Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Z tego co ja wiem inside bar świadczy o niezdecydowaniu rynku, a nie o kontynuacji bądź odwróceniu trendu, dopiero właśnie odbicie po inside barze jest sygnałem na wejście, tutaj go zabrakło i tyle.ridera pisze:Czy ostatnia elipsa ,to formacja insidebar? Dlatego rynek od razu się nie odbił ? Pozdrawiam!
Btw. Przy pierwszej elipsie również masz tą formację
To akurat było spowodowane danymi makro, nie można o nich zapominać grając technicznie. W takich sytuacjach nie przewidzisz ruchu nie patrząc na dane, a nawet patrząc czasami jest tak że rynek idzie w drugą stronęridera pisze:A jak mam przewidziec kiedy zmieni sie trend patrzac tylko na s/r ? Chodzi mi o nagly wzrost o 14 30 na edku .Cena kolejny poziom wsparcia maila nizej,wiec skad mialem wiedziec ,ze bedzie zmiana trendu?

-
- Stały bywalec
Przede wszystkim trzeba śledzić kalendarz z danymi makro oraz innymi wydarzeniami i być ostrożnym podczas publikacji tych najważniejszych, które dotyczą pary walutowej, na której grasz.
Z reguły podczas takich danych rynek lubi poruszać się bardzo szybko i całkiem szeroko w obydwie strony nim wreszcie wybierze kierunek. Dlatego grając na niskich interwałach jak M5 najczęściej wszystkie wąskie SL zostają wycięte. Jak się chronić? Jeżeli strategia nie zakłada gry w oparciu o dane to trzeba odpuścić i poczekać, aż rynek się uspokoi - dopiero wtedy wrócić. Inne rozwiązanie to obserwować również wyższy interwał czasowy (minimum H1), gdzie jest o wiele szerszy obraz rynku, a poziomy są o wiele bardziej istotne.
Od przewidywania zmiany trendu (wróżenia z fusów) lepsze jest przyłączenie się do trendu, kiedy ten już będzie możliwy do zidentyfikowania z uwagi na szczyty i dna.
Z reguły podczas takich danych rynek lubi poruszać się bardzo szybko i całkiem szeroko w obydwie strony nim wreszcie wybierze kierunek. Dlatego grając na niskich interwałach jak M5 najczęściej wszystkie wąskie SL zostają wycięte. Jak się chronić? Jeżeli strategia nie zakłada gry w oparciu o dane to trzeba odpuścić i poczekać, aż rynek się uspokoi - dopiero wtedy wrócić. Inne rozwiązanie to obserwować również wyższy interwał czasowy (minimum H1), gdzie jest o wiele szerszy obraz rynku, a poziomy są o wiele bardziej istotne.
Od przewidywania zmiany trendu (wróżenia z fusów) lepsze jest przyłączenie się do trendu, kiedy ten już będzie możliwy do zidentyfikowania z uwagi na szczyty i dna.
Proszę Cię! Grając na m5 i ignorując dane makro nic nie osiągniesz. W ogóle zobacz jakie to dane makro były akurat wczoraj o tej 14.30. Niektóre rzeczywiście można sobie odpuścic ale nie GDP!! Powodzeniaridera pisze:To jak najllepiej sie chronic?

"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"
Jeżeli grasz krótkoterminowo, to najlepiej sobie odpuść tradowanie w czasie ważnych danych.ridera pisze:To jak najllepiej sie chronic?
Ewentualnie zagraj w tym czasie tą strategią: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=16447