Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Pixpol
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pixpol »

To panowie pomogliście jak na razie 1:1 :D

Bo z tego co się orientuje to nie ma więcej brokerów z MT4 i mikrolotami, a w AM trochę przerażają mnie ostatnie komentarze na temat tego brokera. Dlatego bliżej mi chyba do Onady

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Pixpol pisze:Bo z tego co się orientuje to nie ma więcej brokerów z MT4 i mikrolotami, a w AM trochę przerażają mnie ostatnie komentarze na temat tego brokera. Dlatego bliżej mi chyba do Onady
Wbrew pozorom jest całkiem sporo brokerów MT4 z mikrolotami jednak sam Ci żadnego nie polecę, bo przeważnie w takiej "konfiguracji" jakość usług jest conajwyżej przeciętna. Oanda od niedawna też ma MT4 z tego co się orientuję.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Pixpol
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pixpol »

A tak masz racje nie zwróciłem uwagi, jest MT4, ale z tego co widzę można używać go tylko przy koncie real?

ASqer
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ASqer »

Witam Wszystkich

Pierwszy post, pierwsze głupie pytanie i pewnie pierwsza odpowiedź, żebym raz jeszcze przeszukał forum, ale do odważnych świat należy, więc zaryzykuję :p

Jako amator postanowiłem szukać wiedzy nie tylko w internecie, ale także w książkach i tutaj mnie napotkał problem albo ja go, otóż tytułów jest sporo i mimo tego, że na niektórych forach ludzie mają swoje papierowe asy to nie jestem tylko pewien z tego co czytam czy branie się za te same tytuły co stare wygi jest dobrym rozwiązaniem. Mówię o podejściu kupowania dziecku z podstawówki książki od matmy z ogólniaka. Tak, więc... byłbym super wdzięczny gdyby ktoś doświadczony powiedział od czego zacząć - od jakich tytułów. Zależy mi po prostu na równomiernym zbieraniu wiedzy, a nie na kupowaniu książki w której jest już zawarte negowanie jednej metody względem kolejnej. Nie ciagnąc tego dalej... Jakby ktoś napisał jakie książki wykorzystać odnośnie analizy technicznej, fundamentalnej i ogólnego pojęcia wprowadzającego w forex. Jak ktoś jest przekonany o wyższości poszczególnych tytułów pod jednym zagadnieniem przykładowo AT to także będę wdzięczny tylko bym prosił o numery przy nich w jakiej kolejności mam je katować :P Cóż... to chyba wszystko

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
4promile
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 4promile »

Cześć ASqer. Na początek polecam "Forex Dla Bystrzaków". Książka jest niedroga i są w niej ogólnie omówione wszystkie zagadnienia o których pisałeś. Chociaż jest napisana dla początkujących, nie czyta się jej zbyt łatwo. Ale przekazuje wszystko co powinien wiedzieć forexowy trader lord vader. Jak ją zmęczysz to polecam granie za małą kasę i przeglądanie tego forum w tematach AT S/R.

Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GLOBALDIRECT »

Polecam, przy okazji przeglądania TEGO forum, znaleźć ciekawe pozycje książkowe w opisach i przykładach które tutaj inni stosują aby potem móc zdecydować o technice gry którą w obecnej chwili może na demie sprawdzać.

Niemniej jednak przedmówca mój wie co pisze.

Generalnie dużo czytać, dużo przyjmować płynów, dużo więcej cierpliwości niż ja sam ją mam (ostatnio mam jej JUŻ więcej), a potem (jak to inni mówią) po paru miesiącach zdobyć kilka pipsików. :P
Szprycowanie $ sterydami...
Poza tym - sprawdzam nową dla mnie metodę grania. Kiedy ją zrozumię to każdemu początkującemu pomogę - NA BANK -
CZEKAJCIE NA MOJE SCREENY

Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adk »

ASqer pisze: tylko bym prosił o numery przy nich w jakiej kolejności mam je katować :P
1. Mark Galant, Brian Dolan - Forex dla bystrzaków
2. Alexander Elder - Zawód inwestor Giełdowy
No i po tym możesz zastanowić się w którą strone chcesz pójść - AT lub AF,
3. John J. Murphy - Analiza techniczna rynków finansowych
4. Jack Schwager - Analiza Techniczna rynków terminowych

Poza tym ja zmordowałem jeszcze Teorię fal Elliota i Geometrie Fibonacciego Danielewicza ale poruszę ją jeszcze raz bo dawno to było, a w związku z Elliotem chcę sobie wszystko odświeżyć.
Poza tym czeka mnie jeszcze sporo tytułów, raczej już z ciekawości zagadnienia z psychologii i cykli giełdowych.
Ale te 4 wymienione zdecydowanie polecam, rozjaśniają obraz.

Awatar użytkownika
GLOBALDIRECT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: GLOBALDIRECT »

adk pisze:
ASqer pisze: tylko bym prosił o numery przy nich w jakiej kolejności mam je katować :P

No i po tym możesz zastanowić się w którą strone chcesz pójść - AT lub AF,
[.
Jeśli na forexie, a domniemam że chyba tak, to albo łączyć obie albo ewentualnie tylko techniczna ale nie zostawiaj go na forexie z Analizą Fundamentalną. Obie są ważne - jeśli już.
Szprycowanie $ sterydami...
Poza tym - sprawdzam nową dla mnie metodę grania. Kiedy ją zrozumię to każdemu początkującemu pomogę - NA BANK -
CZEKAJCIE NA MOJE SCREENY

Awatar użytkownika
adk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adk »

GLOBALDIRECT pisze:Jeśli na forexie, a domniemam że chyba tak, to albo łączyć obie albo ewentualnie tylko techniczna ale nie zostawiaj go na forexie z Analizą Fundamentalną. Obie są ważne - jeśli już.
Jak najbardziej, chodziło mi o pozycję książkowe traktujace o poszczególnych koncepcjach. Jeżeli decydujesz się na stricte AT to nie ma konieczności zagłębiania się w fundamenty (sam zamierzam wkrótce zajrzeć do Analizy fundamentalnej Johna Ritchie, raczej z ciekawości), na temat których również jest wiele książek i to obszernych.
Te książki które podałem wyżej dotyczą wyłacznie AT.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

adk pisze:(sam zamierzam wkrótce zajrzeć do Analizy fundamentalnej Johna Ritchie, raczej z ciekawości)
Tu nie znajdziesz za dużo rzeczy przydatnych na rynku FX. Więcej tam informacji o wsakźnikach giełdowych związanych ze spółkami akcyjnymi. Bardziej przyda się jakiś podręcznik do makroekonomii ;).

Jest też ciekawa książka o wskaźnikach makro z USA - R. Yamarone "Wskaźniki giełdowe". Dobre parę lat temu kupiłem ją w Empiku.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