Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Z całym szacunkiem ale po kilku dniach na fx,nie powinieneś w takim tonie pouczać innych.
Kolega napisał prawde.
"Nie chodzi o wyznaczanie 100 czy iluś tam pipsów, nie chodzi też o powtarzalność przez pół roku czy nawet rok czasu."

a o co chodzi? po co Ci doświadczenie jak tego nie będziesz potrafił? wole robić takie trejdy i to powtarzać,po drodze cwiczyc psyche i nic wiecej nie trzeba.

" Ja bym się tak nie pysznił tym tak bardzo jak to właśnie robisz chwalac się(...)"

Nie wiem jaki był zamiar Hunter'a,ale ja wcale tego tak nie odebrałem.
Raczej tak: "złapać 10-20-50 pips,raz kilka razy,to nie problem,ale jak zaczniesz to powtarzać coraz częsciej,wychodząc na plus w dłuższym terminie czasu-można powiedzieć że jest nieźle,jest dobrze".

"Widać mam mniejsze niż ty więc mi się należało garstka pipsików."

Heh,nie sądzę żeby komuś się tutaj coś NALEZAŁO.

"Jeśli przyjdzie czas i bozia da mi nawet 1000 pipsów na jeden raz"
Spokojnie,zacznij łapać systematycznie 20 pips,potem pomyśl o 100,o tysiacu nie ma co myśleć.

"Ale przyjdzie pora że przeczytasz słowa jakiegoś forumowicza że zgarną 100pipsów i o 1 pips miał s/l. Ale to będzie jego - nie twoje
I co powiesz? Szkoda że siebie samego tam nie było? "

Piszesz o tym że się Hunter pyszni,chwali,ale to co Ty robisz jest dużo bardziej irytujące.Skąd wiesz że nie łapie 100 pips? po 1 poście,w którym chciał Cie uświadomić jak jest naprawdę,stwierdzasz co potrafi?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

pawlilimicimited pisze:
HunterPL pisze:
pawlilimicimited pisze:coś mi powiedziało żebym na wszelki wypadek tak zrobił a zamnkął zlecenie i podeszło o 2 pipsy wyżej po czym spadła świeca.
rynek sie nie czuje... to nie stare skarpetki.

pawlilimicimited pisze:Więc chyba nieźle
gdybys mial 10 pipsow SL... a wybiloby ci Tp ponad sto pipsow ... a wszzystko na rachunku real... to za malo by bylo zeby powiedziec "niezle"... a gdybys byl w stanie to powtorzyc co jakis czas przez pol roku... to wtedy moze użyl bym slowa "chyba nieźle"

Mimo wszystkiego życzę dużo pipsów :)
Nie chodzi o wyznaczanie 100 czy iluś tam pipsów, nie chodzi też o powtarzalność przez pół roku czy nawet rok czasu. Ja bym się tak nie pysznił tym tak bardzo jak to właśnie robisz chwalac się bo wystarczy o jeden pips więcej i być może piszczysz cienko jak niewiasta.

Chodzi o wyczucie. Chodzi o doświadczenie. Widać mam mniejsze niż ty więc mi się należało garstka pipsików. Jeśli przyjdzie czas i bozia da mi nawet 1000 pipsów na jeden raz to faktem będzie nie samo 1000 pipsów za jednym zamachem a wyczucie ile było przed stop/losem.
Niejeden tak mówił jak ty teraz piszesz i co? Muszą chodzić do pracy bo zabrakło im pokory.
Fakt 100 postów nie oznacza że mam coś robić bo mam 100 postów. Nie przesadzaj.
Ale przyjdzie pora że przeczytasz słowa jakiegoś forumowicza że zgarną 100pipsów i o 1 pips miał s/l. Ale to będzie jego - nie twoje :)
I co powiesz? Szkoda że siebie samego tam nie było?
Na razie tyle mi z góry dał. Potem będzie więcej.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=2148
poczytaj to
i odpowiedz na którym szczeblu jesteś
wszyscy to przechodzili :)
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

pawlilimicimited

Nieprzeczytany post autor: pawlilimicimited »

