Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
pawlilimicimited

Pytanko

Nieprzeczytany post autor: pawlilimicimited »

Akcja toczy się na H1, jakoś nie mogę się dopatrzyć tego na innych wykresach ale za to widzę swoje.

Mamy tutaj niby spadek i pajawiło się coś takiego, potwierdzenia nie ma że dalej będzie szło w dół (nota bene zlecenie poszło na long). Pytanie, liczy się OTWARCIE następnej świecy dla potwierdzenia czy zamknięcie? Wiem że może być scenariusz gdzie świeca która się formuje może przedłużyć moje oczekiwania na kolejną formację, ale gdyby się zamknęła w tej pozycji to liczy się otwarcie tak czy inaczej czy zamknięcie w celu potwierdzenia dalszej wspinaczki?

Gdyby tak można było o odpowiedź to bardzo proszę :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

na jakiej zasadzie dziala wskaznik zig zag? ustala jakies wyposrodkowane linie trendu czy ma cos wspolnego z teoria fal elliota?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Re: Pytanko

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

pawlilimicimited pisze:Akcja toczy się na H1, jakoś nie mogę się dopatrzyć tego na innych wykresach ale za to widzę swoje.

Mamy tutaj niby spadek i pajawiło się coś takiego, potwierdzenia nie ma że dalej będzie szło w dół (nota bene zlecenie poszło na long). Pytanie, liczy się OTWARCIE następnej świecy dla potwierdzenia czy zamknięcie? Wiem że może być scenariusz gdzie świeca która się formuje może przedłużyć moje oczekiwania na kolejną formację, ale gdyby się zamknęła w tej pozycji to liczy się otwarcie tak czy inaczej czy zamknięcie w celu potwierdzenia dalszej wspinaczki?

Gdyby tak można było o odpowiedź to bardzo proszę :)
jeżeli grasz w oparciu o formacje świecowe to musisz poczekać do zamknięcia się świeczki
gdyż nie wiesz czy to co teraz jest knotem nie będzie korpusem (lub odwrotnie) po jej zamknięciu
nie liczę co do sekundy - jak obserwujesz H1 i otworzysz pozycję o godzninie x;59
to sie prawdopodobnie nic nie stanie - prawdopodobnie :)
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Tarkin tylko czy taki pin nie powinien być na dołku? tutaj można z tego zrozumieć,albo zaciętą walkę pomiedzy bykami i miśkami,lub po prostu korekta.

A wejścia powinieneś szukać gdzieś przy fibo 50 bo i tak opór wypada.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Songo89K pisze:Tarkin tylko czy taki pin nie powinien być na dołku? tutaj można z tego zrozumieć,albo zaciętą walkę pomiedzy bykami i miśkami,lub po prostu korekta.

A wejścia powinieneś szukać gdzieś przy fibo 50 bo i tak opór wypada.
to jest tak mały wycinek wykresu że na podstawie niego nie można nic oceniać - zawsze trzeba mieć szersze spojrzenie - ja nawet nie wiem co to za para jest :)
grając na H1 trzeba mieć pojęcie co się dzieje na H4 i D1
ba
nawet grając tylko jedna parą walutową powinno się wiedzieć co się dzieje z całą resztą - nie wnikliwe analizy ale ogólne pojęcie
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

pawlilimicimited

Zarobiłem na tym 6.42zł i zamknął się na zielono. Więc prawdopodobieństwo wypadło na 100%. Jeśli jeszcze można coś dodać to bardzo proszę...

ps. odliczyłem 3 x więcej pipsów na korzyść niż s/l ale dałem większy zapas na s/l, coś mi powiedziało żebym na wszelki wypadek tak zrobił a zamnkął zlecenie i podeszło o 2 pipsy wyżej po czym spadła świeca. Więc chyba nieźle.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

pawlilimicimited pisze:coś mi powiedziało żebym na wszelki wypadek tak zrobił a zamnkął zlecenie i podeszło o 2 pipsy wyżej po czym spadła świeca.
rynek sie nie czuje... to nie stare skarpetki.

pawlilimicimited pisze:Więc chyba nieźle
gdybys mial 10 pipsow SL... a wybiloby ci Tp ponad sto pipsow ... a wszzystko na rachunku real... to za malo by bylo zeby powiedziec "niezle"... a gdybys byl w stanie to powtorzyc co jakis czas przez pol roku... to wtedy moze użyl bym slowa "chyba nieźle"

Mimo wszystkiego życzę dużo pipsów :)
Pieniądze są krwią tego świata...

