3x20pips experyment/nauka
-
- Gaduła
Cena najmniej czasu spędza w ekstremach. Cały pozostały czas spędza na podróży do przeciwnego ekstremum. Wiadomo, że im wyższy TF tym droga ta jest dłuższa. Drogę od ekstremum do ekstremum nazwać możemy "trendem". Trend różni się od konsolidacji tym, że:qba3 pisze:podejrzewam ze następnym etapem było by wyeliminowanie tych stratnych czyli pozostawienie jedynie skutecznych metod na podstawie których najczęściej uzyskiwaliśmy tą założona liczbę profiowych transakcji, co do zajmowania pozycji tylko w jedna stronę sam tak gram od dłuższego czasu, mi to bardzo pasuje nie jestem w stanie powiedzieć dlaczego, psychologia czy po prostu uzyskanie prawdopodobieństwa juz na starcie 50% oczywiście przy zalozeniu tp=sl czego nie stosuje tp jest zazwyczaj wyższe niż sl więc teoretyczne prawdopodobieństwo przegranej wzrasta powyżej tych 50% ale jako takie doświadczenie pozwala sie jakoś trzymać poionu:D
a) W jedną ze stron cena wykonuje większe ruchy niż w drugą.
b) W jedną ze stron ruchów jest więcej niż w drugą.
Wiedząc to warto grać na niższych TF'ach między ekstremami na wyższych TF'ach w kierunku aktualnej podróży. W ten sposób albo uzyskamy wiecej transakcji albo transakcje będą bardziej dochodowe.
Gra w jedną stronę (dedykacja ruchowi) to najprostszy sposób przechylania statystyk na swoją stronę. Dodatkowo skupiając się tylko na grze w jedną stronę odejmujemy sobie połowę analizy.
Także, leczy przeziębienia, grzybicę, działa antyseptycznie i uśmierza ból zębów

Polecam bardzo goraca do przeczytania calego watku Gramae na FF moim zdaniem jeden z najlepszych, jesli nie najleszy tekst na temat inwestowania jaki czytalem, od czasu do czasu bede wstawial co bardzie interesujace posty. Zachecam tez do przylaczenia sie do mnie w cwiczeniu 3x20pips- jesli mialoby to byc to cos co wzniesie nas na nastepny level w tradingu to czemu nie?
Re: 3x20pips experyment/nauka
niezłeredlion pisze:
Mozesz otwierac pozycje o jakiejkolwiek porze ale tylko dlugie jesli cena jest powyzej ceny otwarcia oraz tylko krotkie jesli jest ponizej ceny otwacia.
Cel to osiagniece kazdego dnia 3 zyskownych transakcji codziennie.
Celem cwiczenia jest na polaczenie z rynkiem ( rozumienie go) na poziomie

najbardziej podoba mi się to połączenie z rynkiem
ale jeśli nie masz ograniczenia ilości stratnych pozycji to każdy dzień powinien być ZALICZONY. bo w końcu zrobisz te 3 zyskowne trady
powodzenia.
