Szkoła Scalpingu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Uzywasz techniki skalpingu?

Tak
198
54%
Nie
57
15%
Zamierzam
95
26%
Nie mam potrzeby
19
5%

Liczba głosów: 369

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

pki pisze:EJ +44 p ( było więcej, ale musiałem odejść od komputera i nie kontrolowałem pozycji)
Vanguard pisze:PS.widze ze SS zostala opanowana przez ucznow MrYogiego
Ja akurat jestem samoukiem i jeszcze trochę czasu mi zajmie, zanim osiągnę poziom kolegów mandrejk oraz mabe :)
pki, Jesteś coraz lepszy to tylko kwestia czasu jak będziesz wymiatał jak Mr.T :)

p.s treidowania można nauczyć się w kilka miesięcy (ja tyle potrzebowałem) inna sprawa to psychika, myslę,że to 80% sukcesu.

a propos psychiki, eska na ejku, nie zaczekałem aż stuknie w TP tylko zamknąłem z palucha.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

mandrejk pisze:treidowania można nauczyć się w kilka miesięcy (ja tyle potrzebowałem) inna sprawa to psychika, myslę,że to 80% sukcesu.
Mógłbyś coś więcej napisać jak według Ciebie powinna działać ta psychika?

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

grafmax pisze:
mandrejk pisze:treidowania można nauczyć się w kilka miesięcy (ja tyle potrzebowałem) inna sprawa to psychika, myslę,że to 80% sukcesu.
Mógłbyś coś więcej napisać jak według Ciebie powinna działać ta psychika?
Skoro sam autor tego wątku prosi , to jak tu odmówić :D

Każdy z Nas ma inaczej, czyli nie ma chyba złotego środka ale ja postaram się opisać moje spostrzeżenia co do zachowania psychiki na FX.

Najpierw trochę historii z mojej „kariery „na FX, od nowego roku zacząłem na poważnie (konto Real)
Zajmować się forexem, nie miałem konta demo tylko live, miałem sporo szczęścia ale w końcowym rozrachunku wyszedłem na zero(duża wtopa, gra bez SL).

Żeby można było zarabiać najpierw trzeba stracić, nie wierzyłem w to do póki sam tego nie doświadczyłem.(oczywiście są osoby, które cały czas zarabiały i zarabiają)
Zacząłem się zastanawiać i czytać to forum co by tu zmienić w moim stylu gry, którego tak naprawdę nie miałem  . Zapadła decyzja, idę na skróty(czy to są skróty? Hymn) i zapisałem się na kurs.(była to najlepsza decyzja związana z forexem).

Na kursie tak naprawdę pierwszy raz miałem styczność z demo i czasami do tej pory używam go.
Kiedy już coś mi zaświtało w głowie jak technicznie grać (po kursie, wiadomo u Kogo ) doszedłem do wniosku, że to tylko mała część sukcesu, jeszcze muszę poradzić sobie z moją psychiką, kiedy zacząłem grać z powrotem na koncie live.

Moje problemy to:

-brak cierpliwości (czyli za szybkie wchodzenie w pozycję) bo poleci be zemnie
-za szybkie zamykanie pozycji,(bo się cofnie i zaraz stracę)
-za szybkie przestawianie na BE
-za dużo pozycji, czyli złamanie mojego planu
Zrozumiałem ,że plan jest podstawą sukcesu na FX, jeśli go nie mam albo zbyt często go łamię to dostaje w tyłek a to boli.

kilka słów na temat zasad związanych z psychiką,

-nie gram kiedy jestem zdenerwowany
-przestaje grać kiedy mam trzy setup’y stratne po kolei
-nie gram kiedy w danym dniu mam coś ważnego do załatwienie, wtedy nie potrafię się skoncentrować na FX .(lepiej nic nie zarobić ale nie stracić  )

Na wspomnianym kursie, nauczyłem się, że jakość ma olbrzymie znaczenie a nie ilość.

Co robię aby poprawić moją psychikę:
-podstawa dla mnie to sport, bieganie, pływanie, jazda rowerem
-sauna, jest rewelacyjna na stres
-słodycze 
-słuchanie muzyki podczas grania(moja ulubiona to chill out)

Nadal borykam się z tym co tu napisałem, żeby nie było ,że jestem perfekcjonistą 
Pewnie sporo rzeczy jeszcze nie napisałem…
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki mandrejk za tą wartościową wypowiedź. Widzę że już ktoś mnie ubiegł z przyznaniem pochwały :wink:
Jeśli inni również mają ochotę wypowiedzieć się na temat psychologicznego podejścia do rynku to zachęcam. Oczywiście każde mądre słowo będzie nagrodzone pochwałą :D

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

grafmax pisze:Dzięki mandrejk za tą wartościową wypowiedź. Widzę że już ktoś mnie ubiegł z przyznaniem pochwały :wink:
Jeśli inni również mają ochotę wypowiedzieć się na temat psychologicznego podejścia do rynku to zachęcam. Oczywiście każde mądre słowo będzie nagrodzone pochwałą :D

Dzięki Wielkie!!! :)

p.s grafmax kiedy wracasz do "gry" ? :)

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Czynię właśnie ostatnie szlify przy rozkręcaniu firmy. Jak wszystko pójdzie dobrze od poniedziałku powracam do fx

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

dzisiejsze potyczki
poz. nr 3 i 6 powinne byc zamkniete na +20. ale nie sa...

Obrazek

PS.Grafmax czekamy :!:
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

4tp 1sl
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Mały nocny skalpik, +86p, szkoda, że na demo :) na realu nie dał bym takiego dużego SL.(30p)
Tak naprawdę był do zgarnięcia 150p ale przespałem odbicie od LT, mocny SR i fibo 23.6 z H4, co prawda na fibo nie gram ale po kreślić po wykresie sobie można :D
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 08:45 przez mandrejk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

a ja dorzucam swoje male pipsy :D
Nie wierz w trendy.

ODPOWIEDZ