NobleMarkets

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
25%
Poza paroma minusami są ok
1
13%
Przeciętny
5
63%
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
0
Brak głosów

Liczba głosów: 8

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Ciekawe mają plany z tym nowym rodzajem konta. Oby nie wyszło jak w TMS MT4 z ciągłymi poślizgami.
Jeżeli podepną się pod pełny Currenex czyli ponad 70 dostawców płynności i nie będą się mieszać w zlecenia... to naprawdę może być ciekawe rozwiązanie.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

blanker
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: blanker »

forumowicze - nie dajcie się nabrać na ten przekręt. Odrazu widać ze to tylko czysty marketing i nie ma mowy o żadnym STP. Najprawdopodobniej powody wprowadzenia tego całego "PRO" to:
A) chec wyłapania przez NS jako marketmakera doswiadczonych (zarabiajającyh" klientów,
B) wprowadzenie usługi "trendy" (wszyscy teraz chca miec STP/ECN),
C) zebranie wiekszych depozytów i obrotów (minimalne konto od 10 tys i min nominal 0.1 lota).

Dlaczego PRO to nie STP tylko żywy MM:
1. w Specyfikacji maja maksymalną wielkośc pojedynczego zlecenia (50 lotów). Jak to możliwe, żeby mając zewnetrzych LP, którym zależy na maksymalnych obrotach, z drugiej strony je ograniczać. To czysta polityka MM, który boi się dużych orderów i tego ryzyka, zwłaszcza jak jest na dorobku. http://www.noblemarkets.pl/files/specyf ... if_pro.pdf

2. W specyfikacji mają docelowy spread - jak można mieć przy czystym rynku docelowy spread? nie ma czegoś takiego. Docelowy spread ustala MM w usludze floating spread (a PRO to nic innego jak MM z floating spread)

3. Agrument koronny: przy LP bijących się między soba o jak największy obrót - jak to mozliwe, ze wprowadzona jest tabela stawek depozytów (rosnąca w zależności od Balance). W modeliu STP wszyskim zależy na makymalizacji obrotu - duże salda, duże wolumeny - a w NS PRO klient robiący duże wolumeny z dużymi wpłatami karany jest wysokim depozytem (nawet 20% margin dla EUR/USD) - czysty MM brokera, który obawia się, że duzi klienci go przewiozą wte i wewte. http://www.noblemarkets.pl/files/tabela ... ty_pro.pdf Zwróćie tez uwagę, że przy normalnej (czyli nie-PRO) platformie, gdzie najprawdopodobniej mają mniej doświadczonych i bardziej tracących klientów, maksymalny depozyt dla EUR/USD to 10% http://www.noblemarkets.pl/files/tabela_depozyty.pdf To tylko potwierdza, że obawiają się koncentracji ryzyka dużych, doświadczonych i potencjalnie zarabiających rachunków w platformie PRO i dlatego depozyt jest 20% w maksymalnym progu. To na pewno nie jest STP, bo w prawdziwym STP broker nie ma żadnego ryzyka rynkowego i nie musi wprowadzać takich restrykcji - mało tego - na pewno starałby się zachęcać, a nie zniechęcać dużych obrotów. Byc może byłby większy depozyt (np. 1% - 2% na majors i 4% na PLN), ale zawsze powinien być stały bez względu na balance.

4. klient w platformie PRO i nie-pro podpisuje te same dokumenty (umowa https://www.noblemarkets.pl/files/umowa_otc.pdf , regulamin https://www.noblemarkets.pl/files/regulamin_otc.pdf ) i tam nie ma ani słowa od zewnętrznych dostawcach płynnosci, chcociaz, jesli taki podmiot się pojawia, to powinien być tam opisany (słyszałem, że np. polscy brokerzy musza zgłaszac do KNF umowy ze swoimi dostawcami zagranicznymi w ramach tzw. outsourcingu zgodnie z ustawa o obrocie inst finansowymi i o takiej relacji z partnerem zagranicznym klient powinien byc poinformowany poczytajcie wywiad z KNF http://prnews.pl/nasz-gosc/edyta-kniazi ... 45807.html)