Na stronie 55 swojego watku na FF w poscie 823 Gramae ( nick pipEasy) umiescil tak liste sformułowan nt. rynk i tradingu- wydaje mi sie bardzo wartosciowa, wiec postaram sie ja przetlumaczyc jak najlepiej.Niektore dotycza jego
"Rynku nie mozna pokonac, mozna tylko za nim podążac"
"Trend jest twoim przyjacielem jesli tylko pozwolisz swoim pozycjom rosnąć na nim"
'Przyznaje ze nie potrafie przewidziec w ktora strone rynek pojdzie ale porafie za nim podążac i zarabiać"
"Podążanie za wiekszoscią jest proste- otwieraj krótka pozycje jak cena idzie w doł od .00 a długie gdy idzie do gory od .00"
"Aby pozostawac w zgodzie z trendem otwieraj tylko pozycje dlugie gdy cena jest powyzej ceny otwarcia a krótkie gdy cen jast poniżej ceny otwarcia"
"Celuje zawsze w nieskonczenie wielki zysk z moich pozycji"
"Otwieram zarówno krótkie pozycje jak i długie na tej samej parze walut poniewaz nie wiem co sie stanie jutro , w nastepnym tygodniu , w nastepnym miesiacu"
"Wchodze w rynek na kazdej okazji niskiego ryzyka oferowanej przez rynek, ryzyko jest kalkulowane od poczatku zyskowi pozwalam rosnąć"
"Nie definiuje moich wejsc any wyjsc z rynku w zaden sposób,stosunek Ryzko/Zysk jest kalkulowane dopiero po zamknieciu pozycji"
"Wejscia w rynek sa podejmowane wedle twojego wlasnego uznania, znajdz co pasuja do twojej psychiki"
"Powinienes tak dobrze znac swoja metode wejscia w rynek ze moglbys sobie dac za nia reke uciąć"
"Powinienes dobrze znac 1 lub dwie metody wejscia w rynek, ale uzywac ich w wiecej niz 10 par walut a bedziesz wtedy bardzo zajety tradingiem"
"Niektóre pozycje sa otwarte latami , niektóre kilka minut. Trzymamy te co trwaja latami a o tych co trwaja minuty zapominamy"
"Niektorych moich nabardziej wartosciowych spostrzezen nauczylem sie przez przaktyke a nie przez czytanie"
"3x20pips cwiczenie bylo moim nauczycielem i to ze jestem tu z powodu rzeczy ktorych mnie to cwiczenie nauczyło"
"Nie musz opanowac 200 metod tradingowych by zarabiac pieniadze na forex. Musisz tylko perfekcyjnie 1 metode"
"Wiekszosc traderow nie zarabia bo nie maja tej 1 misrzowsko opanowanej metody. Niektorzy mysla za ja maja ale czy to prawda czy fałsz to dyskusyjna sprawa"
" W ciagu ostatnich 2 lat graniu na zywo moge przyznac ze 80% moich wejsc na 5 minutowym interwale ma stoploss przesuniete do breakeven, dzieki temu ze byl silny ruch w odpowiadajacym mi kierunku. To jest ta moja 1 mistrzowsko opanowana metoda"
"Kiedy wchodze w rynek to jade na grzbiecie innych traderów. Ale jesli inni nie biorą udziału to nie mam na kim jechac"
"Z moich statystyki wynika ze zajalem ponad 4000 pozycji w ciagu 2 lat. To 40 pozycji na tydzien i 8 na dzien. Zajmuje pozycje na prawie 20 parach"
"Z moich statystyk wynika ze 1.7 pozycji przetrwało dlugi termin.Wiekszosc zostalo na Breakeven a niektore zamkniete by złapac krotkoterminowe zmiany trendu przez dywesyfikacje"
"Z moich statystyk wynika ze mam 194 pozycje, i wszystkie maja stoploss przesuniete do breakeven"
"Dywersyfikacja powoduje ze linia kapitaju jest gladka i rosnie. W kazdego tradera najlepszym interesie jest by unikac postrzepionej linii kapitału"
"Dywersyfikacja zmniejsza moje straty w trakcie gdy probuje ustalic grupe dlugoterminowych pozycji. Jak tylko je ustale to zeruje statystyke strat"
"Nigdy nie zwiekszam rozmiaru pojedynczej pozycji ( zawsze 2 loty) Zamias tego zwiekszam zaangażowanie w wiekszej ilosci par"
"Grupa pozycji w kazdej mozliwej parze na glownym trendzie. To twoj cel"
"Jesli strace 9 razy z rzedu wiem ze jestem blizej sukcesu"
' Musisz byc selektywny i nie wchodzic w kazda mozliwa okazje. Musza je dzielic godziny/dni. Stracisz przez to dobre okazje ale unikniesz trendów bocznych a zysk bedzie podobny"
"Najbardziej potrzebne umiejetnosci sa nabyte przez cwiczenie na demo a nie czytanie na forach"
"Nie zostaj zbyt dlugo na demo bo sa rzeczy ktore tylko moga byc nauczone na live trading"
"Nie uzywaj slowa oczekuje- zycie i trading nigdy nie ida tam gdzie oczekujesz. Oczekuj nieoczekiwanego"
"Twoj umysl wybiera to w co chcesz wierzyc.Miej umysl otwarty na wszystko, nigdy nie miej opinii ustalonej na temat rynku"
"Pozycja z 250pipsowym zyskiem to nie pozycja, 2500pips zysku to jest pozycja"
'Wiekszosc traderów ma ustalony z gory w duzej zysk procentowy np 2%. Jesli rynek urosnie o te 2 % to ty ograniczasz swoj potencjalny zysk do tych 2 %.
