprzęgnięciu do pracy najszybszych komputerów oraz piszących kody matematyków, by stworzyć oprogramowanie dokonujące transakcji na giełdzie bez udziału czynnika ludzkiego. Programy grają na ważniejszych giełdach na świecie. Szacunki firmy Tabb mówią, iż w przypadku giełdy NYSE, mogą one generować nawet do 70 proc. wszystkich transakcji. Wraz ze wzrostem znaczenia HFT
Według badań Nanex za gwałtowny spadek indeksów nie odpowiada tylko to jedno wielkie zlecenie. Przyczyna jest głębsza i strukturalna. Według firmy, na amerykańskich giełdach codziennie dochodzi do niepokojącego zjawiska, które daje niektórym graczom przewagę nad resztą rynku. Amerykańskie giełdy rozsyłają swoje zlecenia przez zbiorczy mechanizm - Consolidated Quote System (CQS). System ten charakteryzuje się określoną przepustowością, w chwili obecnej jest to 1 mln notowań na sekundę (1 tys. notowań na milisekundę) dla wszystkich 12 szerokopasmowych linii przesyłających dane z poszczególnych giełd.
Jednakże niektórzy gracze są w stanie zalać system olbrzymią ilością zleceń, co powoduje nasycenie CQS i występowanie anomalii, na których można zarabiać. Zatkanie CQS powoduje desynchronizację notowań na poszczególnych giełdach. Notowania, które obserwują gracze mogą być znacznie opóźnione z powodu tworzenia się wielkich zatorów przesyłanych zleceń. Podczas Flash Crasha indeks Dow Jones obliczany przez NYSE znajdował się momentami aż 30 sekund za wydarzeniami giełdowymi. Oznacza to, że gracze korzystający z CQS otrzymywali przedawnione dane.
Sprawa najważniejsza....
////Jest też druga strona. Poprzez CQS rozprzestrzeniane jest ok. 95 proc. notowań. Jednakże firmy specjalizujące się w HFT posiadają własne sposoby na omijanie CQS. Przede wszystkim korzystają z tzw. kolokacji oraz konta premium na NYSE. Kolokacja polega na ustawianiu komputerów grających na giełdzie jak najbliżej jej serwerów. Krótsze światłowody łączące giełdę z komputerami HFT dają tym drugim przewagę kilkuset milisekund nad resztą rynku. Do tego dochodzą specjalne produkty oferowane przez NYSE. Jednym z nich jest usługa OpenBook, która pozwala na bezpośredni dostęp do danych giełdy, jeszcze przed ich wysłaniem przez CQS.
Mówiąc prosto, wielcy gracze mogą kupić sobie małą przewagę czasową nad resztą rynku. Przewaga ta liczona jest w milisekundach. Niby nie dużo, jednakże obecna technologia pozwala zarabiać miliony w tak krótkich okresach.//////
Mam pytanie fundamentalne odnośnie FX
Proszę mi odpowiedzieć czy jeżeli powstanie ten Bank ECN w chmurach internetowych i ułamkach sekund będą kwotowania dziesiątki czy setki różnych banków,to my składając zlecenie na serwer brokera podpinamy się na podobnych zasadach?..,doprecyzuje nie chodzi mi o jeszcze większą szybkość,ponieważ z palca przy rzetelnej traderce w długim terminie to nadrobimy...,chodzi mi tylko o to czy w takiej sytuacji nawet jak Bank będzie tylko
WL lub IB dla ECN . powtarzam dla ECN to w takiej konkretnej sytuacji taki bank będąć WL lub IB w tej chmurze internetowej NIE ma możliwości ingerowania w nasze zlecenia?. ,np. opóżniając je lub robiąc poślizgi i na tych poślizgach zarabiać?,kosztem nas?.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dodano po 9 godzinach 34 minutach:
PS. może doprecyzuję pytanie.
Dowiedzieliśmy się dzisiaj że największe giełdy na świecie półoficjalnie dopuszczają największych inwestorów do światowych giełd szybciej niż innych uczestników za olbrzymie opłaty.
Nie mam o to pretensji,chodzi mi o to że np. Bank ECN np.WL lub IB przyjmując zlecenie na serwer ECN i ono tam już jest złożone,czy w takiej sytuacji może wstrzymać celowo nasze zlecenia ,lub zrobić poślizgi aby pierwsze mogli wrzucić zlecenia ci co mają wykupione powyższe rozwiązania?.
Pozdrawiam.
Część graczy HFT specjalnie manipuluje rynkiem, by odnieść z tego tytułu korzyści. Co więcej, robi to z przyzwoleniem giełdy, która za spore pieniądze sprzedaje im możliwość takiej manipulacji.
