3x20pips experyment/nauka
- grassmouse
- Stały bywalec
Owszem, niestety z braku czasu musiałem je przerwać po mniej więcej trzech tygodniach (około 120 transakcji). Uważam, że to za mało, żeby wyciągać jakieś bardziej ogólne wnioski, chociaż kilka nasunęło mi się na myśl (rezultaty były dość ciekawe). Zamierzam wrócić do ćwiczenia w najbliższym czasie - po zebraniu szerszego doświadczenia będę mógł napisać coś więcej.Ciekaw jestem czy jeszce ktos oprocz mnie podja sie wykonywania cwiczenia?
Zabawa wartościowa, ale robisz duży błąd, bo nie zwracasz uwagi na zmienność.Użyj ATR-a a najlepiej zmiennośći H-L i porównaj pary.redlion pisze:Dzien 28(22.08.11) 5pozycji,3stratne, 2zyskowne ,NIEZALICZONY
Myslem ze to wysoce nieprawdopodobne ale wczoraj/dzis padl mi rekordowo dlugi trejd ponad 24 godziny i to na EUR/GBP! No cóz trzeba sie przyzwyczaic ze rynek jest jednak nieprzewidywalny:-)
Na FF jeden z uzytkowinkow ktory wykonywal to cwiczenie zaproponowal by sobie sprawdzic co byloby gdyby te trejdy mialy otwarty TP ( co jest zgodne z filozofia systemu ktorego uczy EasyPips a ktorego czescia jest cwiczenie 2x20pips ) wiec postaram sie zrobic statystyki.
Jaki ma sens stawianie TP=SL = 20 pip na parach o zmienności H-L ok.50
Dziwisz się, że czekasz w takich warunkach 20 h ???
Na co liczysz, na 100 transakcji ?
Wbrew temu co piszesz, rynek jest przewidywalny, przynajmniej w tym aspekcie.
Gram na róznych parach, staram sie wybierac te na ktorych moge cos ugrac- to ze akurat wybralem EUR/GBPto akurat tak wyszlo. Nie mam mozliwosci sprawdzania ATR gdyz platforma na moim Iphone wyswietla tylko swieczki i tyle. Poza tym pare dni temu udawalo mi sie ugrac 3x20 pips na EUR/GBP parze w ciagu jednego dnia, wiec jedyne na co moge zwrocic uwage to czy czasem para nie jest w waskiej konsolidacji patrzac na swieczki godzinne.Kazik pisze: Zabawa wartościowa, ale robisz duży błąd, bo nie zwracasz uwagi na zmienność.Użyj ATR-a a najlepiej zmiennośći H-L i porównaj pary.
Jaki ma sens stawianie TP=SL = 20 pip na parach o zmienności H-L ok.50
Dziwisz się, że czekasz w takich warunkach 20 h ???
Na co liczysz, na 100 transakcji ?
Wbrew temu co piszesz, rynek jest przewidywalny, przynajmniej w tym aspekcie.
@ Grassmouse- mam nadzieje ze szybko wrocisz do cwiczenia i podzielisz sie swoimi doswiadczeniami. Zrobiles 120 trejdow wiec dosc duzo- i jak wyniki?
Pewno, zawsze można się upierać, bo trudno "nie miec racji"
Niestety działanie przeciwko statystyce prowadzi bez wyjatku do jednego.
Przetestowałem wiele systemów mechanicznych i wyszło na to, że zmienność
jest najważniejszym parametrem. Dlatego ignorowanie tego gwarantuje
przynajmniej stratę czasu.
Chyba masz dostęp do jakiegos kompa? uruchom MT4 i ATR, porównaj
zachowanie par, które Cie interesują.
Zapisz dane i nie potrzebujesz tego sprawdzać ciągle, bo średnia
zmienność na parach utrzymuje się przez wiele tygodni a nawet miesięcy.
Ponadto zmienia sie raczaj w sposób ewolucyjny. (pomijam pojedyńcze skoki)
Zauważysz, że te 2 X 20 pip pasuje tylko do niektórych par.
Dla wielu innych optymalne średnie TP= SL będzie znacznie inne.niż 20
Wystarczy porównać G/J E/U E/G G/U.
To co człowiek napisał, że gra na 20 parach nie znaczy, że na każdej gra
na 20 pipsów.
Niestety działanie przeciwko statystyce prowadzi bez wyjatku do jednego.