"Wiekszosc traderów zamyka pozycje po osiagnieciu z gory ustalonego procentowego poziomu zysku. Rynek rynek tego nie wie i na pewno go to nie obchodzi"
"Unikasz zajmowania pozycji w piatek, Nie jesli jest niskiego ryzyka okazja. Zawsze szukaj takich okazji'
"Akceptuj co rynek ci daje"
'Rynek rusza sie wczesniej niz wskazniki. Zawsze zajmuj pozycje w czasie lub tuz po ruchu a nie wtedy kiedy wskazniki pokaża"
"Przed wskaznikami sa swieczki, przed swieczkami sa knoty od nich"
"Knoty sa najwczesniejszymi ostrzezeniami"
"Njawieksza niespodzianka dla piramidujacego pozycje ze na koniec dnia bedziesz mial wiecej do zarobiej ze nie bedzie ci sie chcialo myslec czemu tka jest"
Staralem sie przetlumaczyc jak najlepiej potrafie, kilka mniej istotnych pominąłem- chyba po polsku i bez przeczytania calego watku niektore nie brzmia zbyt sensownie, ale spedzilem nad tym tlumaczenim troche czasu wiec szkoda zeby to byl czas zmarnowany.
"Rynku nie mozna pokonac, mozna tylko za nim podążac"
"Trend jest twoim przyjacielem jesli tylko pozwolisz swoim pozycjom rosnąć na nim"
'Przyznaje ze nie potrafie przewidziec w ktora strone rynek pojdzie ale porafie za nim podążac i zarabiać"
"Podążanie za wiekszoscią jest proste- otwieraj krótka pozycje jak cena idzie w doł od .00 a długie gdy idzie do gory od .00"
"Aby pozostawac w zgodzie z trendem otwieraj tylko pozycje dlugie gdy cena jest powyzej ceny otwarcia a krótkie gdy cen jast poniżej ceny otwarcia"
"Celuje zawsze w nieskonczenie wielki zysk z moich pozycji"
"Otwieram zarówno krótkie pozycje jak i długie na tej samej parze walut poniewaz nie wiem co sie stanie jutro , w nastepnym tygodniu , w nastepnym miesiacu"
"Wchodze w rynek na kazdej okazji niskiego ryzyka oferowanej przez rynek, ryzyko jest kalkulowane od poczatku zyskowi pozwalam rosnąć"
"Nie definiuje moich wejsc any wyjsc z rynku w zaden sposób,stosunek Ryzko/Zysk jest kalkulowane dopiero po zamknieciu pozycji"
"Wejscia w rynek sa podejmowane wedle twojego wlasnego uznania, znajdz co pasuja do twojej psychiki"
"Powinienes tak dobrze znac swoja metode wejscia w rynek ze moglbys sobie dac za nia reke uciąć"
"Powinienes dobrze znac 1 lub dwie metody wejscia w rynek, ale uzywac ich w wiecej niz 10 par walut a bedziesz wtedy bardzo zajety tradingiem"
"Niektóre pozycje sa otwarte latami , niektóre kilka minut. Trzymamy te co trwaja latami a o tych co trwaja minuty zapominamy"
"Niektorych moich nabardziej wartosciowych spostrzezen nauczylem sie przez przaktyke a nie przez czytanie"
