AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

rosiambor
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rosiambor »

Muszę się jeszcze raz wtrącić do dyskusji. ECN, który ma Alior to nie jest prawdziwy RYNEK!!! nawet milardy dolarów nie spowodują przesunięcia rynku.
Jedyne miejsca gdzie można ruszyć rynkiem to EBS, Reuters, lub CME Globex.

Wszystkie pozostałe ECNy to ruchy kopiowane jak u zykłego Market Makera i tyle w tym temacie!!!

Różnica między ECN Aliora a Market Makerem jest taka, że w przypadku MM jest tylko jeden dostawca płynności a w przypadku Aliora jest kilku dostawcw płynności.

Bank też może anulować zlecenie, może je dłużej przetrzymać lyb zabronić skalpować ( znam takie przypadki z własnego doświadczenia)\

Oczywiście należy dodać, że z racji tego, że w przypadku ECN dostawcami płynności są duże instytucje oraz jest ich wiele ogranicza to konflikt interesów, jednak ten konflikt dalej istnieje

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

rosiambor pisze:Jedyne miejsca gdzie można ruszyć rynkiem to EBS, Reuters, lub CME Globex.
Zgoda,od początku o tym piszę,tylko tam trzeba mieć olbrzymie kapitały // o czym zapomniałeś napisać...//
Realia nasze są takie że nie mamy instytucjonalnego ECN ,co nie znaczy że nie będzie ponieważ jak zapewne wiesz Alior w pro traderze może bez problemu zrobić coś takiego ,
Realia są takie że ja sobie mogę też kupić platformę i będę MM oraz jak w przypadku ECN Aliora mieć kilkanaście dużych niezależnych od banków ,którzy kwotują nawet do 120 razy na sekundę....Co w takiej sytuacji wybierzesz....? :P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
rosiambor pisze:Muszę się jeszcze raz wtrącić do dyskusji. ECN, który ma Alior to nie jest prawdziwy RYNEK!!!
Hehehe, widzę, że BZ WBK też nie wytrzymuje ciśnienia :D Robi się ciekawie :D

Pozdrawiam
Karol Marchewka

PS. Jakby ta dyskusja miała mieć dłuższą formę, może dobrze by było zrobić z tego oddzielny wątek? :D Szkoda robić OT :D

Bogumił Nurkiewicz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bogumił Nurkiewicz »

Panie Sebastianie,

Ja również cieszę się że mamy możliwość dyskutowania o warunkach zawierania transakcji na rynku... szczególnie cieszyć powinien fakt że nie kąsamy się nawzajem z ukrycia... :)

Nie było moim celem uogólnianie działań podejmowanych przez MM, jak Pan wspomniał dostarczanie płynności Klientom detalicznym zwykle pomijanym przez dużych graczy jest niezwykle istotnym działaniem - udowodnieniem tej tezy jest ponad 10% udział klientów detalicznych w rynky FX. Rynek ewoluuje we właściwym kierunku, to pewne.

.... a teraz do meritum :) między modelami w jakich działamy są "subtelne" różnice.... Państwo jesteście obciążani na rynku całością pozycji netto jaką zabezpieczacie pozycje swoich klientów u swoich partnerów, my ponosimy koszt "trade by trade"...różnicy tłumaczyć nikomu nie trzeba...

Dla uściślenia... nie twierdzę że brokerzy MM ustalają swoje swapy zupełnie uznaniowo, większość stara się odzwierciedlać stawki rynkowe...

Temat na jakim się skupiamy zainicjował rynek - większość polskich brokerów zmieniła swoje specyfikacje punktów swapowych... co przy obecnych warunkach nie powinno dziwić.

Myślę że transparentność działań wszystkich uczestników jest kluczowa, bez względu na model działania.

Ja również dziękuję za głos w sprawie.
Bogumił Nurkiewicz

Manager ds. Platform Transakcyjnych
Biuro Maklerskie Alior Banku

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

MaRCHeW pisze:Jakby ta dyskusja miała mieć dłuższą formę, może dobrze by było zrobić z tego oddzielny wątek?
Zobaczymy jak się rozwinie. Będę trzymał rękę na pulsie :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Bardzo się cieszę, że taka dyskusja ma miejsce.