Songo89K pisze:Z całym szacunkiem ale po kilku dniach na fx,nie powinieneś w takim tonie pouczać innych.
Kolega napisał prawde.
"Nie chodzi o wyznaczanie 100 czy iluś tam pipsów, nie chodzi też o powtarzalność przez pół roku czy nawet rok czasu."

a o co chodzi? po co Ci doświadczenie jak tego nie będziesz potrafił? wole robić takie trejdy i to powtarzać,po drodze cwiczyc psyche i nic wiecej nie trzeba.

" Ja bym się tak nie pysznił tym tak bardzo jak to właśnie robisz chwalac się(...)"

Nie wiem jaki był zamiar Hunter'a,ale ja wcale tego tak nie odebrałem.
Raczej tak: "złapać 10-20-50 pips,raz kilka razy,to nie problem,ale jak zaczniesz to powtarzać coraz częsciej,wychodząc na plus w dłuższym terminie czasu-można powiedzieć że jest nieźle,jest dobrze".

"Widać mam mniejsze niż ty więc mi się należało garstka pipsików."

Heh,nie sądzę żeby komuś się tutaj coś NALEZAŁO.

"Jeśli przyjdzie czas i bozia da mi nawet 1000 pipsów na jeden raz"
Spokojnie,zacznij łapać systematycznie 20 pips,potem pomyśl o 100,o tysiacu nie ma co myśleć.

"Ale przyjdzie pora że przeczytasz słowa jakiegoś forumowicza że zgarną 100pipsów i o 1 pips miał s/l. Ale to będzie jego - nie twoje
I co powiesz? Szkoda że siebie samego tam nie było? "

Piszesz o tym że się Hunter pyszni,chwali,ale to co Ty robisz jest dużo bardziej irytujące.Skąd wiesz że nie łapie 100 pips? po 1 poście,w którym chciał Cie uświadomić jak jest naprawdę,stwierdzasz co potrafi?
Oczywiście, troszku mnie poniosło, zwłaszcza że to różnie bywa. Świat jest tyle dziwnych akcji....(nie mylić z inwestowaniem).

Na forum jestem nowy ale dla forex znany od 7 lat i może coś przeoczyłem. Nie dziwcie się proszę, tutaj jestem dla przyjemności a nie dla rozwiązywania spraw.
Człowiek spędza na słupach tyle czasu, spawa je, orkę urządza a zapomina o uczuciach. Czujć się można jak nastolatkowie grający w gry komputerowe po których z lekkkością potrafią wbić koledze nóż w plecy.

Co złego to nie ja. Po prostu zapomniałem SIĘ. :roll:

rogas
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rogas »

Na poczatek chcialbym wszystkich serdecznie przywitac!

A teraz do rzeczy. Skoro to jest watek gdzie wszystkie pytania sa dozwolone, to zadam takie, ktore pewnie jest banalne dla niektorych. Ale jak to mowi pewna maksyma: nie ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi :)

No wiec, czym sie handluje na rynku fx? Roznymi walutami, tak? Posluze sie przykladowa sytuacja z dzsiaj.

CHF po przez interwencje banku szwajcarskiego bardzo mocno oslabl w stosunku do innych walut. Moge teraz kupic wiecej CHF za ta sama ilosc USD. Tylko po co mi CHF skoro traca na wartosc?
Skoro konto u brokera mamy zazwyczaj w dolarach to w jaki sposob zarabiac gdy dolar sie umacnia?

