gutek04, możesz rozszerzyć tę myśl ? Chodzi o to,że poziom jest już x razy testowany czy tez o to ,że kolejne odbicia "wyrzucają" cenę coraz niżej ?Ja rzekłbym, że z punktu widzenia S/D na tym wykresie widać wyczerpującą się siłę tego poziomu...
Ink journal
Jedno i drugie, przedstawię to na własnej twórczości:)malsehen pisze:gutek04, możesz rozszerzyć tę myśl ? Chodzi o to,że poziom jest już x razy testowany czy tez o to ,że kolejne odbicia "wyrzucają" cenę coraz niżej ?Ja rzekłbym, że z punktu widzenia S/D na tym wykresie widać wyczerpującą się siłę tego poziomu...
% na wykresie oznacza ilość zleceń kupna po danej cenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
natomiast analityk techniczny bez znajomości SD narysował by sobie coś takiego co również jest poprawne, natomiast znajomość zasad popytu i podaży bardzo prosto wyjaśnia zachowania ceny i pomaga w analizie:)
Mam nadzieje ze dobrze to wyjaśniłem:p
Mam nadzieje ze dobrze to wyjaśniłem:p
Z punktu widzenia S/D już drugie odbicie od poziomu bywa tym ryzykownym do grania (choć w tym przypadku bym je grał) Seiden całkowicie dyskredytuje poziom jeżeli został on "zwickowany" w ponad połowie swojej szerokości. Spójrz na to jak na kamień spadający z wysokości, kolejne odbicia są już coraz mniejsze siła byków słabnie. Gwałtowne wybicie z tego poziomu sugerowałoby zatem, że "hej, coś jest nie tak" ale tak się nie stało. Na to czy taki użyty już poziom zadziała ma wpływ szereg czynników np. siła ostatniego wybicia, obecność profit marginu (jak cena dotarła do poziomu), to czy wchodząc w poziom tworzy się także nowe LL, HH oraz w przypadku niższych TF takich jak m15 nie bez znaczenia jest także pora dnia.

Cierpliwości, to przyjdzie z czasem, dobrze Ci idzieInk. pisze:Na screenie widać jedna dywergencje która namalowałem, natomiast drugi szczyt z pinem również nam daje dywergencje na spadki, pytanie tylko dlaczego mimo tylu znaków na niebie i ziemi a ja w tym nie siedzę mimo ze moje pierwsze wejście było na szczycie tego pina co by dało teraz 200 pipek przy SL 40 miodzio:)

Dodam dzisiejsze przemyślenia, na H4 mamy podwójne dno co by wskazywało na wzrosty, i akurat te dna utworzyły się na poziomie szyi RGR z D1 nie przebijając jej, ale:) cena dotknęła właśnie supply (zielony obszar) i powstaje pin, co by zapowiadało spadki moim zdaniem chwilowe spadki nazwane korekta do okolic 38 fibo i S/R 8770:p screen z H4
Jako ze wrzucam tutaj tez swoje analizy i przemtyślenia prosze bezzwględnie pamietac o :
Przedstawione, w dystrybuowanych przez autora, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów i nie mają charakteru rekomendacji autora do nabycia lub zbycia albo powstrzymania się od dokonania transakcji w odniesieniu do jakichkolwiek walut lub papierów wartościowych. Poglądy te jak i inne treści nie stanowią "rekomendacji" lub "doradztwa" w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 o obrocie instrumentami finansowymi. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte lub zaniechane na podstawie raportu lub z wykorzystaniem wniosków w nim zawartych, ponosi inwestor
Przedstawione, w dystrybuowanych przez autora, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów i nie mają charakteru rekomendacji autora do nabycia lub zbycia albo powstrzymania się od dokonania transakcji w odniesieniu do jakichkolwiek walut lub papierów wartościowych. Poglądy te jak i inne treści nie stanowią "rekomendacji" lub "doradztwa" w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 o obrocie instrumentami finansowymi. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte lub zaniechane na podstawie raportu lub z wykorzystaniem wniosków w nim zawartych, ponosi inwestor
@gutek04 - czy mógłbyś opisać sytuację, gdy cena dociera do poziomu - powiedzmy demand nie tworząc LL? Czy chodzi Ci o to, że świeca może poziom zwickować i zamknąć się powyżej ostatniego dołka? Wówczas trudno mówić o wejściu w trejd na danym poziomie a powyżej - i to raczej sporo powyżej.gutek04 pisze: Na to czy taki użyty już poziom zadziała ma wpływ szereg czynników np. siła ostatniego wybicia, obecność profit marginu (jak cena dotarła do poziomu), to czy wchodząc w poziom tworzy się także nowe LL, HH
pozdro
The irresistible force met the immovable object