pierwszy broker ECN czy MM?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
swierzak
Bywalec
Bywalec

pierwszy broker ECN czy MM?

Nieprzeczytany post autor: swierzak »

Witam! Od jakiegoś czasu gram na demie MT4 i za jakiś czas z chęcią popróbował bym z realną kasą... otóż naczytałem się tu dużo o tym, że u brokerów MM jest dużo kompinowania z ich strony typu wyłączenia, rekwotowania itp. Czy może jest jakiś jak to się mówi jeden z lepszych i bardziej sprawdzonych brokerów gdzie większość osób na nim gra i pozytywnie się wypowiada? :D z założenia myślę o Admiral Markets...

a może jednak na początek jakiś ECN?? przewiduję zainwestować 300-400$ i czytałem że na ECN potrzeba więcej? a może ktoś gra podobnym początkowym kapitałem na ECN? :)

proszę o jakąś propozycje, lekkie rozjaśnienie tematu i z góry dziękuje :D

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

swierzak pisze:z założenia myślę o Admiral Markets...
tam reqwoty są na mikrolotach nawet.................porażka nie broker

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Witam

Na początek z taka kwota wystarczy MM. jeżeli zaczniesz zarabiać tyle że będą ci przeszkadzać będzie to oznaka ze czas przejść do ECN.

Awatar użytkownika
swierzak
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: swierzak »

tam reqwoty są na mikrolotach nawet.................porażka nie broker
ok rozumiem i wierzę, może byś mogł jakiegoś sensownego zaproponować? :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

swierzak pisze:a może jednak na początek jakiś ECN??
Wszystko zależy od Twoich potrzeb i stanu wiedzy. U brokera MM rynek jest trochę uproszczony, natomiast w ECN panują już prawdziwe, brutalne realia i trzeba sobie zdawać sprawę z kilku dodatkowych rzeczy (przede wszystkim sposoby realizacji zleceń).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Ja powiem tak...

Chciałem zmienić na ECN gdy zaczne wychodzić na +,ale... ostatnio zrozumiałem na forum że podczas interwencji SL u MM lepiej się spisuje niż u ECN.
No ale można sobie z tym poradzić.

Za to u MM...ehh początkowo musisz mieć psychike 2 razy mocniejszą niż trader u ECN.Jak wiadomo ruchy na wykresie są praktycznie co sekunde,zlecenie mi wchodzi 3-5 sek na oko,jeżeli kurs się zmieni o 2 pips na MOJĄ KORZYŚĆ,wiadomo-zlecenie nie wsiada.
Tak więc czego uczy MM...a no tego,że musisz być szybszy od rekinów.Czasem pół sekundy i jesteś poza grą-co czasem boli.

Brak połączenia? też się zdarza...

A to tylko część "niespodzianek" jakie Cie czekają u AM.
Dla poznania rynku,niech będzie...i tylko do tego.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Songo89K pisze:Brak połączenia? też się zdarza...
To nie wina typu brokera, a oszczędzania na łączu/serwerze przez brokera (wzmożona aktywność, większe obciążenie, zawiecha) lub po prostu awaria - wszędzie może się zdarzyć ;).
Songo89K pisze:Za to u MM...ehh początkowo musisz mieć psychike 2 razy mocniejszą niż trader u ECN.Jak wiadomo ruchy na wykresie są praktycznie co sekunde,zlecenie mi wchodzi 3-5 sek na oko,jeżeli kurs się zmieni o 2 pips na MOJĄ KORZYŚĆ,wiadomo-zlecenie nie wsiada.
Trochę to pogmatwałeś... Kursy zmieniają się podobnie, ba, nawet powiedziałbym, że u ECN szybciej ponieważ datafeed jest przeważnie mniej filtrowany, co wpływa na większą "dokładność" wykresów (więcej mini-szpil, ticków).
Co do rekwotowań. Jeśli one Ci przeszkadzają u MM to ustawiasz poślizg cenowy. U ECN masz go przeważnie w standardzie choć są rodzaje zleceń, które umożliwiają ustalenie akceptowanego slippage na 0 więc transakcja wejdzie po wskazanej cenie lub... wcale, czyli coś jak rekwotowanie ;).

Dodano po 35 sekundach:
Songo89K pisze:ostatnio zrozumiałem na forum że podczas interwencji SL u MM lepiej się spisuje niż u ECN.
I to właśnie miałem na myśli pisząc "rynek uproszczony".
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

raposo pisze:
Songo89K pisze:Za to u MM...ehh początkowo musisz mieć psychike 2 razy mocniejszą niż trader u ECN.Jak wiadomo ruchy na wykresie są praktycznie co sekunde,zlecenie mi wchodzi 3-5 sek na oko,jeżeli kurs się zmieni o 2 pips na MOJĄ KORZYŚĆ,wiadomo-zlecenie nie wsiada.
Trochę to pogmatwałeś... Kursy zmieniają się podobnie, ba, nawet powiedziałbym, że u ECN szybciej ponieważ datafeed jest przeważnie mniej filtrowany, co wpływa na większą "dokładność" wykresów (więcej mini-szpil, ticków).
Co do rekwotowań. Jeśli one Ci przeszkadzają u MM to ustawiasz poślizg cenowy. U ECN masz go przeważnie w standardzie choć są rodzaje zleceń, które umożliwiają ustalenie akceptowanego slippage na 0 więc transakcja wejdzie po wskazanej cenie lub... wcale, czyli coś jak rekwotowanie ;).