Bylbym bardzo wdzieczny gdyby ktos naprowadzil mnie na wlasciwy tok rozumowiania w tej kwesti :)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

No wiec, czym sie handluje na rynku fx? Roznymi walutami, tak? Posluze sie przykladowa sytuacja z dzsiaj.
Handluje się parami walutowymi. Przykładowo: EUR/USD, GBP/USD, USD/CHF itd., możesz kupić jakąś parę walutową lub ją sprzedać. Bardzo łatwo w internecie znaleźć jakieś proste zilustrowanie na czym polega gra na Forexie. Ja wpisałem w google i znalazłem coś takiego:
GRANIE NA WZROST KURSU
Załóżmy, że nie mamy otwartych żadnych pozycji a obecny kurs EUR/USD wynosi 1,3316/19.
Spodziewasz się umocnienia euro do dolara, więc kupujesz jednego lota o wielkości 100.000 EUR
po rynkowej cenie 1,3319 USD
Wartość kontraktu wynosi 100.000 razy 1,3319 czyli 133.190 USD. Twój broker wymaga
zabezpieczenia w wysokości 1%, więc do depozytu trafi z Twojego rachunku kwota 1331,90
dolarów.
Kurs EUR/USD rzeczywiście wzrasta, do poziomu 1,3432/35 a Ty decydujesz się zamknąć swoją
pozycję, czyli sprzedać euro za dolary. Twoim zyskiem jest:
100.000 razy ( 1,3432 minus 1,3319 ) czyli 1130 USD (10USD za każdy pips nadwyżki)
Stopa zwrotu z inwestycji stanowi proporcję między zyskiem a kwotą w depozycie, czyli
1130/1331,9. W tym przypadku stopa zwrotu wynosi prawie 85%, podczas gdy zmiana kursu była
mniejsza niż 1%. To ilustruje jak silny jest wpływ dźwigni.
Załóżmy, że kurs EUR/USD jednak spadł, na przykład do poziomu 1,3251/54. Strata wyniosłaby:
100.000 razy ( 1,3319 minus 1,3251 ) czyli 680 USD, a stopa zwrotu z inwestycji -51%. Wniosek
z tego taki, że wysoki lewar znacznie wlywa zarówno na zyski jak i straty.
GRANIE NA SPADEK KURSU
Załóżmy tym razem, że spodziewamy się deprecjacji (spadku wartości) euro do dolara. Cena przy
której otwieramy pozycje wynosi, jak poprzednio, 1,3316/19. Decydujesz się sprzedać jednego
lota EUR/USD.
Wartość kontraktu wynosi 100.000 razy 1,3316 USD czyli 133160 dolarów. Efektywnie, sprzedałeś
zgodnie ze swoimi założeniami 100.000 EUR i kupiłeś 133.160 USD, a 1% zabezpieczenie stanowi
1.331,60 dolarów, które zostaną odłożone do depozytu.
Jeśli EUR/USD spadnie do poziomu 1,3221/24 twoje zyski wyniosą:
100.000 razy (1,3316 minus 1,3224) czyli 920 dolarów
Gdyby jednak, wbrew oczekiwaniom, kurs eurodolara wzniósł się do poziomu 1,3375/78 będziesz
miał stratę obliczoną jako:
100.000 razy (1,3378 minus 1,3316) czyli 620 dolarów.
całość tutaj: http://www.efixpolska.com/C/dwn/ae/Jaki ... orexie.pdf
CHF po przez interwencje banku szwajcarskiego bardzo mocno oslabl w stosunku do innych walut. Moge teraz kupic wiecej CHF za ta sama ilosc USD. Tylko po co mi CHF skoro traca na wartosc?
Na Forexie możesz także sprzedawać waluty (pary walutowe!). Jeśli spodziewasz się kolejnych spadków to sprzedajesz.
Skoro konto u brokera mamy zazwyczaj w dolarach to w jaki sposob zarabiac gdy dolar sie umacnia?
Konto u brokera możesz otworzyć praktycznie w dowolnej walucie. Większość brokerów oferujących swoje usługi w Polsce oferuje rachunki m.in. w PLN. To "jak zarabiasz" masz opisane powyżej z poradnika efixpolska. Mam nadzieję że pomogłem.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