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Myślę że dobrze że trochę ostudziłeś zapał kolegi,bo po 1 trejdzie nie można nic stwierdzić.Ja na mikro zrobiłem 20 zł(2 pozycje miałem otwarte) moja radość była ogromna,miałem banana jadąc do pracy...a w pracy w ciagu 30min-1h byłem już w plecy,wydało mi się niemożliwe żeby skonczyć ten dzień na 0,a skonczyłem na -.
Taki jest fx,zawsze w pogotowiu ma przygotowanie wiadro zimnej wody,i on wie kiedy ktoś staje się nieuważny,kiedy mu emocje skaczą.

Wytłumacz mi tylko ten twój zwrot:
"Więc prawdopodobieństwo wypadło na 100%."

Jakie prawdopodobieństwo wypadło na 100%? prawdopodobieństwo chyba ocenia się przed trejdem? a gdybyś stracił to prawdopodobieństwo byłoby 0?
wytłumacz,bo chyba nie zrozumiałem.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

freshman89 pisze:na jakiej zasadzie dziala wskaznik zig zag? ustala jakies wyposrodkowane linie trendu czy ma cos wspolnego z teoria fal elliota?
Wyznacza fale. To nie ma nic wspólnego z liniami trendu choooociaż... :D
Po prostu wybiera high-low'y z ostatnich x świec i je łączy.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

pawlilimicimited

HunterPL pisze:
pawlilimicimited pisze:coś mi powiedziało żebym na wszelki wypadek tak zrobił a zamnkął zlecenie i podeszło o 2 pipsy wyżej po czym spadła świeca.
rynek sie nie czuje... to nie stare skarpetki.

pawlilimicimited pisze:Więc chyba nieźle
gdybys mial 10 pipsow SL... a wybiloby ci Tp ponad sto pipsow ... a wszzystko na rachunku real... to za malo by bylo zeby powiedziec "niezle"... a gdybys byl w stanie to powtorzyc co jakis czas przez pol roku... to wtedy moze użyl bym slowa "chyba nieźle"

Mimo wszystkiego życzę dużo pipsów :)
Nie chodzi o wyznaczanie 100 czy iluś tam pipsów, nie chodzi też o powtarzalność przez pół roku czy nawet rok czasu. Ja bym się tak nie pysznił tym tak bardzo jak to właśnie robisz chwalac się bo wystarczy o jeden pips więcej i być może piszczysz cienko jak niewiasta.

Chodzi o wyczucie. Chodzi o doświadczenie. Widać mam mniejsze niż ty więc mi się należało garstka pipsików. Jeśli przyjdzie czas i bozia da mi nawet 1000 pipsów na jeden raz to faktem będzie nie samo 1000 pipsów za jednym zamachem a wyczucie ile było przed stop/losem.
Niejeden tak mówił jak ty teraz piszesz i co? Muszą chodzić do pracy bo zabrakło im pokory.
Fakt 100 postów nie oznacza że mam coś robić bo mam 100 postów. Nie przesadzaj.
Ale przyjdzie pora że przeczytasz słowa jakiegoś forumowicza że zgarną 100pipsów i o 1 pips miał s/l. Ale to będzie jego - nie twoje :)
I co powiesz? Szkoda że siebie samego tam nie było?
Na razie tyle mi z góry dał. Potem będzie więcej.

ODPOWIEDZ