Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.
Z tego co wiem, niektórzy z tych co obserwują ten wątek mają jednak wcześniejsze dane dobrej jakości. Jeden nawet się chwalił (w innym wątku), że testował swój system na danych za ostatnie 10 lat i robił publicznie przytyki innemu, że ten ostatni nie przetestował swojego EA na danych sprzed 2007 ;-)
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
jesli sciagne dane od 2007 ale chce podzelic zeby csv byly dla 1 roku to poprostu przeniesc gdzies indziej te katalogi ktore sciagnelismy z dukasa np. od 2008 do 2011 i zostawic tylko 2007 i wtedy wklepac ta komende
np.
php process.php EURUSD 201001 201101 EURUSD_2010_01-2011_01.CSV
czy jak to inaczej zrobic??
I jeszcze jedno...jak sciagne dane ale za kilka tyg chce dociagnac to ustawie w skrypcie okres...i przerzucic pozniej najnowsze pliczki
...h_ticks i wygenerowac od poczatku csv??
pozdro
EDIT
wywala mi coa jakis czas taki blad....pozniej normanie i znowu....co to jest??
np.
php process.php EURUSD 201001 201101 EURUSD_2010_01-2011_01.CSV
czy jak to inaczej zrobic??
I jeszcze jedno...jak sciagne dane ale za kilka tyg chce dociagnac to ustawie w skrypcie okres...i przerzucic pozniej najnowsze pliczki
...h_ticks i wygenerowac od poczatku csv??
pozdro
EDIT
wywala mi coa jakis czas taki blad....pozniej normanie i znowu....co to jest??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja do aktualizacji plików binarnych i generowania csv używam DukasCopier. Znacznie ułatwia życie. Trzeba tylko pamiętać, żeby przestawić ustawienia regionalne na amerykańskie - mam na myśli Windows. Inaczej wychodzi sieczka.
To zależy od tego czy udało Ci się obezwładnić tester żeby nie generował własnych ticków - Brit's Patch.
Jeżeli w folderze history testera jest nadal ten sam plik który wygenerowałeś to powinno być ok.
Nawiasem mówiąc warto ten plik zabezpieczyć - zip czy rar czy co kto lubi.
Może się zdarzyć, że zapomnisz uruchomić odpowiedni skrypt lub że nie zostanie on wykonany bo nastąpiła przerwa w połączeniu z serwerem brokera. Łatka nie zostanie uruchomiona, a tester wygeneruje swój plik zamazując ten właściwy.
Jeżeli w folderze history testera jest nadal ten sam plik który wygenerowałeś to powinno być ok.
Nawiasem mówiąc warto ten plik zabezpieczyć - zip czy rar czy co kto lubi.
Może się zdarzyć, że zapomnisz uruchomić odpowiedni skrypt lub że nie zostanie on wykonany bo nastąpiła przerwa w połączeniu z serwerem brokera. Łatka nie zostanie uruchomiona, a tester wygeneruje swój plik zamazując ten właściwy.