5. dziwi również prowizja (zreszta nie taka mała bo to jest 40 zł w obydwie strony czyli około 0.005% od nominału - sa lepsze oferty na rynku) prowizja płacona jest w PLN, chcoaiż w modelu STP broker płaci swoim partmerom (LP. bridge itp.) w USD. Nie widze sensu dlaczego pobieraja prowizję w PLN i wystawiają się na ryzyko kursowe, skoro można w mT4 ustawić prowizję jako % nomionału i nie ma tego ryzyka. Ale tutaj przyznaje - być może maja taka politykę i chcą dawać klientom stała wartość w PLN, chcociaz to bez sensu. Ostatniecznie przeciez i tak nikomu nie płaca żadnej prowizji (bo nie maja żadnych partnerów), wiec moga ustalić w PLN - i to jest kolejny dowód, ze PRO to MM.

5. rozbawił mnie równez zapis o autorskiej aplikacji OneClicKTrading - http://www.fxone.pl/wiadomosci/wiadomos ... m-pro.html Proponuje odwiedzić:
http://www.admiralmarkets.pl/trader/adm ... rketdepth/ http://www.fxcm.com/one-click-forex-trade.jsp - pierwsze z brzegu i widac jak działa marketing w NS. Skopiować czyjeś i napisać, ze autorskie.

Dokładanie tak samo jest z "STP" - czysty MM ze zmiennymi spreadami (może z NDD, ale to juz max mozliwości), podpisany jako STP. Nie dajcie się nabrac. I wiecie co jest najgorsze w tym co robi Noble? Bo nie chodzi o to, że jest MM (jesli ktos robi to dobrze, nie przeszkadza, jest fair to ok, ale wiadomo - najbardziej transparentny model to bez dealera i czysty rynek), ale chodzi o to, że na fali popularności STP chcą nas perfidnie wprowadzić w błąd. Kilka miesięcy temu był taki artykuł - w Parkiecie chyba - na temat ECN/STP/MM o tytule "wilk w owczej skórze" - jak ulał pasuje do Nobla.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

Wiadomo nie ma co się spodziewać jakiejś rewelacji. Wprowadzają ten rachunek Pro, bo pewnie na pierwszy rodzaj konta mało kogo złapali. Ja sam jak zobaczyłem to konto to szybko wypłaciłem kasę.
A te depozyty to fakt, mówią dużo o brokerze. Jak nie mają kasy to niech się dokapitalizują. Wpłata 10k PLN jest tylko do testów. Jak będzie odpowiadało to niejeden trader wrzuci tu 300k PLN i będzie skutecznie zarabiał.
Ja przetestuję ten rachunek na dniach i zobaczymy.

Awatar użytkownika
Scoobi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Scoobi »

Zgodze sie ze Noble nalezy do typowych MM, czesto postepowali wrecz bezczelnie w swoim dzialaniu utrudniajacym gre, czlowiek znalazl jakis sposob gry, to na drugi dzien albo spread zwiekszony, albo odchylenie albo przetrzymywanie zlecenia przez kilka sekund aby potem dostac rekwote itd.
Akuarat w tym zakresie sie popisali znakomicie. Wiem to po wlasnym koncie jak i od znajomych, ktorzy konto tam posiadali.

Jakby zebrac wszystkie ich grzeszki do kupy to porzadny wielostronicowy artykul by wyszedl i to zaledwie po kilku miesiacach ich funkcjonowania. a co bedzie dalej?

