a może jednak na początek jakiś ECN?? przewiduję zainwestować 300-400$ i czytałem że na ECN potrzeba więcej? a może ktoś gra podobnym początkowym kapitałem na ECN?

proszę o jakąś propozycje, lekkie rozjaśnienie tematu i z góry dziękuje

Wszystko zależy od Twoich potrzeb i stanu wiedzy. U brokera MM rynek jest trochę uproszczony, natomiast w ECN panują już prawdziwe, brutalne realia i trzeba sobie zdawać sprawę z kilku dodatkowych rzeczy (przede wszystkim sposoby realizacji zleceń).swierzak pisze:a może jednak na początek jakiś ECN??
To nie wina typu brokera, a oszczędzania na łączu/serwerze przez brokera (wzmożona aktywność, większe obciążenie, zawiecha) lub po prostu awaria - wszędzie może się zdarzyćSongo89K pisze:Brak połączenia? też się zdarza...
Trochę to pogmatwałeś... Kursy zmieniają się podobnie, ba, nawet powiedziałbym, że u ECN szybciej ponieważ datafeed jest przeważnie mniej filtrowany, co wpływa na większą "dokładność" wykresów (więcej mini-szpil, ticków).Songo89K pisze:Za to u MM...ehh początkowo musisz mieć psychike 2 razy mocniejszą niż trader u ECN.Jak wiadomo ruchy na wykresie są praktycznie co sekunde,zlecenie mi wchodzi 3-5 sek na oko,jeżeli kurs się zmieni o 2 pips na MOJĄ KORZYŚĆ,wiadomo-zlecenie nie wsiada.
I to właśnie miałem na myśli pisząc "rynek uproszczony".Songo89K pisze:ostatnio zrozumiałem na forum że podczas interwencji SL u MM lepiej się spisuje niż u ECN.
Raposo chyba źle mnie zrozumiałeś.Nie twierdzę że u ECN wolniej wykres chodzi,nie o to m ichodzi. Tylko z tego co wiem "klikasz i masz",ile czekasz na zlecenie?sekunde?mniej?raposo pisze:Trochę to pogmatwałeś... Kursy zmieniają się podobnie, ba, nawet powiedziałbym, że u ECN szybciej ponieważ datafeed jest przeważnie mniej filtrowany, co wpływa na większą "dokładność" wykresów (więcej mini-szpil, ticków).Songo89K pisze:Za to u MM...ehh początkowo musisz mieć psychike 2 razy mocniejszą niż trader u ECN.Jak wiadomo ruchy na wykresie są praktycznie co sekunde,zlecenie mi wchodzi 3-5 sek na oko,jeżeli kurs się zmieni o 2 pips na MOJĄ KORZYŚĆ,wiadomo-zlecenie nie wsiada.
Co do rekwotowań. Jeśli one Ci przeszkadzają u MM to ustawiasz poślizg cenowy. U ECN masz go przeważnie w standardzie choć są rodzaje zleceń, które umożliwiają ustalenie akceptowanego slippage na 0 więc transakcja wejdzie po wskazanej cenie lub... wcale, czyli coś jak rekwotowanie.
.
Nie jest powiedziane. To zależy również od płynności rynku i wolumenu transakcji np. otwierając w tym momencie mikrolota na Dukascopy mogę zaliczyć mały poślizg mimo, że kurs będzie poruszał się bardzo powoli.Songo89K pisze:Wiem że u ECN "jest on w standardzie" ale w ciagu sekundy aż tak bardzo się sytuacja nie zmienia,jeżeli nie ma danych,interwencji to chyba rzadko