3x20pips experyment/nauka

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Archanioł
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Archanioł »

RafalT pisze:Ale głupoty. Nieważne jaki TF, stracić można równie szybko. Wszystko zależy od parametrów pozycji.
Jak się bardzo chce stracić, to oczywiście się zgadzam, że TF nie ma żadnego znaczenia ...

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redlion »

malsehen pisze:Mam takie pytanie, co w sytuacji, gdyż zdarzy się taki dzień , w którym nasz system wygeneruje np. tylko 2 sygnały ? Albo zawrzemy już np. 5 lub więcej transakcji i wszystkie stratne ? Odpuszczamy ten dzień ?
Grasz do oporu czyli dopoki Ci sie nie znudz tzn. jak masz chec i czas to mozesz siedziec i caly dzien, grasz dopoki nie skapitulujesz albo nie uda ci sie ugrac 3 transakcji zyskownych. Ale pamietaj ze mozesz otworzyc tylko 1 pozycje , i nastepna mozesz otworzyc dopiero gdy ta zamknie sie na SL lub TP. W praktyce to wyglada tak ze pozycja moze trwac klka godzin jak u mnie czasem 10.5h wiec nie mozesz juz otworzyc innej i dzien niezaliczony pozycja zamknela sie po 24.00 .
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

malsehen pisze:Czytałem, że wejścia są na podstawie tego co nam się podoba PA, średnie itp. Dlatego chciałem wiedzieć, co w przypadku, "słabego" rynku dla mnie wchodzić na siłę ? Bo tak po prostu czuję ?
Niby opis systemu jest prosty ale sprawia wielu ludziom klopoty ze zrozumieniem. Ja te zasady interpretuje tak ( to jest z perspektywy calego watkuu EasyPips z FF, z racji tego ze to cwiczenie bylo podstawa do jego ewolucji jako tradera) ze nie powinno sie uzywac jakiego konkretnego systemu, tym bardziej srednich kroczacych , a raczej patrzec na PA- ale tez nie na konkretna jedna formacje np. Pin bar, ale raczej na wszystko tzn tez na inside bar, dlugie knoty.
Moze to nie jest opisane w cwiczeniu- byc moze dlatego ze autor nie zdawal sobie sprawy ze wielu ludzi bedzie sobie zadawac pytania jak wykonywac je prawidlowo. Ale patrzac na transakcje live jakie czesto opisuje w watku autor to moja interpretacja jest wlasciwa. Polecam sobie przeczytac od strony 50 watku jak on interpretuje PA - wtedy łatwiej jest sie zrozumiec jak wykonywac cwiczenie.

Ponizej na obrazku moja interpretacja na interwale: doszedlem do wniosku ze dlugie knoty 3 przedostatnich swiec oznaczaja jakis opor a ostatnia duza zielona swieca odbicie do gory.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 24(16.08.11) 6pozycje,3 stratne, 3 zyskowne ,ZALICZONY

Z wiekszym bólem i na malutkim minusie netto ale dzien zaliczony.

Kolejna rzecz która zauwazylem dzis i wydaje mi sie ze moglaby zawazyc na wynikach cwiczenia jest taki dzien jak dzis kiedy na wiekszosci glownych par od godzin nocnych do rana trwal trend spadkowy wiec rano mozna bylo zobaczyc dosc dluga czerwona swiece, ktora wedle zasad cwiczenia nakazuje tylko krotkie pozycje- podczas gdy od rana do poznego popoludnia mielismy wzrosty. Ograniczylo to bardzo mozliwosc zajmowania jakiechkolwiek pozycji wiec moze dlatego tak dzis wiecej stratnych pozycji. Ale nastepna lekcja zaliczona.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 25(17.08.11) 9pozycji,6 stratnych, 3 zyskowne ,ZALICZONY

