3x20pips experyment/nauka

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redlion »

I dlatego pewnie jego reguly sa z czapy, bo to nie reguly maja dac tutaj zysk tylko wnioski z dni spedzonych z forexem :)
lukasls pisze:@redlion
Zrob jakas statystyke % zyskownych transakcji od poczatku oraz ilości transakcji na dzien. Jezeli rzeczywiscie cos Ci daje ten system to % powinien sie zmniejszac i ilość przeprowadzonych transakcji rowniez (oczywiscie, zakladajac ze jakis longow nie bylo).
powodzenia

Od poprzedniego tygodnia wpisuje % zyskownych transakcji. Reszty twojego postu nie rozumiem bo: % czego powinien sie zmniejszac i czemu by nie mialo byc longow? No i troche sie powtarzam ale to nie jest system tylko cwiczenie ktore ma prowadzic do 'wyczucia rynku'( EasyPips nazwal to nawet oswiecenie- enlightment) i nie do konca jestem przekonany czy ten system z tymi zasadami bedzie zyskowny- co wcale nie koliduje z osiagnieciem wymiernego celu cwiczenia czyli 3 zyskownych transkacji dziennie.
Obrazek

lukasls
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: lukasls »

ach te sobotnie wieczory, czlowiek rozkojarzony :)

% zyskownych transakcji powinien sie zwiekszac a ilosc przeprowadzonych transakcji zmniejszac. Do tego mozesz dodawac atrybutowo czy dzien zaliczony czy niezaliczony.

Z tego co przeczytalem pkt. 4 w cwiczeniu mowi, ze w tym samym czasie moze byc prowadzona tylko 1 transakcja, wiec teoretycznie mozesz nie zaliczyc dnia pozytywnie (3 zyskowne transakcje), bo udalo sie przeprowadzic tylko 1 lub 2 transakcje, co będzie troche zaklamywać powyzej przedstawione statystyki, jak bedziesz na nie patrzyl po 2-3 miesiacach i analizowal swoj progres.

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Liczba transakcji pozytywnych powinna sie zwiekszac, ale sadzac po statystykach procentowych to moglabybyc ok 50% i cwiczenie byloby zaliczone jako sukces ( 3 zyskowne trejdy ). Zwroc uwage ze z punktu widzenia zasad cwiczenia to wazniejsze jest zaliczenie dnia a nie % zyskownych transakcji.

Teoretycznie mogloby sie zdarzyc ze nie zaliczy sie dnia bo przez cale 24 godziny bedziemy w 1 czy 2 trejdach ktore beda trwaly bardzo dlugo- ale jak na te chwile to takie sytuacje zdarzaja sie bardzo rzadko i w wiekszosci to jesli trejd sie otworzy poza sejsa europejska/amerykanska. Warto zaznaczyc ze do tej pory nie mialem takiego dnia.
Obrazek

lukasls
Bywalec
Bywalec

% zyskownych transakcji powinien sie zwiekszac a ilosc przeprowadzonych transakcji zmniejszac. Liczba zyskownych sie za bardzo tu nie liczy, bo co dzien idziesz w 3, chyba, ze niezaliczony lub longi (czyli wyjatki) (Tak jak napisales, z punktu widzenia zasad cwiczenia)

Przykladowo, bedziesz znal zachowania rynku jak wlasna kieszen, jezeli codziennie zrobisz pierwsze 3 zyskowne trejdy. Wiec liczba transakcji najmniejsza z mozliwych, a procent zyskownych 100. (juz pomijajac fakt, jak sie ma aktualna cena do otwarcia, bo to pewnie tez jest schemat bardziej do nauki i systemu).

Powodzenia!

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

O co chodzi z tymi longami( wyjatkami)?
Cos mi sie wydaje ze cos zle rozumiesz- pozycje dlugie i krotkie( long i short) sa w grze tak samo traktowane- nie sa zdanymi wyjatkami.
Obrazek

lukasls
Bywalec
Bywalec

Chodzi mi o takie, ktore beda trwaly bardzo dlugo i nie zaliczysz dnia, bo nie bedziesz mial przez te dlugo trwajace fizycznej mozliwosci. Z tego co zrozumialem , napisales, ze zdarzaja sie rzadko, dlatego okreslilem je wyjatkami.

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Aha no to juz wiem- najlepsze ze własnie mi sie trwa taki dlugi trejd na EUR/GBP. Czyli sie jednak zdarza:-) Mysle ze nazwa long jest zwyczajowa zastrzezona dla pozycji Buy, wiec uzywanie tej nazwy do dlugosci trwania pozycji moze powodowac zamieszanie.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 28(22.08.11) 5pozycji,3stratne, 2zyskowne ,NIEZALICZONY

Myslem ze to wysoce nieprawdopodobne ale wczoraj/dzis padl mi rekordowo dlugi trejd ponad 24 godziny i to na EUR/GBP! No cóz trzeba sie przyzwyczaic ze rynek jest jednak nieprzewidywalny:-)

Na FF jeden z uzytkowinkow ktory wykonywal to cwiczenie zaproponowal by sobie sprawdzic co byloby gdyby te trejdy mialy otwarty TP ( co jest zgodne z filozofia systemu ktorego uczy EasyPips a ktorego czescia jest cwiczenie 2x20pips ) wiec postaram sie zrobic statystyki.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 29(23.08.11) 3 pozycje, 2 stratne , 1 zyskowna ,NIEZALICZONY

I znów zemscila sie na mnie moja wiara - znów dzien kiedy 1 trejd trwal prawie 20 godzin! No cóz jednak takie dni nie sa wbrew pozorom takie rzadkie jak mi sie na poczatku wydawalo.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 30(24.08.11) 3 pozycje, 0 stratnych , 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dzien dobry ale znów trejd który trwal 14 godzin, no cóz czasami tak bywa.
Obrazek

ODPOWIEDZ