EFIX POLSKA
czesc, jestem tutaj nowy wiec prosze nie zjedzcie mnie od razu:) ,
chcialbym handlowac na najpopularniejszych parach walutowych glownie z USD tj.eur/usd , usd/jpy , usd/chf , a wiec
1. Jaki rodzaj konta na efixpolska wybrac zeby bylo najkorzystniej ?? ( CFD&spot czy spread betting ) i dlaczego
2. w jakiej walucie otworzyc konto aby stracic jak najmniej przy przelewach i przewalutowaniach ,, w złotowkach chyba ???
3. z tego co zauwazylem na interesujacych mnie parach walutowach na efixie spread jest kolo 3-4 pipsy ,,troche duzo !!! ,, moze na jakis innych platformach istnieja mniejsze spready , ???
zamierzam kupowac i sprzedawac tego samego dnia , raczej nie bede trzymal dluzej zadnych pozycji niz jeden dzien.
chcialbym handlowac na najpopularniejszych parach walutowych glownie z USD tj.eur/usd , usd/jpy , usd/chf , a wiec
1. Jaki rodzaj konta na efixpolska wybrac zeby bylo najkorzystniej ?? ( CFD&spot czy spread betting ) i dlaczego
2. w jakiej walucie otworzyc konto aby stracic jak najmniej przy przelewach i przewalutowaniach ,, w złotowkach chyba ???
3. z tego co zauwazylem na interesujacych mnie parach walutowach na efixie spread jest kolo 3-4 pipsy ,,troche duzo !!! ,, moze na jakis innych platformach istnieja mniejsze spready , ???
zamierzam kupowac i sprzedawac tego samego dnia , raczej nie bede trzymal dluzej zadnych pozycji niz jeden dzien.
Odpowiem tylko na ostatnie pytanie.
Na koncie CFD jest spread 2 pips na EUR/USD, to jedna z niższych wartości wśród zaufanych brokerów. Owszem są inne platformy typu Oanda, która reklamuje spread poniżej jednego pipsa na EUR/USD, ale jest to spread zmienny, tzn. ulega zmianie w zależności od ruchu cen i danych makroekonomicznych. Moim skromnym zdaniem o dupę rozczaść takie rozwiązanie, bo muszę zamykać pozycję przed danymi, albo zrezygnować ze stopów. Obydwie te opcje do duże uniedogodnienia i jest to nerwujące.
Na koncie CFD jest spread 2 pips na EUR/USD, to jedna z niższych wartości wśród zaufanych brokerów. Owszem są inne platformy typu Oanda, która reklamuje spread poniżej jednego pipsa na EUR/USD, ale jest to spread zmienny, tzn. ulega zmianie w zależności od ruchu cen i danych makroekonomicznych. Moim skromnym zdaniem o dupę rozczaść takie rozwiązanie, bo muszę zamykać pozycję przed danymi, albo zrezygnować ze stopów. Obydwie te opcje do duże uniedogodnienia i jest to nerwujące.
dzieki pablo ,, wlasnie przed chwila zauwazylem dlaczego ja mialem spread 3 pipsy na eur/usd , bo handlowalem na tej parze na koncie spot , i w kolumnie typ transakcji mialem napisane FX zamiast CFD ,, a tak w ogole to moze wiesz jaka jest roznica miedzy tym CFD a SPOT ,,, bo w obu mozna handlowac na walutach , ale dlaczego spready sa inne tego juz w ogole nie rozumiem
witam!
jestem "zielony", więc moje pytania mogą być trywialne i niedorzeczne, proszę jednak o jak cierpliwe odpowiedzi.
Czym różnią się od siebie te trzy opcje handlu ? (nie wiem jak to nazwać bardziej poprawnie)
CFD , SPOT FOREX, SPREAD BETTING
różnice dla osoby, która chciałaby dokonywać transakcji na walutach.
Jakieś różnice w opłatach, w sposobie zawierania transakcji? wszelkie jakie znacie.
Jeśli założę konto w PLN, to czy transakcje jakie wykonuję są obarczone jakimś przewalutowywaniem, czy 1 zl to jest to jednostka bazowa?
z góry dziękuję za odpowiedzi, lub poprawienie mnie jeśli źle coś rozumiem
jestem "zielony", więc moje pytania mogą być trywialne i niedorzeczne, proszę jednak o jak cierpliwe odpowiedzi.
Czym różnią się od siebie te trzy opcje handlu ? (nie wiem jak to nazwać bardziej poprawnie)
CFD , SPOT FOREX, SPREAD BETTING
różnice dla osoby, która chciałaby dokonywać transakcji na walutach.
Jakieś różnice w opłatach, w sposobie zawierania transakcji? wszelkie jakie znacie.