Przetestowałem wiele systemów mechanicznych i wyszło na to, że zmienność
jest najważniejszym parametrem. Dlatego ignorowanie tego gwarantuje
przynajmniej stratę czasu.
Chyba masz dostęp do jakiegos kompa? uruchom MT4 i ATR, porównaj
zachowanie par, które Cie interesują.
Zapisz dane i nie potrzebujesz tego sprawdzać ciągle, bo średnia
zmienność na parach utrzymuje się przez wiele tygodni a nawet miesięcy.
Ponadto zmienia sie raczaj w sposób ewolucyjny. (pomijam pojedyńcze skoki)
Zauważysz, że te 2 X 20 pip pasuje tylko do niektórych par.
Dla wielu innych optymalne średnie TP= SL będzie znacznie inne.niż 20
Wystarczy porównać G/J E/U E/G G/U.
To co człowiek napisał, że gra na 20 parach nie znaczy, że na każdej gra
na 20 pipsów.
Zgadzam sie z Toba ze 20 pips a w sumie 40 to czesto jest za malo, jak na niektore pary, np GBP/YEN, czy za mało na wszystkie to watpie, a to ze tak sie zdazylo ostatnimi czasy nie zmienia za wiele. Poza tym to cwiczenie w zaden sposob nie ma doprowadzic do tegy by zarabiac wchodzac w rynek z TP i SL 20 pips. Ma doprowadzic do jak nawiekszej skutecznosci na malym interwale, do 'instynktownego' wejscia w rynek. Generalnie to EasyPips strategia polega na wchodzeniu w rynek z malym SL, w kierunku trendu tygodnionowego, i szybkim przesuwaniu SL do BE, bez okreslonych TP. Gra 3x20 pips ma na celu nauki szybkiego intuicyjnego wejscia w rynek, tak ja to przynajmniej rozumiem.
I taka moja dygresja, uzywalem systemow mechanicznych i jak na te chwile to nie znam zadnego ktory jest zyskowny ( moze nie trafilem na taki) , nawet jak spojrzec na FF, czy Trade2win, najbardziej szanowani traderzy i najbardziej popularne posty to oparte na analizie PA, linii oporu,etc. i zarzadzania kapitalu, co w zasadzie przeklada sie na wlasne doswiadczenia i lata sleczenia przed ekranem.
I taka moja dygresja, uzywalem systemow mechanicznych i jak na te chwile to nie znam zadnego ktory jest zyskowny ( moze nie trafilem na taki) , nawet jak spojrzec na FF, czy Trade2win, najbardziej szanowani traderzy i najbardziej popularne posty to oparte na analizie PA, linii oporu,etc. i zarzadzania kapitalu, co w zasadzie przeklada sie na wlasne doswiadczenia i lata sleczenia przed ekranem.
- grassmouse
- Stały bywalec
Tak jak pisałem, dla mnie to za mało, żeby wyciągać ogólne wnioski. Wykonywałem eksperyment według opisanej przeze mnie interpretacji - czyli otwierałem pozycje praktycznie całkowicie "na wyczucie", w przeróżnych sytuacjach, starając się maksymalnie ograniczyć wyuczony sposób analizowania wykresów. Końcowe wyniki były pozytywne, co muszę przyznać było dla mnie lekkim zaskoczeniem - spodziewałem się raczej powolnego osuwania w dół, biorąc pod uwagę założenia i warunki eksperymentu. Na chwilę obecną mam kilka swoich przemyśleń na ten temat, ale potrzebuję znacznie większej próby, żeby przypisać im jakąkolwiek wartość. W każdym razie nie wierzę, żeby takie ćwiczenie mogło dać pozytywne efekty (w sensie umiejętności) po tak krótkim czasie.Zrobiles 120 trejdow wiec dosc duzo- i jak wyniki?
Zaczynam drugą serię eksperymentu, ale tym razem z nieco innym podejściem. Jeżeli wystarczy mi czasu na realizację planu, to za jakiś czas podzielę się wynikami i wnioskami.
Zaniedbalem sie troche z prowadzeniem journala, i z trejdami tez, wiec czas na powrot na wlasciwa sciezke.
Dzien 32(26.08.11) 3 pozycje, 3 stratne , 0 zyskownych ,NIEZALICZONY
Nastepny frustrujacy dzien- i w czasei ktorego trejdy trwaly dlugo bardzo, trudno- cierpliwosc to w tej branzy jeden z filarow sukcesu.
