Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

paweldobkowski pisze:SHORT EU @ 1.4035

mam problemy

EDIT: out -2

Momentum na H1 totalnie sfiksowało mnie na shorty. Reszta dnia za to bardzo przyzwoicie. Mogę wrzucić wykresy jeżeli ktoś chce popatrzeć.

PS. MOMO na M5, które dało radę się utrzymać teraz robi furorę :wink:

PPS. Właśnie zobaczyłem, że mamy MOMO na M15, które dało radę. Nie najlepsze to były pomysły.
Mnie też sfiksowało na shorty. Sam poranek zacnie. Ale co z tego jak straciłem 80% zarobku z poranka. Ogólnie to powodem było nie trzymanie się swoich reguł - dałem się zastraszyć - gdybym postępował mechanistycznie to każde z założeń zostałoby zrealizowanych na co najmniej 10 pips.

Widzę, że głównie ZL jedziesz. Próbujesz Paweł wdrażać technikę S/D a ZL wykorzystywać jako jeden ze sposobów wchodzenia na mniejszym interwale? Czy tylko ZL on scalping?

Aktualnie z kablem mam taki problem, że dezorientują mnie długie wicki...ale trzeba z pokorą i wdzięcznością przyjąć to co jest i potraktować jako naukę. Ogólnie w porównaniu z wcześniejszymi okresami na kablu zrobiło się co najmniej - trudniej niż zwykle. Ale coś czuję, że z tego będzie perfidnie silny ruch jak wydostanie się z tej konsoli.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Szczere mówiąc Spekulant jestem bardzo mało techniczny. Głównie to ZL i PA bo na SD się nie znam :oops:

Ja od godziny 8:00 do 13:00 grałem i szło prawie bezbłędnie. A teraz te 6 czy ileś tam wejść totalnie bezmyślnie. Rynek wyraźnie szedł w górę a ja próbowałem złapać miejsce gdzie cena zawróci. Też wynika to z nietrzymania się moich zasad. Nie potrafię szukać wierzchołków więc tego nie robię. Ja nic nie straciłem teraz, ale cała ta zabawa żeby na koniec wyjść na +3 :roll:

W ogóle według moich zasad powinienem przestać grać po sesji Europejskiej, ale no to pominę.

Dobrze chociaż, że na plus :wink:

EDIT: Właśnie dlatego nie gram w sesji amerykańskiej. Żeby nie utknąć w 6 pipsowej konsolidacji jak teraz na GU

EDIT2: A! Cieszę się, że Ci szło dzisiaj od rana. Rano było bardzo łatwo co prawda, ale skoro szło to znaczy, że grałeś to co widziałeś a nie miałeś nadzieję. To najistotniejsze przy skalpowaniu (dlatego między innymi nie łapię wierzchołków).

Bart-ek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bart-ek »

Kombinuje tutaj scalpowac ^^
H4 momo ,m5 supply

Paaaweł ,chciałbym usłyszec Twoją opinię - co nie tak,co tak. Z góry dziękuję.

Obrazek

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

paweldobkowski pisze:Szczere mówiąc Spekulant jestem bardzo mało techniczny. Głównie to ZL i PA bo na SD się nie znam :oops:

Ja od godziny 8:00 do 13:00 grałem i szło prawie bezbłędnie. A teraz te 6 czy ileś tam wejść totalnie bezmyślnie. Rynek wyraźnie szedł w górę a ja próbowałem złapać miejsce gdzie cena zawróci. Też wynika to z nietrzymania się moich zasad. Nie potrafię szukać wierzchołków więc tego nie robię. Ja nic nie straciłem teraz, ale cała ta zabawa żeby na koniec wyjść na +3 :roll:

W ogóle według moich zasad powinienem przestać grać po sesji Europejskiej, ale no to pominę.

Dobrze chociaż, że na plus :wink:

EDIT: Właśnie dlatego nie gram w sesji amerykańskiej. Żeby nie utknąć w 6 pipsowej konsolidacji jak teraz na GU

EDIT2: A! Cieszę się, że Ci szło dzisiaj od rana. Rano było bardzo łatwo co prawda, ale skoro szło to znaczy, że grałeś to co widziałeś a nie miałeś nadzieję. To najistotniejsze przy skalpowaniu (dlatego między innymi nie łapię wierzchołków).
Także się cieszę, że Ci szło. :)

Także mam zasadę, że po sesji EU powinienem przestać - a czas poświęcić na analizę tradingu, małe przygotowanie na dzień kolejny + naukę -> ale to bezwzględnie zaprzestanę. Też ze względów czasowych.

