Systemy PAMM - manager

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Foregin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Foregin »

unkle/.seed pisze:

konto managera będzie widoczne w rankingach tylko jeśli kapitał inwestora to min 3000$ lub 2000euro i konto funkcjonuje co najmniej miesiąc

konto bedzie widoczne w rankingach jesli funkcjonuje co najmniej 6 miesiac
unkle/.seed pisze:
jednak naliczanie procentowe całościowego zysku (gain) pozwala na pewne nadużycia
obliczany jest on co jakiś okres chyba co miesiąc i co dziwne zwiększenie kapitału managera nie wpływa na ten procent

więc można na małym kapitale natrzaskać ze 100% jak w przypadku przez Ciebie przytoczonym i potem od razu być widocznym w rankingu ze 100% zyskiem i kapitałem managera np ponad 3000$ żeby być widocznym w rankingu
w monitoringu doskonale widoczne kiedy i jaki byl kapital managera; jesli on natrzaskal jakis fantastyczne procenty od maly kapitalu poczatkowego - to wszysci wiedza o tym.
unkle/.seed pisze:

manager ustala jak często odświeżane jest do publicznej informacji zyski i kapitał managera
poza tym standardowo ustawione jest tak, że zyski managera nie są reinwestowane tylko są automatycznie wypłacane na konto nieinwestycyjne (nie sa na żadnym rachunku inwestycyjnym)
tak, ale trader moze zrobic w ten sposob by reinwestowanie bylo automatyczne, w "Gabinet Osobisty" istnieje opcja "wyplacac na "zarzadzony rachunek zarzadzajacego", w tym razie pieniadze zosta na PAMM i nie sa wyplacane na konto nieinwestycyjne.
unkle/.seed pisze:
dlatego większość managerów nawet mając wpłacone setki tyś $ nadal ma kapitał managera na poziomie minimalnego wymaganego czyli 3k $
nie, nie po tej przyczynie; sprawa w tym ze suma kapitala managera ustawia tylko sam manager.
istnieje taka opcja "powiekszuc kapital managera", jesli manager chce to on ja uzywa.
pieniadze (zysk) zostawia na PAMM (jesli manager korzystal opcja "wyplacac na zarzadzone rachunek zarzadzajacego"), ale oni nie trafia na kapital managera! nie powieksza go automatyczne, to moze zrobic tylko sam manager.

unkle/.seed pisze:
konta PAMM funkcjonują w miesięcznym (nie może być chyba mniejszy okres) cyklu rozliczeniowym
i np jak kilku inwestorów się zdecyduje wpłacić to wszystkie te wpłaty na tym koncie pojawiają się dopiero w dniu rozliczenia a nie tak nagle stąd zdarzają się takie skokowe przyrosty depozytu
tak, funkconuja w cyklu miesiecznym, ale to zupelnie nie oznacza ze wplaty i wyplaty inwestory moga wprowadzic tylko jeden raz w miesiac, zdecydowane nie!

interwaly wplat i wyplat zalezy wylaczne od tego jak to manager ustanawial. W ciagu dobe moze byc 12 rollower i wiec inwestor nawet moze wplacyc kase tylko na jedna godzine, i po drugiej godzine juz wyplacyc.
w "Gabinet Osoisty" jest "planownik rollowerow" i tam manager sobie ustawia ilosc otwartych rollowerow w dobe. Ktos ustawia 12 raz w dobe, ktos 1 raz, jak kto chce, ale minimum to jeden raz (nie wolno, na przyklad, ustawic 1 raz w 2 dobe).

A oto interwal miesieczny -- on dziala nie zalezne, 1 raz w miasiac, tam juz nie ma znaczenia chce tego manager czy nie -- raz w miesiac to rozliczenie dziala i tyle.

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

wystarczy że konto będzie aktywne miesiąc i już jest widoczne w rankingu
oczywiście tylko rankingu miesięcznym ale jest już widoczne
Accounts are ranked by their return over the past month.
no jasne, żę moze reinwestować, ja tylko zaznaczyłem, że opcja że tak powiem fabryczna to nie reinwestowanie tylko wypłacanie na konto nie inwestycyjne

w kwestii kapitału managera mi raczej chodziło o to, że manager nie ma powodów mieć kapitału managera np 100k $ skoro jak ma 3k $ to i tak ludzie mu wpłacają swoją kasę
nie ryzykuje wtedy prawie w ogóle swoim kapitałem

hmm z tymi rollower to dość ciekawe i dziwne, kompletnie źle to zrozumiałem jak czytałem opis na stronie alpari,
jeśli każdy klient może w każdym momencie wypłacić kasę (no chociaż ten raz na dzień ) to jak jest wtedy obliczane możliwa wielkość tej wypłaty gdy są np otwarte pozycje ? proporcjonalnie do wielkości wkładu inwestora ?

