3x20pips experyment/nauka

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redlion »

Dzien 15(02.08.11) 6 pozycji,3 stratne, 3 zyskowne ,ZALICZONY
Po ciezkich bojach dzien zaliczony.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 16(03.08.11) 5 pozycji,4 stratne, 1 zyskowna ,NIEZALICZONY
Na stronie myfxbook bedzie widzac troche wiecej transkacji, bo czasami gdy niose iphone z plikacja wlaczana bo nie chece jej wylaczyc otwrzy mi sie przez przypadek pozycja- ale widac to na pierwszy rzut oka bo ma maja strate/zysk i nie ma TPani SL.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 17(04.08.11)4 pozycje,1 stratna, 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dopiero dzien 17, 3 tydzien a gdzie jeszcze 23 tygodnie do konca cwiczenia?
Chyba najlepszy dzien do tej pory 3 zyskowne tylko jedna stratna i to wszystko miedzy 8 a 11 rano.

Poniewaz mam te przyjemnosc wyruszac do pracy 10 minut przed 8 rano, a rano jeszcze mam okazje siedziec na kompie tak miedzy 7.15 a 7.45 postanowilem ze tez sprobowac poszukac okazji do otwarcia pozycji, szczegolnie na parach zwiazanych z GBP. Zauwazylem ze w czasie tej przedsesyjnej godzinie zwieksza sie zmiennosc i mozna cos ugrac.
Obrazek

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: RafalT »

3 tyg. to i tak sporo. Nie odpuściłeś do tej pory więc 5 mies. powinno jakoś zlecieć :P.

PS: Będę śledzić.

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Probuj dalej, a wszystko przyjdzie z czasem. Nie poddawaj sie z tym eksperymentem!

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Raczej sie nie poddam, tym bardziej ze czas poswiecam w pracy- i za bardzo to z praca nie koliduje. Bardzo sie nudzilem od kilku miesiecy, a ta gra powoduje ze czas szybciej plynie i sukces w niej ( miejmy nadzieje coraz czesciej) rekompensuje chwile stresu.
Osobiscie polecam przeczytanie tematu EasyPips na FF ktory podalem w pierwszym poscie a ktory jest scisle z tym cwiczeniem zwiazany- powiem tak przeczytalem mnostwo postow/tematow z FF i trade2win, niektore mialy po 300+ stron, ale takiego jak ten nieczytalem nigdy i wg. mnie jeden z bardzo niewielu tematów ktory przekonuje mnie ze mozna zarobic dobre pieniadze na forex oraz by z biegiem czasu nie spedzac 12+godzin przed kompem, ale cieszyc sie zyciem gdy pieniadze zarabiaja na siebie.
Jesli ktos ma chec( a takze czas) to zapraszam do cwiczenia- chyba nie kosztuje tak wiele poswiecen, a pieniedzy wogole.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 18(05.08.11)6 pozycji,3 stratne, 3 zyskowne ,ZALICZONY

Dzien tez dosc szybko zaliczony bo do danych w USA ktore u mnie sa o 13.30, troszke fartowna ostatnia zyskowna pozycja bo na fali pozytywnych reakcji na dane w Ameryce. Wiec 3 tydzien zaliczony:-)
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 14(01.08.11) 2 pozycje,2 stratne, 0 zyskownych ,NIEZALICZONY
Dzien 15(02.08.11) 6 pozycji,3 stratne, 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dzien 16(03.08.11) 5 pozycji,4 stratne, 1 zyskowna ,NIEZALICZONY
Dzien 17(04.08.11)4 pozycje,1 stratna, 3 zyskowne ,ZALICZONY
Dzien 18(05.08.11)6 pozycji,3 stratne, 3 zyskowne ,ZALICZONY

PODSUMOWANIE 3 TYGODNIA : 3 zaliczone, 2 niezaliczone,23 transakcje, 10 zyskownych, 13 stratne

Wychodzi na to ze z czasem wyniki sie poprawiaja, coraz mniej transakcji ( rozsadniej wybierane), wieksz stosunke zyskowne/stratne, coraz wiecej zyskownych dni. Nadal jest jednak wiele do zrobienia i jak na te chwile mam zamiar prowadzic to cwiczenie przez pelne pol roku, no chyba ze trafi mi sie cały miesiac ze transakcje beda zyskowne codziennie, i powiedzmy ze 40% zyskownych. Wnioski napisze w wekend, bo znakomity wieczór na zabawe:-)

Znalazłem niedawno taki post w ktrórym EasyPips pisze jaka nauka plynie z tego cwiczenia, wkleje go w orginale, jakby ktos bardzo chciał tlumaczenie to prosze sie zglosic.

"I know alot of the readers do not find the necessity of 3x20 exercise but there are 3 main things you learn from it.

1. You will notice stalls very quickly and easily and you will be also able to forecast how soon it will blow out of it. I like to refer to it as an aura. Sometimes a passive aura with the usual ups and downs and then an imminent red aura when I know its going to blow out of its tight range. It is then up to my price interpretation to align my positions preferably/usually before the blow happens. Sometimes I get the direction wrong which I would quickly change and capture the compelling movement.

2. You will also gauge the strength of the buy and sell. And this is very very very very very very important. The skill to gauge the strength of the retrace/dips/continuations. You know a retrace has little strength when it can only make small bold candles and then to have the original momentum overcome it with one single bold candle.

3. Timing. Without timing your stacking will not work. Infact, without timing your whole trading process is in jeopardy. Like falling in love, timing is a critical factor to know when to trade and when not to. You must be able to know when to add positions, subtract positions, aggressive attack, aggresive defend. But obviously timing alone cannot help as you would need the knowledge to gauge the strength of the movement from point 2. "
[/i]
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Takie krotkie podsumowanie wnioski z minionego tygodnia tygodnia. Jak widac idzie troche lepiej i najwazniejszy wniosek ktory plynie z poprzedniego tygodnia jest taki ze warto obserwowac rynek rano +-1 godzina od otwarcia gieldy londyskiej gdyz w tym czasie czesto zaczynaja sie wieksze ruchy Niby to takie oczywiste a wczesniej o tym nie pomyślałem. Dzieki temu spostrzezeniu juz 2 dni w tygodniu udalo mi sie zaliczyc do około południa. Zobaczymy jak to bedzie w nadchodzacym tygodniu.
Obrazek

redlion
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzien 19(08.08.11)6 pozycji,3 stratne, 3 zyskowne ,ZALICZONY

Dzis dosc dobry dzien i ładnie zaliczony, w statystykach myfxbook nie wyglada tak jak powinno bo skusilem sie by zrobic wzrostowa linie "Balance" i zamiast zamknac na poziomie 20 pips, przesunąłem TP troche wyzej i przedobrzyłem, bo trejd skonczył sie lekko powyzej BE. No ale to troche w ramach walki z nuda i nie zmienia faktu ze 3 pozycje zyskowne dzis udało sie znów osiagnąc.
Obrazek

ODPOWIEDZ