.
Raposo chyba źle mnie zrozumiałeś.Nie twierdzę że u ECN wolniej wykres chodzi,nie o to m ichodzi. Tylko z tego co wiem "klikasz i masz",ile czekasz na zlecenie?sekunde?mniej?
U MM różnie,czasem się to wydłuża...Podobnie z ustawienie SL,jeżeli nie zrobie tego wcześniej:
-mam możliwość zmiany SL z 5 na 4,zmieniam,mijają 2-3 sekundy,cena już się zmieniła na moją niekorzyść więc już wiem że operacja się nie uda,ale i tak jeszcze trochę sobie poczekam,cena jest już taka jaką chciałem,no ale był ten poślizg,który automatycznie likwiduje "moją prośbę".Kolejna próba i kolejny poślizg - piękna lekcja nerwów.

A co do ustawienia poślizgów,też mi to przeszło przez myśl po napisaniu posta,ale z czym to się wiąże? z większym "spreadem".A jak wiadomo dla skalpera 1 pips to wiele,przynajmniej dla początkującego.
Wiem że u ECN "jest on w standardzie" ale w ciagu sekundy aż tak bardzo się sytuacja nie zmienia,jeżeli nie ma danych,interwencji to chyba rzadko ,natomiast w ciągu 3-4 sekund,jak wiadomo ruch może odlecieć na 20-30 pips.A takich "pieknych trejdów" aż tak wiele nie ma by można było sobie je olewać.

Tak więc jak mówiłem,gdy rynek nie świruje,gdy potrafisz wyprzedzić duże zlecenie -można nawet tutaj zarabiać,ale chyba nie warto na dłuższą metę. Do nauki ok,byle wchodzić z ustawionym SL,bo zamkniecie pozycji bez tego przyprawiało mnie na początku do szału :D

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ok, już rozumiem co miałeś na myśli :).
Songo89K pisze:Wiem że u ECN "jest on w standardzie" ale w ciagu sekundy aż tak bardzo się sytuacja nie zmienia,jeżeli nie ma danych,interwencji to chyba rzadko
Nie jest powiedziane. To zależy również od płynności rynku i wolumenu transakcji np. otwierając w tym momencie mikrolota na Dukascopy mogę zaliczyć mały poślizg mimo, że kurs będzie poruszał się bardzo powoli.

U MM też nie jest regułą, że zlecenie wchodzi (lub jest modyfikowane) w 2-3 czy 5 sekund. Czas ten jest zależny od kilku rzeczy.

Oceniasz brokerów MM przez pryzmat AM, który nie ukrywajmy, że świecącą przykładem firmą nigdy nie byli. A trochę niesłusznie, bo brokerów MM jest wielu i mają różne "charaktery". To samo z resztą z ECN. Dlatego też trochę się czepiam :D.
Też tam straciłem wiele nerwów ale u niektórych grało mi się całkiem dobrze.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

overall

Nieprzeczytany post autor: overall »

nooo tak, ale to tez zalezy od sposobu w jaki sie inwestuje, przykladowo jesli grasz dlugoterminowo to nie ma znaczenia czy bedzie to mm czy tez ecn - poslizgi rekwoty czy inne zawirowania - tego wtedy nie ma, jesli dobrze zajales pozycje to nic nie stoi na przeszkodzie aby zrealizowac ja z zyskiem.

niektorzy piszą ze na ecn mamy do czynienia z prawdziwym rynkiem i ze to jest wlasnie prawdziwa cena danej waluty na ten moment... u mm jest identyczna, moze sie roznic pipsem czy dwoma ale to nie ma wiekszego znaczenia bo grasz to co widzisz, nie wiem... sprawdzam sobie na biezaco cene z forexpros czy xe i taka tez mam u swojego broka...

do tego u mm masz ladniejsza platforme, bardziej przejzysta, przyjazny interfejs :P

probowalem bawic sie w ecn ale to mi zupelnie nie lezy, chyba juz przesiaklem MMemsem i jakimis tam nieczystymi zagrywkami (ktore tak na prawde mogl bym zliczyc na palcach jednej reki...) naczytalem sie tez ze u ecenow wcale nie jest lepiej i tez zdarza sie cale mnostwo skarg... z reszta co ja ci bede pisal, tutaj masz ciekawa wypowiedz pewnego bloggera opisujacego roznice (wady jak i zalety) pomiedzy ecn a mm.

http://fxmonster.pl/artykuly/market-mak ... as-nie-ma/

jesli zarabiasz to tak na naprawde bez znaczenia na czym :wink: (wazne zeby wyplacali hajs 8) )

ODPOWIEDZ