przecież manager ustala wielkość pozycji czyli jakieś tam swoje MM w zależności ile ma wszystkich środków do dyspozycji wiec jak mu inwestorzy nagle pozabierają kasę to jego MM szlag trafia

dlatego jakoś tak sobie chyba sam dopowiedziałem, ze można w trakcie tego miesiąca zlecić wypłatę i manager to widzi ale kasę inwestor może wypłacić dopiero po okresie rozliczeniowym

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

mike_05..

mnie sie wydaje , ze najprostsze bedzie wyslania zapytania do KNF w tej kwesti , w trybie administracyjnym musza ci odpowiedziec....

tak samo powinno sie zrobic o kwestie rozliczania podatkow czy placic 19% od wypracowanej prowizji....etc...

po otrzymaniu takich dokumentow mozna zaczac dzialac co by nie zrobic babola...
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
Foregin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Foregin »

unkle/.seed pisze:

hmm z tymi rollower to dość ciekawe i dziwne, kompletnie źle to zrozumiałem jak czytałem opis na stronie alpari,
jeśli każdy klient może w każdym momencie wypłacić kasę (no chociaż ten raz na dzień ) to jak jest wtedy obliczane możliwa wielkość tej wypłaty gdy są np otwarte pozycje ? proporcjonalnie do wielkości wkładu inwestora ?

przecież manager ustala wielkość pozycji czyli jakieś tam swoje MM w zależności ile ma wszystkich środków do dyspozycji wiec jak mu inwestorzy nagle pozabierają kasę to jego MM szlag trafia
W "planownike rollowerow" jest "prog", go znaczenie tez ustawia manager. On moze byc w odcynku od 10 min do 720 min (12 godzin). Ten 'prog" jest czas, pozniej ktorego inwestor juz nie moze zrobic wplate. W ciagu tego proga (do rollowera) manager oglada rozkazy inwestorow, licze ilosc (objetnosc) i w czas rollowera zmienia rozmiary otwartych pozycje (proporcjonalnie).
Niektory managery (ktory ma duzo rollowerow w dobe) sa nie zadowolone kiedy inwestory za czesto wplacaja i wyplacaja.
Dodatkowo manager odbiera na e-mail i SMS na telefon informacja o tym jaki rozkazy (i objetnosc) przyjsc na jego PAMM-rachunek (i bedzie dzialal w rollower).

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Zawsze mozna hipotetycznie opisać całą sprawe i wysłać takie zapytanie do US lub izby skarbowej z proźbą o wydanie opinii na ten temat. Odpowiedź będzie pisemna więc w razie czego będzie mozna sie czyms bronic.
Jeśli jako dowód w rozmaitych sprawach służy przytaczanie wyroków SN to tutaj tymbardziej będzie to skuteczne

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

@Pełnomocnik
Taka odpowiedź rozwiała by wątpliwości w/s opodatkowania. Problem który próbujemy tu rozwiązać, to menagment obcych powierzonych środków. Zwłaszcza, że mając anonimowych inwestorów, nie ma możliwości sprawdzić, czy nie uczestniczysz nieświadomie np. w procederze prania brudnych pieniędzy czy wspomagania terroryzmu co podpada pod GIIF. Nie ma możliwości oficjalnego zapytania KNF, czy PAMM podpada pod DI lub maklerkę. Zapytanie w sprawie interpretacji przepisów jak na razie funkcjonuje tylko w sprawach podatkowych i ZUS na podst. OP. Pozostałe instytucje nie wydają wiążących odpowiedzi w sprawie interpretacji. KNF może odpowiedzieć, ale nie musi. W ustawie nie mają zapisane, ze muszą.
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

ale o co ta dyskusja knf niby jak sie ma dowiedziec? skoro nawet inwestorzy nie wiedza kto zarzadza :D

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

mike_05 pisze:@Pełnomocnik
KNF może odpowiedzieć, ale nie musi. W ustawie nie mają zapisane, ze muszą.
Musi odpowiedzieć bo jest to organ administracji publicznej, który działa również na podstawie kodeksu postępowania administracyjnego.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

xpep pisze:ale o co ta dyskusja knf niby jak sie ma dowiedziec? skoro nawet inwestorzy nie wiedza kto zarzadza :D
zeby lepiej sie spalo.... :)

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Seneszal26 pisze:
mike_05 pisze:@Pełnomocnik
KNF może odpowiedzieć, ale nie musi. W ustawie nie mają zapisane, ze muszą.
Musi odpowiedzieć bo jest to organ administracji publicznej, który działa również na podstawie kodeksu postępowania administracyjnego.
A który to fragment o tym mówi?
Kodeks Postępowania Administracyjnego, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy postępowania. Jeżeli postępowania nie ma, to czy występując z zapytaniem jest równoznaczne z wszczęciem postępowania? Chyba nie. Ludność może wystąpi do urzędu z wnioskiem albo skargą, wtedy postępowanie sie "wszczyna" albo i nie, jak urząd odmówi "wszczęcia".
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

ODPOWIEDZ