Dzis dzien zaliczony, ale z wielkim bolem i z problemami. I troche wniosków z dnia dzisiejszego. Po tej serii dobrych dni rynek przytarl mi nos i przy okazji dal kolejna lekcje- pokory. Dosc duzo nerwó kosztowalo mnie ugranie 3 zyskownych pozycji i tak mysle ze potrzeba rewanzu wziela gore dlatego jest az 9 trejdów. Chyba powoli zaczynam sie uczyc przelamywac drugiej wielkiej przeszkody w cwiczeniu, a mianowicie cierpliwosci, okazji jest duzo, nie ma nic na siłe.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 26(18.08.11) 7pozycji,5 stratnych, 2zyskowne ,NIEZALICZONY
Wczorajszy dzien znów troche utarł mi nosa- choc bardziej to wina 2 rzeczy ktrore na to wplywaja. Pierwsza to moja własna niecierpliwosc/chciwosc - 2 trejdy posrod tych otworzylem bez TP, i spokojnie zamknęly by sie na 20Pips profitu, a tak to skonczylo sie na stop loss. Druga mniej zalezna od mnie to ze z powodu mniejsze ilosci pracy w letnim sezonie w firmie to przenosza mnie z departamentu do departamentu w ciagu dnia i nie zawsze moge dyskretnie patrzec na Iphona + musze skupiac sie na nowych obowiazkach. Ale jak wszyscy wiemy to ma byc nauka wiec jest nią.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 28(18.08.11) 4pozycji,3stratne, 1zyskowna ,NIEZALICZONY
I dzis powtorka z wczorajszych błedów : Pozycje ze SL bez TP + przenosiny w pracy z jednego departamentu do drugiego.
Nie ma sie co tłumaczyc, ale chyba nie bede sie upierał na zajmowanie pozycji jesli nie bede pracował tam gdzie zwykle- gdzie nikt mi nie przeszkadza i moge przez cały czas monitorowac sytuacje na rynku. Zobaczymy.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 23(15.08.11) 4pozycje,1 stratna, 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dzien 24(16.08.11) 6pozycje,3 stratne, 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dzien 25(17.08.11) 9pozycji,6 stratnych, 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dzien 26(18.08.11) 7pozycji,5 stratnych, 2zyskowne ,NIEZALICZONY
Dzien 28(18.08.11) 4pozycji,3stratne, 1zyskowna ,NIEZALICZONY

PODSUMOWANIE 5 TYGODNIA : 3 zaliczone, 2 niezaliczone,30 transakcji, 12 zyskownych, 18 stratne ,PROCENT ZYSKOWNYCH 40%

I nastepny tydzien za nami, nie najlepszy no ale trudno. Moze to troche wymowka dla mnie ta praca nie w tym miescu co zawsze pracowalem, ale po prostu rozprasza i nie moge na bierzaco obserwowac rynku. Moja oczywista wina jest kombinowanie przy TP, wiec od tego momentu nie kombinuje bo nie daje to zadnych efektow a tylko burzy porzadek cwiczenia. Zastanowie sie chyba nad gra gdy bede musial pracowac gdzie indziej niz zwykle- na razie jednak bede kontynuowal gre dzien w dzien.

Na watku na FF http://www.forexfactory.com/showthread. ... 9&page=322 post 4828 gosc napisal jak cwiczenie 3x20 wplynelo na jego wyniki. Nie uzywal zadnej innej metody gry jakie prezentowal EasyPips tylko doswiadczenia wynikajace z cwiczenia. I jego wyniki byly nastepujace :

24 trejdy/3dni
18 BE
1 SL
Liczba zyskownych pozycje ktore przetrwaly noc 5
Zysk procentowy 26% ( w innym poscie pisze ze ryzyko zawsze wynosilo 1% )

Dodany takze screen z wynikiami. Co ciekawe napisał to wszystko po to by pokazac ludziom by wierzyli/wykonywali to cwiczenie bo jest to bardzo wazne.
Warto w tym momecie dodac ze mimo nacisku jaki dawal EasyPips na waznosc tego cwiczenia , moze 2,3 osoby pisza ze je wykonywalo a wiekszosc starala sie skupic na innych metodach wejscia w rynek prezentowanych przez EasyPips ( jak Flying Buddha).
Obrazek

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Jedziesz dalej. Fajnie bylo by miec SL 20 i tp 40 :D Przy 40% w dluzszej perspektywie czasu dalo by cos uskrobac.

I jak mozesz dodawaj jeszcze wiecej ciekawych postow z ff, bo ten ostatni to perełka.

lukasls
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: lukasls »

Czesc,
Az sie zalogowałem, jak przeczytałem tego posta, a dokladnie sam poczatek i kwestie roznicy zachowania tradera:

Before: Rynek>Wskazniki>Myslenie> Reakacja
After: Rynek>Reakcja.

To tak jak z nauka jezykow obcych. Jak sie uczysz lub zaczynasz uczyc to Twoj proces ogladania telewizji w obcym jezyku wyglada nastepujaco:

sluchanie -> tlumaczenie -> rozumienie -> reakcja

Natomiast po jakims czasie:

sluchanie-> rozumienie -> reakcja

I dlatego pewnie jego reguly sa z czapy, bo to nie reguly maja dac tutaj zysk tylko wnioski z dni spedzonych z forexem :)

@redlion
Zrob jakas statystyke % zyskownych transakcji od poczatku oraz ilości transakcji na dzien. Jezeli rzeczywiscie cos Ci daje ten system to % powinien sie zmniejszac i ilość przeprowadzonych transakcji rowniez (oczywiscie, zakladajac ze jakis longow nie bylo).
powodzenia

ODPOWIEDZ