"3x20pips cwiczenie bylo moim nauczycielem i to ze jestem tu z powodu rzeczy ktorych mnie to cwiczenie nauczyło"
"Nie musz opanowac 200 metod tradingowych by zarabiac pieniadze na forex. Musisz tylko perfekcyjnie 1 metode"
"Wiekszosc traderow nie zarabia bo nie maja tej 1 misrzowsko opanowanej metody. Niektorzy mysla za ja maja ale czy to prawda czy fałsz to dyskusyjna sprawa"
" W ciagu ostatnich 2 lat graniu na zywo moge przyznac ze 80% moich wejsc na 5 minutowym interwale ma stoploss przesuniete do breakeven, dzieki temu ze byl silny ruch w odpowiadajacym mi kierunku. To jest ta moja 1 mistrzowsko opanowana metoda"
"Kiedy wchodze w rynek to jade na grzbiecie innych traderów. Ale jesli inni nie biorą udziału to nie mam na kim jechac"
"Z moich statystyki wynika ze zajalem ponad 4000 pozycji w ciagu 2 lat. To 40 pozycji na tydzien i 8 na dzien. Zajmuje pozycje na prawie 20 parach"
"Z moich statystyk wynika ze 1.7 pozycji przetrwało dlugi termin.Wiekszosc zostalo na Breakeven a niektore zamkniete by złapac krotkoterminowe zmiany trendu przez dywesyfikacje"
"Z moich statystyk wynika ze mam 194 pozycje, i wszystkie maja stoploss przesuniete do breakeven"
"Dywersyfikacja powoduje ze linia kapitaju jest gladka i rosnie. W kazdego tradera najlepszym interesie jest by unikac postrzepionej linii kapitału"
"Dywersyfikacja zmniejsza moje straty w trakcie gdy probuje ustalic grupe dlugoterminowych pozycji. Jak tylko je ustale to zeruje statystyke strat"
"Nigdy nie zwiekszam rozmiaru pojedynczej pozycji ( zawsze 2 loty) Zamias tego zwiekszam zaangażowanie w wiekszej ilosci par"
"Grupa pozycji w kazdej mozliwej parze na glownym trendzie. To twoj cel"
"Jesli strace 9 razy z rzedu wiem ze jestem blizej sukcesu"
' Musisz byc selektywny i nie wchodzic w kazda mozliwa okazje. Musza je dzielic godziny/dni. Stracisz przez to dobre okazje ale unikniesz trendów bocznych a zysk bedzie podobny"
"Najbardziej potrzebne umiejetnosci sa nabyte przez cwiczenie na demo a nie czytanie na forach"
"Nie zostaj zbyt dlugo na demo bo sa rzeczy ktore tylko moga byc nauczone na live trading"
"Nie uzywaj slowa oczekuje- zycie i trading nigdy nie ida tam gdzie oczekujesz. Oczekuj nieoczekiwanego"
"Twoj umysl wybiera to w co chcesz wierzyc.Miej umysl otwarty na wszystko, nigdy nie miej opinii ustalonej na temat rynku"
"Pozycja z 250pipsowym zyskiem to nie pozycja, 2500pips zysku to jest pozycja"
'Wiekszosc traderów ma ustalony z gory w duzej zysk procentowy np 2%. Jesli rynek urosnie o te 2 % to ty ograniczasz swoj potencjalny zysk do tych 2 %.
