Ink journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

GBPUSD zamknięte na lini demand +30 pip, para dała dziś 60 pipek przychodu wiec nie jest źle, chociaż moim zdaniem pójdzie troszkę jeszcze w dół natomiast to wszystko dzieje się tuż nad oporem wiec gra nie warta świeczki:p

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Na wykresie widać sile tego poziomu, cena odbijała się czterokrotnie, przy czwartym razie sugerując się tą linią wyszedłem i o dziwo udało mi się wstrzelić w najniższy punkt tak wiec skończyłem dzisiejszą randkę jak że udaną z tą parą mimo wzlotów i upadków:p

Zachęcam do przeczytania PDF który ma polbanda w sygnaturze (chyba to się tak nazywa gdzie jest link:p) a szczególnie 2 stronę o SL (jakiś anglosaski cytat) zresztą cały pdf powinien zostać przeczytany, ja niestety dotrwałem do 4 strony:p (temat wsparciem i trendem)

Mianowicie chodzi o wysokość SL i granie mniejszą ilością lotów zamiast jego zacieśnianie, co powoduje często frustracje z zaliczeniem SL gdy rynek po czasie idzie dokładnie w przewidziana wcześniej stronę.
Dlaczego o tym wspominam? ponieważ skuteczność mojej strategii odkąd ją stosuje wyniosła by ponad 90% niestety po takim zabiegu RR wyniesie 1 a czasami ciut mniej, druga sprawa takie założenie przy obecnym depo i microlotach brutalnie i publicznie gwałciło by moje MM co nie zmienia faktu ze sprawa jak najbardziej do przemyślenia w przyszłości lub na demo w celu testów, chociaż nie, przecież na demo nawet ręka nie zadrganie ustawiając SL nawet ponad 200p co na real mogło by przyprawić nie jednego o lekki zawał

Z góry przepraszam za częste edytowanie postów ale wole czasami coś pozmieniać/dopisać niż trzaskać milion postów na sekundę:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Ink. pisze: Mianowicie chodzi o wysokość SL i granie mniejszą ilością lotów zamiast jego zacieśnianie, co powoduje często frustracje z zaliczeniem SL gdy rynek po czasie idzie dokładnie w przewidziana wcześniej stronę.
Dlaczego o tym wspominam? ponieważ skuteczność mojej strategii odkąd ją stosuje wyniosła by ponad 90% niestety po takim zabiegu RR wyniesie 1 a czasami ciut mniej, druga sprawa takie założenie przy obecnym depo i microlotach brutalnie i publicznie gwałciło by moje MM co nie zmienia faktu ze sprawa jak najbardziej do przemyślenia w przyszłości lub na demo w celu testów, chociaż nie, przecież na demo nawet ręka nie zadrganie ustawiając SL nawet ponad 200p co na real mogło by przyprawić nie jednego o lekki zawał
Pozwolę sobie sam siebie zacytować:)
trochę własnych przemyśleń nad RR 1
wiele osób sugeruje RR 2 lub nawet ponad to przy skalpach, osobiście też preferuje 2 jak na razie:) ale przy bardzo skutecznej technice skupiającej się na odpowiednim setupie i odpowiedniej skuteczności RR 1 daje całkiem fajne rezultaty.

małe obliczenia, które są zarazem prostackie i skupiają się jedynie na samej idei dużego SL i skuteczności trejdów, przyjmijmy RR 1 dla ułatwienia:

skuteczność przewidywań ruchu cen (lub strategii:p) 70% co nie jest przesadnie wysokim poziomem i MM 2% daje nam
7xTP po 2% oraz 3x SL też po 2%

1. 1020 TP
2. 1040,4 TP
3. 1061,2 TP
4. 1082,43 TP
5. 1104,08 TP
6. 126,16 TP
7. 1148,68 TP
8. 1125,7 SL
9. 1103,19 SL
10. 1081,12 SL