Miejmy nadzieje ze bedzie lepiej. Mysle ze warto jednak najpierw zajrzec i sprawdzic jak nowy rodzaj konta bedzie sie sprawowal. i wtedy oceniac.

blanker
Bywalec
Bywalec

zz pisze:
Ciekawe mają plany z tym nowym rodzajem konta. Oby nie wyszło jak w TMS MT4 z ciągłymi poślizgami.
.
W modelu STP i zwłaszcza w mt4 poślizgi są dowodem że jest to jest faktyczny STP, a nie MM w "owczej skórze" (chociaz nigdy nie mozesz miec pewności jaki w systemie nie widzisz nameów banków LP, bo przecież w MT4 można napisac każdy plugin, nawet taki generujący poslizgi). Poślizgi swiadcza, że jest więcej niż jeden dostawca płynności i przy dużych orderach albo przy mniejszej głebokosci (np zaraz przed i po danymi) nominał transakcji przechodzi przez "arkusz". Niestety zazwyczaj jest tak ze poślizgi sa na niekorzysc grającego, bo wystepuja szczegolnie przy szybkich i wiekszych ruchach. Np. trader na szybko wchodzi w shorta, ma racje i rynek mu gwaltownie odjezdza w dol i jego order jest dzielony na coraz dalsze (gorsze) oferty. I jesli tak jest to mozna miec w miere pewność, że to nie oszustwo (czyli MM w oprawie marketingowej STP). Czyli trzeba patrzec czy ordery wchodza w NS w całości po jednej cenie. Jesli tak bedzie to znaczy, ze ich tryb "Market" to de facto "Instant".

Dodatkowo - punkty swapowe - rzeźnia! Na EURUSD: -0.5/-7 (rynek jest: -0.4/0.25). To na pewno nie jest dostep do rynku mieędzybankowego.

zz
Maniak
Maniak

blanker pisze:(chociaz nigdy nie mozesz miec pewności jaki w systemie nie widzisz nameów banków LP, bo przecież w MT4 można napisac każdy plugin, nawet taki generujący poslizgi
Dokładnie o to mi chodziło,skoro nie ma PRAWDZIWE ECN to teoretycznie broker STP może wykorzystać poślizgi dla siebie....// na swoją korzyść..///

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

blanker
Bywalec
Bywalec

obserwuje i obserwuje i oczom nie wierze - jak można w rzywe oczy wmawiać nam taką bajkę o stp. Porownalem wykresy tickowe EURUSDpro i EURUSD w STP (zagraniczny broker, nie podaje nazwy, bo nie chce reklamować). Lewy wykres to NS, a prawy - prawdziwy STP z przyzwoitą liczbą LP, spoza Polski). Na wykresie NS ewidentnie widać, że zmienny spread jest sztucznie generowany masą szumów cenowych (np pluginem), powodujących zmianę spreadu (czyli tak jak mówiłem: po prostu floating). Żaden przyzwoity intergrator kwotowań i płynności (tak jak to jest w STP z prawdziwego zdarzenia) nie pokazałby tak nieudolnie zintegrowanej finalnej ceny. Propozycja dla NS: ustawcie sobie lepiej filtry, bo nie można patrzeć na ten szum. :D

Nie wiem jak sie wstawia obrazek do postu (może ktoś mi pomoże :) ) ale moge wysłać scren na maila. Zretszą tak na parwde takie cwiczenie (porownanie wykresow tickowych) moze zrobic kazdy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 11:15 przez blanker, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

blanker pisze:
zz pisze:
.
W modelu STP i zwłaszcza w mt4 poślizgi są dowodem że jest to jest faktyczny STP, a nie MM w "owczej skórze" (chociaz nigdy nie mozesz miec pewności jaki w systemie nie widzisz nameów banków LP, bo przecież w MT4 można napisac każdy plugin, nawet taki generujący poslizgi). Poślizgi swiadcza, że jest więcej niż jeden dostawca płynności i przy dużych orderach albo przy mniejszej głebokosci (np zaraz przed i po danymi) nominał transakcji przechodzi przez "arkusz". Niestety zazwyczaj jest tak ze poślizgi sa na niekorzysc grającego, bo wystepuja szczegolnie przy szybkich i wiekszych ruchach. Np. trader na szybko wchodzi w shorta, ma racje i rynek mu gwaltownie odjezdza w dol i jego order jest dzielony na coraz dalsze (gorsze) oferty. I jesli tak jest to mozna miec w miere pewność, że to nie oszustwo (czyli MM w oprawie marketingowej STP). Czyli trzeba patrzec czy ordery wchodza w NS w całości po jednej cenie. Jesli tak bedzie to znaczy, ze ich tryb "Market" to de facto "Instant".