"Wiekszosc traderów zamyka pozycje po osiagnieciu z gory ustalonego procentowego poziomu zysku. Rynek rynek tego nie wie i na pewno go to nie obchodzi"
"Unikasz zajmowania pozycji w piatek, Nie jesli jest niskiego ryzyka okazja. Zawsze szukaj takich okazji'
"Akceptuj co rynek ci daje"
'Rynek rusza sie wczesniej niz wskazniki. Zawsze zajmuj pozycje w czasie lub tuz po ruchu a nie wtedy kiedy wskazniki pokaża"
"Przed wskaznikami sa swieczki, przed swieczkami sa knoty od nich"
"Knoty sa najwczesniejszymi ostrzezeniami"
"Njawieksza niespodzianka dla piramidujacego pozycje ze na koniec dnia bedziesz mial wiecej do zarobiej ze nie bedzie ci sie chcialo myslec czemu tka jest"
Staralem sie przetlumaczyc jak najlepiej potrafie, kilka mniej istotnych pominąłem- chyba po polsku i bez przeczytania calego watku niektore nie brzmia zbyt sensownie, ale spedzilem nad tym tlumaczenim troche czasu wiec szkoda zeby to byl czas zmarnowany.
Tez mi to przeszlo przez mysl, ale mysle ze ten gosc wie co robi i dlatego cwiczenia ma tak wygladac a nie inaczej. Poza tym wbrew pozorom ciezko jest osiagnac te zyskowne trejdy patrz ostatnio mialem ich 7 i ani jednego zyskownego wiec minimum 10 bym mial przed osiagnieciem zaliczonego dnia. Poza tym wydaje mi sie w tym cwiczeniu czas ma znaczenie i w miare uplywu dni bedzie coraz lepiej niezaleznie do ilosci czasu spedzonego nad patrzeniem sie w ekran.TeXs pisze:niezłe
najbardziej podoba mi się to połączenie z rynkiem
ale jeśli nie masz ograniczenia ilości stratnych pozycji to każdy dzień powinien być ZALICZONY. bo w końcu zrobisz te 3 zyskowne trady
powodzenia.
- daromanchester
- Przyjaciel Forum
Moim zdaniem ćwiczenie ma na celu z automatyzowanie się lub inaczej mówiąc ogranie z rynkiem.
I jeśli do końca wszystko dobrze zrozumiałem, to wprowadzić także nawyk grania z obecnym trendem. (danego dnia)
Daje nam to pewną przewagę statystyczną.
I jeśli do końca wszystko dobrze zrozumiałem, to wprowadzić także nawyk grania z obecnym trendem. (danego dnia)
Daje nam to pewną przewagę statystyczną.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein
Niestety wczorajszy dzien nie wyglada dobrze- dodam troszke na swoja obrone ze jest mi troche trudniej bo bedac w pracy moge jedynie swoje trejdy opierac na w 90 procentach na japonskich swieczka tylko jakie wyswietlaja sie na moim Iphone, ale nikt nie mowol ze bedzie latwo.
Dzien 4(18.07.11) 7 pozycji 5 stratnych,2 zyskowne NIEZALICZONY
Powoli chyba zaczyna plynac nauka z cwiczenia, bo 2 zyskowne trejdy i 3 prawie prawie uzyskalem poznym popoludniem i wieczorem gdy wiekszosc par walut zaczela jakis trend wykazywac.
Dzien 4(18.07.11) 7 pozycji 5 stratnych,2 zyskowne NIEZALICZONY
Powoli chyba zaczyna plynac nauka z cwiczenia, bo 2 zyskowne trejdy i 3 prawie prawie uzyskalem poznym popoludniem i wieczorem gdy wiekszosc par walut zaczela jakis trend wykazywac.
- grassmouse
- Stały bywalec
Wydaje mi się, że autor pomysłu miał na myśli coś innego. Moim zdaniem celem jest otwieranie pozycji "na ślepo" - jedyną zasadą jest zgodność kierunku pozycji z relacją między bieżącą ceną a poziomem otwarcia sesji.redlion pisze:6. Metoda wejscia dowolna ( ema, price action, etc)
No entry methods to be used. Just enter blindly but only buy if higher than open price or sell if lower than open price.