literaturę "forexową" połączyć z praktyką

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
matmaker
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: matmaker »

Fx_boy pisze:Dla początkujących na których przedziałach czasowych najlepiej ćwiczyć, gdzieś czytałem że M5 i M15 ? - najlepiej widać zmiany.
To trochę nieścisłe. Trzeba odróżnić interwał wykresu od skali wykresu. Na tym samym wykresie np. M15 mozna widzieć diametralnie różne rzeczy, manipulując tylko skalą poziomą.

Nie chodzi o to, żeby było "lepiej widać zmiany", tylko żebyś w danym interwale dostrzegał wiarygodne dla Ciebie kanały trendowe, linie wsparcia/oporu, formacje itp.

Moim zdaniem, im niżej schodzimy z interwałem, tym większy jest udział czynnika losowego w tym co widzimy, zatem coraz trudniejsze jest opracowanie skutecznej strategii. Ale to tylko moje zdanie. Skalperzy będą mieć inne. :)

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

matmaker pisze:Uda Ci się raz, drugi, trzeci, czwarty. W Twojej głowie umocni się przekonanie, że wykres zawsze zawraca i nie ma sensu stawiać SL. Aż przyjdzie moment (a przyjdzie na pewno), że ruch w niekorzystną stronę bedzie tak duży, że wyzeruje się Twoje konto i pozycja zostanie automatycznie zamknięta.
Na chwilę wrócę do tej kwestii. Hipotetycznie załóżmy, że na koncie mam 5 mln zł.
Otworzę długą pozycje na 0,1 lota i chyba z 6 m-cy mogę spokojnie spać
:) , chyba że USA zbankrutują?. Przy takim depozycie i 0,1 lota w normalnych warunkach rynkowych nie ma chyba możliowości wyczyszczenia rachunku?

Awatar użytkownika
matmaker
Bywalec
Bywalec

Fx_boy pisze:Hipotetycznie załóżmy, że na koncie mam 5 mln zł.
Otworzę długą pozycje na 0,1 lota i chyba z 6 m-cy mogę spokojnie spać
:) , chyba że USA zbankrutują?. Przy takim depozycie i 0,1 lota w normalnych warunkach rynkowych nie ma chyba możliowości wyczyszczenia rachunku?
No tak, w tym wydumanym przykładzie rzeczywiście możesz spać spokojnie, bo ewentualna strata będzie tylko małym ułamkiem Twojego kapitału.

Np. niekorzystny ruch o 10 000 pipsów na EURUSD odpowiadałby stracie 10 000 USD, czyli 28 000 zł, co stanowi zaledwie pół procenta kapitału.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Na jakiej podstawie można określić max wahania par walutowych w danym przedziale czasowym?. Czy są jakieś wskaźniki, statystyka?

Dodano po 4 minutach:
matmaker pisze:Np. niekorzystny ruch o 10 000 pipsów na EURUSD
czy taki scenariusz jest w ogóle możliwy?

Awatar użytkownika
matmaker
Bywalec
Bywalec

Oglądaj wykresy w interwale W1 (1 słupek = tydzień) i MN (1 słupek = miesiąc). Zobaczysz wtedy, jakie były ruchy cen poszczególnych par walutowych na przestrzeni ostatnich lat.

Np. dla EURUSD od 2009.11 do 2010.06 (czyli w ciągu 8 miesięcy) kurs spadł z poziomu 1.51 do 1.19 czyli zmienił się o 3 200 pipsów. ( (1.51 - 1.19)*0.0001 )

Średnie wahania kursów w różnych okresach można stosunkowo łatwo uzyskać posługując się językiem MQL4. Nawiasem mówiąc planuję stopniowo umieszczać na mojej stronie różne przydatne skrypty, które tworzę (wraz z kursem programowania w MQL4), wśród nich będzie również taki do badania zmienności. Ale potrzebuję jeszcze trochę czasu :-)

Sądzę, że w sieci można znaleźć taki skrypt.

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: altmer »

Fx_boy pisze:Na jakiej podstawie można określić max wahania par walutowych w danym przedziale czasowym?. Czy są jakieś wskaźniki, statystyka?
To zależy, bo do tego tematu można podchodzić na wiele różnych sposobów. Można używać na przykład pivot points (pivot levels). Innym wystarczy zwykła średnia zakresu dziennych ruchów - wskaźnik się nazywa Average Daily Range i może to być średnia np. z ostatnich 5, 10 czy 20 dni. W mt4 chyba jest wbudowany wskaźnik z wykresem liniowym dla Average True Range. Dla daytradera powinny wystarczyć średnie ruchy ceny z ostatnich kilku-kilkunastu dni.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

matmaker pisze:Średnie wahania kursów w różnych okresach można stosunkowo łatwo uzyskać posługując się językiem MQL4
Myślę, że do tego jeszcze długa droga.
altmer pisze:Dla daytradera powinny wystarczyć średnie ruchy ceny z ostatnich kilku-kilkunastu dni.
Ja to chyba jestem dopiero hour, albo minute trader :) .
Wczoraj otworzyłem długą pozycję EURUS i jeszcze trzymam. Po nocy naliczony został swap 0,9 ( jeszcze nie wiem ile tj. ale doczytam :) ) . Teraz otwieram platformę i swapu nie ma, - dlaczego?
Pomyliłem pozycję, swap 0,9 został rozliczony po zamknięciu pozycji, sprawdziłem teraz w historii, sorka.

ODPOWIEDZ