Nasze miejsca pracy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Rejestrator
Bywalec
Bywalec

stanowisko 10 monitorów

Nieprzeczytany post autor: Rejestrator »

tu klikam:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Koledzy,

Się mi zdaje, że zapomnieliście o jednej ale to naprawdę ważnej rzeczy w tradingu.
Może nie tyle rzeczy ile ... części ciała.

Ano właśnie tak - o niej mowa. O 'czterech literach' !

Pracę mam stricte siedzącą więc wiem co to znaczy 7h siedzenia prawie non-stop. Po jakimś czasie (z reguły lat kilka) oraz przekroczeniu pewnego wieku (umownie po 30 stce...) zaczynają się problemy z bólem kręgosłupa, niektórzy dołączają do tego kłopoty z krążeniem (hemoroidy a nawet kłopoty z prostatą prowadzącą do dysfunkcji w sferze mocno męskiej).

Tak więc oprócz monitorów pamiętajcie żeby mieć solidne, ale to naprawdę solidne siedzenie tj. odpowiedni fotel. Co więcej, a nie każdy o tym wie - 99% foteli jest przeznaczonych DO SIEDZENIA MAX. do 4h !!! Modele na których można siedzieć wg. producenta 8h są bardzo nieliczne i drogie, ze względu na specjalne systemy.

Osobiście polecam fotele Nowego Stylu.

W domu używam tego:

Obrazek

W pracy tego:

Obrazek

A tak naprawdę kombajnem do siedzenia non stop jest ten model:

http://www.ergomax.pl/strona/3-1-ergomax-ergohuman

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
szulczas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: szulczas »

chojnak...co racja to racja...kazdy sie spina nad monitorem.... a dupa boli jak cholera ;)

Rejestrator
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rejestrator »

Przyłączę sie do wypowiedzi o krzesłach. Są bardzo ważne.
Pewnie wam się to nie przytrafiło ( i całe szczęście ). Ale ok 10 lat temu miałem tak złe stanowisko pracy , że poważnie myślałem , ze bóle kręgosłupa będę miał już do starości.

Stanowisko wyglądało tak, że po przebudzeniu siadałem na krawędzi łóżka w którym spałem , do regału w którym stał wbudowany komputer miałem 30 cm wiec nie daleko do pracy :) wysunięta szuflada z deską na niej klawiatura. Plecy zgarbione na maksa, choć tłumaczyłem sobie, że nie obciążam pleców bo mam łokcie podparte na kolanach itd.. masakra.

Od czasu gdy biznes się ruszył wynająłem biuro , normalne biurko i bóle zniknęły.
Fotele jak w poprzednim poście. Wyglądają normalnie ale to są krzesła rehabilitacyjne siedzi u mnie na takich ponad 10 osób nikt nie narzeka.

Osobiście kupiłem krzesło piękne drogie chromowane, skórzane ( błąd) ot taki fotel prezesa , podobne do pierwszej fotki powyżej i cóż , stoi nie używane z boku, a siedzę na krześle za 180zł tylko podkreślam, ze to krzesło jest rehabilitacyjne a cena od producenta.

Jeszcze taka jedna drobnostka , niby proste a nie koniecznie.
na krześle trzeba umieć siedzieć. Tyłek jak najgłębiej , podparcie w lędźwiach , a wysokość fotela tak aby oparcia wsuwały się tuż pod blat. Łokcie na blacie jeśli mamy w nim wcięcie , lub możliwość odsunięcia i wyregulowania monitora co do odległości i kąta.

Tu rodzi się następny problem , wysokość blatu. 99% używa biurka ze sklepu bez regulacji wysokości blatu. to powoduje, ze o ile nawet górę wyregulujemy , względem blatu to jego wysokość powoduje , ze krzesło mamy za nisko - stopy a co ważniejsze , uda nie są podparte ( za wysoko - wiszą ) lub uda leżą ( siedzimy z wyciągniętymi lub podkulonymi nogami).

Co do krzeseł to nie bardzo wierzę w pracę z użyciem zagłówka.

To wszystko ma wpływ na nasze samopoczucie i w pewnym sensie na tradeing.

Zainteresowanych tematem odsyłam do artykułów takich jak ten :

http://www.domosfera.pl/wnetrza/1,93232 ... lepow.html

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ral1n »

Moim marzeniem od 2 dni :lol: są dwa I Mac'i 27" 2560x1440 - jeden z dostępem do stałego łącza a drugi z LTE. W zupełności by mi wystarczyło. Nie wiem tylko czy MT4 jest na Mac Os X??? Jedyny problem to cena oraz nie mam w robocie już miejsca na biurku na taki dual setup. :mrgreen: :mrgreen:

Na zdjęciu moje biurko - brak jest jeszcze mojego Vaio TT 11,1" 1366x768... :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Mógłbyś podać nazwę klawiatury (Tej kolorowej) ? :wink:

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

To jest immanentna część terminalu Bloomberga. :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Dagu

Nieprzeczytany post autor: Dagu »

ciekawy jestem roznicy pomiedzy zwykla platforma forex a terminalem blumberga
poza szerokim dostepem do wielu instrumentow naturalnie
blyskawiczna realizacja zlecen ?

przy okazji te 2 monitory na jednej podstawce zawsze wydawaly mi sie na swoj sposob sexy ; )

ktos kiedys wspominal miesieczny abonament kosztuje 6000 zl

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Siema Dagu,

Hehe, Bloom wygląda sexy, a jak. Na początku wzbudzał niemałą sensacją w pokoju. :P Ta klawiatura (a propos) jest tak ciężka, że nie macie pojęcia - z 5 kg waży!

Ja nie jestem Prop Traderem, także nie mam dostępu bezpośrednio do Tradebooka - niektóre funkcje mam niedostępne. Nie ma tu czegoś takiego jak Demo account. :roll:

Jest natomiast Market Depth. :mrgreen:

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

Dagu pisze:rzy okazji te 2 monitory na jednej podstawce zawsze wydawaly mi sie na swoj sposob sexy ; )
wygladaja naprawde swietnie. poszukalem czy na rynku nie mozna kupic/zbudowac podobny zestaw. kilka sprzetow jest ale zaden w rezultacie nie wyglada tak zachwycajaco jak bloomberga

ODPOWIEDZ