rogas
Bywalec
Bywalec

Dziekuje za odpowiedz. Poskladalem wszystko razem "do kupy" po przeczytaniu tego krotkiego artykulu. Bardzo pomocny :)
Good Will Hunting pisze:
Konto u brokera możesz otworzyć praktycznie w dowolnej walucie. Większość brokerów oferujących swoje usługi w Polsce oferuje rachunki m.in. w PLN. To "jak zarabiasz" masz opisane powyżej z poradnika efixpolska. Mam nadzieję że pomogłem.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.
I teraz tak. Gdy mam konto w PLN, a handluje para EUR/USD na pozycji krotkiej, to w zysk/strata bedzie przeliczana z EUR na PLN? 100.000 EUR sprzedalem po kursie 1.5500, a zamknalem po kursie 1.5000. Wychodzi na to ze mam 103.333 EUR. Czy moze nadwyzka zostaje w USD? W tym przypadku 5000 USD, bo musze oddac brokerowi rownowartosc 100.000 EUR.

Upraszczajac, w jakiej walucie zysk/strata jest wyrazana i jak jest to pozniej przeliczane na PLN (czy jakakolwiek inna walute)?

Pozdrawiam rowniez i zycze sukcesow

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Jeżeli używasz platformy transakcyjnej MetaTrader4 (nie wiem jak to jest na innych) to wynik czyli zysk / stratę możesz, kiedy masz otwartą transakcję, śledzić w różny sposób. Czemu różny? Wystarczy że klikniesz sobie na terminalu w platformie prawym przyciskiem myszy na rubrykę "Zysk" i z rozwijanego menu wybierzesz "Wynik". Będziesz miał wtedy możliwość żeby śledzić swój wynik na trzy różne sposoby - w pipsach, w walucie kwotowanej i w walucie depozytowej.

Teraz załóżmy że zagrałeś tak jak to tutaj opisałeś i sprzedałeś parę EUR/USD. Jeśli cena pary EUR/USD wynosi 1.55 to oznacza, że za 1,55 dolara możesz kupić 1 euro. I teraz analogicznie oznacza to również, że za 1 euro dostaniesz 1.55 dolara. Każda transakcja polega na sprzedaży jednej waluty i kupieniu w tym samym czasie innej. Ty w swoim przykładzie sprzedawałeś parę EUR/USD. Cena tej pary spadła więc zarobiłeś.

1.5500 - 1.5 = 0.05
0.05 * 100 000 = 5000

Zarobiłeś 5000 dolarów i nic nie musisz oddawać brokerowi. Wynik ten - jeśli posiadasz konto w PLN niezależnie od tego jaki sposób podawania wyniku wcześniej wybrałeś będzie przeliczany na złotówki po bieżącym kursie i podawany w PLN.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

rogas
Bywalec
Bywalec

Czyli zysk, niezaleznie od tego czy kupujemy czy sprzedajem pare walutowa jest wyrazany w walucie kwotowanej?

Gdybym kupil 100 000 EUR po cenie 1.55 i kurs podskoczyl do 1.60 przy sprzedazy to zysk jest 5000 USD, tak samo jak w przykladzie powyzej?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Czyli zysk, niezaleznie od tego czy kupujemy czy sprzedajem pare walutowa jest wyrazany w walucie kwotowanej?
A następnie przeliczany na walutę depozytową konta, po czym następuje księgowanie na rachunku w momencie realizacji.
rogas pisze:Gdybym kupil 100 000 EUR po cenie 1.55 i kurs podskoczyl do 1.60 przy sprzedazy to zysk jest 5000 USD
EUR w stosunku do USD - tak.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

rogas
Bywalec
Bywalec

Dziekuje za odpowiedz.

W przypadku par gdzie USD jest waluta bazowa np. USD/JPY zysk bedzie liczony w JPY czy nadal w USD?

ODPOWIEDZ