Co do przesuwania w osobne miejsce to czemu nie - byleby dyskusje nic nie wnoszące były usuwane (i nie mam tu bynajmniej na myśli kłótni merytorycznych)

Wszystko to jest troszkę dziwne - bo jak wynika z wypowiedzi - brokerzy to 3 stopień. 2 stopień to dostawcy plynności - dla brokerów - a 1 to już międzybank.

Pan z Bogumił napisał, że problemem jest brak chęci pokrywania zleceń przez banki pozycji przeciętnego Kowalskiego - a co jeśli pozycja byłaby powiedzmy wielkości 50-100 czy więcej lotów. Wtedy płynność byłaby lepsza?

Co do BOS - to bardzo cenie oczywiście dokonania na płaszczyźnie GPW, ale MM mnie osobiście odrzuca - ale kibicuję - może coś z tego będzie.

Jest jeszcze jedno pytanie z mojej strony.

Tyczy się to właśnie tych małych pozycji - przecież duże instytucje mimo wszystko mają wolumen transakcji mniejszy niż "rynek" i tak zwana drobnica - czy nie jest tak, że przyszłość to właśnie jakiś zcentralizowany rynek?
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
s_zadora
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: s_zadora »

Bogumił Nurkiewicz pisze:a teraz do meritum między modelami w jakich działamy są "subtelne" różnice
Dokładnie tak, są (nawet użyłbym innego słowa niż "subtelne" ;)
Najważniejsze jednak aby dyskusja o nich była merytoryczna i konkretna, dzięki czemu osoby wchodzące na ten rynek będą miały możliwość rzeczywiście świadomie wybrać.
Widząc pierwsze ostrzeżenie:
daromanchester pisze:Zobaczymy jak się rozwinie. Będę trzymał rękę na pulsie
myślę że ewentualną dyskusję o modelach warto przenieść np. tu:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=15592
Chyba że jest gdzieś pełniejszy wątek?

Pozdrawiam.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Akhh pisze:czy nie jest tak, że przyszłość to właśnie jakiś zcentralizowany rynek?
To jest oczywiste.Rynek ECN w tym kierunku idzie...
Akhh pisze:a co jeśli pozycja byłaby powiedzmy wielkości 50-100 czy więcej lotów. Wtedy płynność byłaby lepsza?
Akhh pisałem że pro trader i integral wspiera dwa rodzaje ECN detaliczy i instytucjonalny.
W przypadku Aliora nie ma żadnego technicznie problemu aby zrobić instytucjonalny...
Kiedyś rozmawiałem z poważnym inwestorem który był w temacie ECN,miał rachunek w ECN Mirex // instytucjonalny ECN// i tak wisiało po każdej stronie po 400 000 000 więc te 50-100 lotów to jak w masło.... :P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

zz pisze:
Akhh pisze:czy nie jest tak, że przyszłość to właśnie jakiś zcentralizowany rynek?
To jest oczywiste.Rynek ECN w tym kierunku idzie...
Akhh pisze:a co jeśli pozycja byłaby powiedzmy wielkości 50-100 czy więcej lotów. Wtedy płynność byłaby lepsza?
Akhh pisałem że pro trader i integral wspiera dwa rodzaje ECN detaliczy i instytucjonalny.
W przypadku Aliora nie ma żadnego technicznie problemu aby zrobić instytucjonalny...
Kiedyś rozmawiałem z poważnym inwestorem który był w temacie ECN,miał rachunek w ECN Mirex // instytucjonalny ECN// i tak wisiało po każdej stronie po 400 000 000 więc te 50-100 lotów to jak w masło.... :P

Pozdrawiam.
Oho - ciężko mi sobie to wyobrazić - po czasie spędzonym i "najlepszego ECN" Dukascopy gdzie 20m to było praktycznie max, ale skoro obrót jest tak gigantyczny to dziwne, że mico zlecenia w proównaniu do rynku - czyli powiedzmy 10mln czyli 100lotów jakoś nikt nie chce przyjmować.

Camel4
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Camel4 »

zz pisze:miał rachunek w ECN Mirex
Nie ma czegoś takiego. Może chodzi o Marex FX

ODPOWIEDZ