Daje nam to 8% przychodu lub 240p, moim zdaniem źle nie jest, problem jest taki ze na FX ciężko o systematyczność:) są to obliczenia bardzo naiwne i proste wiec proszę się nie sugerować tym zbytnio ale również proszę o komentarze najlepiej te które pokażą mi błędy w moim rozumowaniu i obalające teorie:p

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Ink. pisze:GBPUSD zamknięte na lini demand +30 pip, para dała dziś 60 pipek przychodu wiec nie jest źle, chociaż moim zdaniem pójdzie troszkę jeszcze w dół natomiast to wszystko dzieje się tuż nad oporem wiec gra nie warta świeczki:p
Zgodnie z założeniami GBPUSD powędrowało w dół tak jak zakładałem oczywiście jak zawsze wychodzę za wcześnie:p zamiast 150p było 2x po 30 ale przeżyje:) sukces i miliony przyjdą jak w końcu zacznę wypełni ufać swoim analizą:) niestety dziś z powodu sporych nudów w pracy bawiłem sie na m5 z fatalnym skutkiem, screenów nie wrzucam bo to była zabawa i jednocześnie parodia tradingu:)

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Na wykresie widać sile tego poziomu
Ja rzekłbym, że z punktu widzenia S/D na tym wykresie widać wyczerpującą się siłę tego poziomu...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

gutek04 pisze:
Ja rzekłbym, że z punktu widzenia S/D na tym wykresie widać wyczerpującą się siłę tego poziomu...
chciałem dopisać w tamtym poście ze nawet waląc głową w mur dostateczną ilość razy w końcu ja przebijemy tak i ten demand w końcu polegnie stąd właśnie moja prognoza na spadki:)

o tu:
Ink. pisze: Zgodnie z założeniami GBPUSD powędrowało w dół tak jak zakładałem
natomiast pisałem to dość późno i nie wszystko przelałem na papier, znaczy się na monitor:)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Wiem ze pisze czasami bez ładu i składu, taka już moja natura, przełamanie demand przewidziałem nie tylko ze słabnącej jego siły natomiast na wykresie H4 który zamieściłem poniżej widać kilka czynników za tym przemawiających. otoż czynniki te to: przełamanie lini trendu wyznaczoną czerwoną linia gdzie przy przełamywaniu tworzy sie nam engolfing, następnie retest LT pięknym pinem sięgający prawie ostatnich szczytów, no i z punktu widzenia h4 ten demand był tylko konsolidacją i ostatnią linią oporu przed padnięciem, natomiast moim zdaniem będzie to tylko korekta tych wzrostów i powinno się odbić albo w garbnicach 50% fibo gdzie mamy ładny s/ri albo nie wiem gdzie ale odbić się odbije:p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Proszę o komentarze bo widzę ze pisze tu prawie sam, no i oczywiście gutek04 oraz pawel za co bardzo dziękuje chociaż szału nie ma:)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

gutek04 pisze:
Ale chyba również przyznasz ze jak na demand walenie w niego 4 a nawet potem i piąty raz to sporo (chyba) :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Na screenie widać jedna dywergencje która namalowałem, natomiast drugi szczyt z pinem również nam daje dywergencje na spadki, pytanie tylko dlaczego mimo tylu znaków na niebie i ziemi a ja w tym nie siedzę mimo ze moje pierwsze wejście było na szczycie tego pina co by dało teraz 200 pipek przy SL 40 miodzio:), ale jak to mówią pipki to nie wszystko:p takich okazji już miałem tylko w tym miesiącu z 6, z czego 5 wyszedłem w 30% całego ruchu wiec ból psychiczny jest niemiłosierny, cała reszta trejdow to ruchy po około 60-100 pipek gdzie również spadam po 30% lub 50% ruchu ceny:p.

Powód dla którego założyłem ten dziennik to chęć poddania się ocenie innych i trenowanie psychiki bo tylko ona stoi mi na przeszkodzie, w pełni zaufaniu metodzie która jest prosta i skuteczna a jednocześnie przy dobrym opanowaniu zmusza do siedzenie jedynie 1h dziennie przy wykresie, pobazgrania po nim i ewentualnie alarmy:) ot cała filozofia:)

ODPOWIEDZ