Jeśli założę konto w PLN, to czy transakcje jakie wykonuję są obarczone jakimś przewalutowywaniem, czy 1 zl to jest to jednostka bazowa?
z góry dziękuję za odpowiedzi, lub poprawienie mnie jeśli źle coś rozumiem
Nie całkiem. Teoretycznie najkorzystniej jest otworzyć konto w walucie, która rośnie w stosunku do złotówki. W praktyce nie ma to takiego wielkiego znaczenia, po za tym żaden trend nie trwa wiecznie i jeżeli waluta, która miała tendencje wzrostową w stosunku do złotówki ulegnie spadkowi, to albo stracimy na samym spadku wartości waluty, albo na zmianie na inną walutę.kingjaxe pisze:w jakiej walucie otworzyc konto aby stracic jak najmniej przy przelewach i przewalutowaniach ,, w złotowkach chyba ?
To samo pytanie zadałem na 18 stronie tego tematu, ale nikt mi nie odpowiedział.kingjaxe pisze:a tak w ogole to moze wiesz jaka jest roznica miedzy tym CFD a SPOT
@asse
Poczytaj trochę na temat foreksu lepiej i przejrzyj strone Efixa.
@Pablo90
dzięki, musiałem ominąć wzrokiem Twoje pytanie w tym wątku
czytam cały czas o foreksie. Inaczej nie znalazłbym się na tym forum, chyba
A na stronie Efixa nie mogę znaleźć szczegółowych informacji o różnicach CFD i SPOT ... pewnie źle patrzę...
Takie było moje pierwsze pytanie ponieważ, wcześniej próbowałem swoich sił na koncie Demo w XTB i tam nie miałem żadnego wyboru. z tego co zauważyłem są tam podstawowe pary walut i pary z PLN. Tutaj natomiast już na samym początku program zadaje mi jakieś pytania, stąd moje wątpliwości.
Wraz z zapoznawaniem się z platformą będę miał pewnie jeszcze mnóstwo innych pytań. Liczę na dalszą pomoc.
dzięki, musiałem ominąć wzrokiem Twoje pytanie w tym wątku

czytam cały czas o foreksie. Inaczej nie znalazłbym się na tym forum, chyba

A na stronie Efixa nie mogę znaleźć szczegółowych informacji o różnicach CFD i SPOT ... pewnie źle patrzę...
Takie było moje pierwsze pytanie ponieważ, wcześniej próbowałem swoich sił na koncie Demo w XTB i tam nie miałem żadnego wyboru. z tego co zauważyłem są tam podstawowe pary walut i pary z PLN. Tutaj natomiast już na samym początku program zadaje mi jakieś pytania, stąd moje wątpliwości.
Wraz z zapoznawaniem się z platformą będę miał pewnie jeszcze mnóstwo innych pytań. Liczę na dalszą pomoc.
Na ich stronie rzeczywiście nie ma szczegółowych informacji na temat różnic pomiędzy różnymi rodzajami kont. SPOT Forex to typowe konto gdzie kupujesz lub sprzedajesz waluty. CFD są to kontrakty na różnicę cenową kursów walut. Spread betting nie wiem na czym polega. Tylko tyle mi wiadomo. Jak chcesz się wiecej dowiedzieć, to napisz do nich maila na pewno Ci odpowiedzą. Osobiście wydaje mi się, że konto CFD bardziej się opłaca, bo jest niższy spread.asse pisze:A na stronie Efixa nie mogę znaleźć szczegółowych informacji o różnicach CFD i SPOT ... pewnie źle patrzę...
EDIT:
Przed chwilą ktoś napisał na forum, że minimalny depozyt na CFD wynosi 1500 GBP, musiał ten szczegół umknąć mojej uwadze... Więc chyba jednak CFD nie jest zbyt korzystne dla ludzi z niewielkim kapitałem początkowym.
W CFD niby jest mniejszy spread, ale naliczanie zysku/straty jest chyba trochę inne.
Z tego co zaważyłem to przy zawieraniu transakcji SPOT (czyli takej zwykłej foreksowej - jeśli można to tak nazwać) , pipsy zysku/straty skaczą tak samo jak rzeczywista cena, czyli jeśli cena skacze o 0,0001 to zysk/strata tez o 1, a w CFD nie zawsze tak jest (albo już mam przemęczony wzrok od kompa), cena skacze o 0,0001 , a zysk/strata stoi w miejscu. Tak jak by się przesuwało co 0,0002.
Pewnie się mylę, ale może mógłby ktoś zerknąć ?
Z tego co zaważyłem to przy zawieraniu transakcji SPOT (czyli takej zwykłej foreksowej - jeśli można to tak nazwać) , pipsy zysku/straty skaczą tak samo jak rzeczywista cena, czyli jeśli cena skacze o 0,0001 to zysk/strata tez o 1, a w CFD nie zawsze tak jest (albo już mam przemęczony wzrok od kompa), cena skacze o 0,0001 , a zysk/strata stoi w miejscu. Tak jak by się przesuwało co 0,0002.
Pewnie się mylę, ale może mógłby ktoś zerknąć ?