Ja także miałem problem dzisiaj przez to: "Rynek wyraźnie szedł w .... a ja próbowałem złapać miejsce gdzie cena zawróci." Akurat dla mnie szedł w dół na kablu a ja szukałem w oparciu o swoje S/D wpychać LONGA. Jedynym błędem było to, że wchodziłem gdy mijał na to czas (żałowałem spóźnienia się) - gdybym był na czas (a byłem w pracy i różnie bywa) za każdym razem byłoby na +. Ogólnie to w ostatnich godzinach jak dla mnie polowanie było na SLe. Ewidentnie ktoś tam się gryzł. Poziomy były przebijane po czym cena zawracała. W końcu break i i powrót do 1.5935 w celu sprawdzenia co jest 5.

I ta wojenka w ostatnich godzinach spowodowała u mnie cyrk. Ale to moje błędy i naprawię je. Nie dam się.
"Mówisz, że nie możesz, to nie możesz.
Mówisz, że możesz, to możesz.
Więc sobie wybierz" - Mistrz Zen Seung Sahn

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Bart-ek pisze:Kombinuje tutaj scalpowac ^^
H4 momo ,m5 supply

Paaaweł ,chciałbym usłyszec Twoją opinię - co nie tak,co tak. Z góry dziękuję.

Obrazek
Głównym problemem jest to, że cena kiedy nareszcie dotarła do poziomu w którym powinna zawracać 80% day traderów przestała grać. W reakcji na to supply na M5 nawet mamy dwa MOMO w dół, ale nie będzie na razie kontynuacji bo nie ma ruchu. W takich godzinach jak te nawet skalpy potrafią trwać 30-40min.

Super, że wyczekałeś aż do góry a nie atakowałeś jak ja. Ja bardzo szybko potrafię brać straty i dopóki się tego nie nauczyłem musiałem być dokładniejszy. Teraz właśnie jak piszę to drugie momentum na M5 nadało kierunku a Twój trade byłby na ładnym plusie.

Generalnie w sytuacji w której byłeś ja bym nie wychodził. Do końca tej 5 minutowej świeczki było 13sek. a była to świeczka momentum, która zapewnia Ci ochronę. Kwestia doświadczenia - generalnie dobra robota.

Bart-ek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bart-ek »

Dziękuję Pawle za odpowiedź :) Jestem mega wdzięczny.

"Dziewiczny" skalp uważam za udany ^^

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

SHORT EU @ 1.3904

EDIT: out BE - mocna reakcja na M1

EDIT2: LONG EU @ 1.3906

EDIT3: out +20

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

LONG EU @ 1.3913

EDIT: out +1

ale się dzieje :shock:

EDIT2: znowu long

target @ 1.3928

jak pisałem wzięło mi TP +10

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

LONG EU 1.3918

target @ 1.3937

EDIT: out +3

możliwe, że jeszcze wejdę

long eu 1.3919

out -3 :shock:

szukam miejsca na ostatnią piramidkę na dziś

long @ 1.3917 biorę każde 10p

out BE

short @ 1.3916

ale momentum :shock:

out -2 i flip na long

out +1 i może poczekam :wink:

dlatego nie mogę grać i pisać

LONG @ 1.3918

out +17 w koncu musiało się udać :wink:
Ostatnio zmieniony 12 lip 2011, 13:46 przez paweldobkowski, łącznie zmieniany 12 razy.

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

dzisiejsze trejdy - obie wtopy z mojej winy - przy pierwszej -12 wejście niby dobre (wprawdzie trochę na pałę bo bez potwierdzenia) ale strata mogła być mniejsza gdybym był przy kompie, trafili mnie ze stropem w punkt.
Poprawka OK, tylko wyjście do bani, momentum było w tym momencie mocno up i się zwyczajnie wystraszyłem powtórki z poprzedniego trejdu
Druga wtopa - 9 - ewidentnie wzięty za wcześnie - zauważyłem, że gdy strefa ma zadziałać po raz drugi to najczęściej warto poczekać na lepszą cenę.

w sumie +33 ale przy takiej zmienności to słabo a zważywszy jakość tych wejść - to w ogóle kiepsko

koniec na dzisiaj

pozdrawiam

Obrazek
The irresistible force met the immovable object

ODPOWIEDZ