Dodatkowo - punkty swapowe - rzeźnia! Na EURUSD: -0.5/-7 (rynek jest: -0.4/0.25). To na pewno nie jest dostep do rynku mieędzybankowego.
A wiesz mnie nie obchodzi z kim handluję. Mogę handlować z brokerem, ale jak broker podaje cenę BID i ASK to przynajmniej zlecenia do 10 lotów niech wypełnia po tych cenach a nie ze sztucznym przeskokiem. Inaczej to zafałszowana oferta: spread niby niski, prowizja też w miarę, ale przez poślizgi broker sobie nadrabia większość kasy i kantuje tradera.
Ja postawię sprawę tak. Niech broker wypełnia zlecenia po cenach BID i ASK i kwotuje cenę chociaż 3 razy na sekundę. Wtedy uznam to za uczciwe warunki handlu.

blanker
Bywalec
Bywalec

Szwajcar pisze:A wiesz mnie nie obchodzi z kim handluję. Mogę handlować z brokerem,
Dokładnie o to mi chodzi. Jeśli wiemy na jakich zasadach pracujemy, to albo je akceptujemy i robimy trade'y, albo nie. Wolny wybór. Ja tylko sie burze, kiedy traktuje sie nas jak ciemniakow ktorzy kupia wszystko i bezwaunkowo uwierza w haslo STP, chcociaż to nie prawda - o czym swiadcza te wszystkie rzeczy jakie opisalem. Dobra, mam swoja robote (dobrze ze rynek teraz troche senny wiec i tak nie otworzyl bym pozycji, chociaż kabel sie wybil dolem i kilkadziesiat pipsow mi ucieklo) i musze konczyc, szkoda mi czasu na drazenie tego tematu. Z NS sie wylogowuje i nie zamierzam tam pojsc - nie z powodu kwotowan i warunkow, ale za potraktowanie mnie jako przyszlego klienta jako ignoranta, ktory i tak sie nie zorientuje. Pozdrawiam wszystkich.

zz
Maniak
Maniak

blanker pisze: EURUSD w STP (zagraniczny broker, nie podaje nazwy, bo nie chce reklamować).
blanker wrzuć nazwę tego broka,ponieważ nie każdy ma czas sprawdza wszystkich.
A wiesz mnie nie obchodzi z kim handluję. Mogę handlować z brokerem, ale jak broker podaje cenę BID i ASK to przynajmniej zlecenia do 10 lotów niech wypełnia po tych cenach a nie ze sztucznym przeskokiem. Inaczej to zafałszowana oferta: spread niby niski, prowizja też w miarę, ale przez poślizgi broker sobie nadrabia większość kasy i kantuje tradera
Dokładnie.
Niestety ustawowo tego nie uregulujesz nigdy.Najważniejsza jak największa ilość niezależnych od siebie dostawców płynności najlepiej powyżej 70-100 ponieważ tylko to realnie nas ratuje.
A jak się kończy zmniejszenie LP z np. 5 na 1 to pokazuje co się dzieje w takiej sytuacji ulubiony przez forumowiczów....wiadomy broker.... :P

Pozdrawiam.

Dodano po 26 minutach:
blanker pisze:Ja tylko sie burze, kiedy traktuje sie nas jak ciemniakow ktorzy kupia wszystko i bezwaunkowo uwierza w haslo STP, chcociaż to nie prawda - o czym swiadcza te wszystkie rzeczy jakie opisalem
To jest smutne ponieważ oznacza że dalej robią z nas.p.... i wcale się z tym nie kryją...

ODPOWIEDZ