Dzien 28(22.08.11) 5pozycji,3stratne, 2zyskowne ,NIEZALICZONY
Dzien 29(23.08.11) 3 pozycje, 2 stratne , 1 zyskowna ,NIEZALICZONY
Dzien 30(24.08.11) 3 pozycje, 0 stratnych , 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dzien 31(25.08.11) 4 pozycje, 2 stratne , 2 zyskowne ,NIEZALICZONY
PODSUMOWANIE 6 TYGODNIA : 1 zaliczony, 3 niezaliczone,18 transakcji, 8 zyskownych, 10 stratne PROCENT ZYSKOWNYCH 44%
W duzej mierze dopadl mnie problem bardzo dlugich trejdow co widac po ilosci transakcji, co ciekawe tylko 1 dzien zaliczony co mozna uznac za porazke a % transakcji duzo lepszy niz poprzednim tygodniu kiedy to zaliczylem 3 dni.
Nastepny frustrujacy dzien- i w czasei ktorego trejdy trwaly dlugo bardzo, trudno- cierpliwosc to w tej branzy jeden z filarow sukcesu.
Dzien 28(22.08.11) 5pozycji,3stratne, 2zyskowne ,NIEZALICZONY
Dzien 29(23.08.11) 3 pozycje, 2 stratne , 1 zyskowna ,NIEZALICZONY
Dzien 30(24.08.11) 3 pozycje, 0 stratnych , 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dzien 31(25.08.11) 4 pozycje, 2 stratne , 2 zyskowne ,NIEZALICZONY
PODSUMOWANIE 6 TYGODNIA : 1 zaliczony, 3 niezaliczone,18 transakcji, 8 zyskownych, 10 stratne PROCENT ZYSKOWNYCH 44%
W duzej mierze dopadl mnie problem bardzo dlugich trejdow co widac po ilosci transakcji, co ciekawe tylko 1 dzien zaliczony co mozna uznac za porazke a % transakcji duzo lepszy niz poprzednim tygodniu kiedy to zaliczylem 3 dni.
Dzien 33(30.08.11) 5 pozycji, 4 stratne , 1 zyskowna ,NIEZALICZONY
Dzien 34(31.08.11) 2 pozycje, 1 stratna , 1 zyskowna ,NIEZALICZONY
Dzien 35(01.09.11) 6 pozycji, 6 stratne , 0 zyskownych ,NIEZALICZONY
Dzien 36(02.08.11) 3 pozycje, 3 stratne , 0 zyskownych ,NIEZALICZONY
PODSUMOWANIE 7 TYGODNIA : 0 zaliczonych, 6 niezaliczone,16 transakcji, 2 zyskowne, 14 stratne PROCENT ZYSKOWNYCH 12%
Tydzien krotszy ze wzgledu na swieto w Anglii i przy okazji fatalny bardzo- fatalny. Troche moze dlatego ze chcialem isc troszke 'skroty' i zaczalem grac na drugim koncie stylem Easypips ( wejscia na malym interwale w kieruku tygodniowego trendu) co skutkowalo tym ze mniej uwagi poswiecilem co oczywiscie nie usprawiedliwia wynikow i ze jeszcze dluuga droga przede mna.
Dzien 34(31.08.11) 2 pozycje, 1 stratna , 1 zyskowna ,NIEZALICZONY
Dzien 35(01.09.11) 6 pozycji, 6 stratne , 0 zyskownych ,NIEZALICZONY
Dzien 36(02.08.11) 3 pozycje, 3 stratne , 0 zyskownych ,NIEZALICZONY
PODSUMOWANIE 7 TYGODNIA : 0 zaliczonych, 6 niezaliczone,16 transakcji, 2 zyskowne, 14 stratne PROCENT ZYSKOWNYCH 12%
Tydzien krotszy ze wzgledu na swieto w Anglii i przy okazji fatalny bardzo- fatalny. Troche moze dlatego ze chcialem isc troszke 'skroty' i zaczalem grac na drugim koncie stylem Easypips ( wejscia na malym interwale w kieruku tygodniowego trendu) co skutkowalo tym ze mniej uwagi poswiecilem co oczywiscie nie usprawiedliwia wynikow i ze jeszcze dluuga droga przede mna.