literaturę "forexową" połączyć z praktyką

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

raposo pisze:choćbyś przeczytał wszystkie dostępne książki nt. forexu i inwestowania to jedynie początek drogi jaka Cię czeka. Cała ta wiedza musi zostać zweryfikowana praktyką,
Jestem tego w pełni świadomy, od paru m-cy czytam książki, podglądam to forum
i nie wiem dlaczego ale mam jakieś opory, aby zacząć nawet na demo - po prostu mam duży dystans do swojej niewiedzy. Zapewne z forexem jest podobnie jak z grą w karty, kręci dopiero wtedy jak gramy dla kasy :P a nie dla zabicia czasu. Z drugiej strony podobnie jak z pływaniem nie ma co się długo uczyć na brzegu ( książki ) tylko trzeba się pakować do wody :(

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Fx_boy pisze:Z drugiej strony podobnie jak z pływaniem nie ma co się długo uczyć na brzegu ( książki ) tylko trzeba się pakować do wody
Im dłużej z tym czekasz mając podstawową wiedzę i opanowaną platformę tym gorzej. Jeśli boisz się bawić na demie to niestety będąc szczerym o wiele trudniej będzie Ci wejść w końcu na real. Zagryzaj zęby i do roboty - zdobywać bezcenne doświadczenie ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

ja do książek, które warto przeczytać dorzuciłbym coś z finansów behawioralnych. można się dowiedzieć jakie błędy na poziomie psychiki popełniają inwestorzy i wystrzegać się tych błędów w przeszłości. ja czytałem "Giełda i psychologia" pana Piotra Zielonki i szczerze polecam.
Yes, I can

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nie mogę zainstalować BOSSAFX. Podczas rejestracji wyskakuje komunikat: "brak połączenia" pomimo, że internet działa. Poprosiłem o pomoc konsultanta z DM, - wyłączyłem Avirę, kilkakrotnie deinstalowałem program, wyłączyłem zaporę XP ( innej nie mam ), niestety nie pomaga. Kończy się rejestracja i nie otrzymuję loginu i hasła. Czy mieliście podobne problemy?

Awatar użytkownika
matmaker
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: matmaker »

Aby poznać w praktyce platformę MetaTrader 4 i grać wirtualnymi pieniędzmi, nie trzeba jeszcze rejestrować się u żadnego brokera. Wystarczy zainstalować program ściągnięty od samego producenta programu - MetaQuotes Software.

Na tej stronie masz opisane krok po kroku co trzeba zrobić:
forexland.pl/metatrader/instalacja-metatrader-4

Przewodnik po obsłudze programu też tam znajdziesz.

A z polskich książek zdecydowanie najlepsza dla początkujących jest wg mnie "Forex dla bystrzaków". Polecam.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

matmaker pisze:Na tej stronie masz opisane krok po kroku co trzeba zrobić:
forexland.pl/metatrader/instalacja-metatrader-4
Dzięki.Myślałem dotychczas, że można tylko u brokera poćwiczyć :D

Zaczęło się i proszę, aby mnie ktoś sprowadził od razu na ziemię. Pierwszy raz dzisiaj zagrałem i zarobiłem 48,58 zł. :!: ( nie chce mi się wierzyć ) na parze EUR/USD. Mam pytania:
1/. dlaczego na demie jest łatwiej niż w realu?
2/. jaka jest najlepsza do ćwiczenia para walutowa dla zielnych traderów?
3/. czy na platformie demo ( Bossa ) zysk w historii rachunku jest netto ( odjęta prowizja i podatek ), czy też brutto?

Awatar użytkownika
matmaker
Bywalec
Bywalec

Fx_boy pisze: 1/. dlaczego na demie jest łatwiej niż w realu?
2/. jaka jest najlepsza do ćwiczenia para walutowa dla zielnych traderów?
3/. czy na platformie demo ( Bossa ) zysk w historii rachunku jest netto ( odjęta prowizja i podatek ), czy też brutto?
ad1) Przede wszystkim skuteczność gry, czy to na demie czy w realu, oceniaj po kilkudziesięciu (a jeszcze lepiej po kilkuset) transakcjach, a nie po kilku. Wynik pojedynczych transakcji jest niczym na forex, liczy się statystyka wielu transakcji.
To tak, jakby ktoś trafił 6 w totka i pomyślał "jak łatwo się zarabia w totka".

Na demie psychika nie jest atakowana i deformowana tymi bodźcami (emocjonalnymi) co w realu i to jest najważniejsza różnica. Ale nie czytaj za dużo teorii w tym temacie. Tego trzeba doświadczyć. Musisz doświadczyć kilku bolesnych strat swoich prawdziwych pieniędzy, aby zacząć rozumieć, jakim diabełkiem jest Twoja własna psychika :)

ad2) jak dla mnie EURUSD

ad3) u brokerów podatek nie jest odejmowany od zysku, Ty go sam musisz odprowadzić do US raz na rok. Natomiast prowizja (spread) jest już uwzględniona.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Czyli między demem a realem nie ma żadnej różnicy jeżeli chodzi o zawieranie transakcji, - wiadomo psychika to już inna bajka. Jeszcze jedna kwestia - otwieram długą pozycję i niestety nie mam farta, nie ustawiłem SL i nagle popłynąłem głęboko w dół. Czy mogę tę pozycję trzymać w "nieskończoność", aby odrobić stratę ( zakładając, że jest do odrobienia -heheh), czy też jest to forma kontraktu terminowego i w bliżej określonym terminie muszę ją zamknąć?

Awatar użytkownika
matmaker
Bywalec
Bywalec

Między demem a realem są jeszcze różnice, takie jak opóźnienia realizacji zleceń, rekwotowania itp, ale to ma znaczenie tylko przy grze na małych interwałach.

Jak się gra na M30, H1, H4, to nie ma to znaczenia.

Zakładanie, że "przecież wykres w końcu musi zawrócić" to podstawowy błąd początkujących, prowadzących szybko do wyzerowania konta.

Uda Ci się raz, drugi, trzeci, czwarty. W Twojej głowie umocni się przekonanie, że wykres zawsze zawraca i nie ma sensu stawiać SL. Aż przyjdzie moment (a przyjdzie na pewno), że ruch w niekorzystną stronę bedzie tak duży, że wyzeruje się Twoje konto i pozycja zostanie automatycznie zamknięta.

Nie zamkniesz tej pozycji wcześniej, nawet widząc jak topnieje Twoja kasa, bo Twoja psychika będzie uwięziona w przekonaniu, że "wykres musi w końcu zawrócić".

Ale teoretycznie - tak, możesz trzymać otwartą pozycję na parze walutowej ile chcesz.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

matmaker pisze:Aż przyjdzie moment (a przyjdzie na pewno), że ruch w niekorzystną stronę bedzie tak duży, że wyzeruje się Twoje konto i pozycja zostanie automatycznie zamknięta.
No tak, tego nie wziąłem pod uwagę - przecież cały czas zastawiam kasę -strasznie długa droga jeszcze przede mną :)
matmaker pisze:Jak się gra na M30, H1, H4, to nie ma to znaczenia.
Dla początkujących na których przedziałach czasowych najlepiej ćwiczyć, gdzieś czytałem że M5 i M15 ? - najlepiej widać zmiany.

ODPOWIEDZ