pelikan pisze:ja to widzę tak:
na tym co jest w regulaminie brokera niemożna polegać , na forum w dziale "platformy transakcyjne" bardzo często czytam ze broker nazywa siebie np. ECN , STP ... a i tak są tacy co w
to nie wierzą, i uważają ze to zwykły MM i manipuluje kursem,
a nawet jak uważają brokera za ECN to i tak nie maja pewnosci ze nie uruchomi jakiegoś "plugina" czy jakis Dealing Desk.
Już widzę podziały na ECN i pseudo ECN.
krótko mówiąc jak by broker nie określił swojej oferty to wszystko jest możliwe.
ja widzę tylko dwa rodzaje : CFD i spot. czyli albo pochodna albo goły papier.
forex to właśnie pochodne wszystkiego co sie da;) bardziej lub mniej zmanipulowane przez brokera a nawet czasem w ogóle niemanipulowane.
skrót CFD jest mało trafny bo sie odnosi do crossow walutowych , a forex to tez towary, indeksy
wiec jest zamieszanie , podobne jak z nazewnictwem np. pozycja długa, krotka - co sie chyba wywodzi od akcji, to też jest bez sensu i w ogóle nielogiczne. Tak sie przyjęło i już zostało.
wszystkie transakcje które robimy to CFD, albo buy CFD albo sell CFD i tyle , nic więcej, a SL i TP to zlecenia przeciwne do naszej pozycji.
Niema znaczenia czy to eur/usd, gold , czy kurs jakiś akcji, indeksy itd.
podziały na CFD i nie CFD to sztuczny podział na potrzeby marketingowe. np. to że ECN jest fajniejszy i to juz nie CFD.
Mnie interesuje u brokera przede wszystkim czy niezamula, szybkość egzekucji , czy kurs jest zbliżony do rynku (innych brokerów), no i czy można robić zlecenia blisko aktualnego kursu,
czyli np. SL 1 pips od kursu oczywiście spread, swap.Broker niech sie nazywa jak chce i niech reklamuje sie jak chce , niema to żadnego znaczenia.
to takie moje obserwacje.
na pewno nie uważam sie za kozaka , wręcz przeciwnie im więcej w tym siedzę tym bardziej widzę swoje braki.
narazie tyle z tej terminologii rozumiem. na szczęście to jest mało istotne.
pozdrawiam
Dzięki za próbę wyjaśnienia, szkoda że reszta nie pociągnęła dyskusji...
Jakby jednak komuś wpadło w oczy zdanie z wiarygodnego źródła rozjaśniające ta kwestię to byłby bardzo mądry
P.S. Spoko nick heh
P.S. Reszta hmm... no tak do definicji się dopasowaliście "awanturnik"
Edit. Do pierwszego posta i pytania nr 7 dodam:
INSTRUMENTY POCHODNE
1. SAFE(syntetyczne umowy wymiany walutowej) obejmują:
- FXA, czyli niezbywalne kontrakty terminowe
- ERA, czyli umowy kursów wymiany
FXA to hipotetyczna transakcja walutowa, w której zamiast dostawy waluty kwotowanej w terminie wykonania transakcji, następuje gotówkowe rozliczenie transakcji w walucie bazowej
ERA to hipotetyczny swap termin za termin, transakcja ta jest rozliczana gotówkowo
Czy FXA jest typowym zleceniem dokonywanym na platformie forex np. kupno EUR/USD?