BOSSAFX
Panie Marku, powiem tak - o własną formę, wiedzę i umiejętności na pewno warto dbać przez cały rok. Chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że Panu, jako vice-zwycięzcy naszego ubiegłorocznego konkursu, może to się wydać banałem 
Na chwilę obecną, niestety tylko tyle mogę powiedzieć w tym temacie...

Na chwilę obecną, niestety tylko tyle mogę powiedzieć w tym temacie...
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Złożyłem 2 zlecenia oczekujące przeciwstawne tj. buy limit i seel limit. Jeżeli jedno z nich zostanie zrealizowane, co stanie się z drugim?. ( załóżmy, że najpierw zrealizuje się seel limit )
1/. buy limit zostanie aut. usunięte?
2/. w przypadku realizacji buy limit, seel limit (otwarte) zostanie aut. zamknięte?
W ogóle myślałem wcześniej, że zleceń przeciwstawnych oczekujących też nie można składać.
Jeszcze jedno - czy jest możliwość ustawienia na Bossie Trailing Profit? ( nazwa może nie ta, ale wiadomo oco chodzi
)
1/. buy limit zostanie aut. usunięte?
2/. w przypadku realizacji buy limit, seel limit (otwarte) zostanie aut. zamknięte?
W ogóle myślałem wcześniej, że zleceń przeciwstawnych oczekujących też nie można składać.
Jeszcze jedno - czy jest możliwość ustawienia na Bossie Trailing Profit? ( nazwa może nie ta, ale wiadomo oco chodzi

Dziękuję i pozdrawiam.
Sama realizacja pierwszego zlecenia nie spowoduje żadnych zmian w drugim zleceniu. Natomiast jeśli przyjdzie do realizacji drugiego zlecenia (pojawią się odpowiednie warunki cenowe jego realizacji), w sytuacji gdy będzie na rachunku otwarta wciąż pozycja przeciwstawna (otwarta pierwszym zleceniem) to drugie zlecenie zostanie skasowane.Fx_boy pisze:Złożyłem 2 zlecenia oczekujące przeciwstawne tj. buy limit i seel limit. Jeżeli jedno z nich zostanie zrealizowane, co stanie się z drugim?.
Ograniczenie dotyczące składania zleceń przeciwstawnych dotyczy tylko zleceń rynkowych. Zlecenia oczekujące można składać jako przeciwstawne, ale będą realizowane tak jak napisałem powyżej. Generalnie przy zleceniach oczekujących jest dużo większa swoboda - proszę zauważyć na przykład że nie trzeba posiadać środków na depozyt zabezpieczający w chwili składania zlecenia (są potrzebne dopiero w chwili realizacji). Jedyny warunek przy nich to zachowanie logiki zleceń przy ustawianiu ceny (np. nie można ustawić buy limita powyżej ceny rynkowej etc.)Fx_boy pisze:W ogóle myślałem wcześniej, że zleceń przeciwstawnych oczekujących też nie można składać.
Standardowo w MT4 nie ma takiej możliwości. Ale kilka tygodni temu wprowadziliśmy do oferty nakładkę na naszą platformę - BOSSAFX Visual Orders, dzięki której bez problemu może Pan taką strategię zrealizować. Nakładka standardowo służy do zarządzania zleceniami bezpośrednio z wykresu, natomiast dodatkowo zawiera m.in. wbudowany mechanizm TO (nazwaliśmy to Trailing Oczekujący), który można zastosować w stosunku do dowolnego zlecenia oczekującego na dokładnie takiej samej zasadzie jak Trailing Stop. Pana strategię należałoby zatem (jeśli dobrze rozumiem) zrealizować dla pozycji długiej poprzez ustawienie zlecenia sell limit z włączonym mechnizmem TO o zadanej przez Pana odległości w punktach. Dodam jeszcze odnośnie poprzedniego pytania, że dzięki BOSSAFX Visual Orders zlecenia przeciwstawne mogą nie być odrzucane, ale będą realizowane w ten sam sposób jak na GPW (tzn. będą kompensować otwartą pozycję) - wystarczy włączyć w tym dodatku opcję HEDGE. Więcej o BOSSAFX Visual Orders na stronie http://bossa.pl/visualFx_boy pisze:Jeszcze jedno - czy jest możliwość ustawienia na Bossie Trailing Profit? ( nazwa może nie ta, ale wiadomo oco chodzi )
Zapraszam też na webinary na ten temat, bo funkcji w tym dodatku jest dużo więcej: http://bossa.pl/index.jsp?layout=10&pag ... at_id=1474
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Oczywiście skorzystam ze szkolenia w poniedziałek. Na wczorajsze byłem zapisany i pomimo otrzymanego potwierdzenia nie mogłem się zalogować. Zalogowałem się dopiero przy pomocy konsultanta Bossy, ale już w trakcie. Czy w poniedziałek będzie powtórzenie materiału ze środy?. To co wczoraj uchwyciłem wskazuje na dużą rewolucję, - ale i też dłuższy okres ćwiczeń
.

Dziękuję i pozdrawiam.
Tak, choć ze względu na znaczną liczbę pytań które padły wczoraj postaram się od razu poszerzyć program szkolenia o elementy, które budziły największe zainteresowanie pytających.Fx_boy pisze:Czy w poniedziałek będzie powtórzenie materiału ze środy?
Miło słyszeć i dziękujemy. Jak każde narzędzie, BOSSAFX Visual Orders ma swoją specyfikę, ale inwestycja w czas poświęcony na poznanie funkcjonalności i interfejsu na pewno się zwróci - tym szybciej im więcej zleceń składa dany inwestorFx_boy pisze:To co wczoraj uchwyciłem wskazuje na dużą rewolucję, - ale i też dłuższy okres ćwiczeń

Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Instrument WIG20_T to wartość indeksu WIG20 a jak wiadomo na samym indeksie spekulować za bardzo się nie da - jest to tylko instrument "informacyjny". Da się jednak spekulować na kontraktach terminowych futures na WIG20, czyli na instrumentach oznaczonych w BOSSAFX jako FW20_O1 (najbliższa seria, czyli na dziś wrześniowa) oraz na FW20_O2 (kolejna seria, czyli grudniowa). Należy jednak pamiętać że nie są to kontrakty CFD na wspomniane futures-y, ale same futures notowane bezpośrednio na GPW. Stąd handel na nich odbywa się w nieco inny sposób niż innymi kontraktami CFD na BOSSAFX. Należy do tego wykorzystać narzędzie nazwane przez nas BOSSAFX-GPW i oczywiście trzeba posiadać giełdowy rachunek instrumentów pochodnych.
BOSSAFX-GPW, jak sama nazwa pokazuje to narzędzie umożliwiające wykorzystanie lubianej platformy MT4 do handlu bezpośrednio na GPW - więcej na ten temat:
http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... at_id=1456
BOSSAFX-GPW, jak sama nazwa pokazuje to narzędzie umożliwiające wykorzystanie lubianej platformy MT4 do handlu bezpośrednio na GPW - więcej na ten temat:
http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... at_id=1456
Pozdrawiam,
Sebastian Zadora
DM BOŚ
Sebastian Zadora
DM BOŚ
- jasonbourne
- Pasjonat