Wzmożoną czujność trzeba zachować szczególnie w przypadku High Frequency Trading (HFT). Mówiąc najogólniej, HFT polega na zaprzęgnięciu do pracy najszybszych komputerów oraz piszących kody matematyków, by stworzyć oprogramowanie dokonujące transakcji na giełdzie bez udziału czynnika ludzkiego. Programy grają na ważniejszych giełdach na świecie. Szacunki firmy Tabb mówią, iż w przypadku giełdy NYSE, mogą one generować nawet do 70 proc. wszystkich transakcji. Wraz ze wzrostem znaczenia HFT
Według badań Nanex za gwałtowny spadek indeksów nie odpowiada tylko to jedno wielkie zlecenie. Przyczyna jest głębsza i strukturalna. Według firmy, na amerykańskich giełdach codziennie dochodzi do niepokojącego zjawiska, które daje niektórym graczom przewagę nad resztą rynku. Amerykańskie giełdy rozsyłają swoje zlecenia przez zbiorczy mechanizm - Consolidated Quote System (CQS). System ten charakteryzuje się określoną przepustowością, w chwili obecnej jest to 1 mln notowań na sekundę (1 tys. notowań na milisekundę) dla wszystkich 12 szerokopasmowych linii przesyłających dane z poszczególnych giełd.
Jednakże niektórzy gracze są w stanie zalać system olbrzymią ilością zleceń, co powoduje nasycenie CQS i występowanie anomalii, na których można zarabiać. Zatkanie CQS powoduje desynchronizację notowań na poszczególnych giełdach. Notowania, które obserwują gracze mogą być znacznie opóźnione z powodu tworzenia się wielkich zatorów przesyłanych zleceń. Podczas Flash Crasha indeks Dow Jones obliczany przez NYSE znajdował się momentami aż 30 sekund za wydarzeniami giełdowymi. Oznacza to, że gracze korzystający z CQS otrzymywali przedawnione dane.
Sprawa najważniejsza....
////Jest też druga strona. Poprzez CQS rozprzestrzeniane jest ok. 95 proc. notowań. Jednakże firmy specjalizujące się w HFT posiadają własne sposoby na omijanie CQS. Przede wszystkim korzystają z tzw. kolokacji oraz konta premium na NYSE. Kolokacja polega na ustawianiu komputerów grających na giełdzie jak najbliżej jej serwerów. Krótsze światłowody łączące giełdę z komputerami HFT dają tym drugim przewagę kilkuset milisekund nad resztą rynku. Do tego dochodzą specjalne produkty oferowane przez NYSE. Jednym z nich jest usługa OpenBook, która pozwala na bezpośredni dostęp do danych giełdy, jeszcze przed ich wysłaniem przez CQS.
Mówiąc prosto, wielcy gracze mogą kupić sobie małą przewagę czasową nad resztą rynku. Przewaga ta liczona jest w milisekundach. Niby nie dużo, jednakże obecna technologia pozwala zarabiać miliony w tak krótkich okresach.//////
Mam pytanie fundamentalne odnośnie FX
Proszę mi odpowiedzieć czy jeżeli powstanie ten Bank ECN w chmurach internetowych i ułamkach sekund będą kwotowania dziesiątki czy setki różnych banków,to my składając zlecenie na serwer brokera podpinamy się na podobnych zasadach?..,doprecyzuje nie chodzi mi o jeszcze większą szybkość,ponieważ z palca przy rzetelnej traderce w długim terminie to nadrobimy...,chodzi mi tylko o to czy w takiej sytuacji nawet jak Bank będzie tylko
WL lub IB dla ECN . powtarzam dla ECN to w takiej konkretnej sytuacji taki bank będąć WL lub IB w tej chmurze internetowej NIE ma możliwości ingerowania w nasze zlecenia?. ,np. opóżniając je lub robiąc poślizgi i na tych poślizgach zarabiać?,kosztem nas?.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Dodano po 9 godzinach 34 minutach:
PS. może doprecyzuję pytanie.
Dowiedzieliśmy się dzisiaj że największe giełdy na świecie półoficjalnie dopuszczają największych inwestorów do światowych giełd szybciej niż innych uczestników za olbrzymie opłaty.
Nie mam o to pretensji,chodzi mi o to że np. Bank ECN np.WL lub IB przyjmując zlecenie na serwer ECN i ono tam już jest złożone,czy w takiej sytuacji może wstrzymać celowo nasze zlecenia ,lub zrobić poślizgi aby pierwsze mogli wrzucić zlecenia ci co mają wykupione powyższe rozwiązania?.
Pozdrawiam.
Trochę to wszystko zaczyna nabierać realnych kształtów...
Dzisiaj na CNBC był wywiad z którego wynikało że instytucje finansowe działające w chmurze mają koszty 4 krotnie niższe,oraz że jest większa szybkość i niezawodność.
Jak sądzicie jest to prawdą...?.
Pozdrawiam.
Dzisiaj na CNBC był wywiad z którego wynikało że instytucje finansowe działające w chmurze mają koszty 4 krotnie niższe,oraz że jest większa szybkość i niezawodność.
Jak sądzicie jest to prawdą...